Як правильно приготувати холодець з індички
Якщо ви дуже любите холодець з яловичини або свинини, але при цьому не можете часто балувати себе їм із-за достатньо великий калорійності, то ідеальним варіантом для вас стане використання в даному блюді індички.
Незважаючи на те, що технологія його приготування практично не відрізняється від будь-якого іншого виду холодцю, кінцевий результат виходить набагато більш низькокалорійним і ніжним, а тому є його можна, навіть якщо ви сидите на дієті.
У цій статті буде розказано про те, як приготувати смачний холодець з індички звичайним способом, а також з використанням мультиварки, варіюючи смак в залежності від складових.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
крило індички - | 600 г |
морква - | 100 г |
часник - | 2 зубці |
лавровий лист - | 1 шт. |
перець чорний горошком - | 5 шт. |
сіль і мелений перець - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 67 Ккал |
Якщо курячий холодець абсолютно не можна готувати без желатину, то кістки індички дозволяють досягти цього. Міститься в них колаген і жир цілком достатній для того, щоб холодець міг повністю застигнути і без додавання цього згущувача.
Тому якщо у вас немає під рукою желатину, сміливо готуйте цю смакоту і без нього. Пропонуємо вивчити рецепт покроково.
- На таку кількість ваги (600 г) доведеться приблизно 4 крильця індички. Бажано брати ті частини, в яких є по 2 кісточки, оскільки в самому рецепті не буде використовуватися додатковий желатин;
- Ретельно промийте крила і викладіть їх у каструлю з прохолодною водою. Доведіть все до кипіння, а потім відразу ж вилити цей бульйон, оскільки перший бульйон небажано вживати. Крила знову промийте і налийте в каструлю води рівно стільки, щоб крильця були ледь покриті їй. Поставте каструлю на плиту знову, і як тільки вода закипить, то відразу ж приберіть прояв пінку. Після цього додайте моркву, її не обов'язково чистити, просто вимийте, а також лавр і перець;
- Знову доведіть майбутній холодець до закипання, а потім знизьте температуру до самого мінімуму. Варіть все близько 2 годин, проте сіль слід додати тільки приблизно через півтори години після початку варіння;
- За відведений час індичка повністю отварится, тому її слід дістати з води і злегка охолодити. З неї необхідно буде витягнути все хрящі та кістки, а також зняти шкіру. Залишився м'ясо слід нарізати на маленькі шматочки;
- Часник потрібно розмолоти пресом, після чого додайте до м'яса індички, а потім все трохи посоліть і поперчіть. Перемішайте м'ясо, щоб воно повністю просякло пахощами;
- Процідіть бульйон. Робити це потрібно через марлю, яку попередньо слід згорнути кілька разів. Після того, як бульйон очиститься, слід знову відправити його в каструлю і на сильному вогні уварит в кілька разів. Він повинен вийти дуже концентрованим;
- Морква почистіть і наріжте красивими фігурками або просто кільцями. Покладіть їх на дно форми для холодцю і додайте до них петрушку. Викладайте їх красиво, оскільки, коли холодець перевернеться, то вони будуть на самому верху;
- Моркву і петрушку залийте невеликою шаром бульйону, а потім поставте форму в холодильник. Оскільки концентрований бульйон, то на застигання цього шару багато часу не знадобиться. Після цього на застиглий верхній шар покладіть шматочки м'яса. Утрамбуйте його досить щільно і вилийте весь бульйон, що залишився.
- Застигати холодець повинен в холодильнику протягом ночі. За цей час він стане досить щільним. Після цього ненадовго помістіть форму в ємність з гарячою водою, це дозволить холодцю з легкістю випасти з форми.
Холодець з індички з желатином
Якщо ви зовсім не впевнені в тому, що ваш холодець застигне, то краще підстрахуватися і все ж додати желатин. Блюдо їм зіпсувати не можна, тому смак все одно вийде приголомшливим.
- індичка – 500 г;
- желатин – 1 стіл. л.;
- морква – 100 г;
- цибуля – 70 г;
- перець горошком – 4 шт.;
- лавровий лист – 1 шт.;
- часник – 2 зубці;
- зелень – 5 гілочок;
- перець і сіль.
Часовий ліміт: 10 годин.
Калорійність: 61 Ккал.
- Оскільки в рецепті буде використовуватися желатин, то шматочки індички можна вибирати будь-які, хоч просте філе, тому що тоді можна не турбуватися про кісточках. М'ясо індички наріжте на шматки середнього розміру і почніть варити їх в прохолодній воді. Також до нього додайте моркву і цибулю, а потім залийте водою так, щоб м'ясо було повністю закрито. Посоліть все і додайте перець горошком;
- Під час варіння бульйону обов'язково потрібно прибирати прояв піну. Також при необхідності, якщо ви помітили, що вода в бульйоні википає занадто швидко, то можна додати невелику кількість її, але не більше 100 мл;
- На те, щоб м'ясо індички стало дуже ніжним, у вас піде близько 4 годин. Відокремте м'ясо від кістки і розділіть його на волокна. Бульйон процідіть через марлю кілька разів, а потім додайте до нього желатин. Він має зовсім розчинитися;
- Пам'ятайте, що під час варіння бульйону овочі будуть готові значно раніше, ніж м'ясо, тому їх слід дістати приблизно через 30-40 хвилин після початку готування. Цибуля відразу ж викинете, а моркву спочатку остудіть, а потім наріжте;
- Морква покладіть на дно форми, а потім викладіть м'ясо і нарізаний тонкими скибочками часник. Можна також покласти трохи лимона, для кислинки;
- Після цього холодець потрібно залити бульйоном і посипати рубаною зеленню. Залиште холодець в холодильнику до моменту застигання, після чого діставайте з форми і подавайте.
Святкове холодець з шиї індички і курки
Для цього рецепту, крім шийок індички, будуть використовуватися і курячі лапки, щоб надати готовому страві більш глибокий смак.
- шиї індички – 200 г;
- крило індички – 200 г;
- курячі лапки – 300 г;
- лавровий лист – 5 шт.;
- морква – 200 г;
- цибуля – 150 г;
- перець духмяний горошком – 7 шт.;
- часник – 7 зубців;
- сіль.
Часовий ліміт: 9 годин.
Калорійність: 115 Ккал.
- Промийте всі м'ясо індички і викладіть її в каструлю. Після того підготуйте курячі лапки, попередньо знявши з них шкіру, а потім обрізавши нігті з фалангами. Викладіть їх до індички;
- У каструлю влийте трохи більше 5 літрів води, а потім поставте на середній вогонь. Як тільки каструля скипить, то слід прибрати пінку, а потім зменшити вогонь до самого можливого мінімуму;
- Холодець повинен варитися приблизно три з половиною години. Проте через пару годин після початку готування слід покласти в нього моркву і цибулю, а також лавровий лист і перець;
- Коли м'ясо буде повністю готове, слід витягнути його. Посоліть бульйон і знову закип'ятіть його. Остигле м'ясо слід розібрати з кісток, а потім нарізати на дрібні шматочки;
- Подрібніть часник, а потім змішайте його з м'ясом. Моркву наріжте кружечками. Після цього починайте збирати холодець. На дно форми викласти все м'ясо з часником, а потім рівним шаром викладіть моркву. Все слід залити концентрованим бульйоном і залишити застигати в холодному місці на 5 годин.
Спробуйте приготувати яйця по-шотландськи, це цікава і незвичайна закуска, яка прийшла до нас з Туманного Альбіону.
На святковий стіл подайте буженину приготовану в духовці власноруч. А ми підкажемо вам як зробити м'ясо надзвичайно соковитим.
Пряна курочка в соусі теріякі — це те, що потрібно! Візьміть на замітку наш рецепт.
Холодець з овочами і зеленню в мультиварці
Мультиварка – найкращий помічник при приготуванні холодцю, адже завантаживши в неї продукти, можна займатися своїми справами, а тим часом техніка все зробить сама. Розглянемо докладно, як варити холодець з індички в мультиварці.
-
- шия індички – 200 г;
- крило індички – 200 г;
- часник – 2 зубці;
- желатин – 40 г;
- петрушка – 5 гілочок;
- цибуля – 70 г;
- морква – 100 г;
- лавровий лист – 2 шт.;
- сіль і перець чорний мелений.
Часовий ліміт: 9, 5 годин.
Калорійність: 74 Ккал.
- М'ясо індички слід дуже ретельно промити, а потім почистити від усього зайвого. Викладіть її в каструлю і налийте в неї закип'ятила води. Дочекайтеся, поки вода закипить, і варіть все хвилин 10. Обов'язково знімайте всю піну. По закінченні цього часу зніміть каструлю з плити і злийте воду. Все м'ясо слід викласти в мультиварку;
- Індичку на цьому етапі обов'язково потрібно приправити, а потім додати овочі. Різати їх не слід, просто почистіть. Всі залийте свіжою холодною водою, і закрийте кришку. Готувати холодець слід на режимі «Суп». Час виставите на три з половиною години. Коли залишиться близько 15 хвилин, то слід додати лавровий лист;
- В окрему чашку висипте желатин і залийте його водою. Коли він розбухне, додайте його в бульйон. Повільно підігрівати ємність з бульйоном, щоб желатин повністю розпух;
- Часник роздушіть і також додайте в бульйон. Після цього витягніть індичку з води і витягніть з неї всі кістки. М'ясо ж просто поріжте маленькими шматочками і покладіть у форму. Після цього викладіть порізану моркву і нашатковану зелень. Весь холодець покрийте бульйоном і поставте його охолоджуватися в холодильник.
Холодець з гомілкою індички і свинячими ніжками
Якщо ви все-таки не можете собі відмовити у свинячий холодець, то просто змішайте м'ясо з ніжок свині з ніжками індички. Повірте, таке поєднання ви скоро забудете.
- гомілка індички – 1500 г;
- свинячі ніжки – 1500 г;
- кріп – 10 гілочок;
- цибуля – 150 г;
- морква – 300 г;
- селера – 100 г;
- перець чорний горошком – 8 шт.;
- лавровий лист – 3 шт.;
- часник – 8 зубчиків.
Часовий ліміт: 13 годин.
Калорійність: 124 Ккал.
- Свинячі ніжки потрібно дуже ретельно відмити. Для цього візьміть жорстку щітку і потріть їх під проточною водою. Після цього просто викладіть їх у велику каструлю. Індичку також промийте і відправте варитися разом з ніжками;
- Всі залийте холодною водою. Поставте каструлю на середній вогонь і дочекайтеся моменту закипання. Знімайте в цьому процесі всю піну, щоб бульйон вийшов дуже прозорим;
- Коли вода закипить, слід відразу ж зменшити вогонь. Почистіть і наріжте моркву на великі шматочки, а потім і цибулю поріжте на четвертинки. Стебла селери також перетворіть на великі шматки, а потім всі овочі покладіть в бульйон. Також до неї слід додати ще часник, перець горошком, кріп і лавровий лист. В цілому бульйон з м'ясом повинен готуватися близько 6 годин;
- З бульйону виловите овочі та індичку. Її слід остудити і зняти з кісток м'ясо. Розріжте його на шматочки і викладіть у форму. Воно повинне займати приблизно 2/3 самої форми;
- Після цього вийміть з бульйону свинячі ніжки. Посоліть бульйон і процідити його. Після цього залийте м'ясо бульйоном і залиште застигати до потрібного стану в холодильнику. Після того як холодець приготується, з нього слід зняти жирову плівку. Сміливо подавайте цю закуску до столу.
Поради кулінарів
- Для того щоб приготувати надзвичайно смачний холодець, слід вибирати ті частини птиці, в яких є багато кісток і хрящів. Саме шия, крильця і ніжки стануть ідеальними шматочками для нього;
- Не варто готувати холодець з індички тільки з одним м'ясом, також обов'язкова наявність у ньому овочів, на зразок моркви, цибулі і зелені. Грайтеся з приправами за своїм бажанням.
Приємного апетиту!