02 март 2019 1 167

Рецепти самих знаменитих супів з баранини

Це блюдо запозичене іншими кулінарами з Молдови, Балкан і Сходу. Іменується воно як шурпа, чорпа, сорпа, лагман, бозбаш, але нам звичніше перша назва. Відмінних рис приготування цієї страви немає, все робиться на око і в процесі може змінюватися.

Єдине, що можна відзначити, це попереднє обсмажування м'яса і овочів. З цього можна зробити висновок, що ця страва не особливо відрізняється від інших заправних перших страв – супів.

Зазвичай шурпу готують дуже жирною, так як м'ясо баранини не є дієтичним або пісним. У суп кладуть велику кількість приправ і свіжої зелені: кінзу, петрушку, кріп.

Овочі, що входять до складу супу, — картопля, цибуля, морква – рубаються дуже великими шматками і нарівні з м'ясом плавають в казані. Вітається також додавання фруктів: яблук, слив, абрикосів, айви, що не зовсім звично для нашої кулінарії.

У деяких регіонах це блюдо готують з риби, дрібної дичини та птиці. Але на нашу рецептом це не має відношення. Розглянемо рецепти найсмачніших супів з баранини, почнемо з самого традиційного.

Її величність шурпа
Інгредієнти Кількість
Баранячий набір - 800 г
Цибулю - 2 шт.
Солодкий перець - 2 шт.
Перець чилі - 1 шт
Яблука кислі - 3 шт.
Помідори - 4 шт.
Коріандр - упаковка
Кінза - пучок
Картопля - 1 кг
Морська сіль - за смаком
Чебрець - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 458 Ккал

У цьому рецепті більш докладно розповідається, як насправді готується суп з баранини шурпа.

У величезний казан складаємо баранячі ноги, ребра, лопатку, заливаємо холодною водою, встановлюємо сильне полум'я, щоб все швидко закипіло.

Баранину попередньо краще вимочити ніч у воді, щоб зійшла кров і не псувала бульйон. Знімаємо дірявим ложкою піну і зменшуємо вогонь. Відварюємо навар півтори години.

Закладаємо нашатковану півкільцями цибулю, через п'ятнадцять хвилин – морква, ще через час – великі шматки картоплі.

Проварюємо всі разом десять хвилин і підкладаємо інші овочі: перець солодкий і гострий, помідори, чебрець і коріандр. Присаливаем за смаком і залишаємо на п'ятнадцять хвилин.

Яблука, краще антонівку або взагалі айву, очищаємо від шкірки, шаткуємо скибочками і все перемішуємо. Якщо за смаком вийшло кислувато, додайте зовсім трохи цукру.

Притрушиваем кінзою. Прикриваємо кришкою, вимикаємо блюдо і даємо настоятися не менше півгодини.

Приготуємо традиційний лагман

Найпоширеніше середньоазіатську блюдо, яке готується зі свіжої молодої баранини, тянутой довжиною локшини і овочів. Процес виготовлення борошняного вироби дуже цікавий і специфічний.

Компоненти:

  • Борошно – 800 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Ягня молодий – 1 кг;
  • Стручкова квасоля – 150 г;
  • Перець солодкий – 2 шт.;
  • Помідори – 2 шт.;
  • Часник – 1 головка;
  • Кріп – пучок;
  • Кінза – пучок;
  • Зелена цибуля – пучок;
  • Масло рослинне – 50 мл;
  • Селера – 100 г;
  • Паприка – 1 ч. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Очищена Вода – 1.5 склянки;
  • Цибуля – 1 головка.

Приготування: 190 хвилин.

Калорійність: 112 Ккал/ 100 р.

У прохолодній воді розвести сіль, в цей розчин всипаємо партіями борошно і вбиваємо яйце. Замішуємо пластичне, але не м'яке тісто, обмотуємо харчовим пакетом і залишаємо на дві години.

Очищаємо помідори, перець, часник, цибуля, стебла селери, квасоля. В чавунний казан набираємо масло і кладемо підсмажуватися нарізане на середні шматки м'ясо. Потім поступово підкладаємо нашатковані овочі: цибулю, через чотири хвилини – селера і часник і всі приправи крім паприки.

Протушкувати блюдо півтора – дві години, за двадцять хвилин до завершення вкласти квасоля і паприку. Весь суп перемішати, підлити м'ясний бульйон для отримання необхідної консистенції і закип'ятити.

Готове відпочиле тісто поділити на кілька шматків, кожен промазати маслом рослинним, розгортати в довгий джгут. Потім взяти в руки і по черзі не сильно розтягувати, то в одну сторону, то в іншу. Після цієї маніпуляції скрутити на тарілці в плоский круг. Залишити ще на п'ятнадцять хвилин в такому вигляді.

Розкрутити і пропустити через пальці, закріпити і намотувати на руку у вигляді знака нескінченності, трохи розтягуючи майбутню локшину.

Викласти сиру локшину на сито або друшляк і занурити в закипающую просолену воду, готувати три хвилини. Вийняти, промити холодною водою і розкласти порціями в тарілку. Розлити готову підливу зверху на локшину, притрусити кінзою, зеленим цибулею і кропом.

Бозбаш з картоплею

У перекладі з азербайджанського бозбаш означає «сіра голова», і найімовірніше мається на увазі бараняча голова, з якої суп виходить просто відмінним.

Компоненти:

  • Бараняча голова – 1 шт.;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Рис – 200 г;
  • Алича – 200 г;
  • Цибуля червоний – 2 шт.;
  • Кріп сушений – 1 ч. л.;
  • Барбарис – 1 ч. л.;
  • Чорний перець – пакетик;
  • Нут – 1 банка;
  • Жир курдючий – 50 р.

Приготування: 145 хвилин.

Калорійність: 89 Ккал/ 100 р.

Вимочуємо баранячу голову п'ять годин у холодній воді. Потім зрізаємо з неї м'ясо, залишаючи трохи на кістки, щоб вийшов жирний бульйон. Ставимо варити навар. М'ясо з цибулею пропускаємо через електром'ясорубку.

Всипаємо відварений до напівготовності рис і добре промешиваем. З закипевшего бульйону обов'язково знімаємо пінку і підсолюємо. Через годину приготування кладемо нут. Аличу поливаємо закипілої водою, це полегшить завдання зняття шкірки і відшаровування кістки від м'якоті.

У центр м'ясної тефтелі вкладаємо половинку фрукта і вологими руками формуємо маленькі фрикадельки. Проваривши бульйон дві години, починаємо занурювати фрикадельки, нарізану брусками картоплю і шматками – курдючний жир.

Посипаємо суп великою кількістю зелені, іноді її окремо подають в маленькій піалі. Готовність страви можна визначити за сплив на поверхню м'ясних колобка. Але обов'язково потрібно дати страві настоятися під герметично закритою кришкою.

Харчо з баранини

Незвичайний харчо – це пряний гострий густий суп, який готується обов'язково з молодої баранини з томатами і рисом.

Компоненти:

  • Баранина – 600 г;
  • Кінза – пучок;
  • Ткемалі – 3 ч. л.;
  • Рис – 150 г;
  • Томати – 3 шт.;
  • Рослинне масло – 3 ст. л.;
  • Цибуля біла – 2 шт.;
  • Перець чилі – 1 стручок;
  • Гвоздика – 5 зерен;
  • Аджика – 3 ст. л.;
  • Часник – 3 зубки;
  • Вода очищена – 1.5 л.

Приготування: 135 хвилин.

Калорійність: 113 Ккал/ 100 р.

У закипающую воду занурюємо вимочену баранячу грудинку. Промиваємо рис у декількох водах, потім замочуємо на двадцять хвилин. Відварюємо півтора години, у процесі обов'язково знімаємо плівку і присаливаем.

Лук очищаємо і шаткуємо з перцем чилі дрібними кубиками, перемішуємо рукою і залишаємо на десять хвилин. Помідори занурюємо в гарячу воду, відшаровуємо шкірку, вирізаємо серцевину і рубаємо в чашу блендера.

Подрібнюємо в томатне пюре. Перекладаємо в розігріте масло рослинне і пасеруємо сім хвилин. В баранячий бульйон кладемо проперченный цибулю, томатне пюре і набряклий рис.

Все перемішуємо, доповідаємо приправи, видавлений часник, ткемалі, гостру домашню аджику. Проварюємо все ще вісім хвилин. Накриваємо герметично кришкою і залишаємо на годину.

Спеції і все що входять до складу продукти настоятися, і страва заграє новими ароматами. У кожну тарілку підсипаємо велику жменю зелені і поливаємо зверху сметаною.

Пишні панкейкі на кефірі в декількох варіантах. Читайте і спробуйте приготувати.

Перлова каша з м'ясом в мультиварці — традиційні страви за простими рецептами. Читайте рецепт.

Неймовірно смачний рецепт салату із зеленим редькою, огірком і морквою. Це дуже корисно і дуже-дуже смачно. Незвичайне поєднання цікавих смаків.

Суп з бараниною в горщиках

Смачний наваристий суп можна готувати не тільки на плиті, але і розклавши порційно в глиняні горщики поставити в електроприладі. Деяким господиням цей спосіб більше подобається, не треба нічого підсмажувати, стежити за кипінням, і на столі теж виглядає оригінально.

Компоненти:

  • М'якоть баранини – 550 г;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Морква – 2 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Болгарський перець – 2 шт.;
  • Чебрець – 0.5 ч. л.;
  • Кріп – пучок;
  • Томатний соус – 4 ст. л.;
  • Квасоля – 1 банка;
  • Сіль – за смаком.

Приготування: 165 хвилин.

Калорійність: 117 Ккал/ 100 р.

Промиваємо м'ясо, обробляємо його на кубики розміром два на два сантиметри. Розкладаємо рівномірно по горщикам. Зверху розподіляємо очищений і нашатковану цибулю. Заливаємо до половини горщика водою, прикриваємо кришечками і занурюємо в розігрітий електроприлад.

Готуємо інші продукти. Всі овочі чистимо, картоплю нарізаємо кубиками, помідори, якщо великі – на чотири частини, обов'язково зрізаємо серединку, перець – соломкою, баклажан – брусками. Відкриваємо консервовану квасолю і виливаємо розсіл, її можна брати як білої, так і червоної, головне, щоб вона була щільною, не кашоподібної.

Виймаємо горщики, доповідаємо продукти в наступному порядку: картопля, томати, баклажани, квасоля, соус по пів-ложки, приправи, сіль і знову відправляємо в електродуховку на сорок хвилин.

Якщо хочете отримати прозорий бульйон з баранини, залийте половину казана водою, доведіть до закипання, зберіть піну, тільки після цього влийте ще половину рідини. До будь-якого супу з баранини підійдуть часникові грінки або кубики батона, підсмаженого в духовій шафі. Смачного вам обіду і приємного апетиту!

Що ще почитати: