31 март 2019 1 484

Як приготувати холодець із яловичих ніжок

Приготувати холодець із яловичих ніжок досить просто, тому що він довго готується сам по собі, а від вас вимагається деякий терпіння і хоча б мінімальний пригляд. Холодець застигне без проблем, якщо ви купите потрібні інгредієнти і заллєте їх необхідною кількістю рідини. Вам допоможуть наші поради.

Важливі поради перед приготуванням холодцю

Вибираючи інгредієнти для майбутнього холодцю, в першу чергу треба купити яловичі ніжки. Саме вони додадуть холодцю в'язкість, і він чудово застигне без додавання желатину. В холодець треба покласти невеликий шматочок м'яса.

Велика кількість м'якоті не посприяє гарному застигання м'ясного бульйону. Дотримуйтесь пропорції. Візьміть яловичі ніжки – 1 частина і приблизно 2 частини м'яса.

Варити холодець треба не менше 7 годин. У нього добре покласти цибулю, очищений від верхнього шару лушпиння, морквину. Хороше доповнення – перець горошком, лавровий лист. Усі ці компоненти зроблять м'ясний бульйон смачніше.

Але класти їх треба не відразу, а в кінці готування. Моркву з цибулею за 2 години, перець горошком і інші спеції за півгодини.

Можна зробити смак в мішечку. Для цього складіть марлю в три шару і зробіть з неї мішечок. Всередину покладіть по щіпки і запашного перцю горошком, 3 часточки часнику (можна не чистити), 3 парасольки гвоздики, невелику гілочку розмарину (свіжого), гілочку чебрецю, хороший пучок листової петрушки. Зав'язати ниткою мішечок, опустити в бульйон. До речі, прив'яжіть вільний кінець нитки за ручку каструлі, потім діставати буде легше.

Солити не раніше, ніж за 60 хвилин до кінця варіння. Справа в тому, що рідина в процес готування википає і є небезпека пересолити блюдо. Можна приправити вже готовий холодець. У цьому випадку посоліть трохи більше, враховуючи те, що м'ясо теж вбере сіль.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичих ніжок - 1 кг
м'яса - 2 кг
цибулин - 2 шт.
моркви - 2 шт.
чорного перцю - 15 горошин
лаврових аркуша - 3-4 шт.
солі - за смаком
Час приготування: 600 хвилин Калорійність на 100 грам: 189 Ккал

Якщо коротко, класичний рецепт холодцю – покласти в каструлю яловичі ніжки і м'ясо, накрити кришкою, довести воду до кипіння, періодично знімаючи піну і варити на мінімальному вогні не менше 8 годин. За годину до закінчення готування додати овочі, трохи пізніше лавровий лист і перець горошком.

Покроковий спосіб приготування холодцю з яловичих ніжок:

Крок 1. Яловичі ніжки необхідно обпалити, поскоблить і ретельно помити щіткою, потім розрубати на частини. Вимочити яловичі кістки в прохолодній воді. Досить 3-4 годин.

Крок 2. Скласти м'ясо, ніжки в каструлю, додати воду, вона повинна бути вище продуктів на вісім сантиметрів. На середньому вогні готувати, поки вода не закипить.

Крок 3. Першу воду необхідно злити, ніжки ще раз промити, залити чистою водою. Коли в каструлі з'явиться пінка, зменшити вогонь, акуратно її прибрати.

Крок 4. Коли піна перестане утворюватися, можна зайнятися смаком холодцю. За дві години до кінця готування покласти в нього очищену моркву, ріпчасту цибулю. Коли холодець майже звариться, можна кинути в нього пару лаврових листочків, але не більше, ніж на 15 хв. Спробувати на сіль, при необхідності підсолити.

Крок 5. М'ясо, ніжки, овочі вийняти з бульйону. Овочі більше не знадобляться, їх можна викинути. М'ясо нарізати на шматочки, ніжки розібрати, прибравши з них кістки. У відповідні форми розкласти м'ясну основу для холодцю.

Крок 6. Процідити бульйон через марлю. Влити його у форми з м'ясом. Спочатку охолодити на столі, потім поставити в холодильник для застигання.

 

Як готувати холодець із яловичих ніжок з желатином

Якщо для холодцю використовуються яловичі ніжки, дають в'язкий бульйон, то желатину треба взяти в два рази менше, ніж вказано на упаковці.

Вам знадобиться:

  • 0, 5 кг підготовлених яловичих ніг;
  • 1, 5 кг м'яса;
  • упаковка з желатином – 1 штука;
  • суміш для холодцю – 1 ст. ложка;
  • часник – 20 г;
  • лавровий лист, перець горошком, сіль додавати за смаком.

Вам знадобиться 7-8 годин. В одній порції — від 150 до 200 ккал.

