13 апрель 2019 2 025

Славна грузинська кухня: фото-рецепти національних страв

Страви грузинської кухні за рахунок свого вишуканого смаку та легкості в приготуванні вже давно стали по-справжньому інтернаціональними. От скажіть, хто ще не пробував хінкалі, а суп «Харчо» або хачапурі?

Напевно, не знайдеться жодної людини, яка не знає, що ці страви з себе представляють. А адже їх подарувала нам саме Грузія, народ якої постарався зробити свою кухню неймовірно смачною, оригінальною, незабутньою, яскравою, самобутньою.

Примітно, що кухні двох частин Грузії (Західної і Східної) трохи відрізняються один від одного. Так, якщо на заході з кукурудзяного борошна печуть дуже смачні коржики, то на сході з неї варять густу кашу, яку подають до страв, приготованих з овочів або м'яса, замість хліба.

Якщо на заході воліють баранину або яловичину, то на сході із задоволенням куштують їжу, приготовану з м'яса різної птиці. Втім, це не настільки важливо.

Для гостей країни є лише загальне поняття грузинської кухні, для створення вишуканих страв якої обов'язково наявність соусів, свіжої зелені, різних спецій і приправ.

Покрокові рецепти супів колоритною грузинської кухні

У грузинській кухні супи представлені у величезному розмаїтті. З сирами і бараниною, куркою і червоним вином, якими-небудь іншими інгредієнтами, вони завжди виходять насиченими, смачними і, найчастіше, навіть дуже корисними.

Розглянемо деякі з них з наочними фото.

Чихиртма з курки
Інгредієнти Кількість
Цибулю - 6 шт.
Курятина - 1 кг
Кінза - 1 пучок
Яйця - 5 шт.
Сіль (бажано морська) - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 146 Ккал

До таких страв, наприклад, можна зарахувати чихиртму з курки. Цей суп не просто чудово втамовує голод, але і допомагає побороти похмілля. Він додає сил навіть тим нещасним, які раніше не могли поворухнути ні ногою, ні рукою.

Етапи готування покроково:

  1. Нарізати куряче м'ясо на тонкі шматки і пропустити разом з заздалегідь очищеним від шкірки цибулею в каструлю. Поставити варитися на газ. Масло додавати не потрібно, воду – у малій кількості (і то, якщо курка нежирна);
  2. Коли м'ясо майже довариться, його треба буде залити 8-10 склянками води, посолити. Покласти до нього для посилення смакових якостей кінзу. Варити ще деякий час, періодично знімаючи піну. Після чого курку вийняти з каструлі на тарілку, а бульйон — процідити;
  3. Жовтки яєць, відокремлені від білків, акуратно змішати з винним оцтом, влити трохи остиглий бульйон якомога обережніше, щоб вони не згорнулися;
  4. Подавати чихиртму слід разом з шматочками курячого м'яса в глибоких тарілках.

Зверніть увагу: завдяки тому, що м'ясо і цибулю початку були погашені, цей суп буде мати смак, сильно відрізняється від смаку звичайного курячого бульйону.

Солянка з червоним сухим вином

Російська людина вже звик до різноманітних солянкам – з м'ясом, ковбасами, копченостями. Але якщо приготувати цей суп з грузинським рецептом, використовуючи всілякі прянощі і червоне вино, вийде абсолютно унікальне блюдо, здатне вразити уяву навіть самого запеклого гурмана.

Інгредієнти:

  • М'ясо (бажано яловиче) – 500 г;
  • Вино – 1 склянка;
  • Помідори – 0,5 кг;
  • Борошно – 50 р;
  • Морська сіль;
  • Солодкий перчик – пара шт.;
  • Зубчики часнику – пара шт.;
  • Коріандр (кінза), петрушка, базилік – за смаком;
  • Розтоплене вершкове масло – ¼ пачки;
  • Луковичка – 2 головки;
  • Чабер (не плутати з чебрецем!) – по смаку.
До речі, при приготуванні цієї страви замість вина можна у каструльку налити води. Просто з міцним напоєм воно виходить більш смачним і насиченим.

Як приготувати:

  1. Порізати дрібними шматочками або тонкими смужками м'ясо, відправити його разом з вершковим маслом в каструлю. Поставити готуватися. Через п'ять хвилин у ту ж посуд всипати подрібнену ріпчасту цибулю. Влити вино. Зробити газ тихіше і тушкувати ще 10-11 хвилин;
  2. Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку. М'якоть розім'яти ложкою. Влити вийшло пюре до решти інгредієнтів. Додати нарізаний перець і часник. Тушкувати на малому вогні півтори години;
  3. В кінці, коли помідорна маса перетвориться в пюре, а м'ясо легко буде протыкаться ножем, закинути в каструлю рубану зелень. Дати закипіти. Вимкнути газ. Подати солянку слід з хлібом або лавашем.

Харчо з ткемалі

І крайнє блюдо в нашому списку з розряду «супи грузинської кухні» — це знамените харчо. Може бути, його рецепт не зовсім точний, але максимально наближений до оригінального.

Інгредієнти:

  • Хмелі-сунелі – 2 ч. л.;
  • Яловиче м'ясо (але можна взяти і баранину) – 500 г;
  • Цибулинки – 4 шт.;
  • Ткемалі – 1 склянка;
  • Рисова крупа – 2 ст. л.;
  • Лаврове листя – 2 шт.;
  • Червоний перчик – 1 шт.;
  • Вода – близько 2,5 л.
  • Часник – 4 зубчики;
  • Сіль, кінза (можна замінити коріандром) і петрушка.

Нарізати яловичину дрібними шматками і, переклавши в каструльку, залити водою з-під крана. Поставити варитися. Приблизно через 1 годину і 50 хвилин додати до неї крупу, зелень (кінзу і петрушку — по 2 гілочки), цибулину.

За 10-11 хвилин до готовності страви покласти в нього подрібнений часник, рубану зелень, перець і всі залишилися інгредієнти. При подачі харчо з ткемалі рекомендується його зверху припорошити зеленню петрушки.

Як бачите, нічого незвичайного і важкого. Головне – просто захотіти приготувати для своєї сім'ї що-небудь смачненьке.

Далі дивіться у відео-сюжеті всі етапи готування знаменитого грузинського «Харчо»:

Оригінальні рецепти других страв

Другі страви в Грузії готуються не рідше, ніж супи. М'ясні і овочеві, пісні та рибні – вони всі володіють прекрасним смаком і чудовим ароматом. Нерідко містять в собі величезну кількість різноманітних прянощів.

Чахохбілі з курки

Приміром, чахохбілі найчастіше робиться з додаванням цибулі, перцю, часнику, петрушки, деяких інших прянощів. І обов'язково виходить оригінальним і дуже яскравим.

Інгредієнти на одну-дві порції:

  • Масло вершкове – 20 г;
  • Курятина – 150 г;
  • Зелень, лаврушка – за смаком;
  • Цибуля – 1 штука;
  • Ткемалі – 75 г;
  • Помідори – 1 штука;
  • 9%-ний оцет – 10 р. або 1 ложка;
  • Перець.

Щоб приготувати цей рецепт грузинської кухні, для початку необхідно нарізати курку на дрібні шматки, перекласти в сковороду з розтопленим у ній маслом, додати до неї цибулю, часник і інші інгредієнти. Потім тушкувати близько 20-22 хвилин.

На стіл подавати разом з половинками 2-3 помідор і рубаною зеленню. В якості гарніру до чахохбілі ідеально підійде відварений рис.

Відео-рецепт «Чахохбілі» дивіться нижче:

Буглама з баранини

В перекладі з грузинського — це страва, приготована на пару.

Для нього обов'язкові такі інгредієнти, як солодкий перець, цибулю і бараняче м'ясо.

Втім, його цілком можна приготувати з осетрини або іншої риби.

Інгредієнти на дві порції:

  • Бараняче м'ясо – 250-300 г;
  • Бараняче сало – 10 г або 1 столова ложка;
  • Цибулини – 2 шт.;
  • Плоди ткемалі – 50 г;
  • Настоянка шафрану або імбиру – кілька крапель;
  • Часник і перець стручковий – за смаком;
  • Зелень (естрагон, кріп, м'ята) – на смак.

Бараняче м'ясо дрібно нарізати, перекласти на сковороду з олією, тушкувати близько 10-11 хвилин. Всипати зверху подрібнений до тонких кілець цибулю.

Залишити гаситися ще на деякий час. Хвилин за 5-7 хвилин до кінця готування (можна трохи раніше) влити в посуд бульйон і покласти спеції з приправами. Вимкнути і подавати до столу, бажано гарячим.

Рагу з баранини з овочами

Це ще одне вишукане блюдо грузинської кухні. Мабуть, найсмачніша з усіх перерахованих. М'ясо, приготоване за рецептом, виходить неймовірно ніжним, а аромат, витікаючий від рагу, — дуже насиченим.

Інгредієнти:

  • Бараняче м'ясо – 0,5 кг;
  • Квасоля – 0,3 кг;
  • Гвоздика – 2 шт.;
  • Цибулинки – 4 шт.;
  • Помідори – 6 шт.;
  • Морква середнього розміру – 2 шт.;
  • Мелена кориця – щіпка;
  • Петрушка, перець стручковий, часник;
  • Баклажани – 2 шт.;
  • Сіль.

Як готувати:

  1. Нарізати м'ясо і цибулини, обсмажити їх на сковороді. Відварити квасолю;
  2. Моркву потрібно нарізати соломкою, петрушку – порубати, баклажани – розділити на кубики. Перекласти їх на окрему сковороду з баранячим салом, розтопленим в ній, і згасити. Помідори очистити від шкірки і розрізати на часточки. Тушкувати до готовності;
  3. З'єднати всі інгредієнти, приправити перцем і часником. Заправити спеціями. Посолити.

Рагу з баранини слід подавати до столу гарячим.

Якщо ви приготуєте другі страви грузинської кухні по кожному з вищеописаних рецептів з наочними фото, вони обов'язково вийдуть такими, як треба. Тільки не забудьте, що будь-яке з них можна доповнити салатами. З ними буде ще смачніше.

Ось давайте і перейдемо до їх розгляду. До речі сказати, грузини дуже люблять готувати салати.

Салати грузинської кухні — яскраве доповнення до будь-якої страви

Наприклад, ви можете приготувати будь-кого з тих салатів грузинської кухні, рецепти з фото яких наведено трохи нижче.

Інгредієнтів потрібно не дуже багато, велика їх кількість зазвичай завжди буває під рукою, зусиль – теж смачно... Пальчики оближеш! Але тут потрібно дотримати деякі правила.

Швидкий зі смаженого перцю

Так, салат з перцю, приготований за грузинським рецептом і має тонкий і досить м'який смак, буде особливо хороший, якщо ви виберете для нього м'ясисті, пружні, зрілі, соковиті перці без зморщок.

Інгредієнти:

  • Стиглі помідори – 500 г;
  • Зелені боби – 100 г;
  • Болгарський перець – 0,5 кг;
  • Морква середнього розміру – пару шт.;
  • Куряче копчене м'ясо – 100 г;
  • Цибулинки – 2 великі головки;
  • Гранатовий сік – 100 мл;
  • Оливкова олія (але можна і рослинне) – 50 мл;
  • Зелений салат – 1 лист;
  • Перець мелений (краще чорний, але можна і червоний);
  • Сіль.

Приготування:

  1. Помити всі овочі добре, очистити. Перець, очищений і нарізаний на кубики, пересипати в сковороду і обсмажити протягом 3-х хвилин. Помідори нарізати скибочками, а моркву і цибулю – невеликими кубиками. Промиті в холодній воді боби і куряче м'ясо теж подрібнити;
  2. Змішати між собою всі інгредієнти, додати до них гранатовий сік. Посолити, поперчити, перекласти на заздалегідь промитий і підсушений лист салату. Обкласти цей кулінарний шедевр навколо скибочками помідорів.

От і все. Виходить швидко і неймовірно смачно!

Картопляний

А для цього грузинського салату навіть і купувати нічого не треба. Крім гранатового соку, звичайно. До речі, він чудово збуджує апетит і подається зазвичай в якості закусочного страви.

Інгредієнти:

  • Бульби картоплі – 6 шт.;
  • Цибулинки – 1 шт.;
  • Гранатовий сік – 3 ст. л.;
  • Перець мелений (бажано червоний) – ¼ ч. л.;
  • Зелень, сіль.

Як приготувати:

  1. Неочищений картоплю промити і відварити, дати охолонути. Очистити і порізати кружальцями;
  2. Викласти картоплю в салатник, посолити і поперчити;
  3. Додати до картоплі ріпчасту цибулю. Полити зверху гранатовим соком;
  4. Салат ретельно перемішати і прикрасити зеленню і зернятками граната.

Дане блюдо грузинської кухні можна замість гранатового соку полити олією. Але тоді воно вийде вже суто російським.

Пропонуємо в якості свіжої ідеї ще один салат, який готують грузини. Дивіться весь процес його приготування у відео-ролику нижче:

Знаменита випічка

Славиться грузинська кухня і своєю випічкою — різноманітними хачапурі, лавашами, пиріжками та пирогами. Приготовані за особливими рецептами, з додаванням сирів або йогуртів, сиру і м'яса, вони всі володіють своїм неповторним смаком. Розглянемо докладніше прекрасні рецепти незвичайною випічки грузинської кухні, приклавши до них фото.

Гурійські пиріжки (гвезели)

Це гурийский варіант відомого всім хачапурі. Від традиційного варіанту він відрізняється тим, що в нього разом з сиром додаються яйця, розрізані навпіл.

Інгредієнти для тіста:

  • Вершкове масло – 100 г;
  • Молоко – 1 стакан;
  • Сухі дріжджі – 1 ст. л.;
  • Мацоні – 500 г;
  • Цукор (пісок) – 1 ст. л.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Борошно – 0,8 кг;
  • Сіль – маленька щіпка.

Для начинки:

  • «Сулугуні» — 500 м;
  • Сирі яйця – 2 шт.;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Варені яйця – 6 шт.

Як приготувати:

  1. З цукру, теплого молока, дріжджів і пари ложок борошна зробити опару. Залишити його в теплому місці. Нехай постоїть 15 хвилин. Після чого в неї покласти мацоні, яйце, частина залишилася борошна. Розмішати. Додати розтоплене масло і борошно. Зробити тісто. Воно має бути м'яким і при цьому не липнути до рук. Коли завдання буде виконано, тісто слід скачати в якийсь куля. Прибрати на годину–півтора в тепле місце, щоб підійшло»;
  2. Приготувати начинку. Для цього в одну миску потрібно покласти сир, натертий на крупній тертці, сирі яйця, м'яке вершкове масло. Перемішати отриману суміш до однорідності;
  3. Варені яйця очистити і розділити кожне з них навпіл;
  4. Тісто розділити на шматочки, розкачати в кола. На кожен коржик покласти сир і 2 половинки яйця. Далі її скачати в довгастий рулет у вигляді півмісяця. Добре защипнути краю;
  5. Отримані рулети змастити яйцем і поставити на 10-13 хвилин у духовку. Випікати до рум'яної скоринки.

Увага! Замість мацоні можна взяти йогурт або кисле молоко. А сир «Сулугуні» у разі необхідності чудово замінюється сумішшю Моцарели і бринзи.

Неперевершена ачма

Ачма – прекрасна випічка! Вона готується з прісного тіста й сиру «сулугуні» і подається до столу разом з грузинським вином.

Інгредієнти:

  • Сир «Сулугуні» — 300-350 м;
  • Сметана — 100-150 г;
  • Вершкове масло – 150 г;
  • Борошно – 3 склянки;
  • Сіль – ½ ч. л.;
  • Вода – 1 стакан.

Приготування:

  1. Замісити з борошна, ½ ст. л. олії, води і солі еластичне тісто, розділити його на 10 частин, тоненько розкачати. Одна коржик повинен вийти в 1,5 рази товще, ніж всі інші;
  2. Нарізати сир шматочками;
  3. Закип'ятіть в каструлі води, посолити за смаком. У миску налити холодну воду. Кожну корж спочатку опускати в окріп на 15 секунд, а потім у холодну воду на той же час і укладати на рушник для просушування;
  4. На дно форми, змащену маслом, покласти найбільшу корж так, щоб звисали краю. Змастити її олією. Викласти на неї шар начинки. Так повторити з кожним пластом тесту;
  5. Накрити вийшло кулінарний виріб останнім листом. Защипнути краї нижнього і верхнього пласта тіста. Зробити виделкою або ножем проколи до самого низу (в кількох місцях!);
  6. Полити вийшов пиріг сметанною заправкою і прибрати в духовку. Запікати до появи рум'яної скоринки. Дістати і нарізати на порційні шматочки.

Подавати ачму до столу потрібно гарячої. Холодна вона не така смачна.

Хачапурі з сиром на кефірі

Хачапурі – ще одне грузинське блюдо, яке непогано поєднується з червоним вином. Готувати його неймовірно просто.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 склянки;
  • Сода, цукор, сіль – по ½ ч. л.;
  • Кефір – ¾ склянки;
  • Сири «Моцарелла» та «Фета» — по 200 г;
  • Сир – 100 р.

Спосіб приготування:

  1. З борошна, солі, кефіру і цукру замісити м'яке тісто;
  2. Натертий на тертці сир і сир змішати, зробити з отриманої суміші кульки. Це буде начинка;
  3. Сформувати з тіста ковбаску, нарізати її на 8 частин. Розкачати. На один гурток викласти сирний кулька, накрити його інший коржем. Розкачати і обсмажити їх на сковороді до готовності.

Як бачите, дійсно нічого складного.

Тепер до вашої уваги відеозапис з рецептом аджарських хачапурі:

Незважаючи на те, що в даній статті наведені рецепти грузинської випічки виключно з сиром, насправді для начинки використовується не тільки він.

Грузини роблять її з м'ясом і рибою, сиром і багатьом-багатьом іншим.

Чим ще дивують грузини дорогих гостей?

Ми вже розповіли про приготуванні супів, других страв і випічки по-грузинськи.

Але давайте спробуємо приготувати що-небудь особливе!

Наприклад, хінкалі (грузинський варіант пельменів) і запіканку «Тбилисури».

А ось і російські пельмені! Давайте згадаємо, як їх майстерно можна приготувати. Дуже смачні домашні пельмені: фото-рецепт, відео, поради. Приємного апетиту!

Ще одне блюдо грузинської кухні — чанахи в горщиках. Рецепт з фото можна подивитися тут. Страви в горщиках завжди зберігають максимум смаку і аромату.

Вирішили запекти цілу курку? У цій статті є парочка цікавих способів: на банку і банку. Спробуйте, виглядає дуже незвично!

Хінкалі по-домашньому

Їх магазинний варіант, напевно, пробували майже все. Але, приготовлені вдома дбайливою господинею, вони вийдуть набагато смачніше і ситніше.

Інгредієнти на фарш:

  • Жирна яловичина – 0,3 кг;
  • Холодна вода – ½ склянки;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Сіль – за смаком;
  • Кмин мелений – 1 г;
  • Мелений перець.

На тісто:

  • Борошно – 300 г;
  • Вода – 100 мл

Приготування:

  1. Замісити тісто (таке ж, як на пельмені), накрити пакетом або х/б рушником, прибрати в холодильник на 20 хвилин;
  2. Нарізане невеликими шматочками м'ясо, нарізаний лук і інші інгредієнти, необхідні для фаршу, крім води, змішати. Залишити настоюватися на 5-10 хвилин. Далі фарш пропустити через електро - або звичайну м'ясорубку. Влити в нього холодну воду, перемішати. Відкласти в сторону;
  3. Дістати тісто з холодильника, трохи розім'яти, розкачати. В результаті повинен вийти пласт завтовшки 1-2 див Вирізати з нього кружечки. Продовжувати так до тих пір, поки не закінчиться тісто;
  4. Кружечки розкачати, на кожен з них покласти начинку і закрити майбутнє хінкалі. Для цього потрібно тісто трохи витягнути вгору і закрутити верхушечку. Якщо цього не зробити, вона може розійтися під час варіння;
  5. Відварити хінкалі в підсоленій воді, періодично помішуючи шумівкою. Після чого їх дістати і подати до столу. Зверху пельмені по-грузинськи можна посипати зеленню.

Зверніть увагу: хінкалі не заморожують, не зберігають і їдять виключно руками, обережно надкусывая, щоб не витік смачний бульйон.

Звичайно, у людини, яка не має досвіду у приготуванні цієї страви, виникають складності з ліпленням. Тому ми прикріплюємо відео, в якому детально розкажуть всі тонкощі:

Запіканка «Тбилисури» в горщиках

Звичайно, наведений нижче рецепт не особливо оригінальний, але приготоване за нього блюдо все одно виходить корисним і смачним.

Інгредієнти:

  • Нежирна яловичина – 0,5 кг;
  • Свіжі гриби – 0,2 кг;
  • Болгарський перець – 4 шт.;
  • Баклажани – 2 шт.;
  • Бульби картоплі – 6 шт.;
  • Кінза, базилік, червоний перець – за смаком;
  • Помідори і цибулю – по 3 шт.;
  • Сир «Сулугуні» — ¼ головки;
  • Сіль.

Помідори очистити, розрізати на кружечки. Всі інші продукти подрібнити. Укласти на дно горщика шарами в наступній послідовності: м'ясо, картоплю, цибулю, помідори, болгарський перець, гриби, баклажани, зелень і сир.

Кожний шар слід трохи присолити, верхній, до того ж, ще й утрамбувати. Поставити горщик в духовку.

Готувати на малому газі десь годину – півтори. Дістати і подавати до столу.

Ось і підійшла до завершення наша добірка грузинських страв, які ви можете зробити самі вдома. Готуйте із задоволенням, пригощайте своїх гостей і не забувайте відвідувати наш сайт в пошуках відмінних рецептів!

Наостанок ми знайшли ще відео-рецепти, якими не можемо не поділитися з вами, адже вони такі чудові! Рекомендуємо йти на кухню і готувати відразу разом з нами!

Що ще почитати: