Рецепти шарлотки зі свіжими або замороженими ягодами
Для шарлотки підійдуть будь-які ягоди, варто лише пам'ятати, що всі вони мають різну солодкість. Тому в процесі приготування кількість цукру повинно залежати від кислоти начинки. Цей пиріг унікальний тим, що його смак можна підлаштовувати під особисті уподобання і отримувати ідеальну випічку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце - | 3 шт. |
цукор і борошно - | 1 ст. |
сода - | ½ Ч. л. |
оцет 9% - | 0,5 ст. л. |
малина - | 100 г |
рослинна олія - | 10 мл |
цукрова пудра - | для посипання |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 197 Ккал |
- Для приготування тіста потрібно міксер, щоб тісто вийшло повітряним і м'яким;
- Яйця заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури – так вони краще взобьются в піну;
- Вбити яйця в миску і почати їх збивати спочатку на малих обертах, потім на високих;
- Коли яйця перетворяться на високу піну – додати до них гашену оцтом соду;
- Добре перемішавши яйця з содою просіяти до них борошно. Це робити обов'язково, оскільки просеянная борошно дозволяє тесту стати повітряним, а от якщо не просіяти, то тісто буде щільним;
- Ложкою акуратно перемішати тісто;
- Підготувати роз'ємну форму: застелити її папером для випічки і змастити дно і краї маслом;
- Акуратно вилити тісто;
- Висипати На тісто малину. Краще попередньо обваляти її в борошні, так вона не сильно буде текти і шарлотка не буде занадто вологим;
- Малину можна всипати в тісто, а можна зробити прошарок з ягоди;
- Духовку розігріти (200С) і поставити в неї форму;
- Випікати півгодини;
- Перевірити пиріг на готовність, проткнувши його дерев'яною паличкою;
- Дати бісквіту охолонути у формі, потім акуратно його витягти і рясно посипати цукровою пудрою.
Шарлотка на кефірі з чорницею в духовці
Тісто на кефірі виходить високим з великими порами всередині. Воно прекрасно підійде для шарлотки з ягодами. Можна використовувати будь-яку ягоду, але тільки чорниця додасть неповторний колір бісквіту всередині!
Склад:
- кефір борошно – по 1 ст.;
- яйце – 3 шт.;
- сода або пекарський порошок – 1 ч. л;
- цукровий пісок – 2/3 ст. + 2 ст. л;
- сметана – 2 ст. л;
- заморожена чорниця – ½ ст.;
- крохмаль – 1 ст. л.
Потрібний час: 50 хвилин.
Калорії: 220.
- Яйця збити разом з цукром;
- Маса повинна посвітліти і 2 рази збільшиться в об'ємі;
- Додати кефір;
- Збити 2 хвилини;
- Додати соду. У цьому рецепті не використовується оцет, оскільки кефір замість нього гасить соду;
- Просіяти борошно через сито і перемішати міксером 1 хвилину;
- Обваляти заморожену ягоду в крохмалі;
- Додати ягоди в тісто і перемішати, щоб вона рівномірно розподілилася по ньому;
- Використовувати посуд з антипригарним покриттям для випікання, якщо її немає, то звичайну форму застелити фольгою і змастити маслом;
- Вилити тісто у форму;
- Готувати 30 хвилин в духовці при температурі 180 градусів;
- Зробити соус для пирога: сметану змішати з 2 ст. л цукру і збити міксером. Готовий пиріг змастити;
- Діставати пиріг з форми після охолодження і подавати до столу.
Рецепт шарлотки з замороженої брусницею
Брусниця – це корисна кислувата ягода, яка чудово підходить для випічки. Найшвидший варіант – це бісквітна шарлотка, яку готувати швидко і просто і навіть початківець кондитер з нею впорається.
Інгредієнти:
- сметана — 1 ст.;
- брусниця — 1 ст.;
- яблука кислих сортів — 3 шт.;
- цукор — 1,5 ст.;
- яйце — 2 шт. + 1 жовток + 1 білок;
- розпушувач або сода — 1,5 ч. л;
- борошно — 1,5 склянки;
- олія – 1 ст. л;
- панірувальні сухарі для присипки форми.
Витрачений час: 55 хвилин.
Калорії: 190.
- Видалити зіпсовані ягоди і добре помити;
- Відкинути на друшляк, щоб стекла вода;
- Стекшую ягоду присипати 2 ст. л цукру;
- Яблука підготувати: видалити шкірку і насіння, нарізати часточками;
- Яйця (2 шт) змішати з 1 жовтком;
- Додайте до яєць 1 ст. цукру і міксером збити їх до високої піни.
- 2/3 сметани додати до яєць;
- Просіяне борошно теж всипати до яєчної суміші;
- Тісто має бути густим, але без грудок;
- Форму обмазати маслом і присипати сухарями;
- Ягоди змішати з часточками яблук, залишивши небагато для прикраси;
- Половину тіста вилити у форму, викласти начинку і залити залишками тіста;
- Залишки цукру і сметани збити міксером разом з охолодженим білком;
- Сметанную суміш вилити зверху пирога, додати ягоди для прикраси і відправити в духовку;
- Випікати 35 хвилин шарлотку до готовності при 180 градусах.
