23 июнь 2019 2 463

Як приготувати і скільки часу варити манти в пароварці

У меню середньоазіатської та казахської кухні завжди присутні манти. Готують їх із прісного тіста, розкотив тонким шаром, на яке викладається фарш з дрібно посіченою баранини, приправлений великою кількістю цибулі, спеціями і маленькими кубиками баранячого жиру. У фарш додають шматочки гарбуза і свіжу зелень.

Скільки часу готувати манти в пароварці

Долучаючись до смачної азіатської кухні, важливо знати, що манти готують тільки на пару. Час приготування страви залежить від посуду – обов'язково каструля з кришкою, що щільно закривається, щоб зберегти пар.

Манти готуються в пароварці або мантоварке 40-45 хвилин. За цей час вони повинні вийти не тільки смачними, але і дуже соковитими. Тому зверніть увагу, щоб вироби були заліплені герметично, інакше в процесі приготування з них витече сік. А це, в свою чергу, вплине на смак страви.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
звичайної води - ½ Частину склянки
яєць - 1 шт.
пшеничного борошна - 3 склянки
солі - 8 грам
сало бараняче - 100 г
м'якоті баранини - 1 кг
цибулі ріпчастої - 4 головки
кумін і перець, подрібнений часник - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

З точки зору складу, класичні манти – це м'ясний фарш з баранини. У ньому багато ріпчастої цибулі, багато курдючного жиру.

Розглянемо приготування мантів з бараниною в пароварці покроково.

Крок 1

На робочий стіл просіяти борошно, сформувати з неї гірку, зробити зверху заглиблення. В нього додати розбите яйце, воду і сіль. Руками замісити тісто, покласти його на «відпочинок», загорнувши в поліетиленовий пакет.

На замітку: добре вимішане тісто виходить пружним, тому при легкому натисканні, протягом 30 секунд може повернутися у вихідне стан.

Крок 2

М'якоть і сало баранини подрібнити вручну або прокрутити на м'ясорубці через велику насадку. Лука в манти повинно бути багато, тому 500 грам овоча дрібно шаткують і додають в м'ясо. За смаком додати кумін мелений, подрібнений часник, чорний перець і сіль.

На замітку: у класичний фарш для мантів ще додають гарбуз, подрібнену або натерту на тертці.

Крок 3

З тіста розкачати джгут, нарізати його на шматочки (2х3 см), а з них розкачати коржі. На замітку: ідеальний розмір коржі в діаметрі 10 см, товщиною 1 мм, але таке тісто легко рветься при варінні, тому при розкочуванні зробити тісто по центру товщі, ніж його краю.

Крок 4

На кружальця тіста покласти по столовій ложці готового фаршу. Сформувати кругле виріб або зліпити мішечок, за формою нагадує хінкалі. Змочити денце вироби в рослинному маслі і розкласти на аркуші пароварки, так щоб манти один одного не стосувалися.

Крок 5

Щільно закрити кришку пароварки. Готувати манти півгодини. Після подачі на стіл, приправити за смаком соєвим соусом, сметаною і зеленню.

Азіатські манти з начинкою з м'яса і гарбуза в пароварці

Найпопулярніше середньоазіатську блюдо – це манти. Готують їх з м'ясної начинки і тіста. Але крім рубленого м'яса та цибулі, в манти обов'язково кладуть подрібнену гарбуз.

Вимагається:

  • просеянная борошно – 3 склянки;
  • 1 велике яйце;
  • вода – половина склянки;
  • баранина (м'якоть) – 700 г;
  • яловичина без кісток – 300 г;
  • сало бараняче (курдючне) – 100 г;
  • очищені цибулини – 400 г;
  • гарбузова м'якоть – 0,5 кг;
  • за смаком приправити сіллю;
  • за смаком додати перець.

Страву можна приготувати за 1 годину 30 хвилин. Калорійність – 140 ккал на 100 грам готового продукту.

Як приготувати азіатські манти з м'ясом і гарбузом в пароварці:

  1. Тісто замішується, як на пельмені. Борошно висипати на робочу поверхню, у середині борошняний гірки зробити поглиблення. У нього розбити яйце, акуратно розмішати з борошном. Далі, це ж поглиблення повільно вливати воду і замішувати тісто. Потім руками робочої поверхні, присипаної борошном тісто обім'яти. Сформувати з нього кульку, загорнути в плівку або пакет, залишити «відпочивати» на столі. Через півгодини можна приступити до ліплення;
  2. Для начинки всі інгредієнти подрібнюють вручну:
  • яловичину і баранину на маленькі шматочки;
  • гарбуз очищають від шкірки, видаляють насіння, волокна, дрібно шаткують;
  • з лука знімають піну, нарізають дрібними кубиками;
  • сало курдючне або нутряне подрібнюють на шматочки, розмір яких відповідає розміру квасолі;
  • всі вищеперелічені продукти з'єднати і добре перемішати;
  1. Нарізати тісто на шматочки, з яких скатати «ковбаски» діаметром, приблизно три сантиметри. Покласти «ковбаски» на поверхню столу, посыпанного борошном, розрізати на рівні частини. З кожного шматочка сформувати кулю, потім злегка його придавити і розкачати качалкою в коржик;
  2. На підготовлений гурток з тіста викласти фарш (одну столову ложку);
  3. Сформувати манти:
  • великим і вказівним пальцями підняти тісто від країв до центру і защипнути обидва краї;
  • вийшов прямокутник з відкритими кінцями, які треба защипнути, таким чином, щоб конфігурація виробу нагадувала букву «Н», витягнуту по горизонталі;
  • манти повинні вийти круглої форми, тому «ніжки» букви треба один до одного обережно підтягнути і зліпити;
  1. Для приготування азіатського страви підійде будь-пароварка (звичайна або електрична);
  2. Маслом змастити листи пароварки, каструлю заповнити водою, дочекатися поки закипить і встановити в неї листи з мантами. Готувати 40 хвилин;
  3. Перед подачею до столу на тарілку викласти кубики вершкового масла і акуратно розкласти манти. Можна вчинити по-іншому: шматочком масла змастити зверху кожне виріб.

500 мл. рідини — це скільки грам, читайте як виміряти воду, молоко, кефір з допомогою підручних засобів.

Стожки з фаршу — рецепт, який стане вашим улюбленим.

Читайте як приготувати смачну смажену картоплю зі сметанкою і грибочками. Просте, ситне блюдо на кожен день.

3 способи приготувати страву без пароварки і мантоварки

Давайте розберемося, як варити манти, якщо немає під рукою пароварки і мантоварки. Якщо немає пароварки, її можна легко зробити самим. Це не дуже складно. Найпоширеніший варіант – зробити пароварку з звичайній каструлі з щільною кришкою, друшляка або відповідного сита, які легко вставятся в неї.

Другий спосіб – накрити каструлю щільним матеріалом, так щоб він трохи провисав під виробами, але не діставав до води. Матеріал закріпити на бортику обраної каструлі, на нього розкласти манти, прикрити кришкою. Якщо кришка не дуже щільна, її можна зверху зав'язати, наприклад, рушником.

І, нарешті, третій варіант. У велику ємність (каструлю) з водою поставити ємність поменше, в яку помістити манти для варіння. Закрити кришкою і при необхідності додавати воду, якщо вона википіла.

З чим можна подати страву на стіл

Манти – страва середньоазіатської кухні, тому його традиційно подають з заквашенным кислим молоком, яке нагадує по консистенції йогурт, але має назву катик.

Блюдо виходить незвичайно смачним, коли його заливають насиченим бульйоном, який приправлений перцем і подрібненою зеленню.

Катик частково або повністю можна замінити сметаною або вершковим маслом, а замість бульйону взяти соєвий або гострий томатний соус. До цього блюда часто подають овочевий салат з томатів, солодкого перцю і часнику.

Тонкощі приготування

Що потрібно врахувати при приготуванні:

  1. Для того, щоб блюдо вийшло смачним, недостатньо дотримуватися співвідношення у фарші м'яса, цибулі і спецій, не менш важливо приготувати гарне тісто. Що цікаво, тісто в класичному варіанті робиться без яйця, а в деяких випадках замішують дріжджове;
  2. Якщо приготувати дріжджове тісто, то манти в пароварці вийде соковитіше і пишніше;
  3. Тісто без яйця: у борошно додають масло рослинне, трохи солі, потім повільно підливають крижану воду і замішують тісто. Коли вийде однорідний м'який ком, його кладуть під серветку для «відпочинку». Після цього знову вимішують і залишають ще на півгодини в спокої. Якщо тісто легко відлипає від рук, значить, воно готове до застосування;
  4. М'ясо і цибулю нарізати вручну, а не перемелюються блендером або в м'ясорубці;
  5. Виріб ліплять повністю закрите або залишають невеликий отвір зверху;
  6. У фарші повинно бути багато ріпчастої цибулі, шинкованої вручну;
  7. Щоб тісто на манти не подсыхало, їх слід по мірі приготування прикривати вологою тканиною.

Манти – страва дуже соковите і смачне. До речі, справжні знавці і любителі їдять манти тільки руками.

Що ще почитати: