10 апрель 2019 11 333

Як приготувати смачний сир в домашніх умовах з молока

Багато хто на сьогоднішній день намагаються робити все можливе, щоб раціон їх харчування складався виключно з екологічних продуктів, можливо навіть зроблених своїми руками. Як виявилося, сир, так само, як і багато іншого, можна виготовити в домашніх умовах з молока.

Рецептів такої страви достатня кількість, від найпростіших до складних, що вимагають досвіду і деяких знань в кулінарії.

Але найголовніша перевага сиру, виготовленого в домашніх умовах – це той факт, що він виходить набагато смачніше, ніж куплений в магазинах.

У середньому приготування такої страви своїми руками займе не більш півгодини, це якщо включити час охолодження в холодильнику. Хоча багато кулінари рекомендують (якщо вистачить терпіння) поставити сир на всю ніч у холодильник.

Історія виникнення знаменитого продукту

Як би не здалося дивним, але історія виникнення в нашому раціоні сиру йде далеко в давнину, приблизний час налічує близько 7 000 років. І звичайно, всі найбільш смачне, так само, як і сир, прийшло до нас з арабських країн, з Сходу.

Один старий купець, блукаючи по пустелі, вирішив підкріпитися молоком, що знаходився у нього в посудині, але, на його подив, від високої температури молоко згорнулося, і на дні він виявив достатньо тверда речовина. Робити було нічого, довелося скуштувати його – він напевно ні скільки про це не пошкодував, так як прийшов у невимовний захват.

З плином часу історія про сир стала переходити від будинку до будинку, з країни в країну, перетнула континенти і дісталася до Європи, з якої прийшла і до нас. З самого свого виникнення і до цих пір сир шанувався у всіх країнах і на кожному столі, так, наприклад, у Стародавній Греції про сир славилися божественні і навіть казкові легенди.

Європа славилася своїми сирами, виробленими з молока практично всіх відомих нам тварин. Європейці завжди були експериментаторами!

Саме європейський світанок Ренесансу подарував світу таку культуру, як сироваріння, і напрям – сирну кулінарію.

Однак, через деякий час, той же самий сир, проводом короля, був оголошений під забороною, через свого несприятливого впливу на людину, і тільки до кінця XVIII століття, нарешті, сироваріння було поставлене на конвеєр і розпочато його промислове виробництво.

У країнах колишнього «Союзу» сир не був такою дивиною, так як завдяки заповзятливим жителям Кавказу такий продукт був відомий як «сирного сиру».

З багатьох сказань, слов'янські народи навіть віддавали данину «сирним сиром».

Можна зробити такий продукт в домашніх умовах, наскільки це реально?

Як показує багатовікова практика, сир цілком можна зробити в домашніх умовах з молока, і, при цьому, отримати у результаті набагато смачніше продукт, ніж магазинний. Крім цього, виходячи з реальної вартості готового сиру, продукт, виконаний своїми руками, обійдеться набагато дешевше.

Але навіть вартість не є головним перевешивающим фактором у бік самостійного виготовлення цього корисного продукту, насамперед – смак, незабутній смак сиру!

Навіть для тих представниць слабкої статі, які намагаються стежити за своєю фігурою, домашній сир не представляє ніякої небезпеки, в середньому в 100 грамах сиру, виготовленому в домашніх умовах, знаходиться до 300 калорій.

Хоча калорійність сиру безпосередньо залежить від того, який жирності буде сир або домашнє молоко.

В домашніх умовах можна приготувати дуже смачний нежирний сир і кожна господиня буде знати, що саме в ньому знаходиться і які в ньому інгредієнти.

Рецепти сиру з молока в домашніх умовах

З коров'ячого
Інгредієнти Кількість
Сир - 1 кг
Молоко - 3 л
Яйця - 2 шт.
Сода - 0,5 ч. л.
Сіль - трохи
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Один з найстаріших, але при цьому найпростіших рецептів приготування домашнього сиру не потребуватиме спеціальних знань у сироварінні або досвіду. Класичний рецепт сиру виконується з коров'ячого молока, можна сказати, що саме він має більш прийнятним для багатьох смаком і запахом.

Молоко необхідно довести до стану кипіння, але при цьому не дати йому закипіти, всипати в нього сир. При цьому варто розуміти, що сир потрібно попередньо гарненько віджати і віддавити.

Молоко з сиром, поміщене в ємність, потрібно добре і систематично і продовжувати помішувати гріти на повільному вогні.

Не варто побоюватися — при підвищенні температури молоко з сиром не буде згортатися. Але в момент готовності потрібно буде дуже швидко процідити масу через тканину, краще всього для цих цілей вибрати бинт або марлю.

При виборі тканини варто знати, що вона повинна бути обов'язково з синтетики, завдяки цьому маса не буде прилипати, а зайва рідина без праці просочиться.

Тепер у масу можна всипати сіль (за смаком), соду і вбити яйця. Додавати останні компоненти потрібно саме в гарячу масу, таким чином інгредієнти вступають в реакцію з сиром, і тоді в результаті вийде ніздрюватий сир.

Після цього всю отриману масу необхідно ретельно перемішати і викласти в друшляк для подальшого проціджування і пресування. Весь час у підсумку займе трохи більше доби.

Таким є простий і нескладний класичний рецепт сиру в домашніх умовах, але, якщо є бажання урізноманітнити блюдо якими смаками, можна додати приправи, ароматизатори, або, наприклад, звичайного кропу.

Пропонуємо подивитися відео-ролик, в якому показані всі етапи приготування ніжного сиру з молока, але без додавання сиру:

З козиного

В домашніх умовах можна приготувати ще один вид сиру — бринзи, яка багатьом доводиться по смаку.

Бринза виготовляється з козячого молока, для цього знадобляться такі інгредієнти:

  • Козяче молоко – 9 літрів;
  • Пепсин – 0,1 гр.

Технологія приготування дуже проста: необхідно підігріти козяче молоко і повільно помішувати, влити в нього пепсин, попередньо розмішаний у воді.

Вже через пару хвилин підготовлене молоко з пепсином буде згортатися, тоді потрібно підготувати друшляк, вистелений марлею.

У тканину викласти отриману від згортання масу, дати стекти зайвої рідини.

І ось, в результаті виходить спресований сир бринза, який прекрасно буде зберігатися в холодильнику, але тільки за умови поміщення його в підсолену сироватку.

Не варто побоюватися і насторожуватися, якщо свіжа, щойно приготована бринза буде трохи поскрипывать на зубах, так і повинно бути.

Дещо інший варіант приготування сиру з козячого молока в домашніх умовах дивіться у відео нижче:

З кислого

Навіть у досвідчених господинь, трапляється таке явище, як кисле молоко в холодильнику.

І йому можна знайти застосування в кулінарії, наприклад, приготувавши домашній вершковий сир.

У каструльку налити кисле молоко (2 л) і акуратно вводити в нього киплячу воду.

Це знадобиться для того, щоб в процесі вийшла сирна маса.

Необхідно дати їй трохи охолонути, потрібний згусток буде утворюватися на поверхні маси.

За рахунок цього отримати його не становитиме жодних труднощів.

Для приготування саме вершкового сиру з кислого молока знадобиться вийнятий згусток з'єднати з вершками, додати солі і помістити в судочек для затвердіння.

Приготування твердого сиру твердого та плавленого сирка

Для приготування твердих сортів сиру в домашніх умовах необхідно заздалегідь заготовити:

  • Сир – 1 кг;
  • Молоко – 1 л;
  • Вершкове масло – 100 гр.;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Сода – 0,5 ч. л.;
  • Куркума – 0,25 ч. л.;
  • Чорний перець – 0,25 ч. л.

У процесі приготування твердого сиру своїми руками потрібно поставити молоко на розігріту плиту і довести до стану кипіння, і тільки після цього акуратно ввести сир і знову довести до температури кипіння, але при цьому, ні в якому разі не кип'ятити. Як тільки маса другий раз дійде до потрібного стану, потрібно швидко зняти посуд з печі.

Те, що вийшло в процесі, необхідно ретельно процідити, таким чином позбувшись від зайвої вологи. Найбільш оптимальним для цього буде марля, складена в кілька разів.

В окремій посудині розтопити олію, додати в нього підготовлену масу і обсмажити на сковороді протягом хвилини. В процесі обсмажування необхідно постаратися розбити всі утворилися грудочки, тим самим маса в результаті повинна вийти тягнеться.

Протягом усього часу приготування не варто забувати помішувати масу. Ближче до кінця процесу можна, за бажанням, додати трохи солі, соди і приправ і в гарячому вигляді перекласти масу в заздалегідь підготовлений лоточок для застигання.

Подавати до столу і хвалитися друзям можна буде після того, як твердий сир з молока повністю охолоне.

Любите гостреньке? Ну тоді дивіться, як зробити твердий сир з петрушкою і часником:

Досить нескладно приготувати і плавлений сир в домашніх умовах, але продукт буде без молока.

Для цього потрібні:

  • Сир – 500 гр.;
  • Вершкове масло – 100 гр.;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Сода – 1 ч. л.

Все дуже просто і не забере багато часу, а після можна буде побалувати своїх домашніх смачним блюдом.

Отже, потрібно дуже добре розім'яти сир руками або пресом, щоб маса вийшла, як паста.

В отриману масу розбити яйце і досипати соду і знову ретельно перемішати, дозволивши всім компонентам вступити в реакцію.

Тільки після цього додати розм'якшене, майже тягнулось вершкове масло і перемішати до повної однорідності. У таких випадках можна скористатися тестомеской.

Отриману однорідну масу потрібно поставити на розігріту плиту на 10 хвилин, тим самим повністю виключивши всі грудочки.

В процесі обов'язково помішувати, для того щоб маса не підгоріла, інакше сир буде зіпсований.

Приготовлений сир необхідно помістити в заздалегідь заготовлену форму або судочок і поставити в холодильник охолоджуватися і застигати. Після цього можна подавати страву до столу.

Наступного відео ви дізнаєтеся, як приготувати сир «Качотта»:

Способи виготовлення в мультиварці

Маючи в будинку мультиварку, просто неможливо утриматися від експериментів в кулінарії.

Приміром, у неї чудово виходить сир в домашніх умовах, який по праву може замінити магазинний.

Отже, варто підготувати:

  • Яйця – 1 шт.;
  • Кисле молоко – 1 л;
  • Сіль – 1 ч. л.

Яйце збити з сіллю, можна віночком, але краще в міксері або комбайні, додати молоко і все це влити в каструлю.

На таймері поставити спеціальний режим «Випічка» або у деяких «Пиріг» і встановити час очікування – 25 хвилин.

Поки мультиварка буде робити свою справу, необхідно взяти емальований посуд і застелити її марлею, складеною в кілька разів.

Після зупинки мультиварки, весь вміст пропустити через марлю, віджати, відцідити, а залишився сир покласти під будь-який важкий прес.

Такі заходи потрібні для того, щоб з нього вийшла зайва волога і він вийшов сухим – це дуже важливо.

Один з не менш поширених рецептів в сучасній кулінарії – це сир бринза, приготований в мультиварці.

Багато старовинні рецепти стверджують, що раніше для виготовлення бринзи використовувалося кисле молоко. Відмінно, адже таке «добро» завалялося у кожної другої господині в холодильнику!

Для такого рецепта необхідно:

  • Молоко кисле – 2 л;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Сіль.
Традиційно бринза готується з козячого молока, але можна взяти і коров'яче молоко.

Деякі господині використовують свіже молоко, яке згодом ставлять скисати на 1 – 2 дні.

Для початку необхідно збити яйця з сіллю (за смаком), можна додати спецій або приправ. Отриману рідину влити в кисле молоко і вилити все в мультиварку.

Техніку виставити на режим «Випічка» приблизно на 20 хвилин. Після того, як все буде готово і отзвонит таймер, потрібно процідити отриманий згусток через марлю або ситцеву тканину, щоб позбавитися від зайвої вологи.

Після цього отриманий сир покласти під прес, але необхідно знати, що чим важче і щільніше прес, тим більш твердим виходить сир, і навпаки. Бринзу на час остигання найчастіше залишають в злегка підсоленій сироватці, яка була зціджена, так вона виходить набагато смачніше і насиченішим.

Необхідно знати одне правило: до преса сирна маса становить за вагою приблизно 0,5 кг, а після преса — вже 0,3 кг

В холодильнику «завалявся» зайвий сир? Знайдіть йому застосування, та ще й з користю! Дивовижні класичні сирники з сиру: рецепти та поради. Ситний сніданок вам забезпечений!

З молока ви завжди можете приготувати оладки на швидку руку. Тут зібрані відповідні рецепти.

Пропонуємо згадати корисну сочевицю, приготувати смачні страви з неї. Цікаві ідеї приготування сочевиці шукайте тут. І приємного вам апетиту!

Корисні поради початківцям кулінарам

Фахівці дають декілька порад початківцям кулінарам, які допоможуть з першого ж разу отримати смачний продукт вдома, використовуючи тільки підручні засоби:

  1. Прес – це закупний товар, якщо, звичайно, говорити про професійний пресі, але в домашніх умовах можна легко замінити. Для цього знадобиться взяти невелику баночку від кави, прикріпити до неї дошки і палицю від швабри;
  2. Форму для застигання сиру легко замінити простим судочком або емальованим лотком;
  3. Завжди варто пам'ятати, що з поганого молока не вийде якісного сиру;
  4. Не варто забувати, що хороший сир виходить тільки з коров'ячого або козячого молока, а от овече підходить менше, так само як і молоко буйволів;
  5. Не варто використовувати для сиру у домашніх умовах молоко порошкового типу;
  6. Якщо є можливість придбати домашнє молоко, варто попросити принести продукт ранкової доїння, який згодом необхідно буде остудити до температури 15 градусів;
  7. При наявності барвників або будь-яких інших добавок можна в домашніх умовах отримати сир будь-якого кольору і присмаку.

Представляємо вам ще один рецепт виготовлення сиру з купленого молока:

Що ще почитати: