Як засолити сало в розсолі з часником
Сало, при всьому бажанні, не можна віднести до числа дієтичних продуктів. Але, крім великої калорійності, воно живить людський організм великою кількістю корисних елементів (у тому числі арахідонової кислотою), а засолене з часником стає відмінним варіантом традиційного закуски.
Існує кілька рецептів, які дозволяють засолити сало, перетворивши його на справжній делікатес.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сало - | 1 кг |
сіль - | 200 г |
вода - | 1-1,2 л |
часник - | 5 зубчиків |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 822 Ккал |
Хід приготування:
- В першу чергу необхідно взятися за приготування розсолу: у киплячу воду додати сіль, розмішати до розчинення і залишити остигати;
- Нарізати сало на шматки рівними шматочками середніх розмірів;
- Нашаткувати пару часточок часнику і натерти ними шматочки сала;
- Укласти заготівлю всередину трилітрової банки і зверху докинути залишилися часточки часнику;
- Зверху закуску з часником залити раніше заготовленим і охолодженим розсолом;
- Закрити банку кришкою, після прикрити щільною тканиною і залишити настоюватися;
- Чекати до готовності потрібно від 4 до 6 днів;
- Закуска готова: можна відразу нарізати, а можна залишити на зберігання в прохолодному місці.
Сало з часником і перцем в розсолі по-українськи
Інгредієнти:
- сало – 1,5 кг;
- вода – 1,5 л;
- часник – 6 зубчиків;
- лавровий лист – 5 штук;
- морська сіль (можна замінити звичайною, але небажано) – 2 столові ложки;
- чорний перець горошком – 6 штук.
Час приготування: 15 хвилин (основні приготування), 3 дні (до остаточної готовності).
Калорійність: 820 ккал.
Хід приготування:
- Промити сало в проточній воді, трохи поскоблить шкірку за допомогою ножа;
- Порізати сало на довгі брусочки;
- Налити в каструльку воду, досипати солі, перцю;
- Туди ж покришити лаврові листи і нарізані зубчики часнику;
- Брусочки сала викласти у воду, накрити тарілкою трохи меншого діаметру, ніж каструля, а тарілку придавити чимось важким;
- У такому вигляді прибрати каструльку в прохолодне місце і тримати там протягом трьох днів;
- Після закінчення терміну промокнути шматочки сала серветками і можна подавати на стіл закуску.
Якщо потрібно залишити закуску на довге зберігання, то слід обернути її фольгою і покласти в морозилку.
Випічка з дріжджового тіста — наша колекція смачних рецептів на всі випадки життя.
Як приготувати цікавий суп без м'яса — добірка рецептів з покроковими рекомендаціями.
Як приготувати салат з чорної редьки — фото-рецепти.
Засолювання сала в розсолі з часником і аджикою
Трохи більш далекий від класичного варіанту рецепт з цікавим колоритним смак готового продукту.
Інгредієнти:
- сало – 1,5 кг;
- вода – 1,5 л;
- чорний перець горошком – 1 столова ложка;
- часник – 1 головка;
- цибульна лушпиння – 1 жменя;
- лавровий лист – 5 штук;
- аджика – 0,5 столової ложки.
Час приготування: 30-40 хвилин (основні приготування), 1 добу (до остаточної готовності).
Калорійність: 824 ккал.
Хід приготування:
- Залити воду в каструлю і закип'ятити;
- Додати в окріп солі, аджики, перцю, цибулиння і лаврового листа;
- В останню чергу в розсіл потрібно покласти нарізану шматочками заготівлю і залишити варитися на чверть години;
- Далі вимкнути вогонь, а каструльку прибрати з плити і, накривши кришкою, укутати в теплу ковдру;
- У такому вигляді необхідно наполягати заготівлю близько 13-14 годин;
- По закінченні терміну вийняти шматочки з каструльки і обсушити на чистому рушнику;
- Поки шматочки підсихають – натерти часник на тертці і «обваляти» до отриманої кашки сало;
- Всі шматочки скласти в одну ємність і поставити на 12 годин у прохолодне місце;
- Закуска готова.
Швидка засолювання сала в гарячому розсолі
Під гарячим способом засолювання розуміється необхідність приготувати гарячий розсіл з повним комплектом спецій, і відварити в ньому сало. Завдяки цьому майбутня закуска просочується ароматами приправ і набуває свій особливий смак.
Крім того закуска набуває незвичайну ніжність. Пропонований рецепт закуски відрізняється гостротою, і тому вона буде добре поєднуватися з гарніром зі свіжих овочів і хлібом з житньої муки.
Інгредієнти:
- сало – 0.7 кг;
- сіль – 200 гр.;
- сода – 1,5 л;
- часник – 5 зубчиків;
- мелений перець червоний – 2 чайні ложки.
Час приготування: 30-40 хвилин (основні приготування), 2 доби (до остаточної готовності).
Калорійність: 820 ккал.
Хід приготування:
- Вилити воду в каструлю, закип'ятити з сіллю;
- Нарізати сало на неширокі шматочки і викласти в каструльку;
- Варити сало в киплячій воді протягом 10 хвилин, після вимкнути вогонь і залишити розсіл із заготівлею настоюватися накритою кришкою каструлі на 24 години;
- Після закінчення цього часу, шматочки сала можна дістати з каструльки і обсушити за допомогою паперових серветок;
- Натерти часник на тертці, після часникову кашку змішати з перцем;
- Натерти шматочки перцево-часниковою сумішшю, обернути фольгою і покласти в морозилку;
- Через добу закуска готова.
Корисні поради
Кожен любитель пікантних закусок обов'язково захоче порадувати себе засоленим в розсолі салом. Основна перевага цього продукту в тому, що він відмінно просочується смаками і запахами приправ, тому, комбінуючи спеції, можна домагатися величезного розмаїття кінцевих результатів при одній і тій же технології приготування. А щоб досягти в цій справі незрівнянних результатів, слід просто прислухатися до досвідчених фахівців та їхніх порад:
- Після засолювання закуску варто зберігати в щільно закритих скляних або інших герметичних ємностях;
- Оскільки такий продукт розрахований на тривале зберігання, то можна заготовлювати його з надлишком і залишати про запас;
- При приготуванні подібних закусок найзручніше те, що неможливо додати в розсіл занадто багато солі, оскільки більше необхідної кількості все одно не вбереться;
- Замість позначається в рецептах фольги можна застосовувати і звичайну папір;
- Про свіжості свинячого сала говорить його білий або рожевий відтінок, приємний запах і пластична, чиста шкірка;
- Засолене сало можна їсти не тільки як окремі шматочки, але і у вигляді паштету (наприклад, якщо перемолоти на м'ясорубці), а також як заправку для інших страв;
- Закуски з сала впливають на організм людини зігріваючий ефект, тому особливо актуально їх вживання у зимовий час, крім того, вони покращують відтік жовчі і нормалізують діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
- Хоча цей продукт і має тривалий термін зберігання, але він все ж обмежений і потрібно уважно відслідковувати його стан перед вживанням, а також не залишати на довгий час в теплому місці;
- Час, що відводиться на засолювання продукту, варіюється в залежності від товщини шматків, на які він порізаний: більш товсті шматки вимагають більшої кількості часу на якісну засолку;
- Зберігати заготовку в теплому місці не можна, а ось в процесі її приготування, щоб прискорити процес можна розмістити її як раз там, де тепліше;
- Щоб часниковий запах був особливо добре виражений, слід розім'яти часточки часнику з сіллю і ретельно розтерти цю суміш на кожному шматочку.
Приємного апетиту!