01 июнь 2019 3 032

Яблука з начинкою: як запекти в мікрохвильовій печі

Яблука – одні з найбільш доступних фруктів в північних широтах. Вони невибагливі, ростуть практично скрізь, аж до полярного кола.

Про їх користь можна говорити нескінченно. Це природне джерело здоров'я. Вони містять багато вітаміну С. Добре переносять транспортування і зберігання.

Далі ви дізнаєтеся, як запекти яблука в мікрохвильовці і чим так корисні саме запечені плоди.

Корисні властивості запечених яблучних плодів

Свіжі фрукти, при всій їх безперечну користь, мають один недолік. Вони досить сильно подразнюють слизові, особливо ротову порожнину і кишечник.

Крім того, у свіжому вигляді плоди містять грубу клітковину. Вона погано перетравлюється і викликає метеоризм.

Для дорослої здорової людини зайва кислота не представляє проблеми. Однак маленьким дітям, вагітним і годуючим жінкам, людям з проблемами травлення – краще не вживати ці фрукти в сирому вигляді.

Запікання яблук – прекрасна можливість отримати користь і мінімізувати неприємні наслідки. При термічній обробці руйнується груба клітковина і фруктова кислота. При цьому зберігаються всі корисні властивості і вітаміни.

Запечені фрукти зберігають найголовніше речовину – пектин. Воно володіє високою здатністю накопичувати та виводити шкідливі сполуки. Саме тому їх рекомендують після операцій і отруєнь.

Вагітним і годуючим жінкам термічно оброблені фрукти допомагають уникнути здуття і впоратися з токсикозом.

Яблука – дуже низькокалорійний продукт. Їх можна використовувати в якості перекусу або корисного десерту. Або замінити ними сніданок. А якщо в начинку покласти сир – то такий фрукт стане відмінною альтернативою вечері.

Скільки хвилин запікати їх у СВЧ

Традиційно ці фрукти запікали в печі. Потім для цього стали використовувати духовку, а сучасні господині все частіше віддають перевагу СВЧ-печі.

Час запікання в мікрохвильовій печі залежить від багатьох параметрів:

Яблука сорту Семеренко.

  • Розмір фрукта – чим він більше, тим довше по часу буде термообробка;
  • Сорт яблук – якщо для запікання вибираються кислі плоди, то час треба збільшити;
  • Кількість і склад начинки;
  • Базова потужність СВЧ-печі.

Зазвичай на запікання одного середнього, в міру солодкого плоду з цукром йде від 5 до 10 хвилин.

При збільшенні кількості плодів – буде збільшуватися і час термічної обробки.

Рецепти запечених яблук в мікрохвильовці

Одне з головних переваг цього чудового десерту – велика різноманітність варіантів начинок. Це можуть бути як найпростіші продукти – цукор, мед, ягоди, так і багатокомпонентне вміст. Наприклад, сухофрукти з горіхами і ягодами.

Соковиті плоди з цукром
Інгредієнти Кількість
Кисле яблуко середнього розміру - 4 шт.
Вершкове масло - 40 г
Білий або коричневий цукор - 40 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 102 Ккал

Запечені яблука з цукром — один з найпростіших способів приготування цих плодів як в мікрохвильовці, так і в духовці.

Цукор при нагріванні розплавляється, змішується з яблучним соком. Виходить дуже смачна м'яка карамельна начинка.

Приготування за рецептом з фото:

  1. Розрізати плоди навпіл і акуратно видаліть серцевину і частину м'якоті, повинно вийти невелике поглиблення. Чи не розрізайте навпіл, а просто зріжте верхівку і выскребите ложечкою м'якоть. Можна і тим, і тим способом (дивіться фото);
  2. У поглиблення покладіть вершкове масло;
  3. Насипте поверх масла цукор, краще брати коричневий, він надає приємний присмак патоки;
  4. Покладіть фрукти, накриті яблучними «шапочками», в глибоку форму для НВЧ, накрийте спеціальною кришкою (можна не накривати) і запікайте 5-7 хвилин;
  5. Готові яблука треба їсти гарячими, поки цукрова карамель не застигла.

Корисний десерт з сиром, родзинками і корицею

Фаршировані яблука, можуть стати не тільки десертом, але і прекрасним самостійною стравою. Сир добре підходить для начинки.

Її можна зробити солодкої, солоної та пряної. Вийде смачно і ситно.

Інгредієнти на 4 порції запечених яблук з сиром у мікрохвильовці:

  • Кислі яблука середнього розміру – 4 шт;
  • М'який сир високої жирності – 200 г;
  • Білий родзинки без кісточок – 100 г;
  • Кориця мелена і коричневий цукор — за смаком.

Приготування:

  1. Родзинки переберіть, промийте і запарте окропом на 7-10 хвилин;
  2. Сир протріть через сито;
  3. Розпарений ізюм відкиньте на друшляк і обсушити рушником;
  4. Змішайте сир, родзинки, цукор і корицю;
  5. У яблук зріжте верхівки приблизно на чверть і акуратно вирізати серединку, повинен вийти «стаканчик»;
  6. Щоб плоди не потріскалися під час запікання, проткніть шкурки зубочисткою у кількох місцях;
  7. Наповніть серединки «стаканчиків» начинкою, закрийте зрізаними верхівками;
  8. Поставте яблука в спеціальний контейнер і запікайте їх у СВЧ-печі приблизно 10 хвилин;
  9. Готового блюда треба трохи охолонути, подавайте його, полив сметаною, медом або варенням;
  10. Якщо у вас на роботі є мікрохвильовка, то такі чудові яблучка можна взяти з собою у вигляді напівфабрикату.

