Що таке прошутто, з чим його їдять і які страви з них готують
Однією з самих незвичайних кухонь європейських країн є італійська. Вона подарувала світу безліч різноманітних за складністю приготування і смаковими якостями страв, які завоювали популярність далеко за межами держави. Одним з них є прошутто – різновид окосту або шинки в розумінні жителів інших держав.
Що це таке в кулінарії, історія
Продукт являє собою сиров'ялену свинину. Придбати її можна у вигляді цільного шматка або порізаної на шматочки. Історія делікатесу починається з часів Римської імперії, де вперше навчилися зберігати м'ясо тривалий час.
Пізніше в Пармі і Тоскані було налагоджено продаж прошутто, у тому числі й іноземним торговцем. Так про це продукт дізналися і полюбили. У сучасній кулінарії блюдо включено в список товарів із захищеним і підтвердженим знаком якості в Італії – DOP.
Для правильного приготування прошутто дуже важливо дотримуватися кожен з наявних етапів:
- підбір свині;
- особливу годування, включає кукурудзу, траву, просо, фрукти і сироватку від сиру;
- під час безпосереднього приготування не використовується термічна обробка – всі природні процеси;
- застосовуються добірні інгредієнти – морська сіль, трави, спеції.
У тому випадку, якщо всі етапи дотримані, і технологія не порушена, то страва виходить ніжним і ароматним.
Калорійність і користь
Користь для організму також дуже важлива, саме тому необхідно знати про неї, перш ніж купувати продукт. До складу оригінального прошутто входять:
- вітамін а і В;
- вітаміни E і РР.
Мінеральна група речовин, що входить до складу:
- цинк;
- кальцій;
- сірка;
- магній (високий вміст);
- залізо;
- марганець;
- калій;
- натрій.
Вуглеводів в продукті немає взагалі. В результаті вживання прошутто організм отримує всі необхідні для безперебійної та правильної роботи компоненти. Так вітамінний комплекс дозволяє зміцнити імунну систему, підтримує тонус м'язів.
Магній позитивно впливає на нервову систему, цинк покращує і регулює діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Залізо благотворно впливає на склад крові, кальцій зміцнює кістки. Саме тому італійський окіст рекомендується до вживання в процесі лікування або дотримання спеціальних дієтичних програм.
Різновиди прошутто
Виділяють кілька видів цього делікатесу:
- крудо;
- котто.
Крудо є сыровяленым окостом на кістки, котто – пароваренной свининою, взятої з задньої ноги.
Також важливо знати про те, що кожна місцевість, яка виробляє цей продукт, привносить в нього особливі інгредієнти, які надають прошутто особливий смак і аромат. Саме тому в продажу є такі види продукту:
- пармська шинка (в'ялені свинячі ноги, тривалість приготування – 1 рік);
- тосканське прошутто (готується з використанням трав, спецій і пряної солі);
- прошутто ді Модена (готується методом сухого соління, використовується суміш з борошна, спецій і жиру. Термін витримки – 14 місяців).
Також існує прошутто ді Вентикано – особливість продукту полягає в тому, що обробка і безпосереднє приготування проводиться в різних областях країни. Термін виготовлення становить не менше півтора років.
Чим відрізняється хамон від прошутто
Як і прошутто, хамон – продукт, який готується шляхом в'ялення свинячого м'яса. Однак існують декілька особливостей, що дозволяють розрізняти ці продукти. Основна відмінність – місце походження. Якщо прошутто відноситься до італійської кухні, то хамон – іспанське блюдо.
Смак і аромат готового продукту також різний. Пояснюється це наступним чином:
- різні кліматичні умови;
- не однаковий раціон (в Іспанії свиней відгодовують жолудями коркового дуба, тоді як в Італії – фруктами, кукурудзою та сироваткою молочних продуктів).
Хамон проводиться з м'яса свиней чорних порід. Саме тому делікатес має насичений відтінок. Прошутто ж здебільшого світле. Ще одна відмінність хамона від прошутто полягає в технології приготування м'ясних продуктів.
Хамон проходить засолку в закритих контейнерах, саме з цієї причини він виходить жорстким і сухим. Перед цим етапом м'ясо не піддається ніякої термічної обробки. Період його витримки складає 48 місяців, чим і пояснюється висока ціна готового продукту.
Прошутто готують без використання контейнерів чи інших ємкостей, але постійно підтримують певні показники вологості.
Іноді допускається термічна обробка м'яса (воно проходить процес відварювання), що дозволяє досягти ніжності і соковитості. Термін приготування (витяги) становить у середньому 12 місяців, саме з цієї причини вартість прошутто нижче, ніж хамона.
Особливості виготовлення
Для того щоб продукт вийшов якісним, відповідав всім вимогам та уявленням про нього, необхідно дотримуватися історично сформовані особливості виготовлення прошутто.
Одним з них є підтримання певної температури і вологості. Також важливо дотримуватися час витримки – продукт доходить до готовності не менш як 10 місяців, але ідеальним вважається термін в 12-14 місяців. Процес в'ялення проводиться на відкритому просторі – окіст підвішують на спеціальних стелажах.
Використовуються тільки натуральні добавки – різноманітні трави і спеції, сіль, додають гостроту і пікантність. Замороження не проводиться, так як продукт втратить свій незвичайний смак і аромат.
Як вибрати якісний прошутто, зберігати, приблизна вартість
Для того, щоб вибрати якісний прошутто, необхідно уважно прочитати етикетку, а також звернути увагу на зовнішній вигляд продукту. М'ясо повинно бути рожевого або червонуватого кольору, допускаються вкраплення білого.
Оригінальний продукт повинен містити у своєму складі морську або пряну сіль, припустимі лише спеції і трави. Ніяких підсилювачів смаку і запаху у складі не повинно.
Способи та термін зберігання будуть залежати від того, цілісний шматок м'яса придбаний або вже порізаний на шматочки. У першому випадку можна зберігати прошутто в холодильнику до 1 місяця.
Рекомендовано закрити його чистим рушником, щоб забезпечити природну вентиляцію. Заморожувати не можна. Якщо ж продукт був нарізаний на шматочки, то термін його зберігання обмежується 1-2 днями. У цьому випадку можна залишити м'ясо при кімнатній температурі (якщо передбачається з'їсти його відразу) або поставити в холодильник. Приблизна вартість становить в середньому 1200 рублів за кг
З чим їдять прошутто
Прошутто може бути повноцінним самостійним блюдом. Також його використовують в якості закуски, подають з динею, спаржею або молодим зеленим горошком. Цей продукт входить до складу багатьох соусів, застосовується, як інгредієнт для приготування пасти і сендвічів.
Рецепти з прошутто
Прошутто входить до складу різних страв. Господиня, яка бажає здивувати гостей або рідних незвичайними і вишуканими кулінарними рішеннями, повинна мати в своєму арсеналі кілька рецептів, до складу яких входять цей делікатес.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тісто листкове (готове або приготоване самостійно) - | 0,5 кг |
цибуля ріпчаста (жовтий) - | 120 г |
олія оливкова - | 45 мл |
прошутто - | 150 г |
яйця курячі - | 10-12 шт. |
картопля - | 300 г |
перець і сіль - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Це блюдо є чудовим початком дня.
Кроки приготування:
- Листкове тісто розділити на дві частини і кожну розкатати окремо;
- У форму для випічки покласти одну з частин (так щоб тісто виходило за краї ємності);
- Цибуля очистити від лушпиння і дрібно порізати;
- Прошутто також порізати на дрібні шматочки;
- Змішати цибулю, прошутто і оливкова олія, рівномірно розподілити по тесту;
- Картопля очистити і порізати тонкими кружальцями, покласти наступним шаром;
- Яйця трохи збити, потім залити ними картоплю, посолити і поперчити за смаком;
- Закрити зверху другою половиною розкотив листкового тіста, скріпити обидві частини між собою;
- Випікати 60 хвилин в духовці, прогрітій до 190 градусів.
Подавати пай порізаним на порції. Можна прикрасити зверху гілочкою свіжої зелені.
Читайте як приготувати ніжне м'ясо по-бургундськи в нашій статті.
Читайте як приготувати вишукані крем з масла з згущеного молока — підійде як до торту так і для трубочок або тістечок.
Дивно смачний торт «День і Ніч» — білі і шоколадні коржі з кремом зі згущеним молоком. Рецепт тут.
Риба, запечена з прошутто
Відмінним варіантом святкового страви стане запечена риба з прошутто. Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- риба (цілісна) – 2 шт (ідеально підходить палтус);
- приправи за смаком;
- прошутто – 120 г;
- сметана – 30 г;
- цедра лимона – 10 г;
- цукіні – 1 шт;
- олія оливкова – 50 мл;
- перець болгарський – 1 шт.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність страви на 100 г – 264 ккал.
Кроки приготування:
- Перець солодкий і цукіні порізати на невеликі кубики, обсмажити на оливковій олії (20 мл);
- Рибу обробити (звільнити від кісток, відрізати хвіст і голову);
- Покласти філе на харчову плівку;
- Прошутто порізати на шматки (круглі), розкласти їх так, щоб можна було загорнути в них рибу, сформувавши рулет;
- На кожне філе покласти сметану і овочеву зажарку, посипати приправами і сіллю за смаком;
- Цедру лимона подрібнити і посипати нею рибу зверху;
- Закрити одне філе іншим, загорнути в нарізане прошуто, злегка придавити;
- Закріпити рулет зручним способом;
- Обсмажити його на сковороді з оливковою олією до появи золотистого кольору;
- Потім поставити в прогріту до 190 градусів духовку і випікати ще 5-10 хвилин (час залежить від розмірів риби).
Подавати з овочевим гарніром (можна використовувати решту засмажку).