Як смачно приготувати рибні котлети з судака
Рибні страви, безсумнівно, корисні і смачні. Їх вживання має зводитися, як мінімум до 2 разам в тиждень. Риба – універсальний продукт, вона піддається всім видам термічної обробки, а саме запікання, гасіння, відварювання, смаження, фарширування і томління. Не меншою популярністю користуються і котлети, приготовлені з риби. Але варто пам'ятати про те, що не всі види риби підходять для їх приготування.
Сьогодні ми розглянемо кілька способів приготування котлет з судака. Дана риба відноситься до сімейства окуневих, і має ніжне біле м'ясо, практично позбавлений кісточок, а все ж наявні, можна з легкістю видалити.
Взагалі, судак – це, можна сказати, ідеальна риба для приготування котлет. Вона мешкає в чистих водоймах і тому не вбирає ніяких токсинів. Та й до того ж, м'ясо судака багате на вміст білка. Особливо корисне вживання судака діткам.
Рибу для приготування котлет необхідно вибирати якісну, рекомендовано свіжу. Але якщо такого в продажу немає, то підійде і свіжоморожена. Для того щоб котлети не вийшли «сухими», до складу використовуваних інгредієнтів обов'язково необхідно включити свіже несолоне сало чи масло.
Формою майбутніх котлет можна варіювати: від плоских і овальних, до пишних та круглих. Спосіб приготування на вибір: смаження, тушкування, запікання. Найбільш дієтичним варіантом вважається приготування на пару.
Котлети з судака необхідно подавати до столу гарячими, доповнюючи їх стравами з картоплі і салатами зі свіжих овочів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе судака - | 0,6 кг |
манна крупа - | 1 ст. л. |
несолоне сало - | 100 г |
сіль поварена - | за смаком |
ароматний чорний перець - | за смаком |
цибулина - | 1 шт. |
булка біла - | 2 шматочка |
незбиране молоко - | 100 мл |
яйце куряче - | 1 шт. |
коріандр мелений - | щіпка |
масло рослинне - | для обсмажування |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 127 Ккал |
Приготування котлет з судака:
- Філе судака умийтесь і осушіть, за допомогою кухонних паперових рушників. Якщо воно було заздалегідь заморожене – розморозьте. Наріжте філе на маленькі шматочки і покладіть в глибоку миску для приготування фаршу;
- Потім з булки зніміть шкірку, а м'якоть залийте холодним молоком і ретельно розімніть. Після цього, додайте яйце і манну крупу. Перемішайте. Манке необхідно 15-17 хвилин для набухання;
- Свіже сало пропустіть через м'ясорубку і додайте до риби;
- Очищену цибулину наріжте, як можна дрібніше, за допомогою ножа і всипте до шматочки рибного філе. Слідом відправте та розмочену булку з нахабною манною крупою. Посоліть, приправте свіжозмелений чорним перцем і щіпкою коріандру. Ретельно вимісіть масу і злегка відбийте про краї миски, в якій замішуєте фарш;
- Товстостінну сковороду наповніть олією і розжарте. Змочіть руки в холодній воді і приступайте до формування рибних котлеток;
- Приготовлені напівфабрикати викладайте в розпечене масло і обсмажуйте на помірному вогні під закритою кришкою, до рум'яності з кожної сторони;
- Традиційні рубані котлети з судака подаються до столу в гарячому вигляді, доповнені гарніром у вигляді картопляного пюре і свіжими овочами.
Смачні котлети з судака, запечені в духовці
Інгредієнти:
- рибне філе – 1 кг;
- картопля – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 3 шт.;
- сало свіже – 150 г;
- яйце – 1 шт.;
- чорний мелений перець;
- крупнокаменная сіль;
- суміш «Хмелі-сунелі» — 5 м;
- панірувальні сухарі.
Тривалість приготування: 50 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 120 кКал.
Покрокове опис:
- Охолоджене філе судака і очищений ріпчасту цибулю наріжте на невеликі шматочки і подрібніть за допомогою блендера;
- Сало пропустіть через м'ясорубку з дрібною решіткою;
- Очищений картопля натріть на тертці;
- З'єднайте всі інгредієнти, додайте до них свіже куряче яйце, приправити сіллю, ароматним чорним перцем і сумішшю прянощів «Хмелі-сунелі». Вимісіть масу до однорідності;
- З приготованого рибного фаршу сформуйте невеликі круглі котлетки, обваляйте їх з усіх в панірувальних сухарях і викладіть в один ряд на промаслений лист;
- Випікайте вироби впродовж 25 хвилин при 1800С;
- Смачні і легкі котлети з судака, запечені в духовці готові до подачі до столу. На гарнір можна подати відварні макарони, соус «Тартар» і свіжі томати.
Рибні котлети з фаршу, приготовані на пару
Складові:
- рибний фарш (з судака) – 1 кг;
- свіжі гливи – 0,5 кг;
- вершкове масло – 200 г;
- кам'яна сіль;
- суміш перців;
- куряче яйце – 1 шт.;
- мелений лавровий лист – 2 г;
- лимонний сік – 50 мл
Тривалість приготування: 40 хв.
Кількість кКал на 100 г: 122.
Поетапне опис приготування:
- Гриби умийтесь, відкиньте на друшляк, нехай стече вся зайва рідина. Потім помістіть їх у чашу блендера і подрібніть. Після цього додайте до них охолоджений рибний фарш, вершкове масло і, цього разу, подрібніть всі разом;
- Перекладіть фарш в миску, додайте до нього свіже яйце, лимонний сік, щіпку меленого лавра, суміш перців, сіль. Вимісіть, злегка відбийте і залиште на 5-7 хвилин;
- Увімкніть пароварку, як зазначено в інструкції. Сформуйте з фаршу невеликі котлетки і покладіть їх на дно пароварки. Зверніть увагу на те, що вироби не повинні стикатися один з одним;
- Готуйте рибні котлети в пароварці протягом 25 хвилин, а потім акуратно перекладіть їх на блюдо і завантажуйте другу партію;
- Смачні, дієтичні котлети, приготовлені з фаршу судака, готуються досить легко і не містять у своєму складі нічого зайвого. Приємного апетиту!
Окрошка на тані — цікаве блюдо, яке так підійде для літнього меню.
Суп з грибами з глив — тут є свій секрети, читайте нашу статтю.
Молочний коктейль з морозивом і бананом приготувати дуже просто, але якщо ви хочете зробити щось незвичайне прочитайте нашу статтю.
Котлети з сиром і овочами
Компоненти для приготування:
- фарш судака – 500 г;
- сир «Голландський» — 100 г;
- морква – 1 шт.;
- болгарський цибуля – 1 шт.;
- суміш перців, сіль;
- яйце – 1 шт.;
- масло оливи.
Час приготування: 40 хв.
Харчова цінність на 100 г: 126 кКал.
Покрокове опис:
- Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі до м'якості в невеликій кількості олії;
- Сир подрібніть на тертці з дрібними зубцями;
- Фарш з'єднайте судака з обсмаженими овочами і подрібненим сиром. Додайте суміш перців, сіль, куряче яйце і ретельно вимісіть;
- З приготованого фаршу сформуйте невеликі овальні котлетки і обсмажте на розпеченій сковороді по 2-3 хвилини з кожного боку. При бажанні, котлети перед обсмажуванням можна обваляти в паніровці;
- Соковиті ароматні котлети із судака з сиром і овочами готові. Подавайте до столу в гарячому вигляді.
Корисні поради
Для того щоб в котлетах не був присутній запах твані, для приготування фаршу використовуйте молоду рибу. Молодий судак відрізняється невеликими розмірами. Та й філе у такого є соковитіше.
Якщо ви готуєте рибний фарш самостійно, запам'ятайте, той, який пропущений через м'ясорубку двічі, виходить ніжніше і легшим.
Для того щоб котлети виходили соковитіше, перед обсмажуванням обваляйте вироби в білих сухарях.