07 июнь 2019 8 217

Що таке ром, з чого його роблять і як приготувати напій в домашніх умовах

М'який смак, при дуже великому градусі фортеці, і неповторний букет – все це характеристики одного з найвідоміших у світі алкогольних напоїв, а саме, рома. Почувши цю назву, на думку відразу ж приходять пірати.

Хоча треба визнати, що цей напій був поширений ще задовго до тих часів, коли морські розбійники борознили океан. Історія рома воістину захоплююча, але як і раніше часто постає питання, що ж зробило цей напій таким популярним?

Що ж таке ром?

Хоча перші згадки рома датуються ще часами розквіту Китаю та Індії (там цей напій називали брамсом), свою справжню історію він отримав на островах Карибського басейну. Тут раби виготовляли його із залишків, які виходили після перегонки цукрового очерету. Саме ці раби виявили, що з солодкої патоки можна зробити алкоголь, який допоможе їм на час забути всі тяготи рабства.

Досі невідомо, чому ж ром отримав таку назву, яка залишається відомим до цього часу. Звичайно, існують деякі теорії, але істинно вірної не було обрано ні одна з них.

На даний момент ром став одним з найпопулярніших міцних спиртних напоїв, який і по сей день виробляють з тростинного цукру або патоки.

Різновиди

На даний момент численні сорти цього напою підрозділяють на три основні групи:

  • білий;
  • золотистий;
  • чорний.

Саме вони зараз вважаються найбільш популярними і поширеними по земній кулі. Але чим же вони відрізняються між собою крім основної ознаки – кольору. Як вже зазначалося раніше, весь ром проводитися із залишків цукрового очерету, тобто сировина скрізь однакове.

Таким же однаковим виходить і весь той алкоголь, який виходить відразу ж після перегонки. Так що ж впливає на колір напою? Відповідь проста – процес витримки. Саме він дозволяє шанувальникам рома спробувати різні види.

Витримують його в дубових бочках, які і надають напою смак з ароматом деревних нот.

Особливості напою

Весь ром роблять з одного і того ж сировини – цукрової тростини. Виростає він тільки в теплих країнах і тому ром в теперішньому вигляді провадиться лише у країнах Карибського басейну. Проте залежно від виду рома є деякі особливості в його приготуванні, які і дають таке розмаїття марок, яке можна побачити на магазинних прилавках.

З чого роблять ром:

  1. Світлий ром, інакше білий або сріблястий – відрізняється досить легким солодкуватим смаком, але при цьому він також досить насичений і глибокий. Однак з-за того, що його витримують в металевих ємностях, аромат не відрізняється вираженим букетом. Проводиться даний вид рома за класичною для цього напою схемою – зброджування меляси або цукрового соку, дистиляція, купажування, а потім витяг. Однак після другого етапу йдуть суцільні особливі відмінності, адже тут не вживаються ніякі добавки, які можуть вплинути на колір напою;
  2. Саме по собі словосполучення кубинський ром гарантує своєрідний знак якості. Саме Куба є найбільш вдалим місцем для вирощування цукрового очерету. Тут його вперше придумали витримувати в дубових бочках, тому напій став більш солодким і світлим. Сам по собі він відрізняється пекучим смаком з сильним терпким присмаком. Зазвичай сорти кубинського рому відносяться до золотистим видами. Під час виробництва кубинці з цукрової тростини отримують мелясу, яка згодом розбавляється водою і спеціальним видом дріжджів. Отриману бражку переженуть до стану ромового спирту, який знову розводять і витримують в бочках по мінімуму 5 років;
  3. Безсумнівно, бренд Бакарді на даний момент найбільш знаменитий в усьому світі. Його історія також почалася на Кубі, однак, під час революції виробництво покинуло цей острів. Але і донині, вони зберігають свою високу марку, використовуючи для створення смаку особливий вид виробництва. Першим ділом у виробництво йде тільки нижня частина очерету, адже саме в ній міститься основна частина цукру. До речі, збирається він лише вручну без всякої техніки. Ретельно перебраний очерет під пресом перетворюється в сік, який бродится до перетворення на слабоалкогольну рідина. Тільки після цього починається процес подвійної дистиляції. Вийшла міцна рідина і є основою рома Бакарді. Після цього залежно від сорту додаються потрібні ароматизатори, спеції і фрукти.
Читайте як приготувати курячу печінку в сметані в мультиварці в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт картопляного бабки — покрокова інструкція з фото і відео.

Тушкована капуста зі свининою — рецепт простого страви на кожен день.

Технологія виробництва

Що дивно, єдиного рецепту виробництва рому просто не існує. Кожен регіон, в якому виробництво цього напою розвивалося століттями, має деякі свої особливості, які залишили відбиток на його смак. Проте технологічні етапи всюди залишаються однаковими. На даний момент існує два способи виробництва рому.

  1. Промисловий метод дає переважна більшість рома у всьому світі. Не має ніяких відходів процес виробництва створює напій на основі меляси. Правда, заздалегідь з неї видаляють наявний цукор, який пізніше продають у вигляді рафінаду. Залишилася ж патока піддається спочатку перегонці, потім бродінню і дистиляції. Перегонка відбувається безперервно, адже саме це призводить до того, що смак виходить легким і насиченим. Продуктом виробництва є міцний 80-градусний напій, який за допомогою води розбавляється. Після цього напій залишають визрівати в бочках;
  2. Сільськогосподарський метод більш дорогий, оскільки тут не відбувається виділення цукру, як у промисловому. При цьому практично ніяких смакових відмінностей не існує. Єдиний плюс такого напою – це бродіння без використання штучних дріжджів і хімреагентів, а також подвійна дистиляція. На даний момент такий спосіб поширений на Гаїті;

Як приготувати ром в домашніх умовах

Насправді приготування рому — це досить легкий процес. Головний мінус тут один – чекати готового напою доведеться дуже довго.

Інгредієнти:

  • якісна горілка – 1,6 л;
  • ванільна есенція – 10 мл;
  • стручок ванілі – 1 шт;
  • ананасова есенція – 10 мл;
  • ананас – 50 гр;
  • ромова есенція – 50 мл;
  • ром – 2 стіл. л.;
  • цукровий сироп – 40 мл;
  • вода – 0,5 л;
  • цукор тростинний – 200 гр;

Час приготування: близько 2,5 місяців.

Калорійність: 220 Ккал.

Як самому зробити ром по цьому рецепту:

  1. Насамперед, варто заздалегідь вивчити всі етапи виробництва рому і тільки після цього приступати до його приготування. Після цього варто приступити до приготування есенцій. Звичайно, їх можна придбати заздалегідь в магазині, але при домашньому приготуванні напій виходить набагато більш якісним;
  2. Для приготування ванільною есенції слід придбати ванільний стручок і розрізати його на невеликі частини. Всі вони заливаються 100 мл горілки і 2 чайн. ложками цукру. Есенція повинна настоюватися протягом 8 тижнів у темному місці;
  3. Ананасова есенція готується за тим же принципом: протягом шести — восьми тижнів витримуйте в пів-літрі горілки близько 50 гр свіжого або консервованого ананаса;
  4. У приготуванні ромової есенції краще не ризикувати і придбати готову. Якщо немає можливості, то просто змішайте свіжоприготований цукровий сироп з парою ложок рому або коньяку;
  5. Після цього слід безпосередньо почати готувати ром. Для цього склянку тростинного цукру на невеликому вогні поступово перетворюють в сироп. Після того, як він охолоне, додати в нього пляшку горілки і гарненько все перемішати. Вилийте рідину в затемнену пляшку і відправте її відстоюватися на протязі місяця;
  6. Змішати ще одну пляшку горілки з усіма приготованими есенціями і також перелийте їх також в темну бутель. Ця суміш також повинна настоюватися протягом місяця, тому готувати їх краще в один день. Після того, як час закінчиться, потрібно перемішати між собою вміст обох пляшок. Кінцевий результат – ром приблизно 40 градусів фортеці.

Як правильно пити напій

Практично ніякого етикету для вживання цього напою не існує, але щоб не зовсім зганьбитися в компанії краще знати кілька правил:

  • світлий ром не можна вживати нерозведеним, так п'ють тільки золотистий або темний;
  • в якості закуски вживайте морських мешканців, а також екзотичні фрукти, тістечка та міні-ковбаски;
  • курцям після келиха віскі можна затягнутися цієї кубинською сигарою;
  • коктейлі. Насправді існує безліч коктейлів як гарячих, так і холодних, тому з ромом дуже легко експериментувати.

Зберігання

Якщо ви відкрили пляшку рому і не випили його весь, то найбільш оптимальне для нього місце повинно бути темним і прохолодним. Бажано щоб температура була нижче 15 градусів. Зберігатися пляшка повинна тільки у вертикальному положенні і не більше пари місяців, після цього напій видихається.

Як можна побачити, саме по собі виробництво рому не вимагає яких-небудь особливих труднощів, а кінцевий результат для такого простого напою просто вражає. Обов'язково спробуйте приготувати коктейль з ромом. Це допоможе вам здивуватися його смаковий гамі.

Що ще почитати: