28 июнь 2019 5 162

Як правильно сушити яблука в духовці

Любителі варити взимку свіжі компоти або робити випічку з сухофруктами знають, що заготівлею сушок потрібно зайнятися влітку. Самий доступний і корисний фрукт для цього — яблуко. Це дерево в нашому кліматі прекрасно росте і дає плоди. Тому можливість зібрати або купити домашні яблука є практично у всіх.

Яблука складаються в основному з води, і в результаті сушіння вони втрачають практично всю рідину, але при цьому всі корисні мікроелементи і вітаміни зберігаються. Тому не варто сумніватися в користі сухофруктів.

А також майте на увазі, що сушок на виході буде не більше 10 відсотків від маси свіжих яблук. Заготовити сухофрукти досить нескладно, а якщо користуватися сучасними кухонними приладами – взагалі, одне задоволення.

Переваги сушених яблук:

  1. Зберігають корисні властивості;
  2. Високі смакові якості;
  3. Компактний і тривале зберігання;
  4. Легка заготовка.

Які вибрати плоди

Для сушіння ідеально підійдуть кисло-солодкі чи кислі сорти яблук. Солодкі ж яблука не зберігають особливого смаку. Щоб отримати більший вихід продукту, варто вибирати плоди з більш тонкою шкіркою і меншою кількістю зерен.

Підготовка яблук:

  1. Ретельно промити і обтерти плоди;
  2. Якщо хочете, щоб сушіння вийшли більш м'які, їх можна очистити від шкірки, але не забувайте, що тоді ви втратите частину корисних елементів;
  3. Далі необхідно позбутися від серцевини. Це можна зробити, розрізаючи плоди на четвертинки. Але так як ми живемо в новий час, краще скористатися спеціальним круглим ножем, яким дуже зручно і швидко витягується серцевина;
  4. Потім яблука розрізати на часточки або кільця товщиною 5-7 мм

Як уникнути окислення яблук:

  1. Для різання використовувати сталевий ніж;
  2. Готувати порційно, щоб вони не встигали окислюватися і темніти;
  3. Опустити їх на кілька секунд в окріп;
  4. На кілька хвилин залити 1-1,5% сольовим, лимонним або оцтовим розчином.

Тепер, коли плоди готові до подальшої обробки необхідно визначитися зі способом їх сушіння. Тут варіантів багато. Все залежить від техніки, якою ви володієте або її відсутності.

Сушіння яблук за допомогою домашньої техніки

В домашніх умовах висушити яблука можна за допомогою сушарки, духовки, мікрохвильові печі, аэрогриля і, зрештою, просто на сонце.

В електричній духовці

Електрична духовка відмінно підходить для якісної сушки плодів. Для цього необхідно:

  1. Поставити в духову піч на розігрів до 55 градусів;
  2. В цей час застелити деко пергаментним папером;
  3. Розкласти підготовлені скибочки на деко або ж сітки в один шар і помістити в духовку злегка зів'янути;
  4. Дверцята духовки при цьому залишити трохи прочиненими для циркуляції повітря та запобігання надлишкової вологості;
  5. Міняти листи місцями і перевертати часточки на них потрібно протягом усієї сушіння приблизно кожні 2 години;
  6. Через 3-4 години температуру можна підняти до 70-80 градусів;
  7. Як тільки випарується більша частина вологи, необхідно знизити температуру до 50 градусів і залишити досушиваться ще на 4 години.

За цей час (6-8 годин) плоди повинні підсушитися до необхідної кондиції. Стати пластичними, не ламаються і не сочащимися світло-коричневими сушками.

В електричній духовці з конвекцією

Електрична духовка з функцією конвекції вирішує питання створення штучної циркуляції повітря, шляхом закривання дверцят і істотно прискорює процес.

Конвектор – це вентилятор, вбудований усередині духової печі, що забезпечує рівномірний потік гарячого повітря. Розглянемо процес сушіння з конвекцією поетапно:

  1. Розігріти духовку до 40-50 градусів;
  2. Встановити в неї деко з нарізаними яблуками;
  3. Через 1-1,5 години перевернути шматочки і збільшити температуру до 70-80 градусів для більш інтенсивного випаровування вологи;
  4. Коли вода практично випарується зменшити температуру до початкової величини і залишити ще на дві години.

У духовці оснащеної такою функцією весь процес сушіння займе від 3 до 6 годин.

На газовій плиті

На газовій плиті теж можна висушити яблука, якщо ви з якихось причин не можете або не хочете скористатися духовкою. Тут виникнуть певні труднощі з вибором інтенсивності вогню і висоти установки листів, але це швидко усувається шляхом проб і експериментів.

  1. Підготовлені часточки яблук необхідно нанизати на нитку або дерев'яні шпажки і розкласти їх на сітки;
  2. Або ж застелити деко пергаментом і розсипати на поверхні плоди одним шаром;
  3. Спочатку вогонь потрібно робити невеликим (тут потужність газових пальників у всіх індивідуальна), щоб яблука подвялились;
  4. Потім інтенсивність горіння конфорки можна збільшити;
  5. Після випаровування рідини знову зменшити до повної готовності сушок.

Таким чином, процес сушіння зменшується до 3-4 годин, але вимагає постійної уваги.

Інші способи

Якщо у вас є аерогриль, то прекрасно засушити яблука можна і в ньому, принцип буде приблизно, як в духовці з конвекцією, ось тільки процес по часу займе всього лише годину. При цьому в приладі потрібно вибирати режим циркуляції з низькою швидкістю, температуру встановити межі 100 градусів. Часточки розкладати нещільно один до одного, для максимального охолодження.

Сушарка – спеціально призначений прилад для сушіння будь-яких плодів і ягід. Прилад оснащений усіма необхідними ємностями, сітками, ярусами для того, щоб ви включили його на певний час забули про нього – він відключиться сам, коли виконає свою функцію.

Необхідно розподілити підготовлені яблука по решітках (для цього їх у приладі багато), виставити потрібну температуру і через кілька годин ви отримаєте ідеальні сушіння.

У мікрохвильовій печі можна засушити яблука. Процес займе близько 5 хвилин. Головне, вибрати необхідну температуру і потужність, щоб вийшли сушіння, а не угольки. Тому що мікрохвильовка також швидко спалить плоди, як і засушит.

Для цього потрібно рівномірно і в один шар розкласти часточки на блюдо і виставити режим на сверхвысокочастотный. Потужність – 250 W, включити на 30– 40 секунд. Потім перевернути наполовину висушені яблука, збільшити потужність до 300 W і включити таймер на 3 хвилини. Дістати готові сушіння.

Можна скористатися старовинним методом сушіння яблук – на сонце. Але такий варіант підійде, перш за все, власникам приватних будинків, які проживають в жаркому кліматі. Так як заготівля яблук йде в основному в кінці літа – початку осені, а в цей період сонце вже не таке гаряче і часто йдуть дощі.

Підготовлені яблука нанизують на нитки і розвішують або розкладають на деко і виставляють на відкрите сонце, не забуваючи їх періодично перевертати.

При цьому необхідно подбати про те, щоб до плодів не мали доступу комахи – наприклад, накрити їх подвійний марлею. На ніч, коли вологість повітря підвищується – сушіння треба прибирати в закрите, але провітрюване простір. Процес сушіння займе 6-7 днів.

Чудовий Різдвяний пиріг з журавлиною стане прикрасою столу. Візьміть цей рецепт на замітку.

Як приготувати соте з баклажанів читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати смачне тонке тісто для італійської піци. Фото рецепт з підказками.

Ознаки повністю готових сушок

Незалежно від способу сушіння ступінь і ознаки готових сушених яблук однакова:

  1. Сушіння не повинна ламатися або хрустіти, вона пластична;
  2. Неприпустимо виділення вологи при її стисненні;
  3. Колір може бути світло-коричневим, але ніяк не світло-жовтим або темним.

Якщо хоч один із цих ознак не збігається або ви підозрюєте, що яблука не готові, краще підсушіть їх ще трохи, щоб уникнути псування.

Тривале зберігання

Після правильного сушіння яблука можуть досить довго зберігатися. Як правильно зберігати сушені яблука? Для цього чудово підходять бавовняні мішечки або наволочки. А також можна використовувати папір, дерев'яні або картонні ящики, скляні банки. Але ні в якому разі не поліетиленові пакети або пластикові контейнери – у них сушіння задихаються.

Зберігати сушені яблука потрібно при кімнатній температурі в сухому, добре вентильованому темному місці. Не забувайте періодично переглядати сушіння на предмет псування, щоб на них не з'явилися ознаки плісняви або загнивання.

Сушіння яблук – готовий продукт для вживання. Але також їх використовують у приготуванні компотів, желе, всілякої випічки. Перед цим яблука краще на кілька годин замочити у воді, міцному чаї, можна навіть в коньяк або лікер. Ще деякі матусі перекручують сушіння через м'ясорубку з горіхами і ліплять цукерку своїм діткам. Загалом, застосування цього корисного продукту в їжу – вільний політ фантазії.

На завершення хотілося б навести порівняльну таблицю переваг і недоліків різних процесів сушіння яблук, в залежності від використовуваних приладів:

Прилад для сушіння Переваги Недоліки Тривалість процесу
Електрична духовка — прилад є практично у всіх — міняти місцями листи;

— відчинені дверцята

6-8 годин
Духова піч з конвектором — прискорення процесу сушіння;

— рівномірний охолодження плодів

— далеко не у всіх є ця функція 3-6 годин
Газова панель — присутній у всіх — енергетичні витрати;

— тривалість;

— постійне спостереження

3-4 години
Аерогриль — циркуляція гарячого повітря — не у всіх є цей прилад Приблизно 1 годину
Сушарка — прилад, спеціально призначений для цього процесу — недолік її на вашій кухні 3-4 години
Мікрохвильова піч — мінімальна тривалість процесу — яблука можуть швидко згоріти 5 хвилин
Сонце — не вимагає наявності інших приладів — тривалість;

— обов'язково спекотна погода;

— оберігати від комах

6-7 днів
Що ще почитати: