18 март 2019 1 074

Як приготувати бозбаш з яловичини з нутом і без гороху

Бозбаш – дуже ситний суп, який на Кавказі варять, в основному, з баранини. В наших рецептах ми замінили баранину яловичиною. Візьміть хороший шматок м'яса, тоді за смаком бозбаш вийде такий же, як і з бараниною.

Кулінарна довідка

За всіма правилами зварений бозбаш – страва з неповторним запахом і смаком, причому кожного разу нове. Справа в тому, що на Кавказі існує спосіб десять для приготування цього супу. Одні рецепти залежать від географічної назви, інші від часу року.

Наприклад, літній суп варять зі свіжими томатами, а нут зовсім не додають. Незмінні інгредієнти – м'ясо, каштани (або картопля), кислі яблука, різні сухофрукти і прянощі.

Кулінарна тонкість в приготуванні – це обсмажування вже відвареного м'яса. Ще наприкінці варіння суп підкислюють натуральним гранатовим соком. В інших варіантах лимонним соком.

В Азербайджані готують кюфта-бозбаш, з величезними м'ясними фрикадельками і парча-бозбаш з великими шматочками м'яса. У Вірменії готують бозбаш Єреванський, Ечміадзінський, Сисианский, а також літній і зимовий варіанти цього супу.

Бозбаш з яловичини з нутом
Інгредієнти Кількість
яловичої м'якоті - 0,6 кг
яловичих ребер - 500 г
картоплі - 100 г
нуту - 200 г
лука - 90 г
каштанів - жменька
айви - 1 шт.
яблук - 2 шт.
урюку (або кураги) - 7 шт.
кінзи і петрушки - 2 гілочки
базиліка (фіолетового) сушеного - жменя
топленого масла - 30 г
сушених томатів - 80 г
перцю горошком - 5 г
солі - 12 р
гранатового або лимонного соку - за бажанням
Час приготування: 135 хвилин Калорійність на 100 грам: 328 Ккал

У цього супу є відмінна риса – він відмінно заміняє весь обід.

Рецепт покроково:

  1. Нут замочити в холодній воді, приблизно годин на десять. Потім промити його, і у свіжій воді відварити майже до готового стану. Після чого відкинути на сито або друшляк, відвар вилити;
  2. Знадобиться велика каструля. В неї покласти реберця і м'якоть, залити двома літрами води. Готувати на мінімальному вогні, в процесі знімаючи з поверхні піну. Через півтора годин можна вимикати, але ребра потрібно вийняти через 60 хв;
  3. Каштани надріжте хрестиком і відварити протягом 15 хв. Щоб каштани почистити, після відварювання їх потрібно обдати холодною водою. Картоплю нашаткувати скибочками, цибулю півкільцями;
  4. З бульйону вийняти зварену м'якоть. Реберця нарізати порційно, по 1-2 штуки. Бульйон бажано процідити через марлю. У важкій сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю, до нього додати м'ясо і теж злегка обсмажити;
  5. У ступці розтерти горошинки перцю з сушеними томатами і сіллю. Нарізати часточками кислі яблука, айву. А щоб вони не потемніли, збризнути лимонним соком;
  6. Поставити каструлю з процідженим бульйоном на плиту, засипати нут. Коли суп закипить можна відправляти в нього каштани, картоплю, айву, урюк. Варити на слабкому вогні хвилин десять;
  7. По закінченню цього часу відправити в бульйон м'ясо і цибулю, готувати ще 25 хв. В кінці приготування додайте нарізані яблука, спеції і зелень. Ще кілька хвилин на маленькому вогні – і бозбаш готовий;
  8. За бажанням можна додати в готову страву гранатовий або лимонний сік.

Як приготувати смажені манники на сковороді читайте в нашій статті.

Як приготувати соковиті, дієтичні стейки з індички в духовці читайте тут.

Попоробуйте приготувати куряче філе з кабачками в мультиварці за нашими рецептами.

Бозбаш з яловичини азербайджанською

Азербайджанці відмінно готують свою улюблену страву – кюфта-бозбаш з прозорим м'ясним бульйоном і величезною фрикаделькой. У цьому рецепті фарш з'єднують з рисом, але в Азербайджані часто додають у фрикадельки чорнослив, що цілком доречно.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг яловичини;
  • 75 г рису;
  • 300 г картоплі;
  • 1 томат;
  • 80 г цибулі;
  • 100 г нуту;
  • 2 пучки сухої м'яти;
  • за смаком куркума;
  • алича сушена;
  • за смаком сіль.

Витрачений час: 1 година 30 хв. Одна порція 100 г: 302 ккал.

Приготування:

  1. За 3 години до готування замочити нут. Після чого гарненько промити його водою і зварити до напівготовності;
  2. Рис відварити згідно до інструкції на упаковці;
  3. З м'якоті зробити фарш, причому прокрутити його разом з цибулиною і аличею. З'єднати фарш з охолодженим рисом;
  4. З приготованого фаршу сформувати великі фрикадельки;
  5. Поставити на плиту каструлю з водою, додати сіль. Коли вода закипить, опустити в неї фрикадельки. Як тільки вони піднімуться на поверхню зменшити вогонь, продовжувати готувати 40 хв;
  6. Почистити картоплю і порізати крупно, додати в каструлю. Ще готувати хвилини чотири. Потім туди ж – нут, томат, куркуму;
  7. Суп готовий, коли картопля стане м'якою. В кінці приготування посолити і поперчити. Сушеною м'ятою посипати в тарілках.

Як готувати суп по-вірменськи

Фірмове кавказьке блюдо в цьому варіанті виконано по-особливому, по-вірменськи. Такий суп відмінно підійде для обіду.

Інгредієнти:

  • 0,6 кг яловичини;
  • 50 г масла для обсмажування (краще топленого);
  • 100 г яблук;
  • 75 г цибулі;
  • 60 г чорносливу;
  • за смаком зелень (кінза обов'язково);
  • 50 г пасти «томатної»;
  • 180 г гороху;
  • 300 г картоплі;
  • за смаком приправи і гранатовий сік.

Час готування: 1 година 15 хв. 1 порція 100 г: 334 ккал.

Як приготувати густий суп:

  1. М'ясо нарізати невеликими шматками і відварити до напівготовності. Бульйон процідити;
  2. Окремо відварити до напівготовності горох. До речі, його потрібно попередньо замочити холодною водою, приблизно на 4 години;
  3. М'ясо обсмажити на топленому маслі, до нього додати подрібнену цибулину і теж обсмажити;
  4. Покласти м'ясо в каструлю, залити ½ частиною бульйону. Потім туди ж відправити картоплю, нашатковану великими шматочками, горох, чорнослив. Заправити суп томатом і варити на повільному вогні 20 хв;
  5. Страва готова, коли яловичина стане м'якою. За десять хвилин до закінчення готування додати дрібно нарізане яблуко, свіжу зелень за смаком. Ще кілька хвилин на мінімальному вогні – і бозбаш по-вірменськи готовий.

Бозбаш з яловичини без гороху

Бозбаш готується як завжди, за одним винятком – в нього не кладуть горох. А щоб домогтися ідеально смаку, дуже важливо, щоб яблука кислих сортів.

Інгредієнти:

  • 0,7 кг яловичини;
  • 350 г картоплі;
  • 2 айви;
  • 75 г цибулі;
  • 180 г яблук
  • 35 мл рафінованої олії;
  • 35 г борошна;
  • 12 г солі.

Час приготування: 1 година 25 хв. Порція супу 100 г: 325 ккал.

Як приготувати:

  1. Спочатку приготувати прозорий бульйон. Для цього відварити великі шматочки м'яса у двох літрах води. Коли бульйон закипить, відразу зменшити вогонь до мінімальної позначки. У процесі готування ложкою знімати піну. З готового бульйону вийняти шматочки м'яса, а рідину процідити;
  2. В розпеченому маслі спочатку обсмажити цибулю, потім додати м'ясо і теж трохи обсмажити. Вміст сковорідки присипати борошном, розмішати і ще трохи посмажити;
  3. Почистити картоплю, нарізати її кубиками, часточками нашаткувати айву, яблука, з них попередньо видалити серединку з насінням. Відправити підготовлені продукти в бульйон. Приправити перцем, кухонною сіллю, ще 15 хв. варити на слабкому вогні.

Рецепт для мультиварки

Мультиварка значно заощадить вам час і сили, так як бозбаш в ній не треба перемішувати, а також контролювати час відключення. Крім того, при такому способі готування використовується менше олії, а це зробить суп ще корисніше.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг м'яса;
  • 150 г цибулі;
  • 160 г томатів ( або 40 г томатної пасти);
  • 400 г картоплі;
  • яблуко (кисле);
  • 100 мл рафінованої олії;
  • за смаком мелений перець;
  • 10 г солі.

Час приготування: 70 хв Порція страви на 100 г: 370 ккал.

Як приготувати бозбаш з яловичини в мультиварці:

  1. Промити м'ясо і нарізати його невеликими шматочками;
  2. Чашу приладу трохи змастити маслом, викласти в неї шматочки яловичини, виставити програму «Випічка» або «Смаження»;
  3. Через 15 хв. до яловичині додати дрібно порубаний лук.
  4. Картоплю нарізати крупно, додати в чашу, потім нарізані помідори або пасту. Залити все водою, закрити кришку приладу. Вибрати програму «Суп» або «Гасіння» і варити 50 хв.

Корисні поради

  1. Якщо в бозбаш ви кладете яловичину, то можна брати будь-яку частину – задню або лопатку, головне, щоб було багато м'якоті;
  2. Спочатку варять супову основу м'яса, а готові м'ясні шматочки потім обсмажують на маслі;
  3. Нут відварюють окремо у великій кількості гарячої і трохи підсоленої води;
  4. У суп можна додавати різні спеції – гострий перець чилі, мелену паприку, зіру, мелений або цілий коріандр і барбарис. Вивчіть приправи і виберіть на свій смак;
  5. Жителі Кавказу часто додають у страву товчений разом із зеленню і сіллю часник;
  6. Наприкінці варіння кладуть дрібно нарізане яблуко кисле;
  7. Фрикадельки азербайджанського супу начиняють чорносливом. А м'ясо для них прокручують не тільки з луком, але ще й додають сушену аличу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: