Як можна зробити вино з яблук в домашніх умовах
Хто один раз спробував сидр, не зможе залишитися байдужим до цього легкому, приємному, з невеликою кислинкою напою. А якщо пощастило скуштувати домашній сидр, то купувати його більше ніхто не стане. Адже приготований своїми руками з домашніх яблук цей напій назавжди залишиться алкогольних фаворитом.
Домашнє вино добре тим, що його фортеця і солодкість можна регулювати на свій власний смак. Готувати його досить просто, головне вибрати підходящий рецепт і суворо його дотримуватися.
Нюанси виготовлення
Як і будь-який інший алкогольний напій, яблучний сидр має свої нюанси виготовлення. Звичайно, яблучне вино готувати досить просто, проте слід заздалегідь підготуватися до цього процесу і знати його основні етапи та особливості.
Для приготування домашнього вина з яблук, буде потрібно (крім сировини):
- соковижималка або м'ясорубка (для найпростішого варіанта терка);
- дві ємності, де вино буде дозрівати і бродити;
- трубка для виходу повітря.
Сам процес приготування вина складається з декількох основних етапів:
- Підготовка сировини;
- Переробка сировини з допомогою соковижималки або м'ясорубки;
- Наполягання отриманого соку кілька днів в окремій посудині без кришки;
- Прибирання лушпиння з соку;
- Додавання цукру;
- Бродіння вина в закритих ємностях і виведення зайвої кисню (до 45 днів);
- Дозрівання вина (2-4 місяці).
Механічної роботи в цьому процесі не особливо багато, більше часу йде на дозрівання і бродіння вина. Але результат порадує своїм м'яким смаком з приємною кислинкою. Таке натуральне вино не містить шкідливих консервантів і домішок.
Вибір і підготовка сировини
Смак вина завжди (!) залежить від сировини, тому слід приділити особливу увагу відбору яблук і їх підготовці. Плоди поділяються за ступенем зрілості, терміну дозрівання, цукристості й кислотності. Кожен сорт яблук підходить для приготування конкретного сорту вина, тому варто пам'ятати, що:
- столові вина готуються з кислих сортів;
- десертні вина – з солодких не кислих сортів, підвищеної цукристості;
- сухі вина – з падалиці (нестиглих впали сортів).
Ідеальним варіантом для вина стануть яблука, які дозрівають восени і в перший місяць зими, оскільки вони зберігаються довго, на відміну від літніх. Букет можна складати з яблук різних сортів для досягнення особливого смаку, наприклад, на три частини солодких яблук брати 2 частини кислих або навпаки, в залежності від особистих уподобань. Всі ці нюанси слід враховувати на перших стадіях відбору сировини, яка має пройти наступні етапи підготовки:
- Відібрати яблука: не червиві, без гнильцы і пошкоджень;
- Не мити їх! Досить протерти серветкою або видалити бруд щіткою;
- Видалити пошкоджені місця і серцевину ножем;
- Яблука подрібнити за допомогою м'ясорубки або соковижималки, в залежності від їх наявності і рецепта. Якщо цих приладів немає, то можна просто натерти на тертці яблука;
- Розмістити отриману кашу в бутлі і починати готувати вино.
Процес підготовки сировини не складний. Важливо лише правильно відібрати яблука сорту і кислоті, щоб в результаті отримати ідеальне яблучне вино.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яблука - | 10 кг |
дистильована вода - | 2 л |
цукровий пісок - | 1,6 кг |
Час приготування: 20160 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Найпопулярніше і стандартне домашнє вино з яблук не містить нічого крім сировини і цукру. Отриманий результат відносять до столовим винам (їх фортеця – 10-12 градусів). Зберігатися таке вино може до 12 місяців (за умови приготування його з яблук кисло-солодкого осіннього сорту).
- Підготувати сировину: відібрати і перебрати яблука, видалити пошкоджені місця і серцевину. Подрібнити їх через м'ясорубку або соковижималку;
- Отримане пюре перелити в ємність і вкрити її марлею або тонкою тканиною, яка не пропускає повітря;
- Наполягати 3 дні, перемішуючи вміст кожні 8-12 годин;
- Через три доби необхідно видалити лушпиння (шкірку);
- Влити воду і додати половину цукру;
- Всю рідину перелити в окрему ємність для бродіння;
- Ємність повинна бути з гідрозатворів або її шийку слід накрити рукавичкою;
- По закінченню 4 діб необхідно відкрити гідрозатвор і з допомогою трубки злити 200 мл сусла;
- В суслі розчинити ще 400 грам цукру і додати сусло назад у вино;
- Закрити затвор і настояти ще 4 дні;
- Повторити процедуру з суслом;
- Залишити вино бродити при температурі 20-22 градуси (не нижче 18 і не вище 24 градусів);
- Як тільки вино перестане бродити (після 40 днів), то затвор перестане булькати (рукавичка здується);
- Вилити вино в нову ємність, щільно закрити і настояти;
- Кожні пару тижнів слід відокремлювати вино від осаду;
- Як тільки напій стане прозорим – розлити по пляшках і відправити в прохолодне місце для зберігання.
Домашній яблучний сидр: простий рецепт
Сидр відрізняється від вина меншою міцністю, а ось його солодкість завжди можна контролювати, додаючи більшу або меншу кількість цукру. Такий напій підійде для вечерь холодною зимою або дружніх посиденьок.
Продукти:
- яблука – мінімум 7 кг;
- цукровий пісок – з розрахунку 200 г на 1 кг сировини.
Витрачений час: 7 днів + 70 днів бродіння.
Калорії: 105.
- Очистити яблука від бруду і порізати їх на шматки, видалити насіннєві коробки;
- Подрібнити до пюреобразного стану за допомогою м'ясорубки або блендера;
- Банки для бродіння промити окропом і наповнити пюре (необхідно залишити 1/3 порожнього простору);
- Додати цукор;
- Горло банок закутати кількома шарами марлі;
- Відправити бродити (4 дні) пюре в банках в тепле місце. Зрозуміти, що почалося бродіння можна за з'явилася піні і запахом дріжджів;
- Пропустити масу через марлю;
- Сік перелити в інші ємкості;
- На кожну ємність начепити медичну рукавичку, з діркою в одному пальці;
- Залишити сидр бродити в темному місці на 50-70 днів;
- По закінченню часу і кінця бродіння (рукавички опаде) – процідити сидр і перелити в пляшки;
- Герметично закрити;
- Відправити на три місяці в прохолодне приміщення при температурі 12 градусів;
- Зберігати такий сидр можна до 2 років.
Приготування домашнього вина з яблучного варення
Щоб не дати пропасти яблучного варення, яке ніхто не з'їв за зиму, можна зайнятися приготуванням з нього вина. Цей рецепт не передбачає використання цукру, тому вино виходить з кислинкою.
Склад:
- очищена вода — 5 л;
- родзинки — 100 гр;
- яблучне варення — 3 л.
Необхідний час: 2 години +1,5 місяця бродіння.
Калорійність: 230 калорій.
- Варення дістати з банок і помістити у велику каструлю;
- Додати воду і проварити 10 хвилин. Щоб варення не пригоріло необхідно його постійно помішувати;
- Прибрати варення з вогню і засудити;
- Вимити бутлі для вина;
- Розмістити варення в бутлі так, щоб 1/5 ємностей залишалася вільною;
- Родзинки рівномірно розподілити по бутлях;
- Закрити горлечко ємностей рукавичками або марлею;
- Залишити банки бродити на 1,5 місяці в теплому місці;
- Рукавички по закінченню бродіння опаде, а напій стане прозорим;
- Розлити вино по пляшках.
Як зробити міцне домашнє вино з яблук
Приготувавши вино за даним рецептом, можна отримати міцний напій в 14-15 градусів.
Склад:
- яблука (кисло-солодкі) – 6 кг;
- горілка – ¾ склянки;
- родзинки – 200 гр;
- цукор – 2 кг 200 гр.
Витрачений час: 2 години + 3 тижні бродіння.
Калорійність: 220 ккал.
- Підготовлені яблука подрібнити в пюре;
- Родзинки обдати окропом, нарізати дрібними шматочками;
- Цукор (2 кг), пюре і родзинки, перемішати;
- В бутель з вузьким горлечком помістити пюре і закрити бутель гумовою рукавичкою;
- В одному пальці рукавички проколоти дірку. Замість рукавички також можна використовувати гідрозатвор;
- Залишити бродити вино на 3 тижні;
- Після 3 тижнів сусло процідити;
- Всипати в сусло цукор, що залишився і залишити настоюватися в окремій закритій пляшці;
- Через 10 днів додати до сусла горілку, добре збовтати і розлити по пляшках;
- Залишити вино дозрівати на пару місяців.
Читайте як приготувати твердий сир в домашніх умовах за нашими рецептами.
Рис з креветками — популярне блюдо, яке можна приготувати різними способами. Виберіть свій улюблений рецепт.
Візьміть на замітку рецепт гострого, пряного й ароматного м'яса по-грузинськи. Рецепт тут.
Рецепт десертного вина в домашніх умовах
М'яке десертне вино (15 градусів) дуже люблять жінки, а коли воно приготовлено дбайливими руками чоловіка, то здається вдвічі смачніше. Після року зберігання вино стане схожий за смаком на портвейн.
Склад:
- солодкі яблука – 11 кг;
- груші – 1 кг 200 гр;
- родзинки – 200 гр;
- цукор – 1 кг
Необхідний час: 8 днів + час бродіння.
Калорії: 240.
- Яблука і груші пропустити через соковижималку;
- Ізюм залити окропом і дати йому розпаритися;
- Родзинки порізати навпіл і додати до соку;
- Помістити пюре в ємності з широким горлом і зав'язати їх марлею;
- Заважати пюре 4 рази на день;
- Через 4 дні процідити масу і залити її в бутель разом з 500 гр цукру;
- встановити водяний затвор або рукавичку на горлечко пляшки;
- Залишити на 4 дні;
- Всипати ще 300 гр цукру, попередньо перемішавши його з відлитим суслом (зробити це можна за допомогою трубочки);
- Залишити ще на 3 дні;
- Кинути цукор, що залишився і дочекатися кінця бродіння;
- Акуратно злити вина так, щоб осад залишився в пляшці;
- Процідити напій;
- Перелити його в чистий бутель і міцно закупорити її;
- Почекати, поки вино не стане світлим, а потім його знову злити (залишивши осад) у пляшки тривалого зберігання.
Рецепт приготування сухого вина з яблук
Таке вино містить у собі малу кількість цукру, тому воно має кислуватий, але пряний смак.
Інгредієнти:
- яблука – 5 кг;
- цукор –100-150 г на 1 л;
- вода – 2,5 л.
Час приготування: 2 години + місяць бродіння.
Калорії: 150.
- Підготувати яблука і подрібнити до стану пюре будь-яким підходящим інструментом;
- Ємності для бродіння заповнити отриманою масою на⅔;
- Розподілити рівномірно цукор по ємностях;
- Горлечко ємностей закутати марлею;
- Маса повинна бродити не менше чотирьох діб;
- Після процідити масу;
- Сік перелити в нові чисті ємності;
- Залишити бродити, накривши рукавичками горлечка;
- Процідити і розлити по пляшках;
- Зберігати в пляшках в прохолодному місці.
Практичні поради початківцям виноробам
Щоб домашнє вино вийшло ароматним і смачним, слід знати, що:
- Мити яблука перед початком приготування вина не варто, оскільки на їх шкірці скупчуються дикі дріжджі. А адже завдяки цим дріжджам і відбувається процес бродіння;
- Для домашнього приготування вина підходять всі сорти яблук (не має значення колір або час дозрівання). Важливо використовувати лише достиглі соковиті плоди;
- Змішуючи різні сорти, можна отримати цікаві купажі. Особливо добре на смак поєднання кислих і солодких яблук;
- Додавати воду можна, тільки якщо використовуються незрілі і кислі яблука. Тоді яблучне вино розбавляють в пропорції 100 мл на 1 літр.
Визначившись, яке вино хочеться в результаті отримати, слід вибрати сорт яблук і почати готувати напій, дотримуючись рецептом і враховуючи корисні поради.