Рецепт сирно-вишневої шарлотки
Смак домашнього розсипчастого сиру і стиглої вишні – що може бути краще? Тільки пиріг з цих двох складових! Ця шарлотка вкрай ситна та поживна, з радістю їдять діти, і це хороший спосіб змусити їсти їх нелюбимий сир.
Продукти:
- сир домашній – 400 гр;
- вишня без кісточок – 2 ст.;
- цукор – 1 ст.;
- борошно – 5 ст. л;
- манна крупа – 3 ст. л;
- курячі яйця – 4 шт.;
- сода – ½ ч. л;
- пучку солі.
Витрачений час: 1 год.
Калорійність: 250 ккал.
- Вишню засипати 1 ст. л цукру і дати насититися;
- Сир перетерти через сито разом з цукром;
- Додати до сирної маси яйця і дрібку солі разом з содою;
- Все гарненько перемішати;
- Всипати борошно (бажано просіяне) і додати манку;
- Перемішати і дати постояти 15-20 хвилин;
- Манка за цей час повинна набрякнути;
- Злити з вишень виділився сік і додати ягоди в тісто;
- Перемішати;
- Нагріти духовку до 180 градусів разом з формою для випікання;
- Потім змастити форму будь-яким маслом і вилити в неї тісто;
- Випікати 45 хвилин;
- Прикрасити вишнею.
Паста з сьомгою — неймовірно смачне блюдо. Ви любите макарони по флотськи? Ви просто не пробували цей рецепт!
Картопляний суп-пюре — густий, насичений і ароматний. Наші підказки допоможуть вам приготувати його правильно.
А ви знаєте як правильно підібрати гарнір до різних видів котлет? Ми підкажемо, що краще всегт поєднується з рибними, м'ясними або овочевими котлетками.
Шарлотка з ягодами в мультиварці
Мультиварка – це універсальний агрегат, який може впоратися не лише з повноцінним обідом на всю сім'ю, але і з випічкою. Недосвідченим господаркам рекомендується готувати пироги в мультиварці, оскільки там вони піднімаються і не пригоряють, рівномірно пропекаясь. Ну а шарлотка з допомогою цього приладу виходить просто чарівною!
Продукти:
- яйце — 4 штуки;
- цукровий пісок — 180 гр;
- крохмаль картопляний — 2 ст. л;
- борошно — 1 ст.;
- ягідне асорті (смородина, агрус, малина) — 1 ст.;
- яблуко — 2 шт.;
- вершкове масло — 1 ст. л;
- борошно для присипки.
Необхідний час: 1,5 години.
Калорії: 220.
- Цукор висипати у високу форму;
- Вбити до цукру яйця і додати масло;
- Міксером на високих обертах збивати яйця і цукор до тих пір, поки вони не перетворяться на високу піну (цукор повинен повністю розчинитися);
- Крохмаль і борошно змішати, а потім пропустити через сито;
- Вмішати суху масу до мокрої;
- Яблука очистити від насіннєвої коробки і шкірки, ягоди перебрати і промити;
- Ягоди і яблука додати до тесту і добре перемішати;
- Чашу мультиварки присипати борошном;
- Вилити тісто в чашу мультиварки;
- Виставити режим «Випічка» і встановити таймер на 60 хвилин;
- Після звукового сигналу акуратно витягти шарлотку і подавати гарячою;
- Якщо на мультиварці немає режиму «Випічка», тоді слід випікати пиріг на рекомендованому режимі, який можна знайти в інструкції до приладу.
Ради в допомогу
Шарлотка – це одна з найпопулярніших випічок серед господинь, які рекомендують:
- Не готувати додаткові соуси і просочення для пирогів, оскільки ягоди роблять їх досить соковитими і вологими;
- Поливати шарлотку рідким медом і прикрашати зверху ягодами і фруктами, які використовувалися для начинки;
- Використовувати м'яту для прикраси, оскільки вона робить шарлотку яскравіше і ароматні;
- Ягоди для різних пирогів викладати по-різному: одним шаром в якості начинки, розподіляти рівномірно по тесту або робити тільки верхній шар;
- Додавати в тісто готові мюслі, щоб надати шарлотці особливий смак і зробити її хрусткою;
- Збивати яйця з цукром спочатку на малих оборотах міксера, а потім на високих, щоб піна була максимально високою і пиріг став особливо повітряним;
- Заздалегідь відокремлювати білки від жовтків і охолоджувати перші перед збиванням;
- Розігрівати духовку мінімум за 15 хвилин до випікання;
- Додати для аромату в пиріг: лимонну цедру, корицю, імбир, кардамон і мускатний горіх;
- Подавати шарлотку з ягодами необхідно гарячої з морозивом і гарячими напоями.
Дотримуючись цих порад, можна радувати своїх близьких смачною випічкою. А завдяки такій різноманітності рецептів господиня жодного разу не повториться, а пиріг ніколи не набридне!