Приготування:

  1. Якщо ніжки повністю підготовлені до варінні, все одно залийте їх водою, залиште на 30 хвилин. Після цього ще раз промийте твердою щіткою;
  2. Складіть порубані на шматочки яловичі ноги в каструлю, влийте воду. Після закипання першу воду треба злити;
  3. Ноги знову залити водою, довести до кипіння, зменшити вогонь. Варити 3 години, потім опустити в бульйон шматочок нежирного м'яса, додати трохи солі;
  4. Коли інгредієнти будуть готові, вийняти шумівкою, охолодити і вручну розібрати м'ясо на волокна, не використовувати для подрібнення блендер. Ніжки розібрати, прибрати кісточки, нарізати. З'єднати з м'ясом, перемішати, викласти в приготовлені ємності;
  5. У бульйон додати желатин, суміш спецій для холодцю, рубаний часник, за смаком посолити. Ретельно перемішати, потім залити їм шматочки м'яса. Щоб холодець застиг, його треба прибрати в холодильник;
  6. Готову страву нарізати порційними квадратиками. Окремо подати соусники з гірчицею і хріном.

Читайте як приготувати кролика, тушкованої з овочами.

Качка, запечена в рукаві з яблуками — по цьому рецепту м'ясо виходить ніжним і дуже соковитим.

Читайте як правильно загасити картоплю з курячим м'ясом.

Метод приготування в мультиварці

В мультиварці холодець буде варитися, а нудитися як в російській печі. При повільному томлінні ніжки і м'ясо віддадуть всі воді, так страва вийде наваристий, ароматніший і відмінно потім застигне.

Потрібно:

  • яловичі ноги – 1 кг;
  • половина упаковка з курячими стегнами;
  • 2,5 літра холодної води;
  • ріпчасту цибулю в шкірці;
  • невелика головка часнику;
  • перець горошком – 15 штук;
  • сіль – за смаком.

В мультиварці страва готується 8 годин. Порція містить 190 ккал.

Як приготувати холодець із яловичих ніжок в мультиварці:

Крок 1. Ніжки обпалити, поскоблить ножем. Ретельно промити грубою щіткою.

Крок 2. Скласти в каструлю, залити чистою водою, залишити на 2 години.

Крок 3. Стегна порубати на шматочки;

Крок 4. Головку цибулі очистити від шкірки. У чашу мультиварки покласти порубані яловичі ніжки і стегна, очищений цибулю, прянощі, сіль, налити води до максимальної позначки;

Крок 5. Включити режим «гасіння», на тривалий час, краще на всю ніч.

Крок 6. Вранці вийняти з мультиварки м'ясо, прибрати кісточки, нарізати.

Крок 7. Розчавити часник (зубчик) тупою стороною ножа, додати в готовий бульйон.

Крок 8. Поки бульйон настоюється, м'ясо розкласти в різні форми, заповнюючи тільки половину обсягу, при необхідності підсолити.

Крок 9. Залити м'ясо бульйоном, процідженим через ситечко або марлю. Остудити на кухонному столі. Для подальшого застигання прибрати в холод.

Як зробити холодець прозорим

Холодець повинен бути прозорим. А самий прозорий бульйон вийде, якщо готувати його з яловичих ніжок окремо від інших видів м'яса. Ще один принцип: не доливати воду в підготовлюваний бульйон, тому її треба наливати в каструлю з запасом, з урахуванням того, що готування займає вісім годин.

В першу чергу перед приготуванням замочити у воді ніжки. Звичайно, попередньо їх треба помити, поскоблить, при необхідності навіть обпалити, після цього залити охолодженою водою і не чіпати годинки три. Ця процедура допоможе видалити згустки крові. По закінченню 3 годин, воду з ємності злити.

Поставити на плиту дві каструлі, покласти у велику яловичі ноги, влити холодну воду, поки сіль не додавати. Рідини повинно бути багато, але не під самий край, а хоча б на 10 см нижче. Дочекатися закипання і злити першу воду. Ця процедура теж допоможе приготувати прозорий холодець.

Ніжки водою, знову залити водою. На середньому режимі готувати до закипання, не забуваючи знімати піну. Потім ухилитися вогонь до самого мінімуму. Чим повільніше холодець вариться, тим краще.

Він повинен тихо «булькати», а не кипіти. Весь час прибирайте піну. В меншу каструлю скласти підготовлений шматочок м'яса. Залити його окропом, відразу додати сіль. Дочекатися закипання зменшити вогонь і хай готується.

Отже, підводячи підсумки, можна коротко описати весь процес приготування холодцю: обпалити яловичі ніжки, потім разрубите їх на частини, вимочити у холодній воді. Готуйте у великій каструлі на слабкому вогні.

Холодець буде варитися довго, поки хрящі не стануть м'якими, а м'ясо буде легко зніматися з кісток. Що стосується спецій, їх кожен вибирає по своєму смаку. Крім них, в бульйон слід покласти овочі в цілому вигляді. Це може бути моркву, ріпчасту цибулю. Всі!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: