Гарячі страви для святкового столу на Новий рік 2018
У цьому році новорічний стіл не обійдеться без м'яса, риби та птиці. Що ж краще підійде в якості гарячого на стіл для святкування Нового 2018 року?
Експериментувати можна безмежно, але якщо ви приготуєте м'ясо на кісточці, наприклад, запечете в духовці баранячу ногу, приготуєте антрекот, кролика з овочами і качку з апельсинами, то вважайте, що на 50 відсотків вже задобрили господиню року – Собаку. Давайте детально розглянемо рецепти святкових гарячих страв на Новий рік.
Гарячі страви з м'яса
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
бараняча ніжка - | 1 штука (вага близько 2 кг) |
часник - | 6 часточок |
зелена петрушка - | пучок |
розмарин - | гілочка |
сік і цедра лимона - | з 1 плоду |
вино - | 200 мл |
чебрець - | 3 гілочки |
масло рослинне - | 150 мл |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 145 хвилин | Калорійність на 100 грам: 300 Ккал |
Покроковий спосіб готування:
- Необхідно звільнити кістка. Для цього акуратно вздовж кісточки надрізати баранячу ніжку (по всій її довжині), далі підрізати м'якоть навколо кісточки;
- Розрізати з'єднання 2 кісточок в суглобі і видалити їх (можна залишити одну кістку в нижньому відділі ніжки, для краси);
- Лимонний сік, цедру, перець, олія (оливкова) з'єднати і натерти цією сумішшю м'ясо, загорнути його в плівку, відправити в холодильник на 12 годин для маринування. За годину до приготування вийняти м'ясо з холодильника;
- Тупою стороною ножа розчавити часникові часточки, потім їх очистити і порубати. Налити в сковорідку оливкову олію і обсмажити у ньому подрібнений часник до золотистого відтінку, перелити масло разом з часником в чашку;
- Видалити гілки у розмарину і чебрецю, листя цих рослин і зелень петрушки посікти. Змішати подрібнені трави з маслом (часниковим), приправити спеціями за смаком;
- Баранячу м'якоть треба розкласти так, щоб розріз був зверху. Викласти в середину масу з трав і повернути ногу у формі рулету так, щоб зелений наповнювач опинився всередині;
- Обв'язати ногу нитками або шпагатом (кулінарним). Добре обмазати її олією, викласти на решітку, розміщену на деко, в який налито вино, розбавлене водою (1:1);
- Поставити баранячу ніжку для приготування в духовку, яку необхідно розігріти до 250 градусів. Через 8 хвилин виставити на таймері температуру – 150 і запікати при такому режимі, поливаючи рідиною з листа протягом двох годин. Вийняти з духовки, накрити на 15 хвилин фольгою, по закінченню цього часу можна подавати на стіл.
Новорічні антрекоти 2018
Знадобиться:
- яловичий антрекот 200-грамовий – 4 штуки;
- петрушка – 5 гілочок;
- олія оливкова – 20 грам;
- 350 мл м'ясного бульйону;
- червоне сухе вино (¾ тонкого склянки);
- масло вершкове – 30 грам;
- лук «шалот» – 1 штука;
- часниковий зубчик;
- лавровий лист;
- чебрець (свіжий) – 3 гілочки;
- приправляти сіллю, перчити – за смаком;
- 7 горошин чорного перцю.
Час приготування — 30 хвилин, калорійність однієї порції — 450 ккал.
Як готувати:
- Щоб приготувати соус треба подрібнити часник, цибулю, чебрець. Чорний перець горошком потовкти в ступці або просто покласти горошинки в поліетиленовий пакет і розкачати звичайної качалкою;
- Налити сухе вино в каструлю з товстим дном, додати вищеперелічені інгредієнти, покласти ще лавровий лист. Підготовлений соус повинен закипіти, далі продовжувати готувати, але вже на слабкому вогні 15-20 хвилин;
- В цю ж каструлю влити бульйон, продовжувати готувати на повільному вогні. Коли рідина наполовину зменшиться (википить), її треба протерти через сито в іншу ємність, знову поставити на слабкий вогонь, приправити за смаком, додати масло і прогріти 5-7 хвилин. Головне, щоб соус сильно не кипів;
- Кожен антрекот змастити оливковою олією. Смажити до готовності, яку віддаєте перевагу; Наприклад, для середнього ступеня «підсмажування» досить по 2 хвилини з двох сторін. В кінці готування приправити спеціями;
- Покласти антрекот на тарілку, полити соусом, припорошити посіченою зеленню петрушки.
Рецепти печива на Нови рік 2018 — смачна домашня випічка, яка стане прикрасою свята.
Як заморозити цвітну капусту в домашніх умовах на зиму. Читайте цікаві способи зберігання овочів.
Як приготувати люля кебаб зі свинини на мангалі читайте в нашій статті.
Кролик, тушкований з овочами
Знадобляться продукти:
- 1 кг щільних томатів;
- 3 яблука;
- чебрець (сушений) – 1 жменька;
- кролик – 3 кг (2 тушки);
- маслини без кісточки (чорні) – 200 грам;
- 2 ст. ложки – оливкова олія;
- за смаком – сіль;
- петрушка – 7 гілочок;
- рис – 2 склянки;
- 2 стручка – жовтий солодкий перець;
- лук «шалот» – 2 головки.
На приготування новорічного страви 2018 буде потрібно 1 годину, калорійність порції — 480 ккал.
Спосіб готування:
- М'ясо помити, промокнути паперовим рушником і порубати на шматочки;
- Цибулю нашаткувати кільцями, солодкий перець нарізати смужками. Томати порізати на чотири частини, очищені від шкірки яблука розрізати на великі скибочки;
- У глибокій сковорідці розігріти олію, обсмажити у ньому цибулю, приправити чебрецем, перцем;
- У цю ж сковорідку додавати по черзі порційні шматочки м'яса, з усіх боків обсмажувати і прибирати поки в інший посуд;
- Після цього у сковороду покласти смужки солодкого перцю, готувати 3 хвилини. Яблука розкласти по периметру сковорідки, а в центр покласти половину томатів;
- На овочі розкласти обсмажені шматки м'яса, зверху решту помідорів і маслини;
- Виставити мінімальну температуру на плиті, закрити сковороду кришкою, тушкувати 60 хвилин, потім частина соку, який утворився при гасінні злити в миску, а м'ясні шматочки змішати з овочами. Ще готувати 20 хвилин без кришки, щоб зайва рідина википіла;
- Рис готувати в соку, який утворився при тушкуванні (той, що зливали в миску);
- Готові шматочки кролика і овочі розкласти на блюдо, присипати рубаною зеленню петрушки. В окремому посуді поставити на стіл рис і соус, що залишився в сковороді.
Риба на Новий рік 2018
Новорічні рецепти краще використовувати сьомгу. Святковий варіант її приготування – запекти в духовій шафі. А якщо постаратися, то в самий центр столу можна поставити блюдо з фаршированою щукою.
Сьомга з фенхелем, запечена в пергаменті
Необхідний набір продуктів:
- маслини без кісточок – 100 грам;
- сьомга (філе) – 800-900 грам;
- морква – 3 плоду середнього розміру;
- фенхель – 1 штука;
- лимон (цедра, сік) – половина плоду;
- зубчики часнику – 3 штуки;
- масло вершкове – 4 чайних ложки;
- картопля (якщо молода, то з шкіркою) – 5 маленьких бульб;
- чебрець (листя) – жменька;
- оливкова олія (нерафінована) – 3 ст. ложки;
- приправляти сіллю за смаком.
Приготувати сьомгу можна за 30 хвилин, одна порція не перевищить 400 ккал.
Як готувати:
- 800 грамовий шматок сьомги розділити на 4 частини, приправити сіллю, поперчити;
- Нарізати фенхель уздовж (скибочки повинні бути тонкими), картоплю і моркву нашаткувати кружечками;
- Підготовлені овочі опустити в киплячу підсолену воду на 2 хвилини (кожен овоч окремо). Витягнути з води і розкласти на паперовому рушник для видалення вологи;
- Часник порубати на дрібні шматочки і змішати його з олією (оливковою), полити цією сумішшю картоплю, добре струснути;
- В іншій чашці з'єднати маслини, фенхель, моркву, цедру, додати сіль, поперчити;
- Підготувати пергамент, розрізавши його на 4 частини (приблизний розмір 35х45 см), покласти по центру кожного картоплю, на неї шматочок сьомги, нагорі будуть овочі. Всю цю красу збризнути соком лимона, додати по кубику вершкового масла і загорнути лист дуже щільно, а кінці скрутити (виглядає, як цукерка);
- Запікати сьомгу на розігрітій сковорідці в гарячій (200 градусів) духовці. Час приготування — 15 хвилин. На новорічний стіл 2018 подавати відразу.
Фарширована щука
Необхідні інгредієнти:
- щука (свіжий улов) – від 1,5 до 2 кг;
- білий батон;
- 5 часникових зубчиків;
- пучок (середній) петрушки;
- молоко – 300 мл;
- яйце – 2 штуки;
- 200 грам оливок (без кісточки);
- 6 гілочок кропу;
- невеликий пучок – зелений лук;
- олія рослинна;
- за смаком лук сіллю, перцем.
Щоб приготувати щуку, знадобиться 2 години 25 хвилин, вийде від 10 до12 порцій по 379 ккал кожна.
Рецепт приготування покроково описано нижче.
Крок 1
Самий відповідальний момент – зняти з риби шкіру. Це не так вже й складно. Шкура щуки дуже міцна, так, що не порветься. Спочатку очистити рибу, потім помити, видалити зябра. Далі надрізати шкірку риби з двох сторін (уздовж зябрової щілини). Увага, повинна залишитися цілою частина шкури, яка сполучає спинну частину щуки з головою.
Крок 2
Щучью голову трохи відвернути тому і, за допомогою ножика (можна і без нього) зняти шкуру як панчоху. Зрізати очищене м'ясо, не доходячи до хвостової частини 3 див. Після всіх маніпуляцій повинна залишитися шкіра щуки, на неї хвіст і голова.
Крок 3
З щуки видалити внутрішній вміст і кістки (хребет, ребра). Філе риби нарізати шматочками, по ходу видаляючи дрібні кісточки (можна використовувати пінцет). З батона зрізати скоринки, порізати і замочити в теплому молоці. Зробити рибний фарш, прокрутивши філе, хліб через м'ясорубку, потім додати 1 яйце.
Крок 4
Часникові часточки подрібнити, зелень дрібно порубати, оливки нашаткувати кружечками, додати у фарш, приправити спеціями, перемішати.
Крок 5
Фаршем наповнити панчіх з щучої шкури. Можна використовувати кондитерський мішечок, але і руками це зробити не складно.
Крок 6
Змастити маслом деко, викласти на нього рибу черевом униз. Зігнути щуку у вигляді півмісяця. Змастити її яйцем (збитим), запікати 1 годину 10 хвилин в розігрітій (до 180 градусів) духовій шафі.
Крок 7
Дістати щуку з духовки, нехай постоїть на столі 15 хвилин, потім акуратно гострим ножем нарізати на порційні шматки. Таке блюдо можна подавати на стіл, і в теплому вигляді, і в холодному.
Страви із птиці
Приготування на Новий рік 2018 м'ясних рулетів з індички, качки в апельсинах, курчат корнішонів вимагає багато часу. Але підсумковий результат коштує витрачених сил і годин.
Рулети з індички з овочами
Знадобиться:
- індичка (філе) – 1 кг;
- кабачок (цукіні) – 3 штуки;
- баклажан – 2 плоду;
- перець солодкий – 3 стручка;
- чебрець – 3 гілочки;
- часник – 4 зубчики;
- по 40 г масла вершкового і оливкового;
- спеції – за смаком.
На приготування страви піде 2, 5 години, на виході буде 10 порцій по 400 калорій кожна.
Як готувати:
- М'ясо (філе) нарізати як на відбивні (поперек м'ясних волокон), товщина кожного шматочка приблизно 2 см. Злегка відбити філе, щоб шматочки стали тонше;
- Приготувати маринад. Для цього часникові часточки подрібнити, додати сіль, чебрець, все ретельно перемішати. Розвести ці інгредієнти оливковою олією, ще трохи приправити сіллю, поперчити. Все, готовий маринад;
- М'ясо з усіх боків рясно змастити маринадом, поставити в холодильник на одну годину;
- Кабачки, баклажани нашаткувати смужками (товщина 6 мм), обсмажити в маслі з кожного боку, практично до готового стану;
- Болгарський (солодкий) перець порізати на 4 частини, видалити насіння. Кожну частину обмазати маслом, запекти на грилі. Коли на перці з'являться чорні підпалини, його можна діставати. Його слід трохи остудити і зняти шкірку;
- Викласти на робочий стіл м'ясні пластини, на них в один шар розкласти один овоч (наприклад, кабачки, а на іншій баклажани, на третій перці і т. д.);
- Згорнути рулети, закріпити зубочистками або обв'язати нитками. Кожен рулет рясно змастити маслом і запекти до готовності в духовій шафі. Знадобиться 20 хвилин;
- Готові рулети потримати на столі під фольгою близько 10 хвилин, подавати на святковий стіл 2018 можна в гарячому вигляді, але і охолоджені рулети теж хороші.
Курчата, запечені з картоплею
Продуктовий набір:
- курча корнішон – 4 штуки;
- картопля – 8 невеликих бульб;
- помідор – 1 великий плід;
- половинка лимона;
- гірчиця в зернах – 1 ст. ложка;
- олія (оливкова) – 80 грам;
- перець лимонний – 2 щіпки;
- за смаком – посолити.
Страву можна приготувати за 1 годину, одна порція містить 400 ккал.
Як приготувати курчат для святкової ночі 2018:
- Кожну тушку помити, промокнути паперовим рушником. У невеликій чашці змішати сік (лимона), масло, гірчицю, лимонний перець. Цією сумішшю (маринадом) обмазати курчат. Залишити на столі хвилин на 10;
- Картоплю нашаткувати великими шматками, трохи відварити (до напівготовності, вийняти з каструлі. Нарізати помідор кружечками (0,5 см);
- Покласти на деко по колу шар картоплі і помідорні кружечки, а в середину маринованих курчат. Запікати 35-45 хвилин, рекомендована температура 200 градусів.
Качка в апельсинах
Треба підготувати:
- 1 качку (2 кг);
- 3 апельсина;
- 3 черешка селери;
- лимон – 1 плід;
- 30 грам оливкової олії;
- вино – 2 столові ложки;
- 30 грам меду;
- приправляти сіллю, перцем за смаком.
Приготування займе 1 годину 15 хвилин, калорійність складе 400 ккал.
Спосіб готування:
- Підготувати качину тушку: помити, обрізати верхню частину крил, видалити, якщо є зайвий жирок;
- У великій чашці змішати до однорідного стану лимонний і апельсиновий соки, додати олію (оливкову), спеції, посолити;
- Покласти качку в отриману суміш (маринад) і поставити в холодильник. Час для маринування від 1 до 6 годин;
- Апельсин помити і розрізати на 4 частини;
- Дістати мариновану качку, начинити апельсинами і селерою (черешками). Покласти в підготовлену форму;
- Духовку розігріти (190 градусів), поставити в неї качку. Час готування 2 години, через кожні півгодини поливати тушку соком, який утворюється під час приготування;
- Приготувати глазур – з'єднати разом апельсиновий сік, вино і мед. Перелити цю суміш у каструлю, довести до кипіння, готувати поки суміш не стане густою;
- Вийняти готову птицю з духовки, прибрати з неї селера і апельсини. Страву полити приготовленої глазур'ю. Прикрасити апельсиновими часточками, можна подати з рисом.
Поради щодо прикрашання новорічного столу
Як уже нам усім відомо, 2018 рік – це рік Жовтого Земляного Собаки, тому для оформлення святкового застілля треба використовувати фігурки собаки і жовтий, помаранчевий, золотий, гірчичний, коричневий колір.
Необов'язково накривати стіл жовтої скатертиною або шукати помаранчеві келихи! Підійдуть різні аксесуари: серветки, кільця до серветок з тканини, мішура, намиста, дощик, підставки під гарячі закуски.
Бежевий – теж колір Собаки, якщо в будинку є бежева скатертинка, значить, ви вже задобрили господиню 2018 року. Не варто забувати про мініатюрні фігурки з зображенням символу року – обов'язково купіть статуетку собаки і поставте її на святковий стіл, причому саме центральне місце.
Головні правила:
- Одне з основних правил новорічної сервірування говорить про те, що деталі декору, текстиль, посуд повинні бути в єдиному кольорі. Відтінок скатертини, серветок, посуду та інших компонентів повинні між собою перегукуватися, тоді сервіровка буде завершеною;
- Враховуючи кольору 2018 року, можна взяти на замітку поєднання помаранчевого і коричневого кольорів. Такий союз виглядає вигідно і ошатно. Нехай на помаранчевій скатерці затишно розташуються білі з коричневим малюнком серветки, білі тарілки з коричневою облямівкою, відповідного відтінку свічки.
Бажаємо вам затишного і щасливого Нового 2018 року!