Як спекти шарлотку з апельсинами в духовці і мультиварці
Шарлотка – пиріг, знайомий з дитинства. Готується він просто, а смак випічки не залишить байдужим нікого. Це кулінарний витвір прикрасить як повсякденний, так і святковий стіл.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цитрус - | 1 шт. невеликого розміру |
борошно - | 1 ст. |
цукор - | 1 ст. |
яйця - | 3 шт. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 162 Ккал |
Пиріг «Шарлотка» з апельсинами, приготований в духовці, стане відмінним доповненням до сімейного чаювання або частуванням до приходу гостей.
Приготування шарлотки з апельсинами в духовці:
- Спершу яєчні жовтки відокремити від білків;
- До білків додати склянку цукру і змішати міксером до отримання білої, повітряної маси;
- Жовтки збити до однорідної рідкої маси. Після чого їх додати до готової білкової суміші і все перемішати;
- Склянку борошна висипати до яєчно-цукрової суміші і все добре перемішати, щоб суміш стала повітряної;
- З апельсина зрізати шкірку, а після м'якоть нарізати невеликими шматочками;
- В обрану форму для пирога перекласти тісто, а зверху рівним шаром викласти нарізаний апельсин;
- Відправити тісто в розігріту до 180⁰С духовку і залишити його запікатися на 40 хвилин;
- Испекшуюся шарлотку вийняти з духовки і поставити остигати. Теплий пиріг готовий до вживання.
Шарлотка з яблуками і апельсинами
Приємний кисло-солодкий смак з нотками цитруса, вийде, якщо приготувати шарлотку з апельсином і яблуками. Рецепт складнощів не викличе.
Перед приготуванням потрібно підготувати необхідні компоненти:
- цитрус – 2 шт. середніх розмірів;
- яблука – 4 шт. дрібних;
- яйця – 4 шт.;
- борошно – 200 г;
- цукор – 100 г;
- масло рослинного походження – 120 мл;
- сіль – 3 г (або половина ч. л.);
- сода – 10 г;
- ванільний підсолоджувач – чверть ч. л.;
- корична спеція – половина ч. л.
Випічка буде готова через 30 хвилин.
Калорійність пирога: 168 ккал в 100 р.
Етапи приготування:
- Фрукти ретельно вимити, почистити від шкірки;
- В окрему миску додати яйця, спінити їх;
- До збитим яйця насипати цукор, ванілін, корицю і соду (кількість за списком). Сода має бути гашеного оцтом або лимонним соком;
- Поступово перемішуючи суміш, додати до неї масло, а потім просіяне борошно;
- Все змішати. Тісто має бути не «крутим», але і не рідким (як млинцеве);
- Фрукти порізати на шматочки і відправити в тісто;
- Духовку розігріти до 180⁰;
- Жаростійку форму для випічки акуратно змастити вершковим маслом, а потім налити туди тісто;
- Майбутню шарлотку відправити в духовку і залишають на півгодини. Через 30 хвилин перевірити готовність пирога зубочисткою, і при необхідності продовжити процес запікання;
- Як тільки підрум'янена шарлотка буде готова, її потрібно дістати з духовки і дати їй охолонути, щоб стала теплою. Після цього її дістають з форми;
- При бажанні можна посипати випічку цукровою пудрою, натертим шоколадом, джемом або нежирної сметаною.
Як приготувати ніжний лаваш з шинкою і сиром читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати смачне м'ясо в томаном соусі за нашими рецептами.
А ви знаєте як приготувати хрусткі вергуни на кефірі. Це прекрасна випічка, яка може бути як закускою або солодким десертом.
Рецепт апельсинової шарлотки в мультиварці
Мультиварка стане відмінною заміною духовому шафі. Це пристрій спече шарлотку з апельсинами, звільнивши вас від необхідності постійно перевіряти готовність пирога.
Інгредієнти для пирога наступні:
- цитрус – 1 шт. середнього розміру;
- борошно – 200 г;
- яйця курячі – 4 шт.;
- цукровий пісок – 1 чашка об'ємом 200 р.
Мультиварка приготує випічку за 1 годину.
100 г шарлотки містить 165 ккал.
Як приготувати шарлотку:
- У глибокій мисці змішати яйця з цукром до однорідної, білої пінки. Робити це краще міксером, оскільки віночком вийде довше;
- До яєчно-цукрової суміші присипати просіяне борошно і ретельно перемішати;
- Апельсин звільнити від шкірки і порізати часточками;
- Мультиварочную ємність змастити маслом. В неї налити половину тіста, зверху викласти часточки апельсина, а після долити решту тіста;
- Закрити кришку і виставити режим «Випічка», тривалість якого становить 60 хвилин;
- Після приготування слід перевірити готовність шарлотки за допомогою ножа або дерев'яної палички;
- Готову шарлотку відразу не дістають з мультиварки, а дають їй охолонути.
Корисні поради
- Гарячу шарлотку не рекомендується відразу діставати з форми, оскільки вона може вмить втратити форму. Краще дати їй трохи охолонути;
- Доповнити приготований пиріг з апельсинами можна розтопленої плиткою шоколаду, яким поливають верхівку випічки;
- Для більшої пишності готового пирога, в тісто варто додати розпушувач;
- Щоб зменшити ламкість готового пирога, в стадії приготування потрібно замінити чверть борошна на крохмаль;
- До основних фруктових компонентів шарлотки можна додати мелений мускат, цукати або родзинки.
Приємного чаювання з смачною фруктової випічкою!