28 июнь 2019 1 003

Гарячі страви для святкового столу на Новий рік 2018

У цьому році новорічний стіл не обійдеться без м'яса, риби та птиці. Що ж краще підійде в якості гарячого на стіл для святкування Нового 2018 року?

Експериментувати можна безмежно, але якщо ви приготуєте м'ясо на кісточці, наприклад, запечете в духовці баранячу ногу, приготуєте антрекот, кролика з овочами і качку з апельсинами, то вважайте, що на 50 відсотків вже задобрили господиню року – Собаку. Давайте детально розглянемо рецепти святкових гарячих страв на Новий рік.

Гарячі страви з м'яса

У новорічному меню 2018 року обов'язково має бути м'ясо. Не забувайте, що страви повинні бути різноманітними і рясними.
Бараняча нога з зеленню
Інгредієнти Кількість
бараняча ніжка - 1 штука (вага близько 2 кг)
часник - 6 часточок
зелена петрушка - пучок
розмарин - гілочка
сік і цедра лимона - з 1 плоду
вино - 200 мл
чебрець - 3 гілочки
масло рослинне - 150 мл
спеції - за смаком
Час приготування: 145 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Покроковий спосіб готування:

  1. Необхідно звільнити кістка. Для цього акуратно вздовж кісточки надрізати баранячу ніжку (по всій її довжині), далі підрізати м'якоть навколо кісточки;
  2. Розрізати з'єднання 2 кісточок в суглобі і видалити їх (можна залишити одну кістку в нижньому відділі ніжки, для краси);
  3. Лимонний сік, цедру, перець, олія (оливкова) з'єднати і натерти цією сумішшю м'ясо, загорнути його в плівку, відправити в холодильник на 12 годин для маринування. За годину до приготування вийняти м'ясо з холодильника;
  4. Тупою стороною ножа розчавити часникові часточки, потім їх очистити і порубати. Налити в сковорідку оливкову олію і обсмажити у ньому подрібнений часник до золотистого відтінку, перелити масло разом з часником в чашку;
  5. Видалити гілки у розмарину і чебрецю, листя цих рослин і зелень петрушки посікти. Змішати подрібнені трави з маслом (часниковим), приправити спеціями за смаком;
  6. Баранячу м'якоть треба розкласти так, щоб розріз був зверху. Викласти в середину масу з трав і повернути ногу у формі рулету так, щоб зелений наповнювач опинився всередині;
  7. Обв'язати ногу нитками або шпагатом (кулінарним). Добре обмазати її олією, викласти на решітку, розміщену на деко, в який налито вино, розбавлене водою (1:1);
  8. Поставити баранячу ніжку для приготування в духовку, яку необхідно розігріти до 250 градусів. Через 8 хвилин виставити на таймері температуру – 150 і запікати при такому режимі, поливаючи рідиною з листа протягом двох годин. Вийняти з духовки, накрити на 15 хвилин фольгою, по закінченню цього часу можна подавати на стіл.

Новорічні антрекоти 2018

Знадобиться:

  • яловичий антрекот 200-грамовий – 4 штуки;
  • петрушка – 5 гілочок;
  • олія оливкова – 20 грам;
  • 350 мл м'ясного бульйону;
  • червоне сухе вино (¾ тонкого склянки);
  • масло вершкове – 30 грам;
  • лук «шалот» – 1 штука;
  • часниковий зубчик;
  • лавровий лист;
  • чебрець (свіжий) – 3 гілочки;
  • приправляти сіллю, перчити – за смаком;
  • 7 горошин чорного перцю.

Час приготування — 30 хвилин, калорійність однієї порції — 450 ккал.

Як готувати:

  1. Щоб приготувати соус треба подрібнити часник, цибулю, чебрець. Чорний перець горошком потовкти в ступці або просто покласти горошинки в поліетиленовий пакет і розкачати звичайної качалкою;
  2. Налити сухе вино в каструлю з товстим дном, додати вищеперелічені інгредієнти, покласти ще лавровий лист. Підготовлений соус повинен закипіти, далі продовжувати готувати, але вже на слабкому вогні 15-20 хвилин;
  3. В цю ж каструлю влити бульйон, продовжувати готувати на повільному вогні. Коли рідина наполовину зменшиться (википить), її треба протерти через сито в іншу ємність, знову поставити на слабкий вогонь, приправити за смаком, додати масло і прогріти 5-7 хвилин. Головне, щоб соус сильно не кипів;
  4. Кожен антрекот змастити оливковою олією. Смажити до готовності, яку віддаєте перевагу; Наприклад, для середнього ступеня «підсмажування» досить по 2 хвилини з двох сторін. В кінці готування приправити спеціями;
  5. Покласти антрекот на тарілку, полити соусом, припорошити посіченою зеленню петрушки.

Рецепти печива на Нови рік 2018 — смачна домашня випічка, яка стане прикрасою свята.

Як заморозити цвітну капусту в домашніх умовах на зиму. Читайте цікаві способи зберігання овочів.

Як приготувати люля кебаб зі свинини на мангалі читайте в нашій статті.

Кролик, тушкований з овочами

Знадобляться продукти:

  • 1 кг щільних томатів;
  • 3 яблука;
  • чебрець (сушений) – 1 жменька;
  • кролик – 3 кг (2 тушки);
  • маслини без кісточки (чорні) – 200 грам;
  • 2 ст. ложки – оливкова олія;
  • за смаком – сіль;
  • петрушка – 7 гілочок;
  • рис – 2 склянки;
  • 2 стручка – жовтий солодкий перець;
  • лук «шалот» – 2 головки.

На приготування новорічного страви 2018 буде потрібно 1 годину, калорійність порції — 480 ккал.

Спосіб готування:

  1. М'ясо помити, промокнути паперовим рушником і порубати на шматочки;
  2. Цибулю нашаткувати кільцями, солодкий перець нарізати смужками. Томати порізати на чотири частини, очищені від шкірки яблука розрізати на великі скибочки;
  3. У глибокій сковорідці розігріти олію, обсмажити у ньому цибулю, приправити чебрецем, перцем;
  4. У цю ж сковорідку додавати по черзі порційні шматочки м'яса, з усіх боків обсмажувати і прибирати поки в інший посуд;
  5. Після цього у сковороду покласти смужки солодкого перцю, готувати 3 хвилини. Яблука розкласти по периметру сковорідки, а в центр покласти половину томатів;
  6. На овочі розкласти обсмажені шматки м'яса, зверху решту помідорів і маслини;
  7. Виставити мінімальну температуру на плиті, закрити сковороду кришкою, тушкувати 60 хвилин, потім частина соку, який утворився при гасінні злити в миску, а м'ясні шматочки змішати з овочами. Ще готувати 20 хвилин без кришки, щоб зайва рідина википіла;
  8. Рис готувати в соку, який утворився при тушкуванні (той, що зливали в миску);
  9. Готові шматочки кролика і овочі розкласти на блюдо, присипати рубаною зеленню петрушки. В окремому посуді поставити на стіл рис і соус, що залишився в сковороді.

Риба на Новий рік 2018

Новорічні рецепти краще використовувати сьомгу. Святковий варіант її приготування – запекти в духовій шафі. А якщо постаратися, то в самий центр столу можна поставити блюдо з фаршированою щукою.

Сьомга з фенхелем, запечена в пергаменті

Необхідний набір продуктів:

  • маслини без кісточок – 100 грам;
  • сьомга (філе) – 800-900 грам;
  • морква – 3 плоду середнього розміру;
  • фенхель – 1 штука;
  • лимон (цедра, сік) – половина плоду;
  • зубчики часнику – 3 штуки;
  • масло вершкове – 4 чайних ложки;
  • картопля (якщо молода, то з шкіркою) – 5 маленьких бульб;
  • чебрець (листя) – жменька;
  • оливкова олія (нерафінована) – 3 ст. ложки;
  • приправляти сіллю за смаком.

Приготувати сьомгу можна за 30 хвилин, одна порція не перевищить 400 ккал.

Як готувати:

  1. 800 грамовий шматок сьомги розділити на 4 частини, приправити сіллю, поперчити;
  2. Нарізати фенхель уздовж (скибочки повинні бути тонкими), картоплю і моркву нашаткувати кружечками;
  3. Підготовлені овочі опустити в киплячу підсолену воду на 2 хвилини (кожен овоч окремо). Витягнути з води і розкласти на паперовому рушник для видалення вологи;
  4. Часник порубати на дрібні шматочки і змішати його з олією (оливковою), полити цією сумішшю картоплю, добре струснути;
  5. В іншій чашці з'єднати маслини, фенхель, моркву, цедру, додати сіль, поперчити;
  6. Підготувати пергамент, розрізавши його на 4 частини (приблизний розмір 35х45 см), покласти по центру кожного картоплю, на неї шматочок сьомги, нагорі будуть овочі. Всю цю красу збризнути соком лимона, додати по кубику вершкового масла і загорнути лист дуже щільно, а кінці скрутити (виглядає, як цукерка);
  7. Запікати сьомгу на розігрітій сковорідці в гарячій (200 градусів) духовці. Час приготування — 15 хвилин. На новорічний стіл 2018 подавати відразу.

Фарширована щука

Необхідні інгредієнти:

  • щука (свіжий улов) – від 1,5 до 2 кг;
  • білий батон;
  • 5 часникових зубчиків;
  • пучок (середній) петрушки;
  • молоко – 300 мл;
  • яйце – 2 штуки;
  • 200 грам оливок (без кісточки);
  • 6 гілочок кропу;
  • невеликий пучок – зелений лук;
  • олія рослинна;
  • за смаком лук сіллю, перцем.

Щоб приготувати щуку, знадобиться 2 години 25 хвилин, вийде від 10 до12 порцій по 379 ккал кожна.

Рецепт приготування покроково описано нижче.

Крок 1

Самий відповідальний момент – зняти з риби шкіру. Це не так вже й складно. Шкура щуки дуже міцна, так, що не порветься. Спочатку очистити рибу, потім помити, видалити зябра. Далі надрізати шкірку риби з двох сторін (уздовж зябрової щілини). Увага, повинна залишитися цілою частина шкури, яка сполучає спинну частину щуки з головою.

Крок 2

Щучью голову трохи відвернути тому і, за допомогою ножика (можна і без нього) зняти шкуру як панчоху. Зрізати очищене м'ясо, не доходячи до хвостової частини 3 див. Після всіх маніпуляцій повинна залишитися шкіра щуки, на неї хвіст і голова.

Крок 3

З щуки видалити внутрішній вміст і кістки (хребет, ребра). Філе риби нарізати шматочками, по ходу видаляючи дрібні кісточки (можна використовувати пінцет). З батона зрізати скоринки, порізати і замочити в теплому молоці. Зробити рибний фарш, прокрутивши філе, хліб через м'ясорубку, потім додати 1 яйце.

Крок 4

Часникові часточки подрібнити, зелень дрібно порубати, оливки нашаткувати кружечками, додати у фарш, приправити спеціями, перемішати.

Крок 5

Фаршем наповнити панчіх з щучої шкури. Можна використовувати кондитерський мішечок, але і руками це зробити не складно.

Крок 6

Змастити маслом деко, викласти на нього рибу черевом униз. Зігнути щуку у вигляді півмісяця. Змастити її яйцем (збитим), запікати 1 годину 10 хвилин в розігрітій (до 180 градусів) духовій шафі.

Крок 7

Дістати щуку з духовки, нехай постоїть на столі 15 хвилин, потім акуратно гострим ножем нарізати на порційні шматки. Таке блюдо можна подавати на стіл, і в теплому вигляді, і в холодному.

Страви із птиці

Приготування на Новий рік 2018 м'ясних рулетів з індички, качки в апельсинах, курчат корнішонів вимагає багато часу. Але підсумковий результат коштує витрачених сил і годин.

Рулети з індички з овочами

Знадобиться:

  • індичка (філе) – 1 кг;
  • кабачок (цукіні) – 3 штуки;
  • баклажан – 2 плоду;
  • перець солодкий – 3 стручка;
  • чебрець – 3 гілочки;
  • часник – 4 зубчики;
  • по 40 г масла вершкового і оливкового;
  • спеції – за смаком.

На приготування страви піде 2, 5 години, на виході буде 10 порцій по 400 калорій кожна.

Як готувати:

  1. М'ясо (філе) нарізати як на відбивні (поперек м'ясних волокон), товщина кожного шматочка приблизно 2 см. Злегка відбити філе, щоб шматочки стали тонше;
  2. Приготувати маринад. Для цього часникові часточки подрібнити, додати сіль, чебрець, все ретельно перемішати. Розвести ці інгредієнти оливковою олією, ще трохи приправити сіллю, поперчити. Все, готовий маринад;
  3. М'ясо з усіх боків рясно змастити маринадом, поставити в холодильник на одну годину;
  4. Кабачки, баклажани нашаткувати смужками (товщина 6 мм), обсмажити в маслі з кожного боку, практично до готового стану;
  5. Болгарський (солодкий) перець порізати на 4 частини, видалити насіння. Кожну частину обмазати маслом, запекти на грилі. Коли на перці з'являться чорні підпалини, його можна діставати. Його слід трохи остудити і зняти шкірку;
  6. Викласти на робочий стіл м'ясні пластини, на них в один шар розкласти один овоч (наприклад, кабачки, а на іншій баклажани, на третій перці і т. д.);
  7. Згорнути рулети, закріпити зубочистками або обв'язати нитками. Кожен рулет рясно змастити маслом і запекти до готовності в духовій шафі. Знадобиться 20 хвилин;
  8. Готові рулети потримати на столі під фольгою близько 10 хвилин, подавати на святковий стіл 2018 можна в гарячому вигляді, але і охолоджені рулети теж хороші.

Курчата, запечені з картоплею

Продуктовий набір:

  • курча корнішон – 4 штуки;
  • картопля – 8 невеликих бульб;
  • помідор – 1 великий плід;
  • половинка лимона;
  • гірчиця в зернах – 1 ст. ложка;
  • олія (оливкова) – 80 грам;
  • перець лимонний – 2 щіпки;
  • за смаком – посолити.

Страву можна приготувати за 1 годину, одна порція містить 400 ккал.

Як приготувати курчат для святкової ночі 2018:

  1. Кожну тушку помити, промокнути паперовим рушником. У невеликій чашці змішати сік (лимона), масло, гірчицю, лимонний перець. Цією сумішшю (маринадом) обмазати курчат. Залишити на столі хвилин на 10;
  2. Картоплю нашаткувати великими шматками, трохи відварити (до напівготовності, вийняти з каструлі. Нарізати помідор кружечками (0,5 см);
  3. Покласти на деко по колу шар картоплі і помідорні кружечки, а в середину маринованих курчат. Запікати 35-45 хвилин, рекомендована температура 200 градусів.

Качка в апельсинах

Треба підготувати:

  • 1 качку (2 кг);
  • 3 апельсина;
  • 3 черешка селери;
  • лимон – 1 плід;
  • 30 грам оливкової олії;
  • вино – 2 столові ложки;
  • 30 грам меду;
  • приправляти сіллю, перцем за смаком.

Приготування займе 1 годину 15 хвилин, калорійність складе 400 ккал.

Спосіб готування:

  1. Підготувати качину тушку: помити, обрізати верхню частину крил, видалити, якщо є зайвий жирок;
  2. У великій чашці змішати до однорідного стану лимонний і апельсиновий соки, додати олію (оливкову), спеції, посолити;
  3. Покласти качку в отриману суміш (маринад) і поставити в холодильник. Час для маринування від 1 до 6 годин;
  4. Апельсин помити і розрізати на 4 частини;
  5. Дістати мариновану качку, начинити апельсинами і селерою (черешками). Покласти в підготовлену форму;
  6. Духовку розігріти (190 градусів), поставити в неї качку. Час готування 2 години, через кожні півгодини поливати тушку соком, який утворюється під час приготування;
  7. Приготувати глазур – з'єднати разом апельсиновий сік, вино і мед. Перелити цю суміш у каструлю, довести до кипіння, готувати поки суміш не стане густою;
  8. Вийняти готову птицю з духовки, прибрати з неї селера і апельсини. Страву полити приготовленої глазур'ю. Прикрасити апельсиновими часточками, можна подати з рисом.

Поради щодо прикрашання новорічного столу

Як уже нам усім відомо, 2018 рік – це рік Жовтого Земляного Собаки, тому для оформлення святкового застілля треба використовувати фігурки собаки і жовтий, помаранчевий, золотий, гірчичний, коричневий колір.

Необов'язково накривати стіл жовтої скатертиною або шукати помаранчеві келихи! Підійдуть різні аксесуари: серветки, кільця до серветок з тканини, мішура, намиста, дощик, підставки під гарячі закуски.

Бежевий – теж колір Собаки, якщо в будинку є бежева скатертинка, значить, ви вже задобрили господиню 2018 року. Не варто забувати про мініатюрні фігурки з зображенням символу року – обов'язково купіть статуетку собаки і поставте її на святковий стіл, причому саме центральне місце.

Головні правила:

  1. Одне з основних правил новорічної сервірування говорить про те, що деталі декору, текстиль, посуд повинні бути в єдиному кольорі. Відтінок скатертини, серветок, посуду та інших компонентів повинні між собою перегукуватися, тоді сервіровка буде завершеною;
  2. Враховуючи кольору 2018 року, можна взяти на замітку поєднання помаранчевого і коричневого кольорів. Такий союз виглядає вигідно і ошатно. Нехай на помаранчевій скатерці затишно розташуються білі з коричневим малюнком серветки, білі тарілки з коричневою облямівкою, відповідного відтінку свічки.

Бажаємо вам затишного і щасливого Нового 2018 року!

Що ще почитати: