16 март 2019 1 482

Домашні способи засолки сала в розсолі в банку

Ті, хто уникають вживати в їжу сало, оскільки думають, що це дуже калорійний продукт, просто нічого не знають про нього. Свинячий шпик здатний підвищити імунітет, вивести холестерин і важкі метали з організму, а так само благотворно впливати на роботу шлунка і кишечника.

Головне у вживанні цього продукту — дотримуватися помірності, тоді він буде приносити тільки користь, а не зайві кілограми та проблеми зі здоров'ям.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сала свинячого - 1000 м
води - 1250 мл
солі - 200 г
свіжого часнику - 30 г
приправ і спецій - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 712 Ккал

Класичний рецепт цієї страви можна віднести до категорії – «просто і швидко». Крім того, що цей рецепт знайомить з основами технології засолювання сала, але і дає можливість для кулінарних експериментів, оскільки вибір спецій і їх кількість довільно (за смаком).

Спосіб засолювання сала в розсолі в банку:

  1. У киплячій воді розчинити сіль, дати розсолу трохи покипіти і залишити остуджуватися;
  2. Продукт, призначений для засолювання, нарізати шматочками, які будуть легко проходити в шийку трилітрової банки, натерти часником і скласти в пляшку, злегка придавлюючи і посипаючи спеціями;
  3. Залити все розсолом, маринадом, накрити рушником і залишити в спокої далеко від прямих сонячних променів на 2 дні;
  4. Просолене сало, обсушити паперовим рушником, обернути пергаментом (фольгою або харчовою плівкою) і зберігати в морозилці.

Засолювання сала в розсолі з часником в банку

При засолюванні сала використовуються різні спеції: від класичного чорного перцю горошком і лаврового листа до бадьяна. Але без часнику у нього не буде того апетитного аромату та пікантності. Тому можна для засолювання з спецій взяти тільки один часник і в результаті вийде м'який і ароматний шпик.

Для засолювання сала в розсолі з часником знадобляться:

  • 1000 г свинячого сала;
  • 1000 мл води;
  • 200 г солі;
  • 50 г зубків часнику.

Спробувати солоне сало з часничком можна буде спробувати через 6 діб після того, як його склали в банку і заливаємо розсолом.

Поживна цінність готового шпику – 815,6 тис. ккал/100 р.

Алгоритм дій:

  1. Оскільки сольовий розчин використовується в холодному вигляді, то першим ділом потрібно приготувати розсіл. Для нього потрібно закип'ятити воду, розчинити в ній сіль і охолодити;
  2. Поки розсіл буде остигати слід підготувати сало. Його потрібно нарізати середніми шматочками і гарненько з усіх боків натерти часником;
  3. Потім в банку укласти підготовлені шматки свинячого продукту, пересипаючи їх верстви залишилися подрібненим часником;
  4. Залити вміст ємності остившім розсолом і відправити в темне прохолодне місце на шість днів. Можна на це час залишити його в холодильнику або підвалі.

Вегетаріанські страви на кожен день з нашої колекції.

Читайте як приготувати смачний рулет з омлету з різноманітними начинками.

Читайте як правильно приготувати пиріжки з начинкою з капусти з прісного тіста.

Засолювання в гарячому розсолі

Рецепт засолки сала в гарячому розсолі дуже поширений і має багато шанувальників, завдяки тому, що готовий продукт виходить набагато м'якше і ніжніше, ніж будь-яким іншим способом. Ще один плюс такого способу – сало просолюється набагато швидше.

Щоб засолити трилітровий бутель потрібно взяти наступну кількість основного продукту, а також води і спецій для розсолу:

  • 2500 г свинячого сала з прошарком;
  • 2000 мл питної води;
  • 150 г великої кухонної або морської солі;
  • 15 г сухої гірчиці;
  • 10 г червоного меленого перцю;
  • 30 г часнику;
  • 15-17 горошин чорного перцю;
  • 7-8 горошин запашного перцю;
  • 5-6 бутонів гвоздики.

На підготовку основного інгредієнта і приготування розсолу піде не більше 20 хвилин, а готове солоне сало можна буде спробувати через 2-3 дні.

Залите гарячим розсолом сало втрачає частину свого жиру і калорій, тому в залежності від наявності прошарку калорійність такого продукту буде становити від 450-500 ккал/100 р.

Послідовність засолювання:

  1. Порізати сало шматками, які буде зручно складати в банку, і обваляти кожен шматок в червоному молотом перці. Зубки часнику очистити від шкірки і нашаткувати тонкими пелюстками;
  2. У трилітрову сулію не занадто щільно скласти шкіркою вгору, нарізаний шматками продукт для засолювання. Кожен шар пересипати пелюстками часнику;
  3. У чистій питній воді розчинити сіль, додати бутони гвоздики і горошини перцю. Довести розсіл до кипіння і розвести в ньому суху гірчицю;
  4. Гарячим розсолом залити сало в банку, яку потім накрити кришкою і залишити в спокої на кілька днів.

Рецепт солоного сала по-українськи

Сало вважається українським національним делікатесом. В Україні як тільки його не готують: і з цибулевої лушпинням, і з медом, і навіть в шоколаді. У кожної української господині є свій рецепт сала по-українськи. Усіх існуючих рецептів цього делікатесу вистачить на цілу кулінарну книгу. Нижче наведений один з них.

Для цього соління по-українськи будуть потрібні:

  • 1000 г свинячого сала з прошарком;
  • 1000 мл питної очищеної води;
  • 200 г крупної морської або кухонної солі;
  • 60 г (близько 10 середніх зубков) часнику;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 3 лаврових листа;
  • 15 г сушеної (або 30 г свіжої) зелені;
  • 1 зірочка бадьяна;
  • трохи чорного меленого перцю за смаком.

Загальний час на засолку складе від трьох до чотирьох днів.

Калорійність цього соління буде залежати від калорійності вихідного продукту, і в середньому на 100 грамів цей показник буде в межах від 724 до 816 кілокалорій.

Хід роботи:

  1. Спочатку потрібно підготувати сало. Цей кулінарний процес буде проходити в два етапи. На першому потрібно на три – чотири години (а краще на ніч) замочити нарізаний шматочками вихідний продукт в холодній воді. Це робиться для того, щоб з м'ясної прошарку вымылась вся кров;
  2. Після вимочування свинячий шпик потрібно нещільно (щоб він не задихнувся) скласти в підготовлені банки, не забуваючи додавати між шарами прянощі і спеції;
  3. З води і солі приготувати розсіл. Розчиняти сіль можна як в холодній воді, так і в гарячій або киплячій. Важливо домогтися повного розчинення всіх кристалів. Розсолом кімнатної температури залити складене в банку сало;
  4. Накрити ємність кришкою і залишити просаливаться в холодильнику до чотирьох діб.

Поради на замітку

Дуже уважно потрібно ставитися до вибору свинячого шпику для засолювання, щоб недобросовісні продавці не підсунули сало кнура, старого або хворого тваринного. Хороший продукт має приємний оку ніжний рожевий відтінок, а його м'ясна прошарок не липне до рук.

Варто утриматися від придбання сіро-жовтуватого шпику з неприємним специфічним запахом, на шкірці якого відсутнє клеймо, що свідчить про сертифікацію продукту.

Чудово підходить для засолювання сало зі спини і боковин, а от від шпику з грудини і черева краще відмовитися, оскільки жилава прошарок, що проходить через ці частини туші робить його занадто жорстким.

Після покупки сала не варто зберігати його разом з іншими продуктами, що мають специфічний запах, оскільки воно здатне вбирати сторонні запахи. Але якщо раптом свинячий продукт ввібрав в себе, наприклад, запах риби, його просто слід замочити на кілька годин у кип'яченій воді з подрібненим часником.

Другий головний інгредієнт, який використовується в процесі засолювання сала в розсолі у банку – це сіль. Її краще використовувати велику морську або куховарську. Сіль не тільки допоможе зберегти всі корисні речовини, але і вивести з нього зайву вологу.

Кількість солі і спецій, зазначене у рецепті, можна відкоригувати за своїм смаком, але не варто боятися пересолити цей продукт. Чому? Тому що сало вбере в себе лише стільки солі і спецій скільки йому необхідно і ні грамом більше.

Прискорити процес засолювання можна, якщо помістити сало в холодильнику під гнітом. Уважно потрібно ставитися до зберігання солоного свинячого шпику. Крім температурного режиму слід дотримуватися і світловий, оскільки під впливом сонячного світла продукт дуже швидко постаріє і пожовтіє.

Що ще почитати: