23 апрель 2019 3 842

Як смачно приготувати телятину в мультиварці

Телятина – один з найбільш популярних і корисних видів м'яса. Цей продукт рекомендується вживати в їжу регулярно: він допомагає запобігти багато захворювань (наприклад, інфаркти та сечокам'яну хворобу) і благотворно впливає на організм в цілому.

Телятина, приготована в мультиварці, є неймовірно смачним дієтичним блюдом. Сучасне кухонне обладнання дозволить зберегти всі корисні речовини і зробити їжу легкої і низькокалорійної.

Простий рецепт соковитого гуляшу
Інгредієнти Кількість
складки (шийна частина) - 1 кг
моркви - 200 г
лука - 200 г
томатної пасти - 120 г
часнику - 4 зубчики
води - 400 мл
оливкової олії - 30 мл
солі, чорного перцю і майорану - по дрібці
Час приготування: 160 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Гуляш – неймовірно смачне блюдо, якого, на жаль, уникають багато господинь, вважаючи його складним. Дійсно, зовсім недавно правильно приготувати гуляш було не так вже й просто. Проте сьогодні все змінилося: в мультиварці він готується дуже швидко, а процес готування не викликає ніяких труднощів.

Тушкована телятина в мультиварці готується таким чином:

  1. Заріз ретельно вимити, звільнити від плівок і розібрати на невеликі смужки;
  2. Почистити овочі. Лук нашаткувати півкільцями, моркву – невеликими колами або соломкою;
  3. Часник очистити і подрібнити. Рекомендується нашаткувати його тонкими пластинами, але при бажанні можна скористатися пресом;
  4. Масло наливають в чашу і викладають в неї м'ясну основу і овочі. На мультиварці необхідно вибрати режим «Випічка» і обсмажувати гуляш близько півгодини, не забуваючи помішувати;
  5. Поки компоненти обсмажуються, приготувати соус. Томатну пасту розвести водою, приправити спеціями, сіллю і перемішати;
  6. Коли все буде готово, інгредієнти залити соусом і, встановивши режим «Гасіння», томити близько двох годин.

Готовий гуляш можна приправити зеленню: кінзою, петрушкою, кропом або базиліком. Ця страва чудово поєднується з макаронами, круп'яними гарнірами і легкими салатами.

Печеня з телятиною і грибами

Традиційно спекотне готують в горщиках, однак з появою мультиварок, багато господині зробили свій вибір на користь сучасного обладнання. І поступили абсолютно правильно: тепер це блюдо готується швидше і простіше, і виходить більш вишуканим і витонченим.

Інгредієнти:

  • 1 кг лопаткової частини теляти;
  • 1 кг картоплі;
  • 800 г печериць (або будь-яких інших грибів);
  • 250 г цибулі;
  • 200 г болгарського перцю;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • сіль, чорний перець, коріандр, лавровий лист – за смаком.

Час приготування – 50 хв.

Калорійність на 100 грам – 452 ккал.

Як приготувати телятину з картоплею і грибами в мультиварці:

  1. Картоплю помити, очистити, нарізати невеликими тонкими шматочками. Часточки картоплі на час залишити у воді, щоб позбавити їх від зайвого крохмалю;
  2. Гриби вимити, нарізати тонкими пластинами. Сушені гриби необхідно попередньо замочити, а свіжі лісові відварити;
  3. Лопатку промити, звільнити від плівок. Розібрати на невеликі кубики;
  4. Цибулю і болгарський перець почистити і подрібнити;
  5. Коли всі підготовчі процеси будуть завершені, слід змастити чашу маслом і викласти в неї м'ясо. Обсмажувати його слід в режимі «Випічка» протягом чверті години, періодично помішуючи;
  6. Через відведений час, додати овочі з грибами. Також на даному етапі слід додати сіль і приправити страву спеціями;
  7. Через 10 хвилин додати картоплю. Тушкувати ще 15 хвилин.

Це спекотне відмінно гармонує зі свіжою зеленню і сметаною. Варто нагадати, що цей рецепт не підходить для дітей до семи років з-за наявності в ньому грибів.

Кекс на кефірі приготований в мультиварці, нічим не відрізняється від звичайної випічки. Але щоб приготувати його, потрібно знати кілька особливостей.

Рецепт круасанів з листкового тіста з різноманітними начинками тут.

Як готувати кыстыбый з картоплею читайте в наш статті.

Вишуканий плов з телятиною

Плов – частково універсальне блюдо. Складається з досить простих продуктів, він може стати як звичайним повсякденним обідом, так і прикрасою святкового столу. Про плові існує чимало забобонів, один з яких говорить: готувати його складно і довго. Однак, це всього лише помилка. Плов по цьому рецепту не відніме у господині багато часу і припаде до смаку всім домашнім.

Інгредієнти:

  • 800 г реберець (можна використовувати корейку);
  • 800 г рису;
  • 1,5 л окропу;
  • 600 г цибулі;
  • 600 г моркви;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • 2-3 головки часнику;
  • сіль, перець, куркума, барбарис – за смаком.

Час приготування – 1 год 15 хв.

Калорійність на 100 грам – 151 ккал.

Етапи приготування:

  1. Реберця вимити, розібрати на невеликі шматочки;
  2. Моркву очистити, нашаткувати соломкою. При бажанні, можна скористатися великою теркою;
  3. Цибулю почистити і сполоснути. Нарізати кільцями або півкільцями;
  4. Кільця цибулі і морквяну соломку пасерувати в олії 6-7 хвилин, поки вони не стануть м'якими;
  5. По закінченню часу, додати реберця. Смажити близько 10-ти хвилин;
  6. Коли компоненти знайдуть м'якість, до них рівномірно викласти рис, встромивши в нього неочищений вимитий часник, спеції, сіль, компоненти залити окропом і тушкувати приблизно півгодини. Заважати плов не потрібно;
  7. Після закінчення часу мультиварку відкривати не варто. Рісу потрібно дати настоятися як мінімум 15 хв.

Готовий плов потрібно ретельно перемішати, щоб рівномірно розподілити все м'ясо і овочі. Він прекрасно поєднується з зеленню і свіжими помідорами.

Дієтичне м'ясо на пару

Грудинку на пару часто можна зустріти в раціоні людей, які дотримуються правил здорового харчування, і годуючих мам. Дієтичне і легке блюдо нерідко відносять до категорії корисних, але не дуже смачних. І дуже навіть дарма: це страва стане одним з улюблених страв сім'ї, якщо його правильно приготувати і проявити трохи фантазії.

Інгредієнти:

  • 500 г грудинки;
  • половина лимона;
  • сіль, перець.

Час приготування – 20 хв.

Калорійність на 100 грам – 105 ккал.

Як приготувати телятину на пару в мультиварці:

  1. Філе ретельно промити, зачистити від плівок. Потім нарізати невеликими кубиками, посолити і поперчити;
  2. М'якоть заправити соком половини лимона;
  3. Підготовлену грудинку викласти на грати для готування на пару і варити протягом 15-ти хвилин.

Даний рецепт здивує кожного витонченим багатогранним смаком телятини, її легкістю. Її можна подати з салатом з помідорів або будь-яким овочевим гарніром. Цей варіант стане прекрасним, ситним і, в той же час, низькокалорійним вечерею для кожного, хто стежить за своїм здоров'ям.

Запечена телятина з соусом

Запечене філе теля стане відмінним доповненням до святкового і буденного столу. Ця ніжна закуска вимагає зовсім небагато часу і, незважаючи на свою простоту, подобається і дорослим, і дітям.

Інгредієнти:

  • 1 кг філейної частини теляти;
  • 1 ч. л. солі;
  • 70 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. приправи для м'яса;
  • 200 г води;
  • 2 ч. л. пшеничного борошна.

Час приготування – 1 год 30 хв.

Калорійність на 100 грам – 110 ккал.

Покроковий рецепт телятини, запеченої в мультиварці:

  1. Філе вимити і позбавити від плівок. Натерти сіллю, маслом, спеціальною сумішшю спецій і дати постояти як мінімум чверть години;
  2. Підготовлене філе викласти у змащену чашу. Запікати протягом години в режимі «Випічка»;
  3. Через відведений час, м'якоть витягнути з чаші, дати їй охолонути. Обробити на тонкі скибочки;
  4. Після запікання в чаші залишиться досить велика кількість соку. Він послужить основою для соусу. Для цього слід розвести в склянці води 2 ч. л. пшеничного борошна і акуратно вилити цю суміш до підливці. Томити соус необхідно близько 10-ти хвилин, ретельно помішуючи і не даючи борошні збиватися в грудки.

Запечене філе стане прекрасною закускою, яка гармонує з безліччю страв: як ніжних і дієтичних, так і калорійних.

Трохи кулінарних тонкощів

Приготування м'ясних продуктів має масу нюансів. Для того щоб м'якоть телятини ідеально приготувалася в мультиварці, слід прислухатися до порад досвідчених кулінарів.

  1. В мультиварці краще всього готувати більш ніжне м'ясо. Слід віддавати перевагу вирізці або філейної частини – ці шматочки містять мінімум жиру і відрізняються м'якістю і соковитістю;
  2. Вибирайте тільки свіже охолоджене м'ясо: старе буде занадто жорстким, а переморожене – позбавленим смаку;
  3. Нерідко недобросовісні продавці обробляють м'ясо різними сумішами, які нейтралізують неприємний запах старого продукту і додають йому потрібний колір. Для того, щоб не помилитися при виборі, варто трохи натиснути на м'якоть. Свіжий продукт має пружну консистенцію – на ньому не залишиться жодного сліду від пальця. Якщо ж відмітина залишилася, значить продукт вже давно лежить на прилавку;
  4. Для того щоб м'якоть танула в роті, її рекомендується трохи відбити. М'ясо стане ніжнішим, а час готування трохи скоротиться;
  5. Не варто забувати про прянощах. Сміливо використовуйте паприку, білий перець, гірчицю, коріандр, розмарин, естрагон – вони надають найрізноманітніші відтінки і роблять смак більш багатогранним;
  6. Трохи родзинок і чорносливу зроблять страву більш ніжним;
  7. Експериментуйте! Приправи та продукти, яких немає в рецепті, можуть в рази поліпшити смакові якості і надати нові нотки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: