Як приготувати смаженого судака в клярі
Посмажити судака в клярі простіше простого. В якості гарніру до нього можна подати рис, овочі і окремо кисло-солодкий соус або сметану, змішану з рубаним часником і дрібно нашаткованої зеленню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе судака (можна замороженого) - | 600 г |
борошна - | 320 г |
газованої води - | 100 мл |
яєць - | 2 шт. |
рафінованої олії - | 2 ст. л. |
натертої цедри лимона - | трохи |
черрі - | 5 шт. |
спеції і пір'я зеленого лука - | за смаком |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 Ккал |
Як посмажити судака в клярі:
- Нарізати філе судака на шматочки (довільно);
- Приготувати кляр для риби: розбити яйця в миску, додати сіль і збити за допомогою віночка. Продовжуючи процес, всипати борошно, додати холодну воду (обов'язково газовану). За структурою кляр буде нагадувати сметану, але досить густу. За бажанням, в нього можна покласти лимонну цедру – буде смачно;
- Підготовлені шматочки риби приправити спеціями. Потім кожен панірувати в борошні і швидко опускати в кляр. Обсмажувати відразу ж в розігрітій олії;
- На обсмажування з кожної сторони знадобиться приблизно по 2 хвилини. Коли шматочки підрум'яняться, поставити їх на сковороду боком, щоб риба з усіх боків придбала апетитний вигляд;
- На широке блюдо розкласти паперові рушники, на них викладати обсмажену рибу. Все зайве масло вбереться в папір;
- Подавати на стіл, прикрасивши черрі.
Смажений судак в сметанному клярі
Шматок філе, обсмажене в клярі повинен не підгоріти, а мати гарний золотавий відтінок. Тому ємність з кляром краще встановіть поруч зі сковородою. На блюдо покладіть паперові рушники. Опустіть філе в тісто, потім обережно опустіть в розпечене масло, через 5-6 хв. викладіть на рушник, олія повинна стекти.
Потрібно для готування:
- судак (філе) – 0, 5 кг;
- яйце куряче – 2 штуки;
- сметана 20% — 150 г;
- корінь імбиру (натертого) – 8 г;
- сік лимона – з половинки плода.
- олія рафінована – 120 г;
- за смаком приправити.
Знадобиться час: 35 хв. В готової риби на 100 г: 180 ккал.
Покроковий рецепт:
- Приготувати маринад для риби: у великій мисці з'єднати сік, стружку імбиру, спеції. Надіслати цю миску рибне філе, розділене на шматочки, перемішати, залишити на деякий час маринуватися (приблизно 20 хв);
- Приготувати кляр: яйця з'єднати зі сметаною, збити віночком, додати борошно, приправити спеціями, ще раз збити. Готовий кляр не повинен бути дуже рідким;
- Для зручності вилити тісто в широку миску. Розігріти сковорідку з олією. Відразу кілька скибочкою риби опустити в кляр і відразу на сковороду;
- Обсмажують шматочки на середньому вогні, скоринка повинна підрум'янитися з усіх боків. Після цього рибу викладають на блюдо, выстеленное паперовим рушником;
- Коли зайвий жир вбереться в рушник, рибу можна подавати на стіл.
Дієтичний салат з куркою — меню під час схуднення теж може бути смачним.
Читайте як приготувати журавлину з медом — корисне і смачне ласощі від застуди.
Читайте як приготувати ніжний лаваш з грибами — вишукана і смачна закуска.
Судак в сирному клярі
Кляр готуйте безпосередньо перед смаженням риби. Всі інгредієнти змішуйте з охолодженої борошном до консистенції не дуже жирної сметани.
Вимагається:
- судак – 4 смужки філе;
- олія без запаху – 30 мл;
- спеції – за смаком;
- тертий сир – 160 г;
- яйце велике – 2 штуки;
Знадобиться час: 30 хв. В готовій страві: 178 ккал на 100 грам.
Рецепт приготування філе судака в сирному клярі по кроках:
- Розрізати смужки філе на шматочки, натерти сіллю, спеціями;
- Поки риба насичується ароматом спецій приготувати кляр. Для цього віночком збити яйця з сіллю. До речі, це можна зробити і звичайною виделкою. До яйцям додати стружку з сиру, ще раз перемішати;
- Зручніше працювати, коли тісто знаходиться в широкому посуді. Тоді шматочки в нього можна вмочити одночасно і відразу ж відправити на розігріту сковорідку;
- Обсмажити філе з усіх боків, встановити помірну температуру. Так риба встигне добре просмажиться, а скориночка придбає апетитний, золотистий колір.
Рибка в картопляному клярі
Це страва з серії «Два в одному». Готувати його не важко, більшу частину часу все відбувається само собою. Наприклад, рибний бульйон.
Потрібно для готування:
- 3 судака (дрібних);
- 4 бульби картоплі (середній розмір);
- 30 г майонезу;
- часниковий зубчик;
- спеції для риби-на смак;
- куряче (велике) яйце;
- жменька борошна;
- 1 очищена цибулина;
- кілька гілочок кучерявою петрушки;
- перо зеленого цибулі за смаком.
Вам знадобиться час: 35-40 хв. До готової риби на 100 г: 182 ккал.
Як приготувати судака в картопляному клярі:
- Рибу почистити, промити і випатрати, з голів вирізати зябра;
- Відокремити філейну частину від кісточок;
- Все окрім м'якоті викласти в каструлю з водою і відправити на плиту готуватися;
- Поки каструля з водою нагрівається, замаринувати шматочки філе в рибних спеціях і прибрати в холодильник;
- Картоплю промити, почистити. Потім на тертці крупно подрібнити, ретельно віджати, щоб прибрати зайву воду, крохмаль. До натертому овочу додати 30 г майонезу, спеції, яйце, пропущений через прес часниковий зубчик, сіль і все добре з'єднати. Вийде рідка основа, в неї покласти борошно, розмішуючи довести тісто до потрібного стану;
- Викласти на деко підкладку з силікону. Кожне філе поділити на дві частини, після цього розкласти частина картопляного тіста на підкладку, зверху викласти рибу і завершальний верхній шар – картопляний кляр, який слід розрівняти. Все відправити на 40 хв. в духову шафу, прогрітий до 190.
- В цей час зайнятися рибним бульйоном. Його треба процідити через марлю (сито). Кістки викинути. Бульйон повернути в каструлю, поставити на плиту, в нього покласти лавровий лист, горошинки перцю, нашатковану цибулю кільцями. Готувати до м'якості цибулі;
- На стіл подавати судака в клярі, прикрасивши свіжою петрушкою. Бульйон налити в порційні супові миски, зверху посипавши зеленою цибулею.
Поради професіоналів
Яке тісто зробить філе судака м'яким і збереже його смак, розкриваємо кулінарні секрети:
- Основна проблема, яка чекає господиню – тісто для кляру. Воно повинно бути легким, з бульбашками. Є парочка способів приготувати саме так: додати у кляр розпушувач або газовану воду. Для обжарювання кляру важлива температура масла. Підігріти його потрібно до 180-185;
- Олія для обсмажування треба взяти у великій кількості, тому у всіх рецептах рекомендується демократичний за ціною соняшникова;
- Вибираючи картоплю для кляру, зупиніть свій вибір на нерассыпчатых сортах;
- Краще використовувати борошно вищого гатунку, яку обов'язково просіяти.
Самий головний секрет: інгредієнти повинні бути холодними, а риба суха. Треба витримати борошно в холоді 15 хв., а філе обсушити серветками.