А можна запекти їх і без сиру. Дивіться у відео-ролику рецепт:

Запашне ласощі з медом, мигдалем і курагою

Із запечених яблук можна приготувати корисний десерт, його можна їсти під час дієти і тим, хто поститься. Мигдальні горіхи можна замінити на волоські, фундук, кешью, арахіс.

Сухофрукти можуть бути будь-якими. Мед краще брати гречаний або з різнотрав'я – його трохи терпкий смак відмінно підходить до цієї начинці.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Кисло-солодкі яблука середнього розміру – 4 шт.;
  • Гречаний мед – 4 ст. л.;
  • Мигдальні горіхи – 50 р.;
  • Курага – 100 р.

Приступаємо до приготування:

  1. Перш за все треба ретельно промити і замочити в окропі курагу;
  2. Мигдаль опустіть на декілька секунд в окріп, потім акуратно зніміть шкурки;
  3. Розмочену курагу і очищений мигдаль пропустіть через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера;
  4. Змішайте горіхи, сухофрукти та мед;
  5. Якщо мед зацукрувався, то можна його небагато підігріти на водяній бані, на смак це ніяк не вплине;
  6. Зріжте у яблук верхівки і акуратно виріжте серцевину, начинка буде досить рідка і вона не повинна витікати;
  7. Наколіть шкірку зубочисткою або голкою в декількох місцях;
  8. Заповніть яблучні стаканчики медової начинкою, закрити зрізаною верхівкою;
  9. Помістіть нафаршировані фрукти в глибоку форму для НВЧ, накрийте підходящої кришкою, готуйте при максимальній потужності 8-12 хвилин;
  10. Подавайте на десертних тарілках, посипавши цукровою пудрою.

Варіанти начинок для фарширування наливних яблучок

Вище наведені приклади солодких начинок, але в залежності від сорту, кулінарних уподобань і наявності продуктів, вони можуть бути самими різними: солодкими, соленими, пряними. Кислі яблука відмінно поєднуються з м'ясним фаршем, а в солодкі можна покласти шматочки інших фруктів.

Солодкі начинки:

  • Журавлина з цукром або медом;
  • Смородина з цукром;
  • Родзинки з горіхами і медом;
  • Коричневий цукор з вершковим маслом, корицею і ваніллю;
  • Шматочки груші;
  • Будь-ягідне варення.

Ситні начинки:

  • Обсмажений м'ясний фарш з сиром;
  • Шматочки курячої грудки з моцарелою;
  • Солоний сир з кропом і помідорами;
  • Розтертий адигейський сир з часником і кінзою.

Вашій увазі відео-сюжет з приготування запечених яблук з шоколадною начинкою:

Як запекти яблуко в мікрохвильовці для дитини

Педіатри рекомендують починати перший прикорм з яблук. Вони не викликають алергію і досить нейтральні на смак.

Однак у свіжому вигляді вони можуть дратувати ніжні животики, викликати коліки. Щоб цього уникнути, краще їх запекти. Мікрохвильовка дозволяє значно прискорити процес при мінімальних витратах:

  1. Яблуко слід ретельно вимити господарським милом та щіткою;
  2. Потім його треба розрізати навпіл і видалити серцевину;
  3. У ємність для запікання налити трохи кип'яченої води і готуйте при максимальній потужності до м'якості;
  4. Повністю отсудите яблуко, вийміть м'якоть, можна додати трохи цукру;
  5. Прикорм слід починати з однієї ложки, треба дуже уважно стежити за реакцією дитини;
  6. Для малюка постарше можна запікати яблука відразу з цукром.

Ці знамениті плоди як тільки не готують! Домашні рецепти мочених яблук. Спробуйте їх і в цьому варіанті! Теж смачно і корисно!

Багато людей схудли за допомогою яблучної дієти. А в чому її суть? У цій статті ви все дізнаєтеся.

Тим, хто худнути не збирається, пропонуємо спекти повітряний кекс на сметані за цим рецептом. Ніжна випічка буквально тане в роті!

Поради та рекомендації

Яблука, запечені в мікрохвильовці – відмінний десерт, перекус або основне блюдо. Але при їх приготуванні слід дотримувати деякі правила:

  • В СВЧ продукт нагрівається нерівномірно: ніжна м'якоть швидше, ніж щільна шкірка. Це призводить до того, що вона тріскається, готовий фрукт може розвалитися, а начинка витекти назовні. Перед приготуванням акуратно надколіть шкірку голкою або зубочисткою;
  • Уважно поставтеся до вибору посуду, ідеально підійдуть скляні або пластикові форми з кришкою, спеціально для СВЧ;
  • Час приготування буде залежати від комплексу факторів: розміру і сорту яблук, потужності мікрохвильовки, начинки. Обчислити його можна тільки досвідченим шляхом для своєї печі СВЧ.

Ви все ще задаєтеся питанням — чи можна запекти яблуко в мікрохвильовці? Ми вам хором заявляємо — можна і треба!

Запечені яблука – відмінний і дуже швидкий десерт. А різноманітність начинок задовольнить будь привереду. Їх із задоволенням їдять як дорослі, так і діти, в будні і в свята – вони ідеально підходять до будь-якого столу.

Спробуйте ще один рецепт, за яким не потрібно плоди фарширувати. Це буде прекрасний сніданок! Дивіться відео:

Що ще почитати: