Як засмажити курку з хрусткою золотистою скоринкою в духовці
Неймовірний аромат запеченої курки зводить з розуму багатьох. Апетит прокидається миттєво при вигляді м'яса із спеціями і хрусткою скоринкою. Супермаркети часто заманюють покупців запахом курей гриль, але набагато краще приготувати курку будинку. Сьогоднішній огляд присвячений саме їй.
Секрети приготування
У кожної господині свій набір секретів для приготування такого страви. Хтось використовує певні спеції, хтось- соуси, хтось- режими духовки. Головний секрет отримання золотої скоринки – використання соєвого соусу або меду, олії, гірчиці.
Але далеко не всі знають, що самий звичайний розпушувач здатний надати курці неймовірну ніжність і улюблений хрускіт. Розпушувач витягає воду з шкіри, вона краще просочується спеціями і запікається. У той же час сода, яка входить до складу розпушувача, розм'якшує м'ясо.
Керамічна або чавунна форма, в якій буде запікатися птах, грають важливі ролі в запіканні скоринки. У листі, в металевій або скляній формах результат буде сильно відрізнятися. М'ясо навіть просто може пригоріти і прилипнути. І, звичайно, важлива температура запікання. З нею обов'язково потрібно «гратися», щоб всі зміни відбилися на скоринці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курки - | 2100 м |
гірчиці - | 15 г |
лимона - | 1 шт. |
аджики - | 15 г |
цукру - | 5 г |
соняшникової олії - | 30 мл |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 Ккал |
Як готувати курку цілком з хрусткою скоринкою в духовці:
- Випотрошену тушку потрібно гарненько промити під струменем води, а потім прибрати вологу серветками;
- Потім її потрібно натерти сіллю і перцем, скільки візьме. Переборщувати з чорним перцем не треба, якщо хочеться гостроти. Краще взяти гостру аджику, її смак більш різноманітний;
- У невеликій мисці змішати олію соняшникову, цукор, аджику, гірчицю. Досить використовувати чайну ложку, так як зовсім небагато соусу;
- Лимон розрізати навпіл і з однієї половинки видавити сік до соусу, перемішати. А другу половинку порізати на кільця, не занадто тонкі;
- Обмазати курку соусом з усіх боків і всередині;
- Взяти шматочок фольги і обмотати нею кінці ніжок і крилець, щоб уберегти від згоряння. Ніжки зв'язати між собою;
- Кільця лимона розподілити усередині тушки, не обов'язково використовувати їх все;
- Духовку розігріти до 180 за Цельсієм і випікати м'ясо не більше години, щоб не пересушити його. Через кожні двадцять хвилин діставати деко і поливати птицю соком, що збирається внизу;
- За десять хвилин до готовності потрібно включити функцію «Гриль». Потім блюдо дістати і ще раз змастити стікшим в деко соусом.
Рецепт курки на рожні в духовці цілком з скоринкою
- 1800 р курки;
- 5 г чорного перцю;
- 120 мл сметани;
- 7 г солі;
- 5 г паприки;
- 12 г гірчиці.
Скільки по часу – 2 години.
Харчова цінність на 100 г – 182 ккал.
Алгоритм дій:
- Спочатку потрібно зайнятися самої куркою. З її лап слід зчистити жовту шкіру;
- Далі висмикнути всі залишилися пір'я і оглянути курку всередині: потрібно витягнути згустки крові, залишки нутрощів, жир;
- Ножем обережно вирізати сальні залози, вони знаходяться під хвостом. Потім всю тушку ретельно вимити під водою;
- Зробити надріз під крилами і засунути їх туди. Для цього потрібно докласти трохи сили, але це вбереже крильця від висихання;
- Ніжки щільно зв'язати між собою дротом;
- У невеликій мисці змішати сметану зі спеціями і гірчицею. Можна взяти і гірчичний порошок;
- Третина соусу розподілити всередині курки, а все інше полити зверху і обмазати курку абсолютно скрізь;
- Залишити промаринуватися мінімум на годину, максимум – на вісім годин. Знаходитися вона повинна в прохолодному місці;
- Встановити курку на вертел (він повинен продаватися разом з духовкою та іншими пристосуваннями для його кріплення). Потрібно дуже добре зафіксувати м'ясо, щоб воно не розвалилася під власною вагою;
- На функції «Гриль» випікати приблизно годину. Під курку підставити деко, щоб жир капав на нього. Температура не повинна бути нижче 200.
Читайте як приготувати неймовірно смачне варення з абрикос.
Читайте як приготувати чудові млинці з м'ясом в нашій статті.
А ви знаєте як приготувати ніжну і соковиту запіканку з курячої грудки?
Як засмажити цілу курку на пляшці з хрусткою скоринкою в духовці
- 1 тушка курки;
- 15 г сушеного базиліка;
- 10 г суміші перців;
- 7 г сушеної м'яти;
- 10 г солі;
- 15 мл оливкової олії.
Скільки по часу – 1 годину і 40 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 197 ккал.
Алгоритм дій:
- Курку вимити, особливо ретельно всередині. Видалити жир і залишилися пір'я;
- Обмазати її оливковою олією;
- Змішати сіль, різні перці (білий, зелений, чорний, рожевий) і базилік в одній мисочці і руками розподілити прянощі по всій поверхні птиці, всередині теж;
- Взяти пляшку об'ємом не більше півлітра і налити в неї води, а потім додати туди м'яту. Можна покласти і свіжу, достатньо однієї гілочки;
- Пляшку встановити в невелику глибоку форму для випічки або в сковороду, налити води до половини в саму форму;
- Зверху на пляшку посадити курку. Жир, вытапливающийся з курки під час запікання, буде капати в воду;
- Запікати при 200 за Цельсієм, при цьому птицю потрібно поставити ще холодний духова шафа. Через годину або трохи довше м'ясо буде готове, його потрібно буде перевірити шпажкою;
- У воді, в якій стоїть пляшка, можна відразу приготувати гарнір. Наприклад, горох, рис або сочевицю.
Як посмажити курку гриль з золотистою скоринкою в духовці
- 15 мл меду;
- 1400 г курки;
- 7 г солі;
- 20 г гірчиці;
- 20 мл соняшникової олії;
- 5 г чорного перцю.
Скільки по часу – 1 година.
Харчова цінність на 100 г – 200 ккал.
Алгоритм дій:
- У маленькій мисочці з'єднати гірчицю, соняшникова олія, чорний перець, можна трохи цукру. Додати солі за смаком;
- Вимиту й очищену тушку слід натерти цією сумішшю з усіх боків, всередині теж;
- Дати м'ясу хоча б три години промаринуватися;
- Перекласти курку на решітку-гриль в духову шафу, включити його на 230 за Цельсієм і запікати близько сорока хвилин. Вниз поставити деко для збирання жиру;
- Дістати тушку і обмазати її медом з допомогою пензлика. Повернути в духовку, але покласти іншим боком;
- Знизити до 200 за Цельсієм і запікати, поки не з'явиться гарна золота скоринка, яку надасть мед.
Як запекти фаршировану курку з скоринкою в духовці
- 1 тушка курки;
- 3 г сушеного розмарину;
- 35 г вершкового масла;
- 1 яблуко;
- 10 мл соняшникової олії;
- 1 апельсин;
- 3 зубки часнику;
- 5 г приправи для м'яса;
- 10 г гірчиці;
- 15 мл соєвого соусу;
- 3 р аджики;
- 3 г меленого імбиру.
Скільки по часу – 4 години.
Харчова цінність на 100 г – 169 ккал.
Алгоритм дій:
- Промити тушку, прибрати з неї вологу і відрізати шкіру на шиї і гузку;
- Ложкою обережно відокремити шкіру від грудки і натерти її сіллю. Бажано брати крупну сіль, її потрібно нанести скрізь;
- У невеликій ємності змішати гірчицю, аджику, розмарин, чорний перець, імбир, соєвий соус, видавлений через давильню часник, олія, приправи для м'яса. Потрібна однорідна консистенція;
- Цим маринадом натерти всю курку, обмазати її всередині і обов'язково нанести цю суміш під шкіру до грудей, туди, де вже є сіль;
- У такому вигляді в прохолодному місці залишити птицю на пару годин;
- Яблуко і апельсин вимити, розрізати на кілька часточок. У яблук прибрати серцевину, у апельсинів – білі волокна;
- Взяти глибоку керамічну форму і на її дно викласти вершкове масло, порізане тонкими слайсами;
- Зверху покласти промаринованную птицю, до грудці покласти пару маленьких шматочків того ж вершкового масла;
- Наповнити курку яблуками і апельсинами;
- Закрити дірочку тушки за допомогою зубочисток;
- Ніжки зв'язати, а крильця прибрати в кишені-надрізи;
- У форму додати зовсім небагато води і відправити м'ясо в духовку при 190 за Цельсієм;
- Через сорок хвилин полити його утворився соком і перевернути на протилежний бік;
- Ще через тридцять хвилин знову полити соусом і залишити на десять хвилин для утворення скоринки. Перевернути, знову дати десять хвилин;
- Вимкнути Плиту і через кілька хвилин птицю можна подавати на стіл.
Як ще можна зробити корочку на курку в духовці
Хрустку скоринку створює зовсім не курка, а маринад. Він може бути абсолютно різним як за кольором, так і за зовнішнім виглядом, консистенцією, запахом і т. д. В будь-якому випадку заповітна скоринка дійсно виходить, просто кожен раз нова.
Кращі способи створити саме золотий рум'янець – використовувати гірчицю або мед. Це абсолютно у всіх випадках є гарантією рум'яності і хрускоту, при цьому саме м'ясо залишиться неймовірно ніжним. Інші спеції не так важливі.
Проте, можна використовувати не тільки ці продукти. Якщо підібрати правильний посуд, в ідеалі – керамічну, вона теж бере участь у приготуванні саме скоринки. Можна використовувати панірувальні сухарі з яйцями. Не самий популярний варіант, але дієвий – використовувати серед спецій паприку і куркуму. Всі ці продукти забезпечать бажаний хрусткий результат.
Найголовніше правило в приготуванні курки з хрусткою скоринкою — бути впевненим у якості м'яса. Скоринку зробити зовсім не важко, але без м'яса вона нікому не буде потрібна. До того ж, якісний продукт набагато смачніше!