Як приготувати курку з лимоном в духовці
М'ясо курки буде соковитим, м'яким і ароматним, якщо викласти на тушку гуртки лимона. З цією ж метою рекомендуємо покласти всередину птиці лимон натерти її зсередини і зовні лимонним соком.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тушка бройлера - | 1 шт. |
чебрецю, шавлії, розмарину - | по 2 гілочки |
лимона - | 2 плоду |
часнику - | 1 головка |
масла «Селянського» - | 100 г |
солі - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 300 Ккал |
Велика помилка – відправляти курку цілком в розігрітий духову шафу. Від жару волокна м'яса відразу стискуються, сік з них іде. Птицю треба томити при невисокій температурі.
Готуємо:
- Зробити заправку: у каструлю налити 1 літр чистої води, покласти 60 г кухонної солі. Опустити в розсіл курчати, додавши пряні трави. Затягнути каструлю плівкою, поставити на полицю холодильника. Витримати в розсолі не менше 8 годин. Замочувати курчати обов'язково, інакше не вийде м'яке і соковите м'ясо.
- Птицю вийняти, промокнути паперовими рушниками, покласти всередину тушки лимон і головку часнику, прибравши з нього верхню шкірку, між ними помістити гілочки трав.
- Курчаті зв'язати ніжки, щоб закрити порожнина, через яку додавалися лимон і часник.
- Натерти птицю маслом. Запікати 1 годину 30 хвилин при температурі 90ºC.
- Вийняти курчати з духовки, дати йому «відпочити» 40-45 хв. Потім повернути його в духовку на 15 хвилин, встановивши температуру 230ºC, щоб домогтися скоринки і красивого кольору. Перед цим полити тушку витопленим жиром.
- Викласти курча на блюдо, по колу обкласти картоплею, непогано підійдуть запечені овочі.
Рецепт приготування з часником
Курку з лимоном можна запекти цілком, але якщо розділити її на шматочки, вийде ще цікавіше.
Потрібні:
- 1 велика курка;
- 2 невеликих лимона;
- 3 жмені оливок;
- 1 червона цибулина;
- 3 скибочки часнику;
- 7 гілочок чебрецю;
- 200 мл портвейну;
- по 1 ст. л. олії оливкової і вершкового;
- 5 г кухонної солі;
- ¼ Чайної ложки перцю чорного меленого.
Час приготування: 90 хвилин.
Цінність: 340 ккал.
Як готувати:
- Птицю розібрати на невеликі шматочки, приправити сіллю, чорним перцем.
- У важкій сковороді розігріти два види масла, викласти шматочки птиці шкурою вгору, рівномірно обсмажити до карамельної скоринки.
- З двох лимонів видалити шкірку, потім нашаткувати м'якоть кружальцями, посипати листочками чебрецю (з 2-х гілочок), сіллю, перцем.
- Головку червоного цибулі, почистити і нашаткувати скибочками. Очищені зубчики часнику розчавити, потім подрібнити.
- З сковорідки вийняти кілька смажених шматків птиці, викласти часточки лука, подрібнений часник, п'ять гілочок чебрецю, добре перемішати, підрум'янити часник з цибулею і повернути назад в сковорідку всі шматочки птиці. Влити портвейн, дати йому випаруватися.
- Додати до м'яса три жмені оливок, зверху розкласти лимонні кружечки, тушкувати все до готовності. При цьому кришку треба злегка відкрити, щоб пара могла вільно виходити.
На відео — варіант приготування курки шматочками в лимонному маринаді з картоплею:
Апетитний курча, фарширований грибами
Печериці, які використовуються для начинки, відмінно поєднуються з куркою. За рецептом додаються лимони. Шкірку з них не зрізати, в ній весь аромат. Курці лимон допомагає стати м'якою, відмінно потушиться.
Потрібні:
- 1 тушка курчати;
- 4-5 столових ложок сухого білого вина;
- 1 цибулина;
- 1 лимон;
- 150-200 г печериць;
- 80 г вершкового масла;
- за смаком приправити чорним перцем, сіллю.
Знадобиться: 1 год.
Кількість калорій: 320 ккал.
Готуємо:
- Птицю необхідно помити і промокнути паперовим рушником.
- Приготувати начинку: дрібно нашаткувати печериці, цибулю, все обсмажити на сковорідці з олією, потім влити сухе вино, тушкувати 6-7 хвилин.
- Поки грибна начинка остигає, треба курчати натерти зсередини і зовні сумішшю з чорного перцю і солі, полити соком, вичавленим з половини лимона. Другу частину лимона, не очищаючи, нашаткувати кільцями.
- Нафарширувати курчати грибною начинкою, закріпити краю дерев'яними зубочистками, після чого змастити тушку розм'якшеним маслом, викласти на деко, зверху помістити гуртки лимона, залишити на 20 хвилин.
- Запікати в духовій шафі 50 хвилин при -180 º c. Щоб скоринка вийшла рум'яної і підсмаженою, треба періодично поливати курчати соком, що виділився.
Курка з лимоном в конвертиках
Завдяки конвертикам з пергаменту, в яких радимо запікати шматочки курки, приготоване м'ясо вийде надзвичайно соковитим.
Потрібні:
- 4 шматка курки;
- 1 цукіні;
- 1 морква;
- 2 лимона;
- свіжий корінь імбиру (1 скибочка);
- 85 мл білого сухого вина;
- для прикраси листя кінзи;
- за смаком сіль, мелений чорний перець.
Знадобиться: 75 хвилин.
Кожна порція: 350 ккал.
Готуємо:
- Лимони помити, не очищаючи шкірки, нашаткувати їх кружками.
- Духовку розігріти до 190ºC.
- Цукіні, моркву промити, очистити, нарізати тонкими кружечками.
- Розкласти на робочій поверхні 4 квадрата промасленим кулінарної паперу (можна взяти фольгу). На кожен квадрат викласти овочі, зверху — по шматку курки разом з кружечками лимона, посипати тертим коренем імбиру, потім скропити вином. Додати за смаком сіль, мелений перець.
- Підняти кути кулінарної паперу вгору, загорнути їх, щоб утворився просторий мішечок.
- Перекласти мішечки на деко, відправити в гарячу духовку, запікати 45 хвилин до готовності м'яса.
- Подавати на стіл, виклавши курку на тарілки в паперових мішечках, прикрасити листям кінзи.
Спробуйте приготувати кабачки, фаршировані куркою в духовці.
Чечевиця з куркою в мультиварці — прекрасне блюдо з меню правильного харчування. Тут можна ознайомитися з рецептом.
На закуску можна зробити салат з куркою, грибами і ананасами по цього рецептом.
Корисні поради
Часто курка виходить сухою, а якщо навіть не сухий, то без рум'яної скоринки. Як готувати птицю, щоб м'ясо виходило соковитим і з апетитною скоринкою? Спочатку потрібно курку промити, потім видалити надлишки жиру, просушити, ніжки зв'язати ниткою, щоб при готуванні шкура не ушкодилася. Зробити кілька надрізів у грудці так, щоб заховати кінці крил, так вони щільніше притиснуться до тушки. Після чого натерти спеціями за смаком і сметаною.
Якщо хочеться приготувати смачну курку, варто купити домашнього курчати. У них інша структура м'якоті, більш щільна, тому запечене м'ясо виходить соковитим. Магазинні курки сухуваті, в них волокна пухкі. Якщо використовуєте фермерську птицю, то додайте до часу готування 15 хвилин. А щоб будь-яка тушка курки вийшла більш ароматне, можна покласти всередину разом з лимоном базилік.
На відео — докладна інструкція по запікання курки з лимоном:
На гаряче приготуйте курку. До неї обов'язково додайте лимон. А в іншому свобода для кулінарної фантазії: можна використовувати свіжі овочі, оливки, гриби, зелень і алкоголь.