Як смачно і просто приготувати дику качку
Качине м'ясо – продукт неймовірно смачний, але специфічний. Щоб смачно приготувати цю дику птицю необхідно знати, як це зробити правильно, щоб не тільки не зіпсувати м'ясо, але і розкрити смак.
Підготовка птиці
Найчастіше дика качка потрапляє на стіл у своєму первозданному вигляді – з пір'ям, необроблена і непотрошенная. Тому, насамперед, треба підготувати її до подальших маніпуляціям:
- Обдати птицю крутим окропом або опустити в ємність з окропом на пару хвилин. Так буде простіше видалити пір'я, і вони не будуть літати по всьому приміщенню. Якщо є можливість робити це на відкритому просторі, то краще скористатися цією можливістю;
- Щоб видалити дрібні пір'ячко і волосинки, які не доступні оку качку треба трохи обпалити на вогні. Можна робити це за допомогою газової плити, можна з допомогою скіпки. Щоб шкіра птиці особливо не постраждала, потрібно натерти її борошном або грубими висівками;
- Далі необхідно видалити дріб. Це робиться, щоб убезпечити зуби тих, хто буде їсти качку, адже залізом можна запросто зламати зуб;
- Після того, як зовні качка буде виглядати звично, варто зайнятися її нутрощами. Спочатку гострим ножем відокремити кінці крил, голову і лапки. Голову та інші нутрощі можна зберегти для приготування супів, рагу та інших страв. Потім дістати потрухи і кишечник з стравоходом. Зробити це можна через розріз на черевці;
- Як тільки непотрібні частини будуть видалені, всередині і зовні птицю ретельно вимити холодною водою з великим напором;
- Щоб позбутися специфічного запаху болота і риби, птицю тримають в холодильнику кілька доби, так не тільки зникне запах, але і «дозріє» птиця;
- Якщо ж чекати не хочеться, але запах заважає, доведеться зрізати шкіру і верхній шар жиру.
Після всіх виконаних маніпуляцій, все що залишається – це вибрати рецепт і приготувати птицю!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дикі качки (м'ясо береться виходячи з кількості осіб) - | пара тушок |
картопля - | 4 шт. |
морквина - | одна велика |
цибулина - | одна велика |
яблуко кисле - | 1 шт. |
помідор - | 1 шт. |
рослинна олія - | для обсмажування |
сіль, часник і перець-горошок - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 280 Ккал |
- Тушки порубати на порційні шматки і швидко обсмажити до рум'яної скоринки на олії в казані;
- Потім додати води і довести до кипіння;
- Як тільки шулюм закипить, зняти піну, що утворилася, посолити і покласти очищену цибулину цілком;
- Зменшити вогонь, прикрити казан і варити м'ясо протягом години-півтора;
- Вийняти цибулину через годину після закипання супу;
- Моркву і картоплю почистити і нарізати кубиками;
- Як тільки цибулина буде витягнута, кинути в суп моркву, очищену від шкірки і нарізану великими шматками помідор, а також ціле яблуко кисле;
- Картоплю і порубаний часник разом з перцем кинути в суп через годину після початку кипіння;
- Як тільки яблуко почне розварюватися – вийняти і викинути;
- Як тільки картопля і м'ясо готове – вимкнути вогонь і розливати суп.
Рецепт приготування супу
Краще всього готувати качку таким способом прямо на природі, саме в такій обстановці м'ясо виходить особливо смачною. Але і в домашніх умовах можна приготувати не менш смачний суп.
Продукти:
- качине м'ясо – 1,5 кг;
- ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- морква – 2 шт.;
- сіль, перець за смаком;
- огірки солоні – 2 шт.;
- пучок зеленого цибулі.
Час приготування: 3 години.
Калорійність: 220 калорій.
- Підготовлену тушку порізати на середні шматки, викласти в казан або каструлю з товстими стінами, залити водою і поставити варитися;
- Як тільки бульйон закипить, зняти пінку, додати сіль і поперчити, а потім варити на повільному вогні під кришкою протягом 2,5 годин до готовності;
- Як тільки м'ясо буде готове, збільшити вогонь і знову дати бульйону закипіти;
- Викласти в бульйон картоплю, цибулю та моркву (всі почищену і порізане кубиками);
- Протягом 20 хвилин варити овочі, а потім відправити до них дрібно порізані огірки з помідорами. Варити ще 15 хвилин;
- Поки овочі варяться можна вийняти м'ясо і відокремити його від кісток. Можна цього і не робити;
- М'ясо без кісток викласти в казан і знову довести суп до кипіння. Вимкнути вогонь і розлити по тарілках, прикрасивши рубленим цибулею.
Локшина удон, що це таке, користь і шкоду страви і як готувати правильно це незвичайне блюдо.
Як приготувати смачні гречаники з томатним соусом читайте в нашій статті.
Дієтичні рецепти страв з кабачків — повірте, це дуже смачно і корисно.
Дика качка запечена з яблуками
Яблука і качка – це традиційне поєднання, яке з'являється на святкових столах вже не одну сотню років. Це відбувається тому, що запечене дике м'ясо з ніжними, ледь кислуватими яблуками – це неймовірно смачно. Як же смачно запекти дику качку в духовці? Розповімо далі по порядку.
Продукти:
- дика качка – 1 шт.;
- 2 зелених яблука;
- гвоздика – 3 шт.;
- розмарин – 1 шт.;
- спеції за смаком;
- велика сіль;
- оливкова олія для змащування;
- середня цибулина.
Витрачений час: 40 хвилин.
Калорійність: 230 калорій.
- Використовуючи вже підготовлену тушку, немає необхідності витрачати час на обскубування, тому відразу можна приступати до підготовки;
- Духовку розігріти до 230 градусів;
- Тушку добре вимити і обсушити за допомогою паперових рушників;
- Яблука почистити від шкірки і видалити насіння. Нарізати яблука на часточки;
- Всередину качки напхати яблука, гвоздику, розмарин і половину цибулини;
- Змастити оливковою олією руки добре натерти їм качку зовні;
- Зверху масла натерти качку крупною сіллю;
- У форму для запікання викласти спочатку трубочки, скручені з фольги – це необхідно для циркуляції повітря;
- Викласти качку в форму і відправити її в духовку;
- Зменшити температуру в духовій шафі до 220 градусів;
- Випікати м'ясо протягом 25 хвилин – півгодини;
- По закінченню цього часу – надрізати дичину ножем. Якщо сік буде прозорішим, значить, качка готова;
- Вийняти м'ясо, потім витягнути всю начинку і подавати до столу.
Тушкована птах в мультиварці
Як приготувати дику качку в мультиварці? Звичайно, згасити. Зазвичай дичину виходить трохи сухуватою, але з допомогою мультиварки можна приготувати цю птицю вкрай соковитою разом з овочами.
Склад:
- м'ясо дикої качки – 1,5 кг;
- морква;
- цибулина;
- пучок зелені;
- вода – 1 літр;
- рослинна олія для змащування чаші;
- сіль – ½ ч. л;
- спеції (мелений імбир, чебрець, розмарин, лаврове листя) — за смаком.
Необхідну кількість часу для приготування: 120 хвилин.
Калорійність: 240 калорій.
- Качку порізати на 4 і більше частин, так щоб вийшли невеликі порційні шматки;
- Чашу мультиварки змастити маслом. Викласти в неї качку;
- Овочі почистити і нарізати всі півкільцями. Зелень дрібно покришити;
- Викласти овочі і зелень до м'яса;
- Воду закип'ятити, додати всі спеції і вилити в каструлю;
- У меню вибрати режим «Гасіння» і встановити час – 1,5 години;
- Як тільки прозвучить таймер, дістати м'ясо і подавати з овочами і будь-яким гарніром.
Смажене на рожні м'ясо качки з фруктовим соусом і рисом
Це дуже незвичайний рецепт приготування качиного м'яса. Готувати страву треба на рожні, що дозволить отримати соковите м'ясо, а соус з фруктів додасть особливої пікантності. Як гарнір рекомендується взяти жменю жовтого рису.
Інгредієнти:
- качка – 1 шт.;
- рис – 1 склянка;
- сметана – 4 ст. л;
- апельсиновий сік – ½ склянки;
- ананаси кубиками – 1 стакан;
- яблука кубиками – ½ склянки;
- спеції за смаком.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 270 калорій.
- Тушку качки підготувати, помити і добре обтерти рушником;
- Шкірку качки добре натерти сіллю, перцем та іншими спеціями за смаком;
- Насадити тушку на рожен і смажити 50 хвилин;
- Якщо вертел електричний, то перевертати м'ясо не треба, а якщо ручний, то прокручувати його кожні 5-10 хвилин, щоб м'ясо рівномірно прожаривалось;
- З кожного боку обмазувати качку сметаною, потім перевертати і знову змащувати;
- Поки качка гріється на рожні, необхідно приготувати гарнір і соус;
- Рис зварити в 2 склянках окропу до готовності;
- Яблука, ананаси і сік відправити в блендер і добре змішати до однорідності;
- Подавати готове м'ясо з рисом, полив фруктовим соусом.
Кулінарні секрети
Готувати дичину завжди трохи складно, оскільки вона не часто потрапляє на стіл і навичок поводження з цим м'ясом мало. Але якщо уважно читати рецепти і звертатися до кулінарним хитрощам, то не буде нічого складного в тому, щоб смачно приготувати і подати дику качку. Невеликі секрети полягають у:
- Специфічний запах легко видаляється разом з шкірою і підшкірним жиром птиці. Якщо ж хочеться зберегти їх, то птицю необхідно помістити в ємність з холодною водою і закип'ятити, потримати кілька хвилин у киплячій воді, потім злити воду і готувати птицю далі за рецептом;
- Якщо качка готується на грилі або рожні, варто поставити під неї піддон і збирати стікає жир з соком, щоб знову поливати качку цими рідинами;
- З качиним м'ясом відмінно поєднується варення з брусниці та ялівцю;
- Якщо перед приготуванням качку трохи замаринувати або вимочити у воді з лимоном (можна взяти вино), то в результаті м'ясо вийде пікантне і соковите;
- Тельбухи і голову качки можна використовувати у приготуванні супів і рагу.
Використовуючи такі нехитрі поради, можна навчитися готувати дику качку швидко і смачно. Однак варто пам'ятати про те, що це м'ясо дуже важкий для шлунка і не варто його вживати часто і багато. Все добре в міру!