Відварної і запечений судак по-польськи для ситного обіду
Судак вважається благородної рибою, яку зазвичай використовують для приготування багатьох страв. Але, мабуть, одним з найбільш смачних вважається судак по-польськи.
У цьому вигляді риба виходить ніжною, соковитою, вона просто тане у роті. Але це можна отримати при правильному дотриманні всіх рекомендацій рецептури.
А готують його за допомогою кілька способів, які ми розглянемо нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
судак - | 2-3 кілограми |
яйце - | 3 шт. |
морква - | 1 шт. |
кріп і петрушка - | 4-5 гілочок |
лавровий лист - | 2 шт. |
чорний перець горошок - | 3 шт. |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 215 Ккал |
Принципи правильного приготування:
- Цибулю очищаємо від лушпиння. Морквину обполіскуємо і чистимо.
- У ємність наливають потрібний об'єм води, ставимо на вогонь.
- Моркву ріжемо на 3-4 частини, цибулину ріжемо на 4 частини.
- У каструлю з водою викладаємо овочі, кілька листочків лаврушки, горошини чорного перцю і солимо за смаком.
- Варимо бульйон з овочів близько 20 хвилин.
- В іншій невеликій ємності потрібно зварити яйця до крутого стану.
- Поки вариться бульйон, слід підготувати рибу. Судака кладемо в воду і очищаємо луску.
- Ріжемо уздовж черевце, прибираємо з нього тельбухи.
- Зрізаємо голову, видаляємо плавці.
- Далі розрізаємо вздовж на дві частини, виймаємо з філе хребет і всі кістки.
- Нарізаємо філе на кілька шматочків середнього розміру.
- Викладаємо судака в жаровню, заливаємо його овочевим бульйоном. Варимо приблизно 20 хвилин.
- Варені яйця очистити від шкаралупи, розрізаємо на маленькі шматочки.
- Зелень кропу і петрушки промиваємо, шаткуємо на невеликі шматочки.
- У сковорідку кладемо вершкове масло і розтоплюємо його.
- Засипаємо нарізані яйця і зелень, додаємо сіль, перець.
- Обсмажуємо близько 5 хвилин, при цьому обов'язково помішуємо.
- Як тільки судак буде готовий, його потрібно вийняти з відвару і покласти на тарілочки.
- Зверху викладаємо соус з яєць і зелені.
Варіант приготування в духовці
Підготуємо продукти із списку:
- судак на півтора кілограма;
- половина лимона;
- масло вершкове – 40-50 грам;
- 130 грам мелених сухарів для панірування;
- 150 мл води;
- спеції на свій розсуд;
- кухонна сіль за смаком.
На приготування запеченого судака по-польськи нам буде потрібно не менше 50 хвилин.
Калорійність – 205 ккал.
Як потрібно правильно робити:
- Для початку потрібно підготувати рибу. Її потрібно очистити від луски, розпотрошити і видалити всі плавці.
- Далі розрізаємо судака уздовж на дві частини і виймаємо всі кісточки, включаючи хребет.
- Філе розрізаємо на кілька невеликих шматочків.
- Лимон промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками.
- У сотейник викладаємо шматочки риби.
- Посипаємо рибу спеціями, сіллю і панірувальними сухарями.
- Зверху на судака викладаємо кружечки лимона.
- Масло потрібно розтопити до рідкого стану.
- Спочатку поливаємо розтопленим маслом, а потім наливаємо воду.
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і прибираємо в неї сотейник.
- Запікати необхідно протягом півгодини, за цей час судак буде повністю готовий.
- Виймаємо запеченого судака по-польськи, викладаємо на тарілки і подаємо на стіл.
Судак під польським соусом
Підготуємо продукти із списку:
- філе судака – 600 грам;
- два яйця;
- 100 грам вершкового масла;
- 50-60 мл соку лимона;
- вино біле сухе – 50 мл;
- 5-6 гілочок кропу;
- щіпка солі;
- трохи чорного меленого перцю.
Приготування у нас займе не менше 50 хвилин.
Калорійність – 195 ккал.
Процес приготування:
- Для початку потрібно підготувати рибу. Її рекомендується запекти.
- Філе промиваємо, просушуємо серветками.
- Посипаємо судака сіллю, спеціями зі всіх сторін.
- На поверхню форми стелимо фольгу, кладемо рибу, поливаємо білим сухим вином.
- Поміщаємо в розігріту духовку і залишаємо запікатися.
- Потім потрібно відварити яйця до крутого стану, після закипання варимо 10 хвилин.
- Остуджуємо яйця, прибираємо з них шкаралупу і рубаємо невеликими кубиками.
- На сковороду кладемо масло і ставимо на вогонь, воно повинно розтопитися до рідкого стану.
- Гілочки кропу рекомендується прополоскати і нашаткувати на дрібні шматочки.
- У розтоплене масло викладаємо нарізані яйця, подрібнений кріп, розмішуємо і знімаємо з вогню.
- У соус можна додати сіль, спеції.
- Виймаємо з духовки готову рибу і викладаємо на тарілку.
- Поливаємо судака соусом і подаємо на стіл.
Метод приготування риби в мультиварці
Перш ніж приступати до приготування, варто підготувати необхідні продукти:
- судак середнього розміру вагою 1-1,5 кілограма;
- 70 г вершкового масла;
- 3-4 курячих яйця;
- половина свіжого лимона;
- пучок зелені кропу;
- 4-5 горошин запашного перцю;
- два листочків лаврушки;
- сіль за смаком;
- для додання аромату можна додати приправи на свій розсуд.
рибні тефтелі з рисом в томатному соусі.
В якості страви для гостей можна зробити філе риби в клярі, тут ви знайдете рецепт.
Щоб робити дивовижно смачні бутерброди, посоліть сьомгу по цього рецептом.
Приготування займе близько години.
Калорійність – 207 ккал.
Як буде проводитися приготування:
- Готуємо судака. Його потрібно добре очистити від луски.
- Розрізаємо черевце риби, виймаємо серединку. Плавники і хвіст обов'язково зрізаємо.
- Акуратно відокремлюємо філе від хребта, видаляємо всі кісточки.
- Очищене від кісток філе судака нарізаємо середніми шматочками.
- Викладаємо рибу в ємність мультиварки, заливаємо кілька склянок води, додаємо сіль, перець.
- Вибираємо режим «Гасіння» і виставляємо час 20-25 хвилин.
- Яйця відварюємо в окремій каструлі. Вони повинні бути крутими, тому після закипання їх потрібно варити 10 хвилин.
- Після цього охолоджуємо у воді.
- У сковорідку викладаємо шматочок вершкового масла, ставимо на вогонь і розтоплюємо до рідкого стану.
- Пучок кропу добре промиваємо, нарізаємо його дрібними шматочками.
- Після того як риба буде готова, її можна виймати і викладати на тарілки.
- Зверху на кожну скибочку кладемо відварені яйця.
- Поливаємо розтопленим маслом і прикрашаємо рубаною зеленню кропу.
На відео можна ознайомитися ще з одним варіантом приготування судака в мультиварці:
Корисні поради
- для приготування слід використовувати судака середнього розміру вагою 1,5-2 кілограма;
- обов'язково добре очищаємо рибу. Філе повинно бути цілком очищене від кісток і луски;
- голову і плавники не викидайте, ці частини можна використовувати для приготування юшки;
- соус можна робити не тільки на основі вершкового масла, в нього можна додати трохи оливкової, воно додасть пікантний смак;
- рибу можна не тільки варити, але і запікати і смажити;
- прикрасити готову частування можна зеленню, солодким перцем, шматочками помідорів чері, огірками у свіжому вигляді;
- додатково до риби можна подати відварну картоплю або рис.
На відео докладна інструкція з приготування судака по-польськи:
Судак по-польськи зробити не так вже й складно, з приготуванням цієї страви впорається навіть починаюча господиня. Головне, рибу потрібно добре очистити, прибрати всі кісточки, зрізати плавники. Рекомендується відварювати в овочевому бульйоні, в ньому судак насичується ароматами і стає дуже ніжним. Готове частування буде відмінним варіантом для сімейного обіду або святкового столу в якості додаткового страви.