06 май 2019 1 194

Як засолити сало в розсолі з часником

Сало, при всьому бажанні, не можна віднести до числа дієтичних продуктів. Але, крім великої калорійності, воно живить людський організм великою кількістю корисних елементів (у тому числі арахідонової кислотою), а засолене з часником стає відмінним варіантом традиційного закуски.

Існує кілька рецептів, які дозволяють засолити сало, перетворивши його на справжній делікатес.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сало - 1 кг
сіль - 200 г
вода - 1-1,2 л
часник - 5 зубчиків
спеції - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 822 Ккал
Простий і надійний рецепт, доступний для виконання навіть початківцям кулінарам. Зазвичай саме цей спосіб приготування стає улюбленим у більшості домогосподарок.

Хід приготування:

  1. В першу чергу необхідно взятися за приготування розсолу: у киплячу воду додати сіль, розмішати до розчинення і залишити остигати;
  2. Нарізати сало на шматки рівними шматочками середніх розмірів;
  3. Нашаткувати пару часточок часнику і натерти ними шматочки сала;
  4. Укласти заготівлю всередину трилітрової банки і зверху докинути залишилися часточки часнику;
  5. Зверху закуску з часником залити раніше заготовленим і охолодженим розсолом;
  6. Закрити банку кришкою, після прикрити щільною тканиною і залишити настоюватися;
  7. Чекати до готовності потрібно від 4 до 6 днів;
  8. Закуска готова: можна відразу нарізати, а можна залишити на зберігання в прохолодному місці.

Сало з часником і перцем в розсолі по-українськи

Всім добре відома знаменита українська любов до сала. Не дивно, що існує спеціальний рецепт засолки сала по-українськи. Якщо бути точним, то під цією назвою фігурують відразу кілька рецептів, але тут наведено найбільш відомий варіант.

Інгредієнти:

  • сало – 1,5 кг;
  • вода – 1,5 л;
  • часник – 6 зубчиків;
  • лавровий лист – 5 штук;
  • морська сіль (можна замінити звичайною, але небажано) – 2 столові ложки;
  • чорний перець горошком – 6 штук.

Час приготування: 15 хвилин (основні приготування), 3 дні (до остаточної готовності).

Калорійність: 820 ккал.

Хід приготування:

  1. Промити сало в проточній воді, трохи поскоблить шкірку за допомогою ножа;
  2. Порізати сало на довгі брусочки;
  3. Налити в каструльку воду, досипати солі, перцю;
  4. Туди ж покришити лаврові листи і нарізані зубчики часнику;
  5. Брусочки сала викласти у воду, накрити тарілкою трохи меншого діаметру, ніж каструля, а тарілку придавити чимось важким;
  6. У такому вигляді прибрати каструльку в прохолодне місце і тримати там протягом трьох днів;
  7. Після закінчення терміну промокнути шматочки сала серветками і можна подавати на стіл закуску.

Якщо потрібно залишити закуску на довге зберігання, то слід обернути її фольгою і покласти в морозилку.

Випічка з дріжджового тіста — наша колекція смачних рецептів на всі випадки життя.

Як приготувати цікавий суп без м'яса — добірка рецептів з покроковими рекомендаціями.

Як приготувати салат з чорної редьки — фото-рецепти.

Засолювання сала в розсолі з часником і аджикою

Трохи більш далекий від класичного варіанту рецепт з цікавим колоритним смак готового продукту.

Інгредієнти:

  • сало – 1,5 кг;
  • вода – 1,5 л;
  • чорний перець горошком – 1 столова ложка;
  • часник – 1 головка;
  • цибульна лушпиння – 1 жменя;
  • лавровий лист – 5 штук;
  • аджика – 0,5 столової ложки.

Час приготування: 30-40 хвилин (основні приготування), 1 добу (до остаточної готовності).

Калорійність: 824 ккал.

Хід приготування:

  1. Залити воду в каструлю і закип'ятити;
  2. Додати в окріп солі, аджики, перцю, цибулиння і лаврового листа;
  3. В останню чергу в розсіл потрібно покласти нарізану шматочками заготівлю і залишити варитися на чверть години;
  4. Далі вимкнути вогонь, а каструльку прибрати з плити і, накривши кришкою, укутати в теплу ковдру;
  5. У такому вигляді необхідно наполягати заготівлю близько 13-14 годин;
  6. По закінченні терміну вийняти шматочки з каструльки і обсушити на чистому рушнику;
  7. Поки шматочки підсихають – натерти часник на тертці і «обваляти» до отриманої кашки сало;
  8. Всі шматочки скласти в одну ємність і поставити на 12 годин у прохолодне місце;
  9. Закуска готова.

Швидка засолювання сала в гарячому розсолі

Під гарячим способом засолювання розуміється необхідність приготувати гарячий розсіл з повним комплектом спецій, і відварити в ньому сало. Завдяки цьому майбутня закуска просочується ароматами приправ і набуває свій особливий смак.

Крім того закуска набуває незвичайну ніжність. Пропонований рецепт закуски відрізняється гостротою, і тому вона буде добре поєднуватися з гарніром зі свіжих овочів і хлібом з житньої муки.

Інгредієнти:

  • сало – 0.7 кг;
  • сіль – 200 гр.;
  • сода – 1,5 л;
  • часник – 5 зубчиків;
  • мелений перець червоний – 2 чайні ложки.

Час приготування: 30-40 хвилин (основні приготування), 2 доби (до остаточної готовності).

Калорійність: 820 ккал.

Хід приготування:

  1. Вилити воду в каструлю, закип'ятити з сіллю;
  2. Нарізати сало на неширокі шматочки і викласти в каструльку;
  3. Варити сало в киплячій воді протягом 10 хвилин, після вимкнути вогонь і залишити розсіл із заготівлею настоюватися накритою кришкою каструлі на 24 години;
  4. Після закінчення цього часу, шматочки сала можна дістати з каструльки і обсушити за допомогою паперових серветок;
  5. Натерти часник на тертці, після часникову кашку змішати з перцем;
  6. Натерти шматочки перцево-часниковою сумішшю, обернути фольгою і покласти в морозилку;
  7. Через добу закуска готова.

Корисні поради

Кожен любитель пікантних закусок обов'язково захоче порадувати себе засоленим в розсолі салом. Основна перевага цього продукту в тому, що він відмінно просочується смаками і запахами приправ, тому, комбінуючи спеції, можна домагатися величезного розмаїття кінцевих результатів при одній і тій же технології приготування. А щоб досягти в цій справі незрівнянних результатів, слід просто прислухатися до досвідчених фахівців та їхніх порад:

  1. Після засолювання закуску варто зберігати в щільно закритих скляних або інших герметичних ємностях;
  2. Оскільки такий продукт розрахований на тривале зберігання, то можна заготовлювати його з надлишком і залишати про запас;
  3. При приготуванні подібних закусок найзручніше те, що неможливо додати в розсіл занадто багато солі, оскільки більше необхідної кількості все одно не вбереться;
  4. Замість позначається в рецептах фольги можна застосовувати і звичайну папір;
  5. Про свіжості свинячого сала говорить його білий або рожевий відтінок, приємний запах і пластична, чиста шкірка;
  6. Засолене сало можна їсти не тільки як окремі шматочки, але і у вигляді паштету (наприклад, якщо перемолоти на м'ясорубці), а також як заправку для інших страв;
  7. Закуски з сала впливають на організм людини зігріваючий ефект, тому особливо актуально їх вживання у зимовий час, крім того, вони покращують відтік жовчі і нормалізують діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  8. Хоча цей продукт і має тривалий термін зберігання, але він все ж обмежений і потрібно уважно відслідковувати його стан перед вживанням, а також не залишати на довгий час в теплому місці;
  9. Час, що відводиться на засолювання продукту, варіюється в залежності від товщини шматків, на які він порізаний: більш товсті шматки вимагають більшої кількості часу на якісну засолку;
  10. Зберігати заготовку в теплому місці не можна, а ось в процесі її приготування, щоб прискорити процес можна розмістити її як раз там, де тепліше;
  11. Щоб часниковий запах був особливо добре виражений, слід розім'яти часточки часнику з сіллю і ретельно розтерти цю суміш на кожному шматочку.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: