Що можна приготувати для романтичної вечері на двох
Вечеря наодинці з коханою людиною зобов'язаний бути смачним і незабутнім, адже під час прийому їжі пара спілкується, обмінюється інформацією один про одного і налаштовується на романтичну атмосферу.
І навряд чи дівчина мріє провести на кухні більше часу, ніж у дзеркала, тому страви повинні бути вишуканими, але простими у приготуванні. Стаття допоможе вибрати підходящий варіант романтичної вечері на двох, створення якого не займе весь день, а смак страв подарує закоханим справжнє задоволення.
5 простих порад щодо організації романтичного вечора
Щоб час, проведений удвох, надовго запам'яталося і стало новим витком розвитку відносин, варто орієнтуватися на нескладні рекомендації при підготовці до вечері:
- романтичний настрій можна створити з самого ранку, залишивши коханому ніжне послання;
- важливо вибрати такий день для побачення, щоб до вечора закохані не були занадто втомленими і вымотанными;
- якщо вечеря буде вдома, прибирання слід зробити напередодні, щоб в день зустрічі було більше часу і сил на себе;
- можна підготувати особливий музичний плейлист з мелодійних композицій, з якими пов'язані щасливі спогади;
- вбрання для побачення не повинен бути занадто відкритим і незручним, його головна задача – підкреслити чуттєвість і сексуальність дівчини.
Дотримуючись цих порад, можна заощадити час і отримати 100% впевненості в тому, що вечір пройде чудово.
Ідеї смачних частувань
Що приготувати на романтичну вечерю для двох будинку? При виборі рецептів страв, пам'ятайте, що стіл для побачення не повинен бути занадто жирним і калорійним, інакше вечір перетвориться на боротьбу з вагою в животі, яка налаштовує далеко не на любовний лад. Тому страви можна приготувати з поживних речовин, але легких продуктів, таких як:
- риба і морепродукти;
- нежирне м'ясо (яловичина, телятина);
- спагеті;
- яйця;
- овочі та фрукти;
- горіхи;
- нарізки з сиру, шинки або ковбас;
- гриби;
- оливки і маслини;
- ягоди;
- солодощі.
Важливо, щоб страви не мали різких запахів, а їх калорійність не була високою – їжа буде прийматися у вечірній час, тому важливо не перевантажити їй організм на ніч.
Приблизний розрахунок калорійності романтичної вечері (виходячи з порції на одного) можна представити так:
Гаряче блюдо | 100-200 ккал |
---|---|
Салат | 50-100 ккал |
Холодні закуски, нарізки | 50 ккал |
Десерт | 50 ккал |
Напої | 100 ккал |
ЗАГАЛЬНА: 350-400 ккал на одного |
Прості рецепти для вечері на двох і поради шеф-кухаря
Плануючи частування для коханої людини, варто підібрати відразу кілька рецептів по кожній категорії страв, щоб напередодні остаточно визначитися, що хочеться приготувати і які продукти потрібно закупити.
Оскільки головне в романтичному вечері – його ненав'язливий, але незабутній смак та легкість, можна скористатися деякими із запропонованих нижче рецептів.
Основні (гарячі) страви
Можна вибрати будь-який з трьох страв – креветки, форель з шампанським або печериці з картоплею.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
заморожених креветок - | 500 г |
стиглих томатів - | 2 шт. |
лука - | 1 шт. |
часнику - | 2 зубці |
рослинної олії - | 3 столові ложки |
спецій - | за смаком |
соку лимона - | 3 чайних ложки |
цукру - | 2 чайних ложки |
солі - | щіпка |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Алгоритм приготування:
- Спочатку готується маринад для креветок, щоб вони придбали специфічний присмак: в керамічну миску наливається 3 ложки (чайні) соку лимона і 1 їдальня ложка олії (оливкової) олії, в ступці змішуються каррі і куркума (по повній чайній ложці), 5-6 крупинок кмину, 0,5 чайної ложки коріандру і 0,5 чайної ложки цукрового піску. Суміш спецій засипається в лимонний сік з маслом, ретельно перемішується. Креветки опускають у маринад на 1 годину;
- Поки креветки вбирають лимонний маринад, готується соус-підлива з томатів: на вогонь ставиться вода і доводиться до кипіння, потім в неї опускають цілі помідори, тримають там 1-2 хвилини, потім їх охолоджують у холодній воді і нарізають на дрібні шматочки. Потім їх опускають у воду разом з пассированным цибулею і уварюють до моменту, поки вони двічі не втратять в обсязі. Поки овочі варяться, в марлевий мішечок збирають по 0,5 чайної ложки спецій – кориці, перцю, гвоздики – і додають в нього половину щіпки солі. Потім мішечок зав'язують і кладуть в каструлю, де варяться помідори і цибулю. За кілька хвилин до кінця у воду додають 2 подрібнених зубчики часнику. Соус викладають у посуд і додають в нього чайну ложку цукру, потім масу перемішують;
- Після закінчення маринування креветки нанизують на дерев'яні шпажки і кладуть на гриль (можна використовувати аерогриль), де вони нудяться 10 або 15 хвилин.
Форель в соусі з шампанським
Інгредієнти:
- 1 кг свіжого охолодженого або філе форелі;
- вершкове масло – 200 г;
- напівсолодке шампанське – 1 пляшка;
- лимонний сік – 5 столових ложок;
- сметана 15% жирності – 300 г;
- пшеничне борошно – 1 столова ложка;
- жовток курячих яєць – 4 штуки;
- спеції – по 0,5 чайної ложки (чебрець, коріандр, кардамон, петрушка, мелений перець);
- сіль – 2 щіпки.
Час приготування: 40 хвилин.
Харчова цінність: 170 ккал на 100 р.
Приготування:
- Філе ретельно миється під холодною водою, обсипається чебрецем і кардамоном;
- Поверхня для випікання змащують вершковим маслом, обсипають петрушкою і меленим перцем, а потім на неї кладуть філе форелі;
- Риба випікається в духовці 5 хвилин при температурі 170-175 градусів;
- Відкривається пляшка шампанського, 125 мл напою виливають на форель, після чого риба продовжує запікатися при тій же температурі близько 20-25 хвилин до появи м'якості і легкої скоринки;
- Запечена риба викладається в соусную масу і доводиться до кипіння, поки не випарується прозора рідина. Після цього страву готове.
Поки готується форель, роблять соус: частина вершкового масла кладуть на столову ложку, переливають в каструльку і розтоплюють на середньому вогні. Потім рідина змішується з борошном і обсмажується ще 2-3 хвилини. Потім в суміш додають залишилося в пляшці шампанське і варять ще 10 хвилин, потім знімають з вогню. В отриманий соус додають сіль, лимонний сік, сметану і жовтки.
Курка з картоплею в сметанному соусі
Інгредієнти:
- 1 кг свіжих грибів-шампіньйонів;
- сметана (15%) – 400 г;
- 1 цибуля (ріпчаста);
- картопля – 5 шт.;
- соняшникова олія – 1 столова ложка;
- винний (білий) оцет – 1 столова ложка;
- тертий сир – 2 столових ложки;
- спеції (по половинці чайної ложки) – кардамон, куркума, перець, орегано;
- сіль – 2 щіпки.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 80 ккал на 100 р.
Процес приготування:
- Печериці промиваються під струменем теплої води, кладуться в широку керамічну або глиняну миску;
- Готується сметанний маринад-соус: нарізати кільцями цибулю, на нього виливають сметану;
- У ступці перетираються всі спеції, додаються до сметані і цибулі, суміш викладають на печериці, перемішують. Миску накривають кришкою і залишають на 15 хвилин;
- Картоплю нарізати невеликими шматочками, викласти у змащену маслом форму для випічки єдиним шаром;
- Зверху викладаються печериці, які поливають винним оцтом і сметаною з цибулею з колишнього маринаду. Блюдо ставлять в духову шафу, нагріту до 200 градусів, на 30 хвилин;
- Після закінчення часу верх страви посипають тертим сиром і відправляють в духовку ще на 10 хвилин, потім страву розкладають по тарілках.
Як приготувати ароматні курячі рулетики в беконі читайте в нашій статті.
Млинцевий торт з маком і заварним кремом — спробуйте цей смачний десерт.
Як приготувати оладки на кисляку — найкраще рішення до чаю.
Салати (на вибір)
Краще приготувати один салат із запропонованих нижче: він може стати легкою і низькокалорійним гарніром до основної страви.
«Ілюзія» із зелених овочів з яйцем
Інгредієнти:
- свіжі огірки – 2 шт.;
- листя салату – 5-6 шт.;
- листя кейла – 4 шт.;
- варене куряче яйце – 1 шт.;
- сік свіжого лимона – 1 столова ложка;
- бальзамічний соус-крем – 1 чайна ложка;
- спеції – по 0,5 чайної ложки – перець, кардамон, орегано;
- сіль – 1 щіпка.
Час приготування салату: 10 хвилин.
Харчова цінність: 55 ккал на 100 р.
Приготування: кейл і салат промити під струменем теплої води, залишити стікати на рушник. Огірки промити і очистити від шкірки, нарізати тонкими скибочками і розділити навпіл.
Куряче яйце ставлять варитися на 15 хвилин, потім заливають холодною водою і залишають остигати. У цей час можна нарізати максимально дрібними шматочками кейл і салат, покласти їх в миску, залити бальзамічним соусом, додати огірки.
Куряче яйце очистити від шкаралупи і дрібно нарізати, додати до салату. Посипати суміш сіллю і спеціями, влити сік лимона, як слід перемішати і подавати на стіл.
Салат з буряком і кедровими горішками
Інгредієнти:
- 2 середніх буряків;
- кедрові горішки – 50 г;
- свіжі листя базиліка – 4 шт.;
- оливкова олія – 1 столова ложка;
- сіль – щіпка.
Час, потрібний для приготування: 30 хвилин
Харчова цінність салату: 60 ккал на 100 р.
Приготування:
- Кедрові горішки промити і вимочити в холодній воді протягом 1-2 годин;
- Буряк відмити від бруду і поставити варитися на середній вогонь на 25 хвилин;
- Листя базиліка дрібно нарізати, залити оливковою олією;
- Буряк зняти з вогню, остудити, натерти на крупній тертці, додати до суміші базиліка і масла;
- Вийняти горішки з води, добре промити і додати до салату, посипати його сіллю і перемішати.
Салат з креветок з авокадо
Інгредієнти:
- 2 великих стиглих авокадо;
- креветки заморожені – 200 г;
- куряче яйце – 1 шт.;
- свіжий огірок – 1 шт.;
- майонез або сметана (вимагатиме ще дрібку солі) – 1 столова ложка.
Час приготування: 40 хвилин.
Харчова цінність: 100 ккал на 100 р.
Алгоритм приготування:
- Креветки покласти в киплячу воду, протримати в ній не більше 7 хвилин, потім вийняти і дати їм охолонути;
- Авокадо розрізати навпіл, вийняти кістки, вирізати всю серцевину з м'якоттю. Важливо не пошкодити шкірку, оскільки вона буде виконувати роль невеликих мисочок для салату;
- М'якоть авокадо подрібнити до стану пюре, покласти в скляну миску;
- Яйце відварити протягом 15 хвилин, потім залити холодною водою і дати охолонути;
- Креветки вийняти з панцирів, нарізати дрібними шматочками, додати до м'якоті авокадо і як слід розмішати;
- Огірок промити, очистити від шкірки і дрібно нарізати, змішати з креветками та авокадо, додати нарізане яйце;
- Перекласти салат залишилися чашечки з шкірки авокадо, зверху покласти велику краплю майонезу і викласти на блюдо.
Холодні закуски
До столу можна підготувати і подати 2-3 різновиди нарізок або легких закусок:
Канапе з оливками, сиром і огірком
Склад:
- оливки без кісточки;
- сир Фета;
- свіжий огірок.
Час приготування: 20 хвилин.
Харчова цінність закуски: 40 ккал на 100 р.
Приготування: сир і огірок нарізати кубиками, нанизати на шпажки разом з оливками.
Помідори з начинкою
Склад:
- 5 середніх помідорів;
- тертий сир;
- пісний або легкий майонез.
Час приготування: 25 хвилин.
Харчова цінність: 55 ккал на 100 р.
Приготування: помідори розрізати навпіл, вийняти м'якоть – подрібнити її, посипати тертим сиром і додати майонез. Розмішану начинку викласти залишилися від томатів чашечки.
Овочі з хумусом із зеленої гречки
Склад:
- будь-які свіжі овочі.
Для хумуса:
- 100 г зеленої гречки;
- вода – 50 мл;
- сіль – щіпка;
- спеції за смаком (коріандр, перець, куркума, базилік).
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність страви: 40 ккал на 100 р.
Зелену гречку залити чистою фільтрованою водою і залишити на 2-3 години (або зробити це рано вранці), потім ретельно промити, покласти в чашу блендера, додати спеції, сіль і подрібнювати на середньому режимі 1-1,5 хвилини. На тарілку викласти будь-які овочі (огірки, солодкий перець, авокадо та ін), в центр встановити чашу з хумусом.
Десерти для романтичної вечері (низькокалорійні)
В якості десертів можуть виступати різноманітні фрукти, фруктові салати або легкі солодощі, які можна купити в готовому вигляді або створити самостійно:
Кокосові цукерки з сиру
У складі:
- кокосова стружка – 100 г;
- творог 0% жирності – 50 г;
- вода – 20 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- ванільний екстракт – ціла чайна ложка;
- пшеничне борошно – 1 столова ложка.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність цукерок: 100 ккал на 100 р.
Створення десерту: сир протерти за допомогою сита або дрібного друшляка, покласти в чашу блендера, додати до нього борошно, розтоплене масло, воду, екстракт ванілі і 50 г кокосової стружки. Перемішувати в блендері протягом 2-3 хвилин, потім викласти суміш на фольгу, вручну скачати в кульки і обсипати їх залишилася кокосовою стружкою. Цукерки варто охолодити під морозилкою (вистачить і 30-40 хвилин) і тільки потім їсти.
Фруктовий салат в апельсинових чашках
Склад:
- 2 великих круглих апельсина;
- 2 ківі;
- 50-100 г полуниці;
- 1 зелене яблуко;
- натуральний несолодкий йогурт.
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність салату: 40 ккал на 100 р.
Приготування: апельсини розрізати на половинки акуратно, не пошкоджуючи шкірку, видалити і порізати на дрібні шматочки цедру, змішати з нарізаною полуницею, ківі і яблуком. Отриманим наповнити салатом залишилися від апельсинів чашечки, полити їх йогуртом і викласти на тарілку.
Напої
Від спиртного слід зовсім відмовитися, щоб через сп'яніння не трапилося неприємних казусів. Натомість можна зробити смачні безалкогольні коктейлі, в приготуванні яких можна задіяти після вечері і коханого:
Безалкогольний глінтвейн білий
Склад:
- сік з білого винограду – 1 л;
- спеції для глінтвейну (гвоздика, кориця, коріандр, перець – по половинці чайної ложки);
- 2 зубчики великого апельсина.
Час приготування глінтвейну: 20 хвилин.
Харчова цінність напою: 80 ккал на 100 р.
Приготування: соком наповнити емальовану каструлю, довести рідину до появи шипіння, потім додати апельсин і спеції, проварити ще 2 хвилини. Подавати гарячим в келихах з товстого скла.
«Пінаколада» без алкоголю
Склад:
- ананасовий сік – 1 л;
- кокосовий сироп – 50 мл;
- вершки 10% жирності;
- колотий лід.
Час приготування: 5 хвилин.
Калорійність коктейлю: 100 ккал на 100 р.
Приготування: мікшер залити всі інгредієнти, як слід струсити, відразу ж розлити по келихах.
Декор і прикраса столу страв
Щоб вечеря був не тільки смачним, але і красивим, можна використовувати такі хитрощі:
- Накрити стіл скатертиною темного кольору, вибрати посуд на 2-3 тони світліше;
- З одного боку скатертину підхопити декоративної прищіпкою-метеликом;
- Паперові серветки не викладати стопкою, а підкласти під тарілки таким чином, щоб праворуч виднівся тільки один куточок;
- Гаряче блюдо краще поставити в посудині під кришкою;
- Закуски і фруктові тарілки можна прикрасити невеликими шпажками;
- Напої краще перелити з упаковок або пляшок в елегантні прозорі карафи.
Буде краще, якщо стіл буде «дихати»: слід уникати нагромадження тарілок, великої кількості страв і декору.
Важливі поради
Щоб вечір наодинці з коханим пройшло без неприємних сюрпризів, за півгодини до його приходу слід:
- перевірити готовність страв (на плиті і в духовці частування вже повинні бути повністю готові для вживання);
- провітрити кухню (суміш запахів від створення різних страв негативно вплине на романтичність атмосфери);
- запалити аромалампу або пахощі на 5-15 хвилин;
- запнути штори;
- зменшити освітленість кімнати, де планується вечерю.
В останні хвилини перед зустріччю можна скористатися улюбленими духами і поправити макіяж, щоб постати перед коханим у всій красі.
Романтична вечеря для закоханих повинен проходити в спокійній обстановці, коли пара не втомилася і не переутомилась на роботі. Страви для вечері слід підібрати найменш калорійні і легкі для засвоєння, щоб їжа не перешкодила подальшому спілкуванню коханих. Важливо розподілити час так, щоб у день зустрічі не довелося займатися прибиранням і проводити довгі години за готуванням.