Як зварити хінкалі в мультиварці на пару
Хінкалі в мультиварці на пару — страва з найбільш доступних інгредієнтів, яке дуже легко готується. Його можна зробити заздалегідь, заморозити і потім готувати потроху.
Кулінарна довідка
Коріння цього блюда в давньої грузинської кухні. Хінкалі готували пастухи, йдучи надовго у гори пасти баранів. Вони могли взяти з собою тільки звичайне борошно, інші компаньйони цієї страви знаходилися в горах без проблем. Це чиста вода, трави і звичайно баранина.
Зараз особливою популярністю користується вже адаптований до домашньої кухні варіант цієї страви. Сучасні грузинські хінкалі – гарний мішечок з прісного тіста з м'ясною начинкою і хвостиком, закрученим у вигляді спіралі. У начинку додають яловичину, цибулю і багато зелені, приправляють червоним і чорним перцем. Готують хінкалі на воді або бульйоні, а подають з соусом ткемалі, сметаною і свіжою ароматною зеленню.
Хінкалі їдять тільки руками, тримаючи за верхню частину, злегка надкусив, спочатку випивають гарячий бульйон і тільки після цього їдять м'ясо з тестом. Сам хвостик в їжу не вживають, а складають на тарілку, так що в кінці застілля можна навіть порахувати кількість з'їдених виробів. В Грузії ці хвостики називаються купи або пуповина.
Поради від шеф-кухаря: всі нюанси ліплення
Найважливіше в готуванні хінкалі – правильно зробити тісто. Воно має бути еластичним, шовковистим, але трохи жорстким. Саме таке тісто під час варіння не рветься.
Що потрібно врахувати при замішуванні:
- щоб виключити попадання сміття і грудочок в тісто, борошно обов'язково просіяти;
- замішувати тільки на охолодженій воді;
- місити за допомогою професійного міксера або руками;
- чим довше тісто вимішується, тим краще;
- якщо обсяг тесту невеликий, то 20-ти хвилин для вимішування вистачить;
- у процесі замішування залишаються крихти, вплутувати їх у загальну масу не варто, вони все одно залишаться сухими грудочками і порвуть тісто.
Що потрібно врахувати при розкочуванні:
- спочатку зробити заготовки з тіста у вигляді ковбасок, загорнути їх у харчову плівку і залишити відпочити;
- знайте, що добре вимісити і відпочиле тісто завжди еластичне, не потребує багато борошна для розкочування.
Що потрібно врахувати під час ліплення:
- візьміть начинку приблизно в такому ж кількості, що і тісто, якщо ви робите великі хінкалі, то на одну штуку знадобиться 50 г тіста і стільки ж начинки;
- ліпіть вироби так, щоб кружечок тіста вільно прилягав до начинки, а всередині не залишалося багато місця;
- важливо, щоб верхня частина була заліплена ретельно.
Читайте як приготувати смачний салат з копченою куркою — пропонуємо вам кілька цікавих рецептів.
Читайте як приготувати смачний бісквіт без яєць.
Візьміть на замітку рецепт корисного крем-супу з замороженого шпинату.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
шматочок баранини + шматочок свинини - | по 100 г |
звичайна цибуля ріпчаста - | 150 г |
ароматна кінза + листова петрушка - | по 1 пучку |
мелений кумін - | 10 г |
холодна вода - | 100 мл |
дрібна сіль - | 10 г |
борошно - | 320 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Щоб приготувати страву на пару, треба налити в ємність мультиварки 200 мл холодної води, встановити решітку пароварки і розкласти на неї хінкалі.
