13 май 2019 2 763

Редька не тільки приємна на смак, але і багата мінералами

Всі знають, що овочі є основним джерелом вітамінів, корисних речовин, мінералів.

Властивості, якими вона володіє так важливі для організму, нормального росту і функціонування.

Важливе значення овочі також мають для активної життєдіяльності будь-якої людини.

Одним з таких корисних овочів є редька.

Існує кілька її видів, серед яких найбільш поширеними в кулінарії і народній медицині є наступні її сорти:

  • чорна;
  • зелена;
  • біла;
  • червона.

Використання в кулінарії і медицині

Чорна редька зустрічається так само часто, як і інші сорти цього овоча.

Вона не тільки приємна на смак, в ній міститься великий запас мінеральних речовин, ефірних масел, вуглеводів і білків, вітамінів групи В, аскорбінової кислоти.

Більше того, до її складу входять мінеральні солі, фітонциди, ферменти, органічні кислоти, а також глікозиди (речовина, активно бореться проти мікробів) і лізоцим (речовина, що перешкоджає розмноженню грибків і бактерій).

І це ще не все.

Чорна редька багата натрієм, калієм, фосфором, кальцієм, залізом, що цінується знавцями народної медицини з метою приготування різних рецептів і лікування багатьох захворювань.

Завдяки багатому кладу корисних речовин даний вид:

  1. є загальнозміцнюючим і імуностимулюючим засобом;
  2. нормалізує роботу кишечника;
  3. стимулює процес травлення;
  4. є ефективним засобом для лікування і профілактики атеросклерозу;
  5. бореться з набряками різного генезу, сприяючи тому, що з організму виводиться зайва рідина;
  6. лікує бронхіт;
  7. Дізнайтеся, де застосовується трава материнка, корисні властивості її застосування.

    Про те що таке чага, корисні властивості і протипоказання до її вживання можна дізнатися тут.

  8. покращує обмін речовин;
  9. є прекрасним антибіотиком;
  10. сприяє розчиненню каменів у печінці, жовчному і сечовому міхурах, а також у нирках;
  11. надає позитивний вплив на роботу серця і нервової системи;
  12. зміцнює організм після простудних та інфекційних захворювань;
  13. допомагає позбутися від застійного кашлю;
  14. є прекрасним засобом поліпшення апетиту;
  15. бореться з різними видами мікробів і паразитів;
  16. володіє функцією очищення лімфатичної системи
  17. .

Зелена редька містить багато вітаміну А

Зелену редьку не часто зустрінеш на ринках і овочевих магазинах, проте це не заважає додати її в ряди корисних овочів, так само, як і чорна, володіє рядом корисних властивостей і мінералів.

У ній багато вітаміну А, завдяки чому фахівці рекомендують вживати її в їжу тим людям, які страждають поганим зором і порушеною нервовою системою.

До того ж, зелена редька володіє наступними властивостями:

  • стимулює процес травлення;
  • оскільки в ній багато солей калію, кальцію, фосфору, заліза та інших мінералів, вона підвищує імунітет і зміцнює організм;
  • завдяки великій кількості вітамінів групи В благотворно впливає на обмін речовин, покращуючи даний процес;
  • багата залізом і кальцієм покращує стан кісток і зубів людини;
  • є прекрасним засобом поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, тому і має послаблюючу ефектом;
  • є жовчогінним засобом, завдяки чому її рекомендують для профілактики і лікування проблем печінки і жовчного міхура;
  • використовується при інфекціях і застудних захворюваннях;
  • нормалізує рівень цукру в крові;
  • виводить з організму важкі метали, шлаки і токсини.

Смачні рецепти приготування

Так як зелена редька має протизапальну властивість, то вона є прекрасним засобом для лікування таких простудних захворювань, як грип, бронхіт, коклюш, сухий та мокрий кашель.

З метою профілактики та лікування зазначених захворювань народна медицина пропонує ряд рецептів, серед яких найбільшу популярність придбав наступний.

Необхідно протерти зелену редьку через дрібну тертку і змішати її з медом. Потім віджати, а отриманий сік приймати кілька разів в день.

Маргеланская або китайська редька

Одним з видів зеленої редьки є маргеланская, по-іншому її прийнято ще називати китайська.

Вона так само, як і інші сорти, має вітамінами, мінералами, корисними речовинами.

Так, в ній дуже багато мінеральних солей (кальцію, магнію, фосфору, цинку, марганцю тощо), вітамінів PP., A, B1 (тіамін), В2 (рибофлавін), B5 (пантотенова кислота), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота) та інших мікро - і макроелементів.

Завдяки цьому маргеланская редька має широкий спектр профілактичних і лікувальних властивостей, за рахунок чого її рекомендують людям, що страждають на радикуліт, зниженою секрецією шлункового соку, простудними захворюваннями, каменями в жовчному міхурі.

Всіма відома біла редька

Всім відома біла редька популярна не тільки соковитим смаком, а й корисними речовинами, вітамінами, мікроелементами.

Можна не сумніватися в її корисності, так як в ній містяться вітаміни C, B1, B2, груба клітковина, сірка, солі натрію і калію, органічні кислоти, ефірні масла, фосфор, кальцій, магній, залізо, амінокислоти і глюкозиди.

Як не дивно, в ній також міститься чимало цукру.

Біла редька знайшла широке застосування в народній медицині і ефективна при лікуванні і профілактиці захворювань травної системи.

Це пояснюється тим, що вона виконує такі функції:

  1. покращує роботу кишечника;
  2. підвищує апетит;
  3. усуває симптоми запорів;
  4. бореться з жовчнокам'яної хворобою і атеросклерозом;
  5. благотворно впливає на роботу таких органів, як нирки, печінка, жовчний міхур і шлунок;
  6. зміцнює організм і підвищує імунітет;
  7. загоює рани;
  8. має протимікробну ефектом;
  9. нормалізує білковий, жировий, вуглеводний обмін речовин.

Редька дайкон знижує рівень цукру

Одним із сортів білої редьки є «Дайкон», його використовують і в кулінарії, і в народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань.

Така редька примітна тим, що багата солями калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору.

Крім того, містить невелику кількість вітамінів групи В і С, бета-каротину.

Завдяки зазначеним корисним речовинам редька «Дайкон» очищає організм від вільних радикалів, шлаків, важких металів, токсинів, зміцнює організм і підвищує імунітет, очищає печінку і нирки, розчиняє камені, захищає організм від простудних і інфекційних захворювань, уповільнює розмноження бактерій.

Крім всіх вищевказаних властивостей, вона знижує рівень цукру і є прекрасним засобом для поліпшення роботи серцево-судинної системи.

Редька червона — джерело грубої клітковини і ефірних масел

Червона редька не є винятком, вона так само корисна, як і всі інші сорти.

У ній міститься велика кількість елементів, грубої клітковини, ефірних масел, солей, мінералів і вітамінів.

Завдяки цьому червона редька:

  • бореться з різними хворобами;
  • попереджає запор;
  • покращує процес травлення їжі;
  • виводить з організму зайву рідину;
  • заповнює організм необхідними вітамінами і мінералами;
  • підвищує життєвий тонус;
  • спрямована на зміцнення захисних функцій організму, благотворно впливаючи на весь організм в цілому;
  • використовується при недокрів'ї;
  • використовується для лікування деяких захворювань жовчного міхура, печінки і нирок.

Редька з медом — і смачно, і корисно!

Оскільки редька володіє корисними властивостями, які були перераховані вище, то в поєднанні з медом вона стає ще більш корисною і цілющою.

Саме тому знавці народної медицини пропонують ряд рецептів на основі редьки і меду, які дозволяють людині впоратися з багатьма захворюваннями.

Редька з медом є ефективним засобом для лікування бронхіту, застійного кашлю, запалення легенів, боротьби з бактеріями і запальними процесами.

Приготувати редьку з медом дуже просто.

Дивіться про кісточки сливи, корисні властивості, якими вони володіють і для чого їх краще застосовувати.

Все про корисні властивості олії кедрового горіха: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/svojstva-kedrovogo-oreha-i-produktov-na-ego-osnove.html.

Дивіться тут про пряність кардамон, корисні властивості для чоловіків і їх здоров'я.

Необхідно взяти більшу за розмірами редьку, вирізати в ній серцевину, а у поглиблення покласти натуральний мед.

Залишити на ніч.

За цей час з неї виділиться сік, який змішується з медом.

Одержаний сік корисний не тільки для лікування вищезазначених захворювань, але і при проблемах, пов'язаних з порушеннями в роботі серцево-судинної системи.

Вживання під час вагітності

Так як редька містить велику кількість корисних речовин, то її рекомендують вживати вагітним жінкам.

Її застосування в їжу допомагає заповнити організм необхідними вітамінами і мінералами.

Проте нею не варто зловживати.

Оскільки надмірне вживання може викликати гази, що протипоказано при вагітності.

Відео-десерт

Дивіться відео про особливості даного овоча.

Що ще почитати: