01 июнь 2019 2 035

Відварної і запечений судак по-польськи для ситного обіду

Судак вважається благородної рибою, яку зазвичай використовують для приготування багатьох страв. Але, мабуть, одним з найбільш смачних вважається судак по-польськи.

У цьому вигляді риба виходить ніжною, соковитою, вона просто тане у роті. Але це можна отримати при правильному дотриманні всіх рекомендацій рецептури.

А готують його за допомогою кілька способів, які ми розглянемо нижче.

Судак відварений по-польськи за традиційним рецептом
Інгредієнти Кількість
судак - 2-3 кілограми
яйце - 3 шт.
морква - 1 шт.
кріп і петрушка - 4-5 гілочок
лавровий лист - 2 шт.
чорний перець горошок - 3 шт.
сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 215 Ккал

Принципи правильного приготування:

  1. Цибулю очищаємо від лушпиння. Морквину обполіскуємо і чистимо.
  2. У ємність наливають потрібний об'єм води, ставимо на вогонь.
  3. Моркву ріжемо на 3-4 частини, цибулину ріжемо на 4 частини.
  4. У каструлю з водою викладаємо овочі, кілька листочків лаврушки, горошини чорного перцю і солимо за смаком.
  5. Варимо бульйон з овочів близько 20 хвилин.
  6. В іншій невеликій ємності потрібно зварити яйця до крутого стану.
  7. Поки вариться бульйон, слід підготувати рибу. Судака кладемо в воду і очищаємо луску.
  8. Ріжемо уздовж черевце, прибираємо з нього тельбухи.
  9. Зрізаємо голову, видаляємо плавці.
  10. Далі розрізаємо вздовж на дві частини, виймаємо з філе хребет і всі кістки.
  11. Нарізаємо філе на кілька шматочків середнього розміру.
  12. Викладаємо судака в жаровню, заливаємо його овочевим бульйоном. Варимо приблизно 20 хвилин.
  13. Варені яйця очистити від шкаралупи, розрізаємо на маленькі шматочки.
  14. Зелень кропу і петрушки промиваємо, шаткуємо на невеликі шматочки.
  15. У сковорідку кладемо вершкове масло і розтоплюємо його.
  16. Засипаємо нарізані яйця і зелень, додаємо сіль, перець.
  17. Обсмажуємо близько 5 хвилин, при цьому обов'язково помішуємо.
  18. Як тільки судак буде готовий, його потрібно вийняти з відвару і покласти на тарілочки.
  19. Зверху викладаємо соус з яєць і зелені.

Варіант приготування в духовці

Підготуємо продукти із списку:

  • судак на півтора кілограма;
  • половина лимона;
  • масло вершкове – 40-50 грам;
  • 130 грам мелених сухарів для панірування;
  • 150 мл води;
  • спеції на свій розсуд;
  • кухонна сіль за смаком.

На приготування запеченого судака по-польськи нам буде потрібно не менше 50 хвилин.

Калорійність – 205 ккал.

Як потрібно правильно робити:

  1. Для початку потрібно підготувати рибу. Її потрібно очистити від луски, розпотрошити і видалити всі плавці.
  2. Далі розрізаємо судака уздовж на дві частини і виймаємо всі кісточки, включаючи хребет.
  3. Філе розрізаємо на кілька невеликих шматочків.
  4. Лимон промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.
  5. У сотейник викладаємо шматочки риби.
  6. Посипаємо рибу спеціями, сіллю і панірувальними сухарями.
  7. Зверху на судака викладаємо кружечки лимона.
  8. Масло потрібно розтопити до рідкого стану.
  9. Спочатку поливаємо розтопленим маслом, а потім наливаємо воду.
  10. Прогріваємо духовку до 200 градусів і прибираємо в неї сотейник.
  11. Запікати необхідно протягом півгодини, за цей час судак буде повністю готовий.
  12. Виймаємо запеченого судака по-польськи, викладаємо на тарілки і подаємо на стіл.

Судак під польським соусом

Підготуємо продукти із списку:

  • філе судака – 600 грам;
  • два яйця;
  • 100 грам вершкового масла;
  • 50-60 мл соку лимона;
  • вино біле сухе – 50 мл;
  • 5-6 гілочок кропу;
  • щіпка солі;
  • трохи чорного меленого перцю.

Приготування у нас займе не менше 50 хвилин.

Калорійність – 195 ккал.

Процес приготування:

  1. Для початку потрібно підготувати рибу. Її рекомендується запекти.
  2. Філе промиваємо, просушуємо серветками.
  3. Посипаємо судака сіллю, спеціями зі всіх сторін.
  4. На поверхню форми стелимо фольгу, кладемо рибу, поливаємо білим сухим вином.
  5. Поміщаємо в розігріту духовку і залишаємо запікатися.
  6. Потім потрібно відварити яйця до крутого стану, після закипання варимо 10 хвилин.
  7. Остуджуємо яйця, прибираємо з них шкаралупу і рубаємо невеликими кубиками.
  8. На сковороду кладемо масло і ставимо на вогонь, воно повинно розтопитися до рідкого стану.
  9. Гілочки кропу рекомендується прополоскати і нашаткувати на дрібні шматочки.
  10. У розтоплене масло викладаємо нарізані яйця, подрібнений кріп, розмішуємо і знімаємо з вогню.
  11. У соус можна додати сіль, спеції.
  12. Виймаємо з духовки готову рибу і викладаємо на тарілку.
  13. Поливаємо судака соусом і подаємо на стіл.

Метод приготування риби в мультиварці

Перш ніж приступати до приготування, варто підготувати необхідні продукти:

  • судак середнього розміру вагою 1-1,5 кілограма;
  • 70 г вершкового масла;
  • 3-4 курячих яйця;
  • половина свіжого лимона;
  • пучок зелені кропу;
  • 4-5 горошин запашного перцю;
  • два листочків лаврушки;
  • сіль за смаком;
  • для додання аромату можна додати приправи на свій розсуд.

рибні тефтелі з рисом в томатному соусі.

В якості страви для гостей можна зробити філе риби в клярі, тут ви знайдете рецепт.

Щоб робити дивовижно смачні бутерброди, посоліть сьомгу по цього рецептом.

Приготування займе близько години.

Калорійність – 207 ккал.

Як буде проводитися приготування:

  1. Готуємо судака. Його потрібно добре очистити від луски.
  2. Розрізаємо черевце риби, виймаємо серединку. Плавники і хвіст обов'язково зрізаємо.
  3. Акуратно відокремлюємо філе від хребта, видаляємо всі кісточки.
  4. Очищене від кісток філе судака нарізаємо середніми шматочками.
  5. Викладаємо рибу в ємність мультиварки, заливаємо кілька склянок води, додаємо сіль, перець.
  6. Вибираємо режим «Гасіння» і виставляємо час 20-25 хвилин.
  7. Яйця відварюємо в окремій каструлі. Вони повинні бути крутими, тому після закипання їх потрібно варити 10 хвилин.
  8. Після цього охолоджуємо у воді.
  9. У сковорідку викладаємо шматочок вершкового масла, ставимо на вогонь і розтоплюємо до рідкого стану.
  10. Пучок кропу добре промиваємо, нарізаємо його дрібними шматочками.
  11. Після того як риба буде готова, її можна виймати і викладати на тарілки.
  12. Зверху на кожну скибочку кладемо відварені яйця.
  13. Поливаємо розтопленим маслом і прикрашаємо рубаною зеленню кропу.

На відео можна ознайомитися ще з одним варіантом приготування судака в мультиварці:

Корисні поради

  • для приготування слід використовувати судака середнього розміру вагою 1,5-2 кілограма;
  • обов'язково добре очищаємо рибу. Філе повинно бути цілком очищене від кісток і луски;
  • голову і плавники не викидайте, ці частини можна використовувати для приготування юшки;
  • соус можна робити не тільки на основі вершкового масла, в нього можна додати трохи оливкової, воно додасть пікантний смак;
  • рибу можна не тільки варити, але і запікати і смажити;
  • прикрасити готову частування можна зеленню, солодким перцем, шматочками помідорів чері, огірками у свіжому вигляді;
  • додатково до риби можна подати відварну картоплю або рис.

На відео докладна інструкція з приготування судака по-польськи:

Судак по-польськи зробити не так вже й складно, з приготуванням цієї страви впорається навіть починаюча господиня. Головне, рибу потрібно добре очистити, прибрати всі кісточки, зрізати плавники. Рекомендується відварювати в овочевому бульйоні, в ньому судак насичується ароматами і стає дуже ніжним. Готове частування буде відмінним варіантом для сімейного обіду або святкового столу в якості додаткового страви.

Що ще почитати: