Як приготувати смачний сир в домашніх умовах з молока
Багато хто на сьогоднішній день намагаються робити все можливе, щоб раціон їх харчування складався виключно з екологічних продуктів, можливо навіть зроблених своїми руками. Як виявилося, сир, так само, як і багато іншого, можна виготовити в домашніх умовах з молока.
Рецептів такої страви достатня кількість, від найпростіших до складних, що вимагають досвіду і деяких знань в кулінарії.
Але найголовніша перевага сиру, виготовленого в домашніх умовах – це той факт, що він виходить набагато смачніше, ніж куплений в магазинах.
У середньому приготування такої страви своїми руками займе не більш півгодини, це якщо включити час охолодження в холодильнику. Хоча багато кулінари рекомендують (якщо вистачить терпіння) поставити сир на всю ніч у холодильник.
Історія виникнення знаменитого продукту
Як би не здалося дивним, але історія виникнення в нашому раціоні сиру йде далеко в давнину, приблизний час налічує близько 7 000 років. І звичайно, всі найбільш смачне, так само, як і сир, прийшло до нас з арабських країн, з Сходу.
Один старий купець, блукаючи по пустелі, вирішив підкріпитися молоком, що знаходився у нього в посудині, але, на його подив, від високої температури молоко згорнулося, і на дні він виявив достатньо тверда речовина. Робити було нічого, довелося скуштувати його – він напевно ні скільки про це не пошкодував, так як прийшов у невимовний захват.
З плином часу історія про сир стала переходити від будинку до будинку, з країни в країну, перетнула континенти і дісталася до Європи, з якої прийшла і до нас. З самого свого виникнення і до цих пір сир шанувався у всіх країнах і на кожному столі, так, наприклад, у Стародавній Греції про сир славилися божественні і навіть казкові легенди.
Європа славилася своїми сирами, виробленими з молока практично всіх відомих нам тварин. Європейці завжди були експериментаторами!
 Саме європейський світанок Ренесансу подарував світу таку культуру, як сироваріння, і напрям – сирну кулінарію.
Саме європейський світанок Ренесансу подарував світу таку культуру, як сироваріння, і напрям – сирну кулінарію.
Однак, через деякий час, той же самий сир, проводом короля, був оголошений під забороною, через свого несприятливого впливу на людину, і тільки до кінця XVIII століття, нарешті, сироваріння було поставлене на конвеєр і розпочато його промислове виробництво.
У країнах колишнього «Союзу» сир не був такою дивиною, так як завдяки заповзятливим жителям Кавказу такий продукт був відомий як «сирного сиру».
З багатьох сказань, слов'янські народи навіть віддавали данину «сирним сиром».
Можна зробити такий продукт в домашніх умовах, наскільки це реально?
Як показує багатовікова практика, сир цілком можна зробити в домашніх умовах з молока, і, при цьому, отримати у результаті набагато смачніше продукт, ніж магазинний. Крім цього, виходячи з реальної вартості готового сиру, продукт, виконаний своїми руками, обійдеться набагато дешевше.
Але навіть вартість не є головним перевешивающим фактором у бік самостійного виготовлення цього корисного продукту, насамперед – смак, незабутній смак сиру!
Хоча калорійність сиру безпосередньо залежить від того, який жирності буде сир або домашнє молоко.
В домашніх умовах можна приготувати дуже смачний нежирний сир і кожна господиня буде знати, що саме в ньому знаходиться і які в ньому інгредієнти.
Рецепти сиру з молока в домашніх умовах
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| Сир - | 1 кг | 
| Молоко - | 3 л | 
| Яйця - | 2 шт. | 
| Сода - | 0,5 ч. л. | 
| Сіль - | трохи | 
| Час приготування: 1440 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал | 
Один з найстаріших, але при цьому найпростіших рецептів приготування домашнього сиру не потребуватиме спеціальних знань у сироварінні або досвіду. Класичний рецепт сиру виконується з коров'ячого молока, можна сказати, що саме він має більш прийнятним для багатьох смаком і запахом.
Молоко необхідно довести до стану кипіння, але при цьому не дати йому закипіти, всипати в нього сир. При цьому варто розуміти, що сир потрібно попередньо гарненько віджати і віддавити.
Молоко з сиром, поміщене в ємність, потрібно добре і систематично і продовжувати помішувати гріти на повільному вогні.
Не варто побоюватися — при підвищенні температури молоко з сиром не буде згортатися. Але в момент готовності потрібно буде дуже швидко процідити масу через тканину, краще всього для цих цілей вибрати бинт або марлю.
При виборі тканини варто знати, що вона повинна бути обов'язково з синтетики, завдяки цьому маса не буде прилипати, а зайва рідина без праці просочиться.
Тепер у масу можна всипати сіль (за смаком), соду і вбити яйця. Додавати останні компоненти потрібно саме в гарячу масу, таким чином інгредієнти вступають в реакцію з сиром, і тоді в результаті вийде ніздрюватий сир.
Після цього всю отриману масу необхідно ретельно перемішати і викласти в друшляк для подальшого проціджування і пресування. Весь час у підсумку займе трохи більше доби.
Таким є простий і нескладний класичний рецепт сиру в домашніх умовах, але, якщо є бажання урізноманітнити блюдо якими смаками, можна додати приправи, ароматизатори, або, наприклад, звичайного кропу.
Пропонуємо подивитися відео-ролик, в якому показані всі етапи приготування ніжного сиру з молока, але без додавання сиру:
З козиного
В домашніх умовах можна приготувати ще один вид сиру — бринзи, яка багатьом доводиться по смаку.
Бринза виготовляється з козячого молока, для цього знадобляться такі інгредієнти:
- Козяче молоко – 9 літрів;
- Пепсин – 0,1 гр.
Технологія приготування дуже проста: необхідно підігріти козяче молоко і повільно помішувати, влити в нього пепсин, попередньо розмішаний у воді.
Вже через пару хвилин підготовлене молоко з пепсином буде згортатися, тоді потрібно підготувати друшляк, вистелений марлею.
У тканину викласти отриману від згортання масу, дати стекти зайвої рідини.
І ось, в результаті виходить спресований сир бринза, який прекрасно буде зберігатися в холодильнику, але тільки за умови поміщення його в підсолену сироватку.
Не варто побоюватися і насторожуватися, якщо свіжа, щойно приготована бринза буде трохи поскрипывать на зубах, так і повинно бути.
Дещо інший варіант приготування сиру з козячого молока в домашніх умовах дивіться у відео нижче:
З кислого
Навіть у досвідчених господинь, трапляється таке явище, як кисле молоко в холодильнику.
І йому можна знайти застосування в кулінарії, наприклад, приготувавши домашній вершковий сир.
У каструльку налити кисле молоко (2 л) і акуратно вводити в нього киплячу воду.
Це знадобиться для того, щоб в процесі вийшла сирна маса.
 Необхідно дати їй трохи охолонути, потрібний згусток буде утворюватися на поверхні маси.
Необхідно дати їй трохи охолонути, потрібний згусток буде утворюватися на поверхні маси.
За рахунок цього отримати його не становитиме жодних труднощів.
Для приготування саме вершкового сиру з кислого молока знадобиться вийнятий згусток з'єднати з вершками, додати солі і помістити в судочек для затвердіння.
Приготування твердого сиру твердого та плавленого сирка
Для приготування твердих сортів сиру в домашніх умовах необхідно заздалегідь заготовити:
- Сир – 1 кг;
- Молоко – 1 л;
- Вершкове масло – 100 гр.;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Сода – 0,5 ч. л.;
- Куркума – 0,25 ч. л.;
- Чорний перець – 0,25 ч. л.
 У процесі приготування твердого сиру своїми руками потрібно поставити молоко на розігріту плиту і довести до стану кипіння, і тільки після цього акуратно ввести сир і знову довести до температури кипіння, але при цьому, ні в якому разі не кип'ятити. Як тільки маса другий раз дійде до потрібного стану, потрібно швидко зняти посуд з печі.
У процесі приготування твердого сиру своїми руками потрібно поставити молоко на розігріту плиту і довести до стану кипіння, і тільки після цього акуратно ввести сир і знову довести до температури кипіння, але при цьому, ні в якому разі не кип'ятити. Як тільки маса другий раз дійде до потрібного стану, потрібно швидко зняти посуд з печі.
Те, що вийшло в процесі, необхідно ретельно процідити, таким чином позбувшись від зайвої вологи. Найбільш оптимальним для цього буде марля, складена в кілька разів.
В окремій посудині розтопити олію, додати в нього підготовлену масу і обсмажити на сковороді протягом хвилини. В процесі обсмажування необхідно постаратися розбити всі утворилися грудочки, тим самим маса в результаті повинна вийти тягнеться.
Протягом усього часу приготування не варто забувати помішувати масу. Ближче до кінця процесу можна, за бажанням, додати трохи солі, соди і приправ і в гарячому вигляді перекласти масу в заздалегідь підготовлений лоточок для застигання.
Подавати до столу і хвалитися друзям можна буде після того, як твердий сир з молока повністю охолоне.
Любите гостреньке? Ну тоді дивіться, як зробити твердий сир з петрушкою і часником:
Досить нескладно приготувати і плавлений сир в домашніх умовах, але продукт буде без молока.
Для цього потрібні:
- Сир – 500 гр.;
- Вершкове масло – 100 гр.;
- Яйця – 2 шт.;
- Сода – 1 ч. л.
 Все дуже просто і не забере багато часу, а після можна буде побалувати своїх домашніх смачним блюдом.
Все дуже просто і не забере багато часу, а після можна буде побалувати своїх домашніх смачним блюдом.
Отже, потрібно дуже добре розім'яти сир руками або пресом, щоб маса вийшла, як паста.
В отриману масу розбити яйце і досипати соду і знову ретельно перемішати, дозволивши всім компонентам вступити в реакцію.
Тільки після цього додати розм'якшене, майже тягнулось вершкове масло і перемішати до повної однорідності. У таких випадках можна скористатися тестомеской.
Отриману однорідну масу потрібно поставити на розігріту плиту на 10 хвилин, тим самим повністю виключивши всі грудочки.
В процесі обов'язково помішувати, для того щоб маса не підгоріла, інакше сир буде зіпсований.
Приготовлений сир необхідно помістити в заздалегідь заготовлену форму або судочок і поставити в холодильник охолоджуватися і застигати. Після цього можна подавати страву до столу.
Наступного відео ви дізнаєтеся, як приготувати сир «Качотта»:
Способи виготовлення в мультиварці
Маючи в будинку мультиварку, просто неможливо утриматися від експериментів в кулінарії.
Приміром, у неї чудово виходить сир в домашніх умовах, який по праву може замінити магазинний.
Отже, варто підготувати:
- Яйця – 1 шт.;
- Кисле молоко – 1 л;
- Сіль – 1 ч. л.
 Яйце збити з сіллю, можна віночком, але краще в міксері або комбайні, додати молоко і все це влити в каструлю.
Яйце збити з сіллю, можна віночком, але краще в міксері або комбайні, додати молоко і все це влити в каструлю.
На таймері поставити спеціальний режим «Випічка» або у деяких «Пиріг» і встановити час очікування – 25 хвилин.
Поки мультиварка буде робити свою справу, необхідно взяти емальований посуд і застелити її марлею, складеною в кілька разів.
Після зупинки мультиварки, весь вміст пропустити через марлю, віджати, відцідити, а залишився сир покласти під будь-який важкий прес.
Такі заходи потрібні для того, щоб з нього вийшла зайва волога і він вийшов сухим – це дуже важливо.
Один з не менш поширених рецептів в сучасній кулінарії – це сир бринза, приготований в мультиварці.
Багато старовинні рецепти стверджують, що раніше для виготовлення бринзи використовувалося кисле молоко. Відмінно, адже таке «добро» завалялося у кожної другої господині в холодильнику!
Для такого рецепта необхідно:
- Молоко кисле – 2 л;
- Яйця – 3 шт.;
- Сіль.
Деякі господині використовують свіже молоко, яке згодом ставлять скисати на 1 – 2 дні.
Для початку необхідно збити яйця з сіллю (за смаком), можна додати спецій або приправ. Отриману рідину влити в кисле молоко і вилити все в мультиварку.
Техніку виставити на режим «Випічка» приблизно на 20 хвилин. Після того, як все буде готово і отзвонит таймер, потрібно процідити отриманий згусток через марлю або ситцеву тканину, щоб позбавитися від зайвої вологи.
Після цього отриманий сир покласти під прес, але необхідно знати, що чим важче і щільніше прес, тим більш твердим виходить сир, і навпаки. Бринзу на час остигання найчастіше залишають в злегка підсоленій сироватці, яка була зціджена, так вона виходить набагато смачніше і насиченішим.
Необхідно знати одне правило: до преса сирна маса становить за вагою приблизно 0,5 кг, а після преса — вже 0,3 кг
 В холодильнику «завалявся» зайвий сир? Знайдіть йому застосування, та ще й з користю! Дивовижні класичні сирники з сиру: рецепти та поради.  Ситний сніданок вам забезпечений!
В холодильнику «завалявся» зайвий сир? Знайдіть йому застосування, та ще й з користю! Дивовижні класичні сирники з сиру: рецепти та поради.  Ситний сніданок вам забезпечений!
З молока ви завжди можете приготувати оладки на швидку руку. Тут зібрані відповідні рецепти.
Пропонуємо згадати корисну сочевицю, приготувати смачні страви з неї. Цікаві ідеї приготування сочевиці шукайте тут. І приємного вам апетиту!
Корисні поради початківцям кулінарам
Фахівці дають декілька порад початківцям кулінарам, які допоможуть з першого ж разу отримати смачний продукт вдома, використовуючи тільки підручні засоби:
- Прес – це закупний товар, якщо, звичайно, говорити про професійний пресі, але в домашніх умовах можна легко замінити. Для цього знадобиться взяти невелику баночку від кави, прикріпити до неї дошки і палицю від швабри;
- Форму для застигання сиру легко замінити простим судочком або емальованим лотком;
- Завжди варто пам'ятати, що з поганого молока не вийде якісного сиру;
- Не варто забувати, що хороший сир виходить тільки з коров'ячого або козячого молока, а от овече підходить менше, так само як і молоко буйволів;
- Не варто використовувати для сиру у домашніх умовах молоко порошкового типу;
- Якщо є можливість придбати домашнє молоко, варто попросити принести продукт ранкової доїння, який згодом необхідно буде остудити до температури 15 градусів;
- При наявності барвників або будь-яких інших добавок можна в домашніх умовах отримати сир будь-якого кольору і присмаку.
Представляємо вам ще один рецепт виготовлення сиру з купленого молока:











