Користь журавлини з медом, лікувальні рецепти, протипоказання
Журавлина, як і будь-яка інша ягода, володіє величезною кількістю корисних вітамінів і інших елементів. А мед – це ще один продукт, який є неймовірно корисним для організму. Тепер уявіть цю вітамінну бомбу, яка вийде з цих двох компонентів.
Корисні властивості та протипоказання
Чим же так корисний цей мікс для здоров'я? Для початку важливо сказати, що це ласощі підвищує імунітет і покращує травлення, тобто сприяє нормалізації метаболізму.
Ягідний десерт здатний розріджувати кров, нормалізувати артеріальний тиск, а також знизити рівень холестерину в крові. Крім цього ласощі зміцнить ваші судини, виведе токсини, шлаки та інші шкідливі речовини з організму.
Журавлина з медом вміє тримати організм в тонусі і зупиняти освіта пухлинних утворень і патогенних мікробів. Важливо сказати і про те, що продукт є сечогінним.
Шкідливий такий мікс буде, звичайно ж, для тих, у кого алергія на той чи інший продукт. Також ласощі краще не вживати людям з індивідуальною непереносимістю журавлини або бджолиного продукту.
Не можна їсти ягоди з медом натщесерце, а після вживання необхідно полоскати ротову порожнину, так як ягода руйнує зубну емаль.
Для чого можна використовувати журавлину з медом
Застосування ягід з медом знаходить себе у багатьох сферах. З цих компонентів готують морси, соки, відвари, сиропи. Крім цього також готують варення, киселі, екстракти, квас, чай, мазі, каші та ласощі. Найчастіше все це застосовується внутрішньо, навіть у цілях лікування, але бувають випадки і зовнішнього застосування.
Як правильно вживати
Цікаво, що вживати ці ласощі можна, але не потрібно довше одного місяця. Далі це просто не має сенсу, так як продукти вже наповнили ваш організм усім корисним, чим могли.
Найчастіше її подрібнюють або зовсім пропускають через м'ясорубку, змішують з бджолиним продуктом і доповнюють певними продуктами для лікування тієї чи іншої хвороби. Далі масу вживають всередину кілька разів в день.
Рецепт від усіх хвороб
Звичайно, існує багато різних рецептів приготування такого ласощі, але все ж існує один універсальний варіант, як і у всіх страв.
Його застосовують як засіб для загального зміцнення організму. Застосовувати потрібно всередину по одній чайній ложці кожен вечір протягом двох тижнів. Повторювати можна раз в півроку.
Метод готування:
- Ягоди ретельно вимити за допомогою друшляка або великого сита;
- Висипати їх на велике й сухе рушник, промокнути серветками;
- Перемістити в блендер і перебити в однорідне пюре;
- Перемістити в миску, додати бджолиний продукт і перемішати.
Журавлина, хрін і мед: рецепт для судин
Щоб зміцнити стінки судин і усунути можливі захворювання, вам буде корисно вживати даний пюре кожен день. Одна столова ложка з ранку, одна ввечері і через півтора місяці ваші судини будуть вам безмежно вдячні за турботу.
- 170 г хрону;
- 520 мл меду;
- 170 г журавлини.
Послідовність дій:
- Хрін вимити, очистити і прибрати його в морозильну камеру на один день;
- Після цього дістати і натерти його на тертці;
- Ягоди вимити, обсушити, потім засипати в блендер і подрібнити;
- Перекласти в миску, доповнити хріном;
- Додати мед, перемішати і дати настоятися протягом доби.
Журавлина з медом та часником
Цей варіант «ласощі» використовується як відмінний засіб для профілактики інсультів і інфарктів. Так як часник відмінно очищає судини, в цьому блюді він дорівнює меду і журавлині на свою користь.
- 280 г журавлини;
- 180 мл меду;
- 4 головки часнику.
Порядок дій:
- Ягоди знову ж вимити, викласти на рушник, щоб обсушити їх;
- Голівок часнику зняти лушпиння і пустити всі шматочки під прес;
- Помістити ягоди і часникову кашку в блендер, перебити до однорідності;
- Викласти масу в ємність побільше, додати бджолиний продукт і готово.
Приймати такий засіб потрібно кожен день перед сном. Достатньо однієї чайної ложки на протязі одного місяця і ваші судини будуть як новенькі. Очищати судини таким способом можна лише один раз в рік.
Журавлина з медом від кашлю
Якщо вас мучить кашель, обов'язково приготуйте для себе таке просте ласощі. Вживайте його хоча б десять днів по дві чайних ложки щоранку. Можна використовувати і як профілактичний засіб раз в три місяці.
- 90 г журавлини;
- 15 г меду.
Приготування:
- Ягоди вимити і обсушити, потім пропустити через м'ясорубку або перебити блендером;
- Перекласти в іншу ємність, змішати з медом і можна вживати всередину.
Користь журавлини з медом при інших захворюваннях
Загальнозміцнюючий засіб
Таку солодкість достатньо вживати по одній столовій ложці вранці та одну ввечері для профілактики. Вживайте кожні три місяці за два тижні.
- 120 г журавлини;
- 530 г кураги;
- 140 г родзинок;
- 80 г волоських горіхів;
- 130 мл меду;
- 1 лимон.
Метод готування:
- Лимон вимити і розрізати його навпіл, видалити насіння;
- Горіхи максимально відлущити;
- Журавлину вимити разом з родзинками і курагою;
- Змішати ягоди з сухофруктами, горіхами і лимоном (використовувати його разом з шкіркою);
- Пустити всі ці інгредієнти через м'ясорубку або перебити в блендері;
- Потім перекласти масу в піалу, перемішати з бджолиним продуктом.
Як приготувати ліки від застуди
З наступних інгредієнтів буде приготовлений напій, який можна пити кожен день в необмеженій кількості. Звичайно, і в якості профілактики теж.
- 1300 г журавлини;
- 120 г меду;
- 2800 г моркви.
Порядок дій:
- Ягоди промити, подрібнити її зручним способом;
- Далі на тарілку покласти шматочок марлі і викласти туди всі ягоди;
- Віджати сік в ту ж тарілку або іншу ємність;
- Моркву теж сполоснути, подрібнити, а потім віджати через нову марлю до соку ягід;
- Додати мед і ретельно перемішати, щоб він розчинився;
- Напій від застуди готовий. Пити його потрібно розведеним водою.
Рецепт для підвищення імунітету
Ще один метод зміцнити себе і свій організм. Такий напій необхідно випивати за один раз, і робити це краще перед сном. Повторювати можна до трьох разів на місяць.
- 40 г меду;
- 130 мл горілки;
- 330 г журавлини.
Як приготувати:
- Ягоди вимити за допомогою друшляка, висипати їх сушитися;
- Після цього перетерти їх з допомогою сита в пюре або ж скористатися блендером;
- Перемістити пюре в каструлю або сотейник, залити горілкою;
- Прибрати на газ і дати масі дійти до кипіння;
- Варити протягом десяти хвилин, обов'язково помішуючи;
- Після цього зняти плити і дати масі охолонути до кімнатної температури;
- Далі додати бджолиний продукт і перемішати.
Журавлина з медом для пониження тиску
Всього кілька ложок в день і ваш тиск нормалізується. Від однієї до чотирьох столових ложок на добу – цього буде достатньо як для лікування, так і для профілактики. Десятиденне лікування підійде кожному.
- 75 г меду;
- 65 г ягід шипшини;
- 75 г лимона;
- 65 г журавлини.
Метод приготування:
- Шипшина вимити, кожну ягоду позбавити від насіння;
- Далі перекласти їх у чашу блендера і відставити;
- Лимон має бути вже у вигляді отфилированных шматочків. Тобто часточки лимона, очищені від ниточок і плівок;
- Журавлину вимити, обсушити і всипати до шипшині разом з лимоном;
- Всю цю масу перебити в однорідне пюре перекласти в іншу ємність;
- Додати до неї мед і гарненько перемішати;
- Дати настоятися при кімнатній температурі хоча б добу.
Як заготовити баклажани в банках на зиму читайте в нашій статті.
Як зробити молочний коктейль будинку з морозивом — тільки самі смачні й корисні рецепти.
Ліки для печінки
Щоб вилікувати печінку необхідно вживати таку кашку цілий місяць. Дві чайні ложки зранку і дві перед сном – саме така доза повинна бути.
- 260 г часнику;
- 430 г меду.
- 450 г журавлини;
- 2 лимона.
Алгоритм дій:
- Часник почистити, подрібнити його пресом;
- Ягоди сполоснути, відставити;
- Лимони вимити і нарізати кубиками разом з шкіркою;
- Перекласти часник, ягоди і лимон в м'ясорубку або блендер, щоб подрібнити;
- В отриману кашку додати мед і перемішати все до однорідної консистенції;
- Закрутити кашку в банки і їсти.
Рецепт солоних огірків з медом і журавлиною
- 2000 р огірків;
- 60 г солі;
- 270 г журавлини;
- 120 г меду;
- 60 мл оцту;
- вода.
Час готування – 1 годину і 10 хвилин.
Калорії – 31.
Алгоритм дій:
- Банки вимити, обов'язково простерилізувати їх разом з кришками;
- Огірки і ягоди вимити й укласти продукти в банки, чергуючи;
- Довести до кипіння необхідно кількість води, щоб залити огірки;
- Залити їх і залишити на десять хвилин, прикрити кришкою;
- Після цього воду злити, знову закип'ятити її і знову залити огірки;
- Знову через десять хвилин воду злити і прибрати на плиту;
- Додати бджолиний продукт, оцет і сіль, але важливо(!) знати, що кількість інгредієнтів не вказано на один літр води, тобто, якщо у вас вийшло більше, то і кількість компонентів доведеться збільшити;
- Закип'ятити маринад і залити ним огірки, закрутити і в перевернутому вигляді укутати до повного охолодження.
Рецепт варення на зиму
- 1650 р меду;
- 1000 г журавлини;
- 600 мл води.
Тривалість приготування – 45 хвилин.
Калорії – 176.
Етапи заготівлі варення з журавлини з медом на зиму:
- Воду залити в сотейник і додати в нього мед;
- Прибрати посуд з вмістом на газ і довести до кипіння;
- Ягоди вимити і відставити;
- Закип'ятити ще один сотейник з водою такого розміру, щоб у ньому помістилася всі ягоди і вода;
- У киплячу воду всипати ягоди і дати настоятися протягом трьох хвилин;
- Після цього з допомогою шумівки перекласти їх в киплячий сироп;
- Варити протягом двадцяти хвилин, періодично помішуючи;
- Через двадцять хвилин варення можна розкласти по банках, закрутити і укутати до остигання.
Здавалося б, куди можна використовувати кисле журавлину, крім різдвяної випічки, вірно? Виявилося, що у цієї ягоди може бути досить багато застосувань. Самим головним її перевагою виявилося те, що вона вміє лікувати різні хвороби. З ягід готують настої, вітамінні напої і пюре, які лікують краще будь-яких імпортних ліків.