28 март 2019 4 334

Як зробити глазур для пряників в домашніх умовах

Помадка на пряниках – це практично найулюбленіша солодкість дітей в солодкому виробі. Адже мало того, що глазур дуже смачна, вона ще дуже яскрава, зачаровує маленьких ласунів своїми вензелями і картинками.

Приготувати якісну, не осыпающуюся і не растекающуюся мастило на пряники досить складно в домашніх умовах. Необхідно суворо дотримувати всі пропорції компонентів, ні в якому разі не перебити, а створити певну консистенцію, не наносити її на гаряче виріб.

Існує кілька варіантів глазурі для пряників: білкова, олійна, цукрова, лимонна, навіть з додавання спиртних напоїв.

Наприклад, для імбирних пряників, за традицією, її залишають білого кольору, в інших випадках додають харчові барвники, оздоблюють різними завитками, будиночками, смайликами і всім, що душі завгодно.

Дуже популярні такі вироби на Різдвяні свята. Пряниками з глазур'ю прикрашають не тільки урочистий стіл, але навіть ялинку.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
Яйце - 1 шт.
Лимон - 0.5 шт.
Кукурудзяний крохмаль - 1 ст. л.
Пудра - 200 г
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 309 Ккал

Рецепт досить простий, однак кінцевий результат виходить лише через десять – дванадцять годин. Тому запасіться терпінням і приступайте.

Розбийте яйце, акуратно відокремте жовток від білка. Лимон вимийте і розріжте навпіл. Проколів виделкою в декількох місцях м'якоть, видавіть на ложку кількість соку. Додайте до білка крохмаль, пудру, білок, сік.

Всі вимішайте до гладкого, гомогенного стану. Замість лимонного соку можна застосувати концентрат, але майте на увазі, що після застигання він може пожовтіти. Якщо маса вам здалася рідкою, додайте трохи пудри, якщо навпаки густий – розбавити соком.

Перекладіть глазур для пряників в стерильну скляну банку і відправте в холодильник на десять – дванадцять годин, закривши кришкою.

Білкова глазур

Самий звичайний нехитрий рецепт глазурі складається всього з трьох компонентів, і приготувати її досить просто. Навіть діти можуть брати участь в цьому процесі. Вони не тільки допоможуть, але і отримають море позитивних емоцій.

Складові:

  • Білки – 3 шт.;
  • Лимонний сік – 1 ст. л.;
  • Пудра – 350 р.

Виготовлення: десять хвилин.

Калорійність: 301 Ккал/100 р.

Охолоджені білки змішати з лимонним соком, це можна зробити виделкою. Відкрити пудру і поступово ввести в білкову суміш. Цю солодкість можна зробити в домашніх умовах, просто подрібнивши цукор в кавомолці.

Включаємо міксер або блендер і збиваємо до того стану, коли маса вже не стікає з віночка.

Перекладаємо готову глазур в герметичний контейнер і ставимо в холодне місце. Перед використанням додаємо кілька крапель лимонного соку і наносимо на випічку.

Біла помадка для випічки імбирною

Головною особливістю імбирних пряників є білі завитки по контуру пряника і звичайно ж пряність у вигляді імбиру, додана в тісто.

Складові:

  • Курячі яйця – 2 шт.;
  • Цукор – 300 г;
  • Цедра мандарина – 15 р.

Виготовлення: двадцять хвилин.

Калорійність: 308 Ккал/100 р.

Свіжі курячі яйця розділити на жовтки і білки. Робіть це акуратно, щоб не змішалося, інакше білкова маса не зіб'ється.

Цукор засипте в кавомолку, подрібніть в порошок, просіяти через сито або тонку марлю. Для тіста цього можна не робити, а в глазур потрібно, щоб було якомога дрібніше.

Перебити білок з пудрою до стійкої гомогенної піни. В кінці додайте мандаринную цедру і акуратно все промешайте.

Готову глазур вже можна наносити на імбирні пряники. Дайте їй застынуть, і через п'ять – шість годин можна нанести ще один шар.

Кольорова суміш для розпису

Фарбована глазур від звичайної білої відрізняється тільки кольором, а смак, консистенція, інгредієнти і принцип приготування залишаються ті ж.

Складові:

  • Пудра – 250 г;
  • Білок – 1 шт.;
  • Харчові барвники – на вибір.

Виготовлення: десять хвилин.

Калорійність: 301.5 Ккал/100 р.

Змішати цукрову пудру з білком. Це можна зробити навіть звичайною виделкою або ложкою. Консистенція повинна вийти густий. Перевірити це можна, провівши ложкою по поверхні помадки. Лінія повинна зникнути через десять секунд. Якщо цього не сталося, додайте ще пудри або розведіть декількома краплями кип'яченої охолодженої води.

Розділіть отриману масу по маленьким піали, в кожну додати по одній краплі харчового гелиевого барвника, всі швиденько перемішайте. Помістіть глазур в целофановий кульок, відріжте куточок і приступайте до розпису.

Якщо у вас не виявилося спеціальних барвників, можна піти легшим шляхом. В одну частину додайте малинового варення, в іншу – куркуму, і так у вас вийде червона і помаранчева глазур для пряників.

А ви знаєте, як готувати повітряний рецепт омлету на пару? Ми розповімо вам всі секрети, це простого на перший погляд страви.

Читайте як приготувати люля кебаб на мангалі — рецепти з покроковими фото в нашій статті.

Читайте як приготувати смачний минтай з морквою і цибулею.

Цукрова глазур для пряників

Цукрова прозора глазур підходить більше для прикраси товстих великих пряників, вона красиво стікає по краях, застигаючи великими краплями.

Складові:

  • Цукор – 1 склянка;
  • Вода очищена – 0.5 склянки.

Виготовлення: тридцять хвилин.

Калорійність: 190 Ккал/100 р.

Виливаємо воду в залізну миску, слідом всипаємо цукор, перемішуємо до повного розщеплення крупинок. Варимо глазур, постійно помішуючи, до появи великих бульбашок на поверхні.

Знімаємо з вогню й даємо охолонути. Коли можна буде вже спокійно занурити палець в помадку, додаємо ванільний, мигдальний або будь-який інший ароматизатор на ваш розсуд.

Великі пряники змащуємо силіконової пензликом, маленькі можна вмочити в глазурі і вийняти шумівкою. Готові вироби викладаємо на решітку, щоб зайва глазур скла.

Лимонна помадка

Ця глазур на відміну від білкової або цукрових має не нудотно-солодкий смак, а легку специфічну кислинку.

Складові:

  • Пудра – 2 склянки;
  • Масло вершкове – 80 г;
  • Сік лимона – 2 ст. л.

Виготовлення: півтори години.

Калорійність: 295 Ккал/100 р.

Беремо домашнє або магазинне масло, але самої високої жирності, інакше не вийде помадка. Виймаємо його з холодильника за годину до приготування, щоб воно було розм'якло.

Змішуємо в блендері з пудрою і лимонним соком на низькій швидкості, поступово прискорюємо обертів, щоб маса збільшилася в два – три рази. При необхідності додайте пудри або соку.

Готову глазур ставимо на годину в холодильник, після чого можна наносити її на пряники.

Шоколадна з маслом

Цю глазур можна застосовувати не тільки для пряників, але і для помадки на пироги або коржики. Рецепт дуже простий, не потребує високих кулінарних здібностей.

Складові:

  • Какао – 40 г;
  • Вода – 70 мл;
  • Цукор – 150 г;
  • Вершкове масло – 10 р.

Виготовлення: двадцять хвилин.

Калорійність: 315 Ккал/100 р.

Змішайте в мисці подрібнений в кавомолці цукор з какао. Поставте закип'ятити воду. Масло розтопити в мікрохвильовці. Залийте гарячою водою сухі компоненти, все швидко перемішайте, в самому кінці влийте масло.

Дайте помадці постояти сорок хвилин, після чого промазывайте пряники і викладайте на блюдо красиво.

Ромова

Дуже незвичайний смак для дорослих виходить у глазурі зі спиртними напоями. Так, додаванням кілька крапель рому в помадку можна надати випічці відрізняться особливий аромат.

Складові:

  • Пудра цукрова – 260 г;
  • Кип'ячена вода – 230 мл;
  • Ром – 25 мл

Виготовлення: п'ятнадцять хвилин.

Калорійність: 332 Ккал/100 р.

Цукрову пудру просіяти через сито, влити тільки що закипілу воду, все ретельно перемішати. Дати суміші трохи охолонути і влити ром. Коли помадка остаточно охолоне, нанести масу на випечені пряники. Дати помадці застигнути. Краще залишити їх на ніч, а вранці викладати на стіл.

Корисні поради

  1. Якщо глазур додати вершкове масло, вона стане блищати;
  2. Перед змазуванням пряників, переконайтеся, що їх поверхня рівна, так помадка буде краще лягати. Якщо є нерівності, підрівняйте акуратно ножем;
  3. Щоб глазур була білосніжною, підбирайте пудру максимально світлого відтінку;
  4. Якщо хочете поекспериментувати і пофарбувати помадку, скористайтеся підручними продуктами. Свіжа петрушка дасть зелений колір, апельсиновий сік – помаранчевий, а буряк – червоний;
  5. Можна пряник промазати джемом, а зверху глазур'ю, так помадка ляже ідеально рівно.
Що ще почитати: