Яблука з начинкою: як запекти в мікрохвильовій печі
Яблука – одні з найбільш доступних фруктів в північних широтах. Вони невибагливі, ростуть практично скрізь, аж до полярного кола.
Про їх користь можна говорити нескінченно. Це природне джерело здоров'я. Вони містять багато вітаміну С. Добре переносять транспортування і зберігання.
Далі ви дізнаєтеся, як запекти яблука в мікрохвильовці і чим так корисні саме запечені плоди.
Корисні властивості запечених яблучних плодів
Свіжі фрукти, при всій їх безперечну користь, мають один недолік. Вони досить сильно подразнюють слизові, особливо ротову порожнину і кишечник.
Крім того, у свіжому вигляді плоди містять грубу клітковину. Вона погано перетравлюється і викликає метеоризм.
Для дорослої здорової людини зайва кислота не представляє проблеми. Однак маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з проблемами травлення – краще не вживати ці фрукти в сирому вигляді.
Запікання яблук – прекрасна можливість отримати користь і мінімізувати неприємні наслідки. При термічній обробці руйнується груба клітковина і фруктова кислота. При цьому зберігаються всі корисні властивості і вітаміни.
Вагітним і годуючим жінкам термічно оброблені фрукти допомагають уникнути здуття і впоратися з токсикозом.
Яблука – дуже низькокалорійний продукт. Їх можна використовувати в якості перекусу або корисного десерту. Або замінити ними сніданок. А якщо в начинку покласти сир – то такий фрукт стане відмінною альтернативою вечері.
Скільки хвилин запікати їх у СВЧ
Традиційно ці фрукти запікали в печі. Потім для цього стали використовувати духовку, а сучасні господині все частіше віддають перевагу СВЧ-печі.
Час запікання в мікрохвильовій печі залежить від багатьох параметрів:
- Розмір фрукта – чим він більше, тим довше по часу буде термообробка;
- Сорт яблук – якщо для запікання вибираються кислі плоди, то час треба збільшити;
- Кількість і склад начинки;
- Базова потужність СВЧ-печі.
Зазвичай на запікання одного середнього, в міру солодкого плоду з цукром йде від 5 до 10 хвилин.
При збільшенні кількості плодів – буде збільшуватися і час термічної обробки.
Рецепти запечених яблук в мікрохвильовці
Одне з головних переваг цього чудового десерту – велика різноманітність варіантів начинок. Це можуть бути як найпростіші продукти – цукор, мед, ягоди, так і багатокомпонентне вміст. Наприклад, сухофрукти з горіхами і ягодами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Кисле яблуко середнього розміру - | 4 шт. |
Вершкове масло - | 40 г |
Білий або коричневий цукор - | 40 г |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 102 Ккал |
Запечені яблука з цукром — один з найпростіших способів приготування цих плодів як в мікрохвильовці, так і в духовці.
Приготування за рецептом з фото:
- Розрізати плоди навпіл і акуратно видаліть серцевину і частину м'якоті, повинно вийти невелике поглиблення. Чи не розрізайте навпіл, а просто зріжте верхівку і выскребите ложечкою м'якоть. Можна і тим, і тим способом (дивіться фото);
- У поглиблення покладіть вершкове масло;
- Насипте поверх масла цукор, краще брати коричневий, він надає приємний присмак патоки;
- Покладіть фрукти, накриті яблучними «шапочками», в глибоку форму для НВЧ, накрийте спеціальною кришкою (можна не накривати) і запікайте 5-7 хвилин;
- Готові яблука треба їсти гарячими, поки цукрова карамель не застигла.
Корисний десерт з сиром, родзинками і корицею
Фаршировані яблука, можуть стати не тільки десертом, але і прекрасним самостійною стравою. Сир добре підходить для начинки.
Її можна зробити солодкої, солоної та пряної. Вийде смачно і ситно.
Інгредієнти на 4 порції запечених яблук з сиром у мікрохвильовці:
- Кислі яблука середнього розміру – 4 шт;
- М'який сир високої жирності – 200 г;
- Білий родзинки без кісточок – 100 г;
- Кориця мелена і коричневий цукор — за смаком.
Приготування:
- Родзинки переберіть, промийте і запарте окропом на 7-10 хвилин;
- Сир протріть через сито;
- Розпарений ізюм відкиньте на друшляк і обсушити рушником;
- Змішайте сир, родзинки, цукор і корицю;
- У яблук зріжте верхівки приблизно на чверть і акуратно вирізати серединку, повинен вийти «стаканчик»;
- Щоб плоди не потріскалися під час запікання, проткніть шкурки зубочисткою у кількох місцях;
- Наповніть серединки «стаканчиків» начинкою, закрийте зрізаними верхівками;
- Поставте яблука в спеціальний контейнер і запікайте їх у СВЧ-печі приблизно 10 хвилин;
- Готового блюда треба трохи охолонути, подавайте його, полив сметаною, медом або варенням;
- Якщо у вас на роботі є мікрохвильовка, то такі чудові яблучка можна взяти з собою у вигляді напівфабрикату.
А можна запекти їх і без сиру. Дивіться у відео-ролику рецепт:
Запашне ласощі з медом, мигдалем і курагою
Із запечених яблук можна приготувати корисний десерт, його можна їсти під час дієти і тим, хто поститься. Мигдальні горіхи можна замінити на волоські, фундук, кешью, арахіс.
Сухофрукти можуть бути будь-якими. Мед краще брати гречаний або з різнотрав'я – його трохи терпкий смак відмінно підходить до цієї начинці.
- Кисло-солодкі яблука середнього розміру – 4 шт.;
- Гречаний мед – 4 ст. л.;
- Мигдальні горіхи – 50 р.;
- Курага – 100 р.
Приступаємо до приготування:
- Перш за все треба ретельно промити і замочити в окропі курагу;
- Мигдаль опустіть на декілька секунд в окріп, потім акуратно зніміть шкурки;
- Розмочену курагу і очищений мигдаль пропустіть через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера;
- Змішайте горіхи, сухофрукти та мед;
- Якщо мед зацукрувався, то можна його небагато підігріти на водяній бані, на смак це ніяк не вплине;
- Зріжте у яблук верхівки і акуратно виріжте серцевину, начинка буде досить рідка і вона не повинна витікати;
- Наколіть шкірку зубочисткою або голкою в декількох місцях;
- Заповніть яблучні стаканчики медової начинкою, закрити зрізаною верхівкою;
- Помістіть нафаршировані фрукти в глибоку форму для НВЧ, накрийте підходящої кришкою, готуйте при максимальній потужності 8-12 хвилин;
- Подавайте на десертних тарілках, посипавши цукровою пудрою.
Варіанти начинок для фарширування наливних яблучок
Вище наведені приклади солодких начинок, але в залежності від сорту, кулінарних уподобань і наявності продуктів, вони можуть бути самими різними: солодкими, соленими, пряними. Кислі яблука відмінно поєднуються з м'ясним фаршем, а в солодкі можна покласти шматочки інших фруктів.
- Журавлина з цукром або медом;
- Смородина з цукром;
- Родзинки з горіхами і медом;
- Коричневий цукор з вершковим маслом, корицею і ваніллю;
- Шматочки груші;
- Будь-ягідне варення.
Ситні начинки:
- Обсмажений м'ясний фарш з сиром;
- Шматочки курячої грудки з моцарелою;
- Солоний сир з кропом і помідорами;
- Розтертий адигейський сир з часником і кінзою.
Вашій увазі відео-сюжет з приготування запечених яблук з шоколадною начинкою:
Як запекти яблуко в мікрохвильовці для дитини
Педіатри рекомендують починати перший прикорм з яблук. Вони не викликають алергію і досить нейтральні на смак.
Однак у свіжому вигляді вони можуть дратувати ніжні животики, викликати коліки. Щоб цього уникнути, краще їх запекти. Мікрохвильовка дозволяє значно прискорити процес при мінімальних витратах:
- Яблуко слід ретельно вимити господарським милом та щіткою;
- Потім його треба розрізати навпіл і видалити серцевину;
- У ємність для запікання налити трохи кип'яченої води і готуйте при максимальній потужності до м'якості;
- Повністю отсудите яблуко, вийміть м'якоть, можна додати трохи цукру;
- Прикорм слід починати з однієї ложки, треба дуже уважно стежити за реакцією дитини;
- Для малюка постарше можна запікати яблука відразу з цукром.
Ці знамениті плоди як тільки не готують! Домашні рецепти мочених яблук. Спробуйте їх і в цьому варіанті! Теж смачно і корисно!
Багато людей схудли за допомогою яблучної дієти. А в чому її суть? У цій статті ви все дізнаєтеся.
Тим, хто худнути не збирається, пропонуємо спекти повітряний кекс на сметані за цим рецептом. Ніжна випічка буквально тане в роті!
Поради та рекомендації
Яблука, запечені в мікрохвильовці – відмінний десерт, перекус або основне блюдо. Але при їх приготуванні слід дотримувати деякі правила:
- В СВЧ продукт нагрівається нерівномірно: ніжна м'якоть швидше, ніж щільна шкірка. Це призводить до того, що вона тріскається, готовий фрукт може розвалитися, а начинка витекти назовні. Перед приготуванням акуратно надколіть шкірку голкою або зубочисткою;
- Уважно поставтеся до вибору посуду, ідеально підійдуть скляні або пластикові форми з кришкою, спеціально для СВЧ;
- Час приготування буде залежати від комплексу факторів: розміру і сорту яблук, потужності мікрохвильовки, начинки. Обчислити його можна тільки досвідченим шляхом для своєї печі СВЧ.
Ви все ще задаєтеся питанням — чи можна запекти яблуко в мікрохвильовці? Ми вам хором заявляємо — можна і треба!
Запечені яблука – відмінний і дуже швидкий десерт. А різноманітність начинок задовольнить будь привереду. Їх із задоволенням їдять як дорослі, так і діти, в будні і в свята – вони ідеально підходять до будь-якого столу.
Спробуйте ще один рецепт, за яким не потрібно плоди фарширувати. Це буде прекрасний сніданок! Дивіться відео: