15 май 2019 2 916

Як запекти рибу з овочами в духовці і мультиварці

Ми рекомендуємо запекти з овочами філе білої риби, сьомгу, горбушу і жереха. Це і поживно і корисно, і надзвичайно смачно.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
лука - 1 велика головка
помідорів (можна консервованих) - 0,4 кг
білої риби - 5 филейных шматочків
зелені - за смаком
маслин в маслі без кісточок - 160 р
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Таку рибку добре буде подати з картоплею, приготовленої у фритюрі, або з гарячим картопляним пюре.

Риба, запечена з овочами, готується таким чином:

Крок 1. Духовку розігріти, рекомендована температура 180 градусів.

Крок 2. У маленькій сковорідці нагріти 20 грам масла з-під маслин, додати подрібнену цибулю, нарізані колечками маслини, обсмажити до карамельного кольору.

Крок 3. Додати в цю ж сковороду дрібно порубані помідори, приправити за смаком спеціями.

Крок 4. Філе промити, ретельно обсушити паперовими рушниками. Перед тим як викласти шматочки риби в форму, можна обваляти їх у борошні.

Крок 5. Рибу шкірою вниз покласти на овочі, зверху побризкати маслом.

Крок 6. Запікати в духовій шафі, не накриваючи фольгою або кришкою. Риба повинна за 15 хвилин приготуватися. Припорошите її дрібно нарізаними листочками петрушки або іншою зеленню на свій розсуд і подавайте до столу.

Читайте як приготувати пиріг з капустою і фаршем — прості і швидкі рецепти домашньої випічки.

Читайте як приготувати дивовижний кекс в мультиварці.

Візьміть на замітку рецепт морського окуня в духовці — це смачне і корисне блюдо.

Риба, запечена у фользі з овочами

Хороший помічник для початківця кулінара – фольга. Овочі і риба, приготовані у фользі вдаються всім. Головне стежити за часом і температурою готування.

Знадобиться:

  • 1 солодкий перець (будь-якого кольору, за винятком зеленого);
  • риба (типу жереха) вагою близько 2, 5 кг;
  • селера — 3 стебла;
  • чебрець;
  • 2 цибулини;
  • лимон;
  • 60 г рафінованої олії оливкової;
  • 70 мл оцту бальзамічного;
  • 1 гострий перчик (зелений);
  • часник — 5 зубчиків;
  • 3 томату.

Час готування складе: 1 годину 20 хвилин. На 1 особу припадає 210 ккал.

Приготування:

Крок 1. Влити в невелику ємність оцет, поставити на слабкий вогонь, проварити, поки бальзамічний оцет не увариться. Як тільки він набуде консистенції меду відразу вимкнути.

Крок 2. Цибулину, зубчики часнику почистити, гострий перчик, стебла селери і лимон промити водою. Часник хай залишається в зубчиках, а цибулини поділити на вісім частин, перчик розрізати на дві половини, стебла селери і лимон порізати великими кубиками. Солодкий перець помити і нарізати соломкою.

Крок 3. Підготувати рибу: очистити, вирізати плавники, прибрати зябра. Зробити по черевцю розріз і прибрати з риби нутрощі. Добре промити зовні і всередині, обсушити паперовими рушниками, після чого натерти тушку сіллю.

Крок 4. Покласти на деко лист кулінарної папери. Укласти на деко рибу, розріз повинен бути внизу. Взяти кулінарну пензлик і обмазати рибу з усіх боків увареним бальзамічним оцтом. Повторити процедуру ще раз, але по закінченню 5 хвилин. Повторювати, поки «мастило» не закінчиться.

Крок 5. Скласти всі нарізані овочі в миску, приправити сіллю і оливковою олією, перемішати. Розкласти на деку поруч з рибою.

Крок 6. Гілочки чебрецю промити, подрібнити і посипати ними рибу з овочами. Затягнути фольгою деко, поставити його в гарячий духовий шафа. Запікати 55 хвилин. За 10 хвилин до кінця готування фольгу прибрати, щоб риба придбала золотистий відтінок.

Сьомга в рукаві

Ми пропонуємо приготувати в кулінарному рукаві сьомгу. Робимо так: підготовлені овочі і рибу кладемо в рукав, закручуємо кінці. А потім кладемо його в духовку на півгодини.

Необхідні продукти:

  • 3 невеликих морквини;
  • 100 г маслин (без кісточки);
  • філе сьомги – 0, 8 кг;
  • 1 фенхель;
  • лимон (цедра і сік);
  • парочка очищених часникових зубчиків;
  • 30 р селянського масла;
  • 6 бульби молодої картоплі;
  • 60 р олії нерафінованої (краще оливкової).

На приготування риби піде 35 хвилин. Розрахунок зроблений на 4 порції, в кожній по 400 ккал.

Приготування:

Крок 1. Розрізати філе на 4 однакових шматочка, натерти сіллю і перцем. Тонкими скибочками нарізати кріп, моркву з цибулею нашаткувати товстими кружальцями.

Крок 3. Всі овочі проварити в киплячій підсоленій воді. Опускати їх у воду окремо, час витримки близько двох хвилин. Щоб овочі обсохнули викласти їх у друшляк, сито або на паперові рушники.

Крок 2. Очищені часникові часточки подрібнити в чашці з'єднати з маслом, покласти в масло картоплю і добре перемішати.

Крок 3. В іншій чашці змішати моркву, цедру, фенхель, маслини, за своїм смаком приправити.

Крок 4. Взяти кулінарний рукав необхідного розміру, викласти в центр картоплю, на неї філе, зверху овочі. Побризкати соком лимона, покласти селянське масло і щільно закрити рукав, скрутивши його кінці. Готувати 25-30 хвилин в гарячій духовці. Подавати на стіл відразу.

Запечена риба під овочами

Пропонуємо скористатися свіжим шпинатом і зеленню по повній програмі. З цих овочів виходить корисна і легка овочева шубка.

Вам знадобиться:

  • 450 г свіжого шпинату;
  • песто (соус) – 30 грам;
  • морська сіль;
  • 2 філе білої риби вагою 300 грам;
  • 1 чайна ложка олії оливи;
  • 3 довгих помідора;
  • 2 ст. ложки масла вершкового.

Приготування займе 1 годину 30 хвилин. Блюдо розраховане на 2 порції, в кожній — 389 ккал.

Як приготувати:

  1. Шпинат промити, обсушити і крупно нарізати. Помідори нарізати товстими кружечками;
  2. У сковороді з потовщеним дном розжарити масло. На ньому обсмажити філе риби, тільки з одного боку. Після чого перевернути шматочки і викласти на кожен соус «песто»;
  3. На рибу покласти кружечки помідорів, скропити оливковою олією, зверху порізаний шпинат і крихти вершкового масла, влити трохи води. Покласти на сковорідку кришку. Спочатку гасити 3 хвилини на середній температурі, потім її зменшити і продовжувати готувати ще 15 хвилин. Якщо знадобиться, долити трохи води. Вже приготовлену овочеву шубу посолити.

Горбуша з овочевим асорті в мультиварці

Добре експериментувати з горбушею, приготувавши її з овочами в мультиварці.

Вимагається:

  • 0,4 кг горбуші;
  • 1 очищена цибулина;
  • 60 грам томатної пасти;
  • 2 червоних томата;
  • 2 щіпки меленої паприки;
  • сіль, краще виключити.

У загальній складності знадобиться на готування 35 хвилин. На 100 грам припадає всього 107,3 ккал.

Як готувати горбушу, запечену з овочами:

  1. Шматочки горбуші поділити на 2 частини, видалити з них кістки;
  2. Щоб приготувати соус, треба цибулину, зубчик часнику очистити, нашаткувати. Загасити їх в невеликій кількості води. У цю рідину покласти томатну пасту, сіль, перець, паприку. Проварити 2 хвилини;
  3. У чашу мультиварки викласти шматочки горбуші, зверху кружечки помідорів і залити все соусом. Вибрати необхідний режим і час готування.

Лосось з брокколі

За цим рецептом вийде дуже ніжна риба. Не варто запікати її з великою кількістю овочів, достатньо взяти лише брокколі і зробити з неї пюре. Викласти на тарілку поряд з рибою, буде дуже красиво виглядати.

Вам знадобиться:

  • розібрана на суцвіття брокколі – 300 грам;
  • сьомга – 300 грам;
  • половинка лимона;
  • 40 мл вершків;
  • 2 щіпки насіння кунжуту;
  • за смаком додати сіль і перець;
  • розмарин – 1 гілочка.

На приготування знадобиться 35 хвилин. Всього в одній порції: 310 ккал.

Як приготувати рибу:

Крок 1. Суцвіття брокколі скласти в чашу мультиварки, приготувати на пару.

Крок 2. Сьомгу розділити на однакові порційні шматочки. Кожен приправити сіллю, чорним перцем, покласти зверху скибочку лимона, гілочку розмарину, збризнути рафінованим маслом і загорнути у два шари універсальної фольги.

Крок 3. Запекти сьомгу в духовці або мультиварці. якщо в духовій шафі, то достатньо 25 хвилин, температура не вище 180 градусів.

Крок 5. З брокколі зробити пюре, додавши вершків, трохи солі і ще раз добре збити.

Крок 6. Готову сьомгу розгорнути, викласти на тарілку, лимон і зелень не прибирати. Поруч покласти пюре, зверху його посипати насінням кунжуту.

Кулінарні підказки

  1. Для приготування страви зі шпинатом, можна використовувати не тільки свіжий, але і заморожений шпинат. Він продається в супермаркетах весь рік;
  2. Спробуйте влітку використовувати замість шпинату молодий щавель або бурякову гичку, не буде зайвим додати молоді пагони часнику;
  3. Минтай, тріска, хек, тілапія і минтай – це все філе білої риби. У продажу вже оброблені шматочки, які залишається тільки доповнити овочами, зеленню та спеціями.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: