24 апрель 2019 828

Іспанський томатний суп Гаспачо — класика на вашому столі

Історія Гаспачо починається пару століть назад і пов'язана з історією самого південного регіону Іспанії — Андалусії, колись входила в склад Римської імперії і навіть побувала мусульманською державою.

Рятуючись від спраги у спекотне час року, римські легіонери часто готували прохолодний напій з води і невеликої кількості оцту.

Мусульмани стали додавати в цей склад шматочки черствого хліба, приправляти блюдо оливковою олією і часником.

Проста в приготуванні страви і була попередником томатного супу.

Пізніше блюдо стало основною їжею простих людей-бідняків.

Змішавши воду з черствим хлібом, додавши олію з часником і оцет, селяни отримували ситне і освіжаючий страву.

А з появою в Іспанії томатів і перцю було помічено, що ці плоди дивним чином поєднуються з традиційним складом Гаспачо.

Страва набуває новий вигляд, загальне визнання і популярність.

Але сталося це лише на початку XIX століття.

Томатний суп Гаспачо: різноманіття видів

В даний час існує величезна кількість варіантів приготування цього супу.

В Іспанії страву готують із різноманітних інгредієнтів.

Страва може бути подано на основі бульйону з телятини ( у місті Малага) або майонезу (Сеговія), з додаванням кілець сирого лука (Херес), горіхів мигдалю, винограду ( теж Малага), базиліка і кмину (Сеговія).

Приготований в Кордові на кукурудзяній муці і вершках томатний суп має густий вигляд, а в зимовий сезон в Кадісі Гаспачо подають гарячим.

Але хліб, масло оливок, сіль і оцет залишаються незмінними компонентами страви і при всій пишності існуючих рецептів класичним варіантом вважається холодний варіант.

Класичний рецепт томатного супу Гаспачо
Інгредієнти Кількість
стиглі соковиті помідори - 15 шт.
огірки - 4 шт.
солодкий перець - 3 шт.
часник - 4 великих зубчики
білий черствий хліб (краще висівковий) - 3-4 шматка
цибулю - 1 шт.
оливкова олія - 125 мл
винний оцет - 4 ст. л.
сіль - 1 ст. л
петрушка свіжа - за смаком
томатний сік, червоне сухе вино або холодна вода - за смаком
соус Табаско - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 г: 75 Ккал

Покрокове приготування:

  1. Часник перетирають з сіллю в ступці. Додають хліб, розламавши скибочки і, продовжуючи перетирати вміст, буквально по крапельці вливають оливкова олія. Склад, розмішати до однорідності, накривають і настоюють не менше півтора годин.
  2. Дрібно нарізану цибулю кладуть у макітру і заливають оцтом.
  3. Неглибоко хрестоподібно надрізавши помідори, опускають кожен плід на хвилину в окріп, переклавши в крижану воду, очищають від шкірки.
  4. Очищені помідори розрізають на четвертинки, видаляють насіння.
  5. Від шкірочки очищають і огірки.
  6. Перець, змастити рослинним маслом, поміщають на 10-15 хвилин у розігріту до 160 ° С духовку. Потім, витримавши 10 хвилин накритими в посуді, плоди очищають від шкірки і серцевини.
  7. Нарізають листя петрушки.
  8. Овочі невеликими порціями поміщають в блендер і, змішуючи попередню і подальшу порції, перетворюють в пюре. Додають цибулю з оцтом, часникову масу зі ступки, кілька крапель соусу Табаско.
  9. Все ретельно перемішують і поміщають на 2 години в холодильник. За цей час страва набуває насичений смак і густоту.

Подають Гаспачо в тарілках або склянках, прикрасивши петрушкою.

При бажанні суп можна трохи розбавити томатним соком або холодною водою, сухим червоним вином.

У спекотні дні В тарілку додають кілька шматочків льоду.

Тонкощі і секрети приготування

Будучи простим у приготуванні, холодний томатний суп Гаспачо вельми примхливий до якості використовуваних продуктів.

Головною вимогою є натуральність і свіжість інгредієнтів.

Суп не може бути приготований з залежаних овочів, олії, порошкового часнику і столового оцту.

Компонентами можуть бути тільки:

    1. Ґрунтові, стиглі, соковиті і свіжі помідори.
    2. Свіжі огірки і перець. Іспанці воліють готувати суп із зеленого перцю.
    3. Натуральне оливкове масло першого віджиму, делікатний аромат і смак якого ідеально поєднуються зі смаком помідорів.
    4. Натуральний оцет. Найкращим варіантом буде — бальзамічний або винний. Можлива заміна цього компонента лимонним соком.

Господині знають, що диво-помічниця мультиварка здатна традиційних страв задати нові фарби смаку. Неповторна картопля з тушонкою, приготована в мультиварці.

Дитина просить солодкого, а вам не хочеться випікати трудомісткі торти та десерти? Знайте, що купивши печива, ви зможете з нього приготувати чудовий торт Мурашник, заощадивши час. Рецепт можна прочитати тут.

На вихідних можна зібратися з друзями на піцу. Ні, не в піцерії, а вдома. В статті #deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/retsept-prigotovleniya-domashnej-pitstsy-v-duhovke.html ви знайдете рецепт та всі необхідні поради по приготуванню.

Страва може бути приготоване з однорідних овочів, але істинно смачна страва виходить тільки в результаті гармонійного переплетення входять до складу різноманітних продуктів.

Ідеальною для приготування вважається глиняний посуд.

Ретельно розтираючи складові страви в однорідну масу, оливкову олію слід додавати поступово невеликими порціями, буквально краплями.

Такий підхід до приготування забезпечує гладкість і шовковистість консистенції супу.

При тому, що його можливо швидко остудити, додавши шматочки льоду, справжні гурмани не радять цього робити, так як в даному випадку відбувається порушення ніжної структури страви.

Краще не менше півгодини витримати його в холодильнику, що не тільки охолодити страву, але і додасть насиченість його смаку.

Гаспачо в сучасному приготуванні може відрізнятися як складом, так і ступенем подрібнення інгредієнтів, бути по консистенції густим напоєм або дрібно изрубленным салатом, але, однозначно, страва подається як холодний суп з головними складовими: помідорами, огірками, перцем, часником, оливковою олією і оцтом.

Щоб ще краще дізнатися про те, як правильно приготувати томатний суп Гаспачо, ми пропонуємо до перегляду відео-ролик:

Що ще почитати: