07 май 2019 4 947

Як зробити самогон з яблук в домашніх умовах

В період урожаю яблук буває так багато, що їх доводиться роздавати родичам, сусідам, знайомим — і все одно вони залишаються. Велику партію яблук можна перетворити в домашній самогон. Це не вимагає багато часу, зате напій володіє особливим ароматом і смаком.

Вибір і підготовка сировини

Яблука можуть бути абсолютно будь-якими. Бажано, щоб вони були максимально солодкі – тоді потрібно менше цукру в процесі готування. Звичайно, самі солодкі фрукти – найстигліші. Для самогону підходять навіть перестиглі.

Плоди потрібно обов'язково перебрати перед використанням, щоб видалити плісняві і гнилі. Якщо яблуко трохи зменшилась, але більша його частина придатна в їжу, то уражену ділянку можна просто вирізати ножем.

Готувати фрукти дуже важливо, адже від них залежить якість отриманої браги. Якщо в ній буде цвіль, вся маса буде безнадійно зіпсована. Але ні в якому разі не можна мити плоди, якщо в брагу не додаються дріжджі.

Вимивши яблуко, ви змиєте ті дикі дріжджі, бактерії і грибки), які встигли влаштуватися на шкірці фруктів під час дозрівання. Деколи їх не вистачає, бродіння протікає дуже мляво, тоді потрібно додати дріжджі.

Воду треба брати або кип'ячену або бутильовану. Однак, найкращий варіант – використання джерельної води. Брага тоді виходить смачною, її можна пити як жаждоутоляющий напій, а самогон з такої сировини виходить вищої якості.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сухих дріжджів - 10 г
яблук - 15 кг
цукру - 2100 м
води - 10 л
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 59 Ккал

Як робити класичний самогон з яблук в домашніх умовах:

  1. Яблука помити, вирізати у них серцевини і плодоніжки. Порізати м'якоть на невеликі часточки;
  2. На тертці натерти всі часточки. Можна скористатися блендером;
  3. В чистий бутель перекласти яблучне пюре і залити його 9 л води;
  4. В іншому літрі розмішати цукор і залити цей сироп до загальної маси;
  5. У кількох ложках теплої води розвести дріжджі, влити їх до яблук і все разом перемішати;
  6. Встановити гідрозатвор і прибрати в тепле місце мінімум на тиждень, а краще дві. Раз в день обов'язково перемішувати і топити спливли яблука;
  7. Коли з'явився осад, виділення вуглекислого газу закінчилося, а брага перестала бути солодкою, настав час гнати самогон.

Як наполягти самогон на яблуках без дріжджів

  • 3000 г цукру;
  • 120 г родзинок;
  • 10 кг яблук;
  • 3100 мл води.

Скільки по часу – 12 днів.

Харчова цінність на 100 г – 104 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Фрукти не мити, але сухою ганчіркою акуратно видалити бруд. Весь вичистити сміття, плодоніжки і видалити серцевини, саму м'якоть нарізати шматочками;
  2. Всі яблука потрібно перетерти в пюре;
  3. Перекласти пюре в каструлю (емальований), додати до неї третину всього цукру і півтора літра води. Перешкодити, накрити марлею, відставити на два дні в тепле місце;
  4. Після цього всю масу перелити в бутель, додати решту цукру, родзинки і воду. Перешкодити і залишити мінімум на тиждень бродити. Як тільки процес закінчиться, брагу можна буде переганяти.

Настій самогону з яблучного жмиху

  • 10 кг яблучного жмиху;
  • 7 г винних дріжджів;
  • 30 л води;
  • 1100 г цукру.

Скільки по часу – 3 тижні.

Харчова цінність на 100 г – 21 ккал.

Алгоритм дій:

  1. В скляну ємність перекласти віджатий макуха яблук і залити його водою. Вона повинна бути кімнатної температури. Все розмішати. У ємності обов'язково повинен бути запас в 10 см до верху мінімум;
  2. Всипати цукор, розмішати його і додати дріжджі;
  3. Встановити гідрозатвор і всю місткість перемістити в тепле місце бродити;
  4. Щодня брагу заважати. Стояти вона повинна приблизно 2,5 тижня, іноді і більше;
  5. Перелити рідину, не чіпляючи осад, перегнати її на самогон.

Настоянка самогону на сушених яблуках

  • 4 кг сушених яблук;
  • 6 кг цукру;
  • 600 г дріжджів;
  • 20 л води.

Скільки по часу – 1 тиждень і 4 дні.

Харчова цінність на 100 г – 109 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Сушені яблука потрібно залити водою і варити їх протягом десяти хвилин;
  2. Потім вогонь вимкнути, додати в каструлю цукор, розмішати його. Дати масі охолонути до 25 градусів;
  3. Додати дріжджі, перемішати і прибрати бродити в тепле місце мінімум на тиждень;
  4. Злити без осаду, процідити і пустити на самогон.

Рецепт настоянки самогону з яблучного соку

  • 20 г сухих дріжджів;
  • 10 л яблучного соку;
  • 2100 г цукру.

Скільки по часу – 4 тижні.

Харчова цінність на 100 г – 105 ккал.

Алгоритм дій:

  1. У літрі соку розмішати весь цукор, весь інший сік перелити в скляну або пластикову ємність. Сік з цукром потім теж влити сюди ж, перешкодити;
  2. У невеликій кількості теплої води розмішати дріжджі. Точну масу води вказує виробник на упаковці. Додати їх до загальної маси;
  3. На ємність поставити гідрозатвор. Прибрати її в темне, але тепле приміщення мінімум на два тижні. Коли брага початку гірчити і має запах спирту, її потрібно злити в іншу ємність без осаду;
  4. Далі з допомогою самогонного апарату двічі прогнати брагу і перед вживанням дня три витримати самогон у пляшках.

Читайте як приготувати смачні пиріжки з морквою солодкі і солоні — кілька рецептів в нашій статті.

Ароматна піца за 5 хвилин — спробуйте приготувати з різноманітними начинками це блюдо.

Спробуйте приготувати яблука з корицею — неймовірно смачний десерт.

Нюанси перегонки браги

Краще всього, особливо для новачка, використовувати пароводявой котел для перегонки браги. В такому випадку не потрібно навіть фільтрувати шлюбу, ніякої макуха не пристане. До того ж, такий спосіб краще зберігає аромат яблук. Інакше брагу обов'язково потрібно процідити, щоб мезга (макуха) не пригоріла.

Абсолютно у всіх рецепти самогону їх яблук брагу потрібно переганяти двічі. Спочатку має вийти спирт-сирець, він досить ароматний. У нього потрібно додати кілька свіжих або сушених яблук. Почекати дня чотири.

Після цього спирт розбавити водою, щоб вийшло в межах 25 градусів. Знову перегнати. Спочатку на самій маленькій потужності відібрати головний фракцію, що становить 10% від усього спирту. Відбирати потрібно покапельно.

На середньої потужності відібрати більшу партію (тіло) в струмені, де є 45-60 градусів. Розвести водою до бажаної міцності і розлити по пляшках. Бажано, щоб самогон постояв ще тиждень перед вживанням.

З отриманого самогону можна зробити й інші алкогольні напої. Популярністю користується яблучна наливка: ніжна, ароматна і легка. Її рецепт можна знайти нижче. Такий напій більше по душі жіночій половині.

Яблучна наливка

 

  • 1 л яблучного самогону;
  • 2200 г яблук;
  • 2 л води;
  • 1100 г цукру.

Скільки по часу – 18 днів.

Харчова цінність на 100 г – 123 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Почистити яблука від серцевини, вимити їх і нарізати часточками. Скласти на дно банки;
  2. Літр води закип'ятити, а потім остудити до кімнатної температури;
  3. Цю ж воду, коли вона охолоне, розвести із 0,5 л самогону;
  4. Яблука потрібно залити розведеним самогоном, закрити кришкою і прибрати на два тижні в темне прохолодне місце;
  5. З другої половини води і всього цукру необхідно зробити сироп. Масу потрібно довести до кипіння і тримати так хвилини чотири. Зняти всю піну і вимкнути плиту;
  6. Настій з яблук процідити;
  7. Коли сироп охолов до кімнатної температури, його потрібно змішати з другою половиною самогону і яблучним настоєм;
  8. Перелити суміш в бутель і прибрати настоятися ще дня три в той же темне і холодне місце. Ємність повинна бути щільно закрита;
  9. Розлити по пляшках і вжити протягом півтора років.

Практичні поради

Якщо додати невелику дубову тріску в самогон, він стане приємніше на смак, і пахучіше. Хтось додає м'яту або іншу пряну траву, щоб так само поліпшити і різноманітити смак. Рідше додають спеції не в молотом вигляді.

Щоб заощадити на дріжджах і поліпшити смак браги і майбутнього алкоголю, потрібно просто взяти родзинки. У сушеному винограді сама природа зберігає всі потрібні речовини, створені для приготування вина. Родзинок краще не шкодувати, це тільки на користь продукту.

Якщо ніде купити гідрозатвор, можна вдатися до старих і перевірених методів. Наприклад, до гумової медичної рукавичці. У будь-якому з її пальців потрібно голкою зробити дірку, а саму рукавичку надіти на бутель. Через деякий час рукавичка надуется, що свідчить про утворення вуглекислого газу під час бродіння. Як тільки рукавичка здується, прийшов час переробляти брагу.

Інший непоганий спосіб герметезации – шланг і вода. Потрібен тоненький шланг, з-під крапельниці. Одну його частину потрібно опустити в брагу, а другу – в невелику банку з звичайною водою. Шийку бутля слід герметично закрити будь-яким предметом. Це дуже важливий момент: брага не повинна контактувати з повітрям, точніше, киснем, щоб процес бродіння йшов безперервно і правильно.

Яблучний самогон відрізняється від звичайного своїм букетом смаку і запахом. Не можна назвати цей напій елітним або оригінальним, але він багатьом подобається. А для домашнього вжитку підходить найкраще. Адже в продукті, створеному власними руками, можна бути впевненим.

Що ще почитати: