Іспанський томатний суп Гаспачо — класика на вашому столі
Історія Гаспачо починається пару століть назад і пов'язана з історією самого південного регіону Іспанії — Андалусії, колись входила в склад Римської імперії і навіть побувала мусульманською державою.
Рятуючись від спраги у спекотне час року, римські легіонери часто готували прохолодний напій з води і невеликої кількості оцту.
Мусульмани стали додавати в цей склад шматочки черствого хліба, приправляти блюдо оливковою олією і часником.
Проста в приготуванні страви і була попередником томатного супу.
Пізніше блюдо стало основною їжею простих людей-бідняків.
Змішавши воду з черствим хлібом, додавши олію з часником і оцет, селяни отримували ситне і освіжаючий страву.
А з появою в Іспанії томатів і перцю було помічено, що ці плоди дивним чином поєднуються з традиційним складом Гаспачо.
Страва набуває новий вигляд, загальне визнання і популярність.
Але сталося це лише на початку XIX століття.
Томатний суп Гаспачо: різноманіття видів
В даний час існує величезна кількість варіантів приготування цього супу.
В Іспанії страву готують із різноманітних інгредієнтів.
Приготований в Кордові на кукурудзяній муці і вершках томатний суп має густий вигляд, а в зимовий сезон в Кадісі Гаспачо подають гарячим.
Але хліб, масло оливок, сіль і оцет залишаються незмінними компонентами страви і при всій пишності існуючих рецептів класичним варіантом вважається холодний варіант.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
стиглі соковиті помідори - | 15 шт. |
огірки - | 4 шт. |
солодкий перець - | 3 шт. |
часник - | 4 великих зубчики |
білий черствий хліб (краще висівковий) - | 3-4 шматка |
цибулю - | 1 шт. |
оливкова олія - | 125 мл |
винний оцет - | 4 ст. л. |
сіль - | 1 ст. л |
петрушка свіжа - | за смаком |
томатний сік, червоне сухе вино або холодна вода - | за смаком |
соус Табаско - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 г: 75 Ккал |
Покрокове приготування:
- Часник перетирають з сіллю в ступці. Додають хліб, розламавши скибочки і, продовжуючи перетирати вміст, буквально по крапельці вливають оливкова олія. Склад, розмішати до однорідності, накривають і настоюють не менше півтора годин.
- Дрібно нарізану цибулю кладуть у макітру і заливають оцтом.
- Неглибоко хрестоподібно надрізавши помідори, опускають кожен плід на хвилину в окріп, переклавши в крижану воду, очищають від шкірки.
- Очищені помідори розрізають на четвертинки, видаляють насіння.
- Від шкірочки очищають і огірки.
- Перець, змастити рослинним маслом, поміщають на 10-15 хвилин у розігріту до 160 ° С духовку. Потім, витримавши 10 хвилин накритими в посуді, плоди очищають від шкірки і серцевини.
- Нарізають листя петрушки.
- Овочі невеликими порціями поміщають в блендер і, змішуючи попередню і подальшу порції, перетворюють в пюре. Додають цибулю з оцтом, часникову масу зі ступки, кілька крапель соусу Табаско.
- Все ретельно перемішують і поміщають на 2 години в холодильник. За цей час страва набуває насичений смак і густоту.
Подають Гаспачо в тарілках або склянках, прикрасивши петрушкою.
При бажанні суп можна трохи розбавити томатним соком або холодною водою, сухим червоним вином.
У спекотні дні В тарілку додають кілька шматочків льоду.
Тонкощі і секрети приготування
Будучи простим у приготуванні, холодний томатний суп Гаспачо вельми примхливий до якості використовуваних продуктів.
Головною вимогою є натуральність і свіжість інгредієнтів.
Суп не може бути приготований з залежаних овочів, олії, порошкового часнику і столового оцту.
Компонентами можуть бути тільки:
-
- Ґрунтові, стиглі, соковиті і свіжі помідори.
- Свіжі огірки і перець. Іспанці воліють готувати суп із зеленого перцю.
- Натуральне оливкове масло першого віджиму, делікатний аромат і смак якого ідеально поєднуються зі смаком помідорів.
- Натуральний оцет. Найкращим варіантом буде — бальзамічний або винний. Можлива заміна цього компонента лимонним соком.
Господині знають, що диво-помічниця мультиварка здатна традиційних страв задати нові фарби смаку. Неповторна картопля з тушонкою, приготована в мультиварці.
Дитина просить солодкого, а вам не хочеться випікати трудомісткі торти та десерти? Знайте, що купивши печива, ви зможете з нього приготувати чудовий торт Мурашник, заощадивши час. Рецепт можна прочитати тут.
На вихідних можна зібратися з друзями на піцу. Ні, не в піцерії, а вдома. В статті #deletetag#/retsepty-blyud/vy-pechka/retsept-prigotovleniya-domashnej-pitstsy-v-duhovke.html ви знайдете рецепт та всі необхідні поради по приготуванню.
Страва може бути приготоване з однорідних овочів, але істинно смачна страва виходить тільки в результаті гармонійного переплетення входять до складу різноманітних продуктів.
Ідеальною для приготування вважається глиняний посуд.
Ретельно розтираючи складові страви в однорідну масу, оливкову олію слід додавати поступово невеликими порціями, буквально краплями.
Такий підхід до приготування забезпечує гладкість і шовковистість консистенції супу.
При тому, що його можливо швидко остудити, додавши шматочки льоду, справжні гурмани не радять цього робити, так як в даному випадку відбувається порушення ніжної структури страви.
Гаспачо в сучасному приготуванні може відрізнятися як складом, так і ступенем подрібнення інгредієнтів, бути по консистенції густим напоєм або дрібно изрубленным салатом, але, однозначно, страва подається як холодний суп з головними складовими: помідорами, огірками, перцем, часником, оливковою олією і оцтом.
Щоб ще краще дізнатися про те, як правильно приготувати томатний суп Гаспачо, ми пропонуємо до перегляду відео-ролик: