Як приготувати бозбаш з яловичини з нутом і без гороху
Бозбаш – дуже ситний суп, який на Кавказі варять, в основному, з баранини. В наших рецептах ми замінили баранину яловичиною. Візьміть хороший шматок м'яса, тоді за смаком бозбаш вийде такий же, як і з бараниною.
Кулінарна довідка
За всіма правилами зварений бозбаш – страва з неповторним запахом і смаком, причому кожного разу нове. Справа в тому, що на Кавказі існує спосіб десять для приготування цього супу. Одні рецепти залежать від географічної назви, інші від часу року.
Наприклад, літній суп варять зі свіжими томатами, а нут зовсім не додають. Незмінні інгредієнти – м'ясо, каштани (або картопля), кислі яблука, різні сухофрукти і прянощі.
Кулінарна тонкість в приготуванні – це обсмажування вже відвареного м'яса. Ще наприкінці варіння суп підкислюють натуральним гранатовим соком. В інших варіантах лимонним соком.
В Азербайджані готують кюфта-бозбаш, з величезними м'ясними фрикадельками і парча-бозбаш з великими шматочками м'яса. У Вірменії готують бозбаш Єреванський, Ечміадзінський, Сисианский, а також літній і зимовий варіанти цього супу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичої м'якоті - | 0,6 кг |
яловичих ребер - | 500 г |
картоплі - | 100 г |
нуту - | 200 г |
лука - | 90 г |
каштанів - | жменька |
айви - | 1 шт. |
яблук - | 2 шт. |
урюку (або кураги) - | 7 шт. |
кінзи і петрушки - | 2 гілочки |
базиліка (фіолетового) сушеного - | жменя |
топленого масла - | 30 г |
сушених томатів - | 80 г |
перцю горошком - | 5 г |
солі - | 12 р |
гранатового або лимонного соку - | за бажанням |
Час приготування: 135 хвилин | Калорійність на 100 грам: 328 Ккал |
У цього супу є відмінна риса – він відмінно заміняє весь обід.
Рецепт покроково:
- Нут замочити в холодній воді, приблизно годин на десять. Потім промити його, і у свіжій воді відварити майже до готового стану. Після чого відкинути на сито або друшляк, відвар вилити;
- Знадобиться велика каструля. В неї покласти реберця і м'якоть, залити двома літрами води. Готувати на мінімальному вогні, в процесі знімаючи з поверхні піну. Через півтора годин можна вимикати, але ребра потрібно вийняти через 60 хв;
- Каштани надріжте хрестиком і відварити протягом 15 хв. Щоб каштани почистити, після відварювання їх потрібно обдати холодною водою. Картоплю нашаткувати скибочками, цибулю півкільцями;
- З бульйону вийняти зварену м'якоть. Реберця нарізати порційно, по 1-2 штуки. Бульйон бажано процідити через марлю. У важкій сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю, до нього додати м'ясо і теж злегка обсмажити;
- У ступці розтерти горошинки перцю з сушеними томатами і сіллю. Нарізати часточками кислі яблука, айву. А щоб вони не потемніли, збризнути лимонним соком;
- Поставити каструлю з процідженим бульйоном на плиту, засипати нут. Коли суп закипить можна відправляти в нього каштани, картоплю, айву, урюк. Варити на слабкому вогні хвилин десять;
- По закінченню цього часу відправити в бульйон м'ясо і цибулю, готувати ще 25 хв. В кінці приготування додайте нарізані яблука, спеції і зелень. Ще кілька хвилин на маленькому вогні – і бозбаш готовий;
- За бажанням можна додати в готову страву гранатовий або лимонний сік.
Як приготувати смажені манники на сковороді читайте в нашій статті.
Як приготувати соковиті, дієтичні стейки з індички в духовці читайте тут.
Попоробуйте приготувати куряче філе з кабачками в мультиварці за нашими рецептами.
Бозбаш з яловичини азербайджанською
Азербайджанці відмінно готують свою улюблену страву – кюфта-бозбаш з прозорим м'ясним бульйоном і величезною фрикаделькой. У цьому рецепті фарш з'єднують з рисом, але в Азербайджані часто додають у фрикадельки чорнослив, що цілком доречно.
Інгредієнти:
- 0,5 кг яловичини;
- 75 г рису;
- 300 г картоплі;
- 1 томат;
- 80 г цибулі;
- 100 г нуту;
- 2 пучки сухої м'яти;
- за смаком куркума;
- алича сушена;
- за смаком сіль.
Витрачений час: 1 година 30 хв. Одна порція 100 г: 302 ккал.
Приготування:
- За 3 години до готування замочити нут. Після чого гарненько промити його водою і зварити до напівготовності;
- Рис відварити згідно до інструкції на упаковці;
- З м'якоті зробити фарш, причому прокрутити його разом з цибулиною і аличею. З'єднати фарш з охолодженим рисом;
- З приготованого фаршу сформувати великі фрикадельки;
- Поставити на плиту каструлю з водою, додати сіль. Коли вода закипить, опустити в неї фрикадельки. Як тільки вони піднімуться на поверхню зменшити вогонь, продовжувати готувати 40 хв;
- Почистити картоплю і порізати крупно, додати в каструлю. Ще готувати хвилини чотири. Потім туди ж – нут, томат, куркуму;
- Суп готовий, коли картопля стане м'якою. В кінці приготування посолити і поперчити. Сушеною м'ятою посипати в тарілках.
Як готувати суп по-вірменськи
Фірмове кавказьке блюдо в цьому варіанті виконано по-особливому, по-вірменськи. Такий суп відмінно підійде для обіду.
Інгредієнти:
- 0,6 кг яловичини;
- 50 г масла для обсмажування (краще топленого);
- 100 г яблук;
- 75 г цибулі;
- 60 г чорносливу;
- за смаком зелень (кінза обов'язково);
- 50 г пасти «томатної»;
- 180 г гороху;
- 300 г картоплі;
- за смаком приправи і гранатовий сік.
Час готування: 1 година 15 хв. 1 порція 100 г: 334 ккал.
Як приготувати густий суп:
- М'ясо нарізати невеликими шматками і відварити до напівготовності. Бульйон процідити;
- Окремо відварити до напівготовності горох. До речі, його потрібно попередньо замочити холодною водою, приблизно на 4 години;
- М'ясо обсмажити на топленому маслі, до нього додати подрібнену цибулину і теж обсмажити;
- Покласти м'ясо в каструлю, залити ½ частиною бульйону. Потім туди ж відправити картоплю, нашатковану великими шматочками, горох, чорнослив. Заправити суп томатом і варити на повільному вогні 20 хв;
- Страва готова, коли яловичина стане м'якою. За десять хвилин до закінчення готування додати дрібно нарізане яблуко, свіжу зелень за смаком. Ще кілька хвилин на мінімальному вогні – і бозбаш по-вірменськи готовий.
Бозбаш з яловичини без гороху
Бозбаш готується як завжди, за одним винятком – в нього не кладуть горох. А щоб домогтися ідеально смаку, дуже важливо, щоб яблука кислих сортів.
Інгредієнти:
- 0,7 кг яловичини;
- 350 г картоплі;
- 2 айви;
- 75 г цибулі;
- 180 г яблук
- 35 мл рафінованої олії;
- 35 г борошна;
- 12 г солі.
Час приготування: 1 година 25 хв. Порція супу 100 г: 325 ккал.
Як приготувати:
- Спочатку приготувати прозорий бульйон. Для цього відварити великі шматочки м'яса у двох літрах води. Коли бульйон закипить, відразу зменшити вогонь до мінімальної позначки. У процесі готування ложкою знімати піну. З готового бульйону вийняти шматочки м'яса, а рідину процідити;
- В розпеченому маслі спочатку обсмажити цибулю, потім додати м'ясо і теж трохи обсмажити. Вміст сковорідки присипати борошном, розмішати і ще трохи посмажити;
- Почистити картоплю, нарізати її кубиками, часточками нашаткувати айву, яблука, з них попередньо видалити серединку з насінням. Відправити підготовлені продукти в бульйон. Приправити перцем, кухонною сіллю, ще 15 хв. варити на слабкому вогні.
Рецепт для мультиварки
Мультиварка значно заощадить вам час і сили, так як бозбаш в ній не треба перемішувати, а також контролювати час відключення. Крім того, при такому способі готування використовується менше олії, а це зробить суп ще корисніше.
Інгредієнти:
- 0,5 кг м'яса;
- 150 г цибулі;
- 160 г томатів ( або 40 г томатної пасти);
- 400 г картоплі;
- яблуко (кисле);
- 100 мл рафінованої олії;
- за смаком мелений перець;
- 10 г солі.
Час приготування: 70 хв Порція страви на 100 г: 370 ккал.
Як приготувати бозбаш з яловичини в мультиварці:
- Промити м'ясо і нарізати його невеликими шматочками;
- Чашу приладу трохи змастити маслом, викласти в неї шматочки яловичини, виставити програму «Випічка» або «Смаження»;
- Через 15 хв. до яловичині додати дрібно порубаний лук.
- Картоплю нарізати крупно, додати в чашу, потім нарізані помідори або пасту. Залити все водою, закрити кришку приладу. Вибрати програму «Суп» або «Гасіння» і варити 50 хв.
Корисні поради
- Якщо в бозбаш ви кладете яловичину, то можна брати будь-яку частину – задню або лопатку, головне, щоб було багато м'якоті;
- Спочатку варять супову основу м'яса, а готові м'ясні шматочки потім обсмажують на маслі;
- Нут відварюють окремо у великій кількості гарячої і трохи підсоленої води;
- У суп можна додавати різні спеції – гострий перець чилі, мелену паприку, зіру, мелений або цілий коріандр і барбарис. Вивчіть приправи і виберіть на свій смак;
- Жителі Кавказу часто додають у страву товчений разом із зеленню і сіллю часник;
- Наприкінці варіння кладуть дрібно нарізане яблуко кисле;
- Фрикадельки азербайджанського супу начиняють чорносливом. А м'ясо для них прокручують не тільки з луком, але ще й додають сушену аличу.
Приємного апетиту!