Як приготувати ніжного судака в сметані
Судак ідеально поєднується зі сметаною. Вона робить рибу м'якше, ніжніше, а спеції допомагають страви стати ароматніше. Це приголомшливий вечерю: поживний, смачний і швидкий.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
зелені - | 20 г |
лука - | 1 кг |
спецій - | за смаком |
судака - | 1,2 кг |
лимонов - | 2 шт. |
сметани - | 340 г |
олії оливи - | 40 мл |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 77 Ккал |
Велика кількість цибулі невипадково: коренеплід робить страву дуже соковитим.
Як приготувати:
- Рибу випатрати, відрізати плавники, голову, очистити луску. Гарненько вимити тушки. Вологу прибрати серветками.
- Порізати великими шматочками, можна стейками. Перекласти їх у форму.
- Засипати зверху спеціями і полити лимонним соком, перешкодити.
- Дати рибі постояти, а в цей час включити духовку розігріватися на 190 градусів.
- Нашаткувати півкільцями очищені цибулини.
- Перекласти в миску і додати сюди спеції і сметану. Перешкодити.
- Викласти рибу у вогнетривку форму і рясно полити її соусом.
- Нашаткувати зелень і присипати її зверху рівним шаром.
- Запікати хвилин сорок, після чого можна відразу подавати до столу.
Риба в сметані з цибулею на сковороді
Дрібно порубані овочі майже не відчуваються, але їх смак можна знайти в самій рибі. Ідеальний баланс!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошна | скільки знадобиться |
сметани | 0,2 л |
часнику | 3 зубця |
спецій | за смаком |
риби і помідорів | по 1 шт. |
лука | 0,3 кг |
маслин | 0,1 кг |
болгарських перців | 1 шт. |
олії соняшникової | 60 мл |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 126 ккал |
Як приготувати:
- Якщо риба заморожена, її треба спершу повністю розморозити. Для цього достатньо покласти її в миску і дати розтанути протягом ночі на нижній полиці холодильника.
- Після цього очищену від усього зайвого рибу нарізати на порційні шматочки.
- На сковороді розігріти олію. Його кількість вказана приблизно, може знадобитися більше або менше.
- Змішати борошно зі спеціями в невеликій мисці. Обваляти в цій суміші рибу і відправити її на вже гарячу сковорідку обсмажуватися.
- На середньому вогні обсмажити судака до скоринки. Про повну готовність поки турбуватися не варто.
- Витягнути рибу з сковорідки.
- Дрібно нашаткувати очищені цибулю, перець, часник і помідор. Потрібні великі плоди.
- Всі овочі обсмажити на сковороді з маслом протягом десяти хвилин.
- Додати сметану і порізані маслини, перешкодити.
- Через хвилину, коли соус нагріється, повернути рибу у сковороду.
- Накрити кришкою і готувати ще хвилин десять-п'ятнадцять, після чого можна дегустувати.
Порада: обваляти рибу можна іншим способом. У пакет потрібно насипати борошно зі спеціями, покласти сюди рибу і потрусити. Обвалювати потрібно кожен шматочок окремо.
Судак, запечений з овочами в сметані
Досить простий рецепт з використанням стандартних овочів. А смак все одно відмінний!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
спецій | за смаком |
філе судака | 2 шт. |
олії соняшникової | 40 мл |
цибулин | 2 шт. |
петрушки | 15 г |
моркви | 1 шт. |
сметани | 180 мл |
яєць | 1 шт. |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 132 ккал |
Як приготувати:
- Очищені цибулини необхідно дрібно нашаткувати.
- Невелика кількість масла розігріти в сковороді і обсмажити в ньому цибулю до рум'яного кольору.
- З моркви зняти шкірку, крупно її натерти і додати до цибулі. Готувати ще чотири хвилини.
- Невеликими шматочками нарізати вимите філе судака. Його обов'язково потрібно перевірити на наявність кісточок пальцями.
- Вогнетривку форму змастити соняшниковою або вершковим маслом, по бортику в тому числі.
- Покласти сюди рибне філе і присипати зверху спеціями.
- Рівним шаром розкласти обсмажені овочі.
- Сметану збити виделкою разом з яйцями і спеціями.
- Отриманим світлим рівномірно полити соусом шматочки риби.
- Відправити на тридцять п'ять хвилин в духовку на середній вогонь.
- Готову страву присипати свіжою рубаною петрушкою.
Порада: щоб додати поживності запіканці, на дно і самий верх можна покласти тонкий лаваш, рясно змащений соусом.
Як приготувати з грибами і сиром в духовці
Риба, гриби, сирний соус – просто пальчики оближеш! Таке блюдо можна подати і на святковий стіл.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цибулин | 2 шт. |
лимонного соку | 45 мл |
шампіньйонів | 0,4 кг |
грибного відвару | 50 мл |
олії соняшникової | скільки знадобиться |
сиру | 50 г |
спецій | за смаком |
судака | 1 кг |
жирної сметани | 45 мл |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 г: 76 ккал |
Як приготувати:
- Випатрати рибу і вимити її. Потрібно повністю позбутися від луски, плавників і голови. Гострим ножем зрізати філе, прибрати всі кісточки. А можна купити відразу філе, його потрібно трохи менше.
- Приправити філе з усіх боків, полити лимонним соком і залишити на час в сторону.
- Зняти лушпиння з великих цибулин і нашаткувати їх пір'ям, а потім обсмажити до м'якості.
- Очищені від сміття гриби нашаткувати пластинками і додати до цибулі. Тушкувати до готовності. Якщо гриби дали багато соку, його потрібно злити.
- Дрібно натертий сир необхідно змішати з жирною сметаною. Можна також використовувати вершки.
- Додати сюди трохи спецій і грибний відвар, перешкодити.
- Духовку розігріти до 200 градусів.
- Лист фольги покласти на деко.
- На нього покласти філе судака.
- Зверху розподілити цибульно-грибну суміш.
- Краї фольги сформувати бортики.
- Після цього полити сирним соусом рибу. Він має рівномірно покривати всю рибу.
- Прикрити зверху листом фольги і відправити в духовку хвилин на двадцять.
- Після цього зняти верхній лист і продовжувати запікати ще хвилин п'ятнадцять, не більше.
- Дістати і дати трохи охолонути, щоб соус загус.
- Порізати порційними шматками, полити залишками соусу і подавати до столу.
Порада: вибирати кістки з риби найзручніше спеціальним пінцетом, але підійде і косметичний.
Візьміть на замітку, як приготувати смаженого судака в клярі для ситного обіду або вечері.
Читайте рецепт приготування Хе з судака в домашніх умовах по-корейськи.
Тут ви дізнаєтеся, як приготувати юшку з судака для сімейного обіду.
Корисні поради
Якщо при купівлі цілої туші судака була виявлена ікра, її не варто викидати. Її можна приготувати разом з іншою рибою за рецептом, а можна прибрати. З такого продукту можна пекти оладки, їсти її в солоному вигляді, додавати в салати і яєчні страви, смажити з цибулею. До того ж це корисний продукт для вагітних жінок особливо.
Щоб додати ще більше соковитості, можна включити в будь-який з рецептів стебло селери. Його досить дрібно нарізати. Біле м'ясо риби чудово поєднується з цитрусами або одягають. Сік апельсинів, мандаринів та інших подібних продуктів можна додавати в соус. Прикрасити страву можна стрічками з цедри.
У судаку досить мало кісток, а його м'ясо дієтичне і дуже м'яке. Така риба цінується на вагу золота, тому не варто упускати можливості приготувати її.