Як приготувати хінкалі в мультиварці на пару:
-
- З рекомендованих інгредієнтів для тіста вимісити круте масу і відправити її в морозильну камеру хвилин на десять;
- Вийняти з морозилки і розділити на чотири частини. Кожну розкачати в тонкий коржик (приблизний діаметр 15 см);
- Приготувати начинку: порубати ножем шматочки м'яса на дуже маленькі кубики, порізати очищені цибулини і зелень. Усе з'єднати, додати води, спецій, ще раз перемішати;
- Викласти начинку на тонко розкачані кружечки;
- Краї кружечка защипнути, роблячи не менше 20 складочок. Вироби повинно нагадувати за формою ріпку;
- Варити хінкалі в мультиварці на пару. Для цього розкласти на решітці, змащеній маслом, щоб вироби не прилипли. У чашу приладу налити воду, додати горошинки перцю запашного, два лаврових листа. Встановити зверху решітку. У меню вибрати програму «варка на пару або пароварка», блюдо «м'ясо», встановити час 30 хв.;
- На стіл подавати хінкалі, посипати червоним меленим перцем.
Як зварити хінкалі у воді в мультиварці
Ви легко приготуєте хінкалі з допомогою мультиварки Редмонд.
На 3 порції знадобиться:
- для тіста: 250 мл холодної води + 0, 5 кг борошна + 10 г солі;
- для начинки: 600 г телятини + 400 р свинини;
- петрушка і кінза – по 1 хорошому пучка;
- ріпчаста цибуля – 150 г;
- сіль, перець червоний і чорний – за смаком.
Витрачений час: 1 год. Калорійність однієї порції: 240 ккал.
Як приготувати:
- Змішати борошно і сіль, поступово в цю суміш вливати воду, замішуючи тісто. Воно повинно вийти тугим;
- Місити тісто Руками, поки воно не стане шовковистим, але жорстким. Загорнути його в плівку, дати час для «відпочинку»;
- Розкачати тісто в щільний ковбасу, залишити під плівкою хвилин на п'ятнадцять;
- Для начинки: порубати ножем м'ясо, дрібно нашаткувати зелень і цибулю;
- З'єднати рубане м'ясо з цибулею і зеленню, приправити сіллю, поперчити, влити трохи чистої води, змішати;
- Ковбасу з тіста нарізати шматочками, потім розкачати кожен шматочок в тонкий коржик;
- В середину коржики покласти начинку і защипнути краї так, щоб виріб було схоже на мішечок;
- Зваріть хінкалі в мультиварці «Редмонд». Для цього налийте в чашу приладу воду, додайте сіль, лавровий лист, встановити в меню програму «Суп». Приблизно через 10 хв. вода закипить, покладіть в неї хінкалі, готуйте 25 хвилин;
- На зварені хінкалі можна покласти трохи вершкового масла, а зверху припорошити рубаною зеленню. Відмінно підійде кріп, петрушка, кінза базилік.
Скільки часу варити заморожені хінкалі в мультиварці
Коли катастрофічно не вистачає часу – виручить заморожений напівфабрикат. А якщо вдома у вас є така чудова помічниця, як мультиварка, то проблем з вечерею точно не буде. Хінкалі не треба розморожувати перед приготуванням. Достатньо відразу викласти їх на змащену маслом грати, обрати необхідну програму, але час готування трохи збільшити. Воно складе 45 хвилин.
Додаткові рекомендації
Практично в кожному грузинському домі є свій рецепт приготування хінкалі, тому кавказькі жінки часто сперечаються між собою, доводячи, що тільки їх далекі предки знали напевно, як правильно готувати хінкалі:
- щоб тісто в готових виробах не рвалося, потрібно правильно його замісити: для цього в просіяний з борошна горбик, в самий центр влити холодну воду, додати сіль, в деяких рецептах яйце і замісити круте клубочок;
- тісто залишити на 30 хвилин «відпочивати». Потім поділити на шматки і розкачати коржі;
- начинка робиться тільки ножем;
- обов'язково всередині хінкалі повинен бути сік, тому в нарубленное дрібними шматочками м'ясо додається нашатковану цибулю, багато подрібненої зелені і бульйон (його треба приготувати заздалегідь);
- защипують вироби «вузликом», при цьому краї збирають в складочки;
- на верхівці залишають хвостик невеликого розміру, під час трапези за нього зручно тримати хінкалі;
- зазвичай страву готують у гарячій, трохи підсоленій воді;
- на стіл подають, посипавши перцем і зеленню.
Приємного апетиту!