Апетитна курка цілком у духовці: рецепти з фото
Жодне свято не обходиться без королеви столу – запеченої курки. Особливо привабливо виглядає приготовленої в духовці цілком, з рум'яною хрусткою скоринкою.
Страви з курки не набридають, гості з задоволенням скуштують шматочок ніжного, соковитого м'яса.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряча тушка - | 1 шт. |
Корінь імбиру - | 1 шт. |
Часник - | 3 зубчики |
Спеції: суміш перців, куркума, коріандр - | за смаком |
Майонез або сметана - | за бажанням |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 186 Ккал |
Смачна курка зі свіжим імбиром, приготована за цим рецептом, особливо до душі доведеться гурманам, беспокоящимся про свою фігуру. Корінь імбиру додасть знайомому страви терпкий, пряний аромат, це блюдо стане родзинкою вашого святкового столу.
Покрокове приготування рецепту з фото:
- На початку приготування розігрійте духовку до 180 градусів;
- Тушку ретельно вимити, очистити від плівок, обсушити паперовим рушником;
- Невеликий корінь імбиру очистити і подрібнити, натерти на дрібній тертці;
- В окремій ємності змішати суміш спецій, сіль, натертий імбир, сметану або майонез (якщо використовуєте);
- Натерти отриманою сумішшю курку і залишити маринуватися на 30 хвилин, краще — на годину;
- Деко застелити пергаментним папером або фольгою;
- Викласти курку у форму, запікати при температурі 180 градусів близько 1,5 години, поливаючи при запіканні соком;
- Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою, якщо виділяється прозорий сік – м'ясо пропеклося повністю;
- Готової курки даємо відпочити під фольгою 15 хвилин. Подаємо до столу.
Пряна курка, запечена з картоплею і розмарином
Це ароматне, смачне і елементарне у приготуванні страва чудово урізноманітнює звичний повсякденний раціон. На гарнір до основного блюда добре підійде картопля.
Якщо часу обмаль, можна успішно поєднати приготування основної страви і гарнір. Картопля вбере маринад і сік, отриманий при запіканні, вийде запашної, розсипчастою. Вам залишиться тільки нарізати салат з сезонних овочів (огірки, помідори, болгарський перець), святкова вечеря готова.
Необхідні інгредієнти:
- Куряча тушка вагою до 2 кг – 1 шт.;
- Розмарин – 5 гілочок;
- 3-4 зубчики часнику;
- Суміш перців (чорний, білий, червоний);
- Картопля – 700 гр.;
- Сіль морська – 1 ст. л.;
- Рослинна олія – 2 ст. л.;
- Мед – 1 ст. л.;
- Французька гірчиця – 1 ст. л.
До такої страви неодмінно подають хліб. Бездріжджовий хліб в хлібопічці: кілька рецептів на користь здорового харчування. Спеките самі!
Оригінальні рецепти для аэрогриля ви знайдете тут. Вибирайте будь-який вподобаний і готуйте із задоволенням!
Побалувати себе солоденьким можна дуже швидко та безвитратно, якщо приготувати безе. Тут знаходиться покроковий рецепт.
Покрокове приготування:
- Картопля ретельно вимити, очистити і нарізати невеликими шматочками, розміром 2-3 см;
- Готуємо маринад для м'яса: в рідкий мед додаємо французьку гірчицю, морську сіль, розмарин;
- Підготовлену тушку натерти отриманою сумішшю, ставимо маринувати хвилин 10-15;
- Поки м'ясо маринується, приготуємо маринад для картоплі, змішуємо олію, подрібнений часник, морську сіль, суміш перців;
- Форму застелити пергаментним папером або фольгою;
- На дно форми викласти нарізану картоплю, полити часниковим маринадом;
- На шар картоплі помістити замариновану в медово-гірчичною суміші курку;
- Запікати близько 2 годин при 180 градусах;
- Решту медово-гірчичну заправку закип'ятити до загустіння, остудити, перелити в соусник і подати до страви.
Перед подачею викладаємо на гаряче м'ясо гілочки розмарину.
Пропонуємо поглянути відео-інструкцію з приготування цього смачного страви:
Найбільш підходящі маринади
Любителям «солодкого» м'яса доведеться по душі маринад з медом і французькою гірчицею. Для цього до суміші спецій потрібно додати столову ложку рідкого меду і ложку гірчиці. Любителі незвичайних поєднань оцінять курку, запечену в пиві, смак у тушки буде багатим з пшеничним запахом.
Якщо ви любите цитрусову нотку у м'ясі, ви можете використовувати цедру лимона або апельсина для приготування курячої тушки. Особливо вдалим виходить часниково-лимонне поєднання. Любителі прянощів по достоїнству оцінять комбінацію з розмарину, чебрецю, шавлії.
Секрети подачі страви на стіл
Щоб птах був прикрасою святкового столу, потрібно не полінуватися і створити їй гідне прикраса. Класичною вважається подача тушки цілком на подушці з сезонних овочів, листя салату, зелені.
Якщо ціла курка тушкувалась у вершковому соусі, то краще розібрати її на порційні шматочки заздалегідь, перед подачею на святковий стіл. У такому разі шматки м'яса викладають на блюдо, а зверху поливають цим соусом. Зверху страву можна посипати зеленню або прикрасити гілочками петрушки.
Для запікання тушки з овочами беріть глибоку форму, так як в рецепті вказано відразу два маринаду, до того ж курка при приготуванні виділяє сік. Враховуйте і те, що основне блюдо готувалося одночасно з гарніром у духовці, тому посуд, яку ви будете ставити на святковий стіл, повинна бути красивою.
Корисні поради по приготуванню
Якщо возитися на кухні колись, приготуйте курку в рукаві для запікання, попередньо замаринувавши її на ніч. У день торжества вам залишиться тільки помістити підготовлений заздалегідь рукав на деко, поставити в розігріту духовку за півтори години до приходу гостей. Особливо оцінять цей спосіб приготування любителі низькокалорійних страв, адже курка готується у власному соку, ні краплі рослинного масла не використовується.
Крім запікання існують ще три поширених способу приготування курячого м'яса. Це сотирование (гасіння в сотейнику), стир-фрай (приготування подрібнених шматочків філе з овочами) та смаження на сковороді-гриль.
Кожен з перерахованих вище рецептів гранично простий, а приготовлені таким чином страви із звичайної курки внесуть приємну різноманітність у ваше повсякденне або святкове меню.
Давайте ще раз подивимося відео, як запікають курочку цілком: