31 март 2019 4 572

Як зробити домашній сир з молока в мультиварці

Що може бути смачніше і корисніше приготованого будинку сирка, такого розсипчастого і ніжного. Зробити його зовсім нескладно, маючи під рукою мультиварку і трохи молочних продуктів.

Домашній сир з молока в мультиварці не просто здоровий дієтичний продукт, але і дуже якісний. Адже він гарантовано не містить шкідливих добавок і домішок, які додають виробники з метою збільшення обсягу.

Основними інгредієнтами для приготування можуть бути будь-які молочні продукти, підійде навіть кисле молоко, вершки і сметана.

Крім відмінної якості, сирок домашнього приготування значно дешевше магазинного, що дозволяє суттєво заощаджувати сімейний бюджет.

Простіше і зручніше використовувати для приготування мультиварку. Як правило, вони вже містять спеціальну програму з необхідними температурними режимами.

Основний рецепт
Інгредієнти Кількість
молока - близько 3 л
закваски - з розрахунку 4 столових ложки на літр вихідного продукту
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 220 Ккал

Головний етап отримання сирного продукту – природне сквашивание молочної основи. Сирні зерна – це згорнувся молочний білок, що сконцентрував у собі всі корисні речовини і кальцій.

Якщо вихідним продуктом є свіже молоко, в нього необхідно обов'язково додати закваску – трохи ряжанки, сметани, готової сухої кисломолочної закваски.

Вміст у сирі жирів і калорій безпосередньо залежить від жирності вихідної складової. Для отримання знежиреного продукту слід вибирати однопроцентне молоко.

Кількість калорій в 100 г сиру залежно від жирів у молоці:

Жирність молока, % Ккал в 100 г сиру
1 78
2,5 160
3,2 198
4 214

Етапи приготування:

  1. Пастеризація. Будь сільське молоко, на відміну від магазинного, перед вживанням необхідно пастеризувати, щоб убити шкідливі бактерії та інфекції. У чашу мультиварки налити молоко, вручну встановити температуру 80 градусів і включити на 20-30 хвилин;
  2. Додати закваску, перемішати;
  3. На панелі керування в режимі ручного управління поставити температуру 85 градусів і час 2 години. Закрити кришку і натиснути старт;
  4. Після закінчення приготування викласти отриману суміш білка і сироватки відкинути на марлю або тонку пухку тканину, склавши її в декілька шарів. Тканина зв'язати вузлом зверху, щоб утворився мішечок. Підвісити над будь ємністю, дозволивши стекти сироватці. Чим довше буде сир перебувати в підвішеному стані, тим суші і зернистей він стане.

Сир з кефіру і молока

Ідеальний варіант дитячого сніданку. Молоко пом'якшує кислуватий смак кефіру, в той час як кефір діє в якості натурального кошти для сквашування.

Для отримання 150 г готового продукту знадобиться:

  • кефір 2,5% – 0,5 л;
  • молоко 2,5% — 0,5 л.

Час приготування — 1 годину.

Калорійність 100 г сиру — 160 Ккал.

Розглянемо, як можна зробити сир з молока і кефіру в мультиварці, докладним чином. Молоко злегка підігріти прямо у каструлі мультиварки, додати кефірний напій, перемішати і закрити.

Готувати в будь-якому режимі, який дозволяє встановити температуру не вище 90 градусів, наприклад «Молочна каша». Час, потрібний на приготування — 1 годину. Молочна основа повинна встигнути закиснути, перетворившись в кисляк, після чого білок почне створоживаться.

Якщо закласти продукти в каструлю з вечора і виставити відкладений старт, то з ранку залишиться лише вийняти сирну масу з каструлі, викласти на сито, дати стекти зайвій волозі. Можна додавати фрукти, ягоди, вершки, мед, цукор, і корисне блюдо до сніданку готово.

Читайте як приготувати смачні качині стегенця в сковороді в духовці або в мультиварці.

Візьміть на замітку рецепт компоту із замороженої вишні.

Читайте як приготувати домашню тушонку з свинини — покрокові рецепти з фото і підказками.

Сир з молока і йогурту в мультиварці Редмонд

У даному рецепті в якості закваски виступає йогурт. Для приготування приблизно 300 г сиру необхідно:

  • 2 л молока, жирність 2,5%;
  • 200 г натурального йогурту без цукру та домішок.

Час приготування — 2 години.

Калорійність складе близько 160 Ккал/100 р.

Мультиварки Редмонд містять програму «Мультиповар», яка дозволяє виставляти необхідні параметри. Продукти вилити в миску, закрити кришкою, встановити температуру 85 градусів, час — 2 години. Натиснути старт. Після зумера про закінчення відкинути масу на друшляк, застелений марлею, щоб стекла сироватка.

Сирок з кислого молока

Завжди шкода виливати закислі молочко, особливо якщо його багато. Відмінний спосіб економії – приготувати з нього нову страву.

  • кисле молоко 2,5% — 1 л.

Час приготування — 30 хвилин.

У 100 г міститься 160 Ккал.

З літра вийде близько 150 г сиру. При необхідності отримати більшу кількість, до молока можна додати кефір, сметану, свіже молоко.

Так як основа вже природним шляхом перетворилася в кисляк, тимчасові витрати значно скорочуються.

Молоко перелити в ємність мультиварки, включити режим підігріву на 20 хвилин. Далі при відкритій кришці в режимі варіння або експрес нагрівати протягом 10 хвилин. Отриманий сирний білок відокремити від відстою.

Знежирений сир з молока і лимона

Кращий продукт для тих, хто стежить за своїм здоров'ям і вагою.

Знадобиться:

  • молоко — 1 л з жирністю 1%. З цієї кількості вийде 100-150 г сиру;
  • сік половини лимона, підійде також розведена у воді лимонна кислота.

Час приготування — 15 – 20 хв.

Калорійність — 78 Ккал.

Покроковий рецепт сиру з кислого молока і лимонного соку в мультиварці:

  1. Молоко вилити в каструлю мультиварки, в режимі «Експрес» або «Смаження» нагріти до перших ознак закипання. Не доводити до кипіння;
  2. Тонкою цівкою влити сік лимона, постійно помішуючи, молочний білок відразу ж почне згортатися і відділятися від сироватки;
  3. Акуратно викласти білкову масу на підготовлену марлю, дати стекти зайвої рідини.

Це найшвидший спосіб отримати дієтичний сирок із збереженням всіх корисних властивостей молочного білка.

Сир з кефіру

Легкий спосіб приготування сиру в мультиварці – використання в якості основи кефіру, ряжанки, варенца або кисляку. Готувати з кефірних продуктів можна навіть тоді, коли у останніх закінчується термін придатності, адже вони пройдуть термічну обробку, в результаті якої вийде чудовий сирок.

З одного літра напою 2,5% жирності вийде приблизно 150 г сиру.

Закваска тут не потрібна, так як кефір вже кислий і сам відмінно створожится.

  • кефір кімнатної температури вилити в чашу;
  • готувати при температурі 80 градусів 20-30 хвилин при закритій кришці;
  • після закінчення віджати сир з допомогою марлі.

Час приготування — 30 хв.

Калорійність 100 г сиру не більше 160 Ккал.

Сир, приготовлений на кисломолочних складових, має трохи кислуватий смак, виходить м'яким і ніжним. Підходить для здорового харчування всієї родини, а також в якості основи для сирників, вареників, запіканок.

Господиням На замітку

Сир, приготовлений вдома, підходить для дієтичного харчування і дітей, і дорослих. Упевненість в якості і відсутності домішок дозволяє використовувати його для перших прикорму немовлят.

Після отримання сирної маси залишається дуже цінний молочний відстій, виливати в раковину який не можна ні в якому разі. Сироватку можна пити в сирому вигляді, готувати тісто або заправляти окрошку. Як умивання або інгредієнта для масок збагачує шкіру і волосся амінокислотами і вітамінами, покращує зовнішній вигляд, додає шовковистість.

Що ще почитати: