28 март 2019 1 434

Як смачно приготувати стерлядь в духовці

Стерлядь – найближча родичка осетра. Вона має хрящовий скелет і м'ясо без кісток. Так, що ніщо не заважає приготувати з неї смачні та різноманітні страви. Наприклад, запекти її цілком або порційними шматочками, з різним гарніром і соусом на деках або сковорідках.

Стерлядь в духовці цілком
Інгредієнти Кількість
стерлядь - 1 штука
біле виноградне вино - 200 грам
петрушка - 1 корінь
цибулю - 1 велика головка
пастернак - 1 шт.
лавр - 2 аркуша
кріп - 1 пучок
часник - 3 зубця
вершкове масло - половина пачки
вершки (33% жирності) - 200 мл
картопля - 6 шт.
масло пісне - 50 грам
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 270 Ккал

Свіжа стерлядь, приготовлена в духовці цілком, особливо смачна.

Рецепт покроково:

Крок 1

Цілу стерлядь вагою 1,5 або 2 кілограми очистити від черевних і бічних наростів, слизу.

Розрізати гострим ножем черевце по всій довжині, випатрати рибу, видалити плівки і з боку черевця витягнути визигу за допомогою виделки або кулінарної голки. З голови прибрати зябра, хвіст і плавники не чіпати.

Крок 2

Гарненько промити рибу, присипати перцем, посолити з внутрішньої і зовнішньої сторони. Згорнути стерлядь у вигляді кільця, хвостову частину закріпити під зябрами за допомогою звичайних зубочисток.

Можна вчинити по-іншому: в хвості зробити надріз, покласти рибу спиною вгору на робочий стіл і згорнути кільцем, ввівши носову частину в розрізаний хвіст.

Крок 3

Підготовлений рибний напівфабрикат укласти в змащену маслом глибоку форму. Додати трохи звичайної води, що утворилася з риби кільце покласти головку очищеного ріпчастої цибулі, пастернак, розрізаний на дві половинки, очищений корінь петрушки, укропные стебла, горошинки запашного перцю, 2 лаврових листа.

Крок 4

Вилити у форму біле вино, вся рідина повинна закривати стерлядь наполовину. Якщо не вистачає вина, можна додати води. Духовку розігріти, приблизно до 170 градусів. Поставити блюдо в духовку на 25 хвилин. Під час готування поливати рибу вином з форми.

Крок 5

Картоплю за допомогою щітки ретельно промити. Не знімаю шкірки, розрізати кожен бульба вздовж «навхрест», приправити сіллю і змастити маслом. Готувати в духовці півгодини. Головку часнику очистити, подрібнити разом з кропом, з'єднати з маслом вершковим.

Крок 6

Приготувати соус: злити з форми бульйон, в якому готувалася стерлядь. Обов'язково процідити, довести в каструлі до кипіння, уварити на одну третину, додати вершки, зменшити вогонь. Варити, поки соус не загусне. Сіль, перець додавати в соус по своєму смаку.

Крок 7

Стерлядь покласти на блюдо круглої форми. Всередину кільця викласти картоплю, на яку треба натиснути з боків, щоб вона розкрилася. На гарячий картопля викласти масло (з часником і кропом).

Рибу обкласти по краях шматочками пастернака, прикрасити зеленню. Зверху розсунути у стерляді шкіру і влити вершковий соус.

Риба, запечена в духовці у фользі

Долучаючись до корисної їжі, важливо не зловживати смаженими стравами. Тому риба, загорнута у фольгу і приготовлена в духовці – це те, що треба.

Продукти:

  • стерлядь вагою до 1 кг;
  • 1 невеликий пучок кропу;
  • 50 грам оливкової олії з розмарином;
  • 3 пучки сухого базиліка;
  • 4 кружечка лимона або лайма;
  • 15 грам солі;
  • перець – за смаком.

Час приготування складе від 30 до 40 хвилин. Кожна порція риби містить 200 ккал.

Якщо хочеться зберегти соковитість стерляді по максимуму, запечіть її в харчовій фользі. Приготувати рибу таким способом дуже просто. У цілої риби видалити зяброву частина і нутрощі.

Промити, просушити, натерти сіллю і перцем. Заповнити з боку черева подрібненою зеленню і скибочками лимона або лайма.

Можна вибрати іншу начинку, наприклад нашатковану цибулю півкільцями, ложка сметана і часточки помідора. Змастити рибу олією, краще оливковою з розмарином, посипати сухим базиліком і загорнути у фольгу.

Закривати не дуже щільно, щоб пар міг легко циркулювати. Запікати 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Після розтину фольги стерлядь виходить соковитою, просоченої травами.

Гарнір – як завжди до риби: картопля в будь-якому вигляді, овочі та зелень. До цієї страви можна приготувати соус: ложку борошна обсмажити у вершковому маслі, залити рибним бульйоном, дати прокипіти, посипати зеленню і поливати готову страву, викладене на тарілку.

Частування з рибою по-царськи

Правильно приготовлена стерлядь буде ніжна і дивний на смак. Це просто шедевр кулінарного мистецтва. І в цьому ви переконаєтеся самі.

Знадобиться на 5 порцій:

  • 1 стерлядь.

На 2 кг риби:

  • 500 г картоплі;
  • 40 р лимонника;
  • 2 зірочки анісу;
  • по 4 горошини перцю чорного і червоного;
  • по 50 грам вершкового і рослинного масла;
  • 300 г білого сухого вина;
  • півсклянки вершків;
  • 70 грам червоної ікри;
  • зелень кропу, перець – за смаком;
  • 8 г солі.

Для прикраси:

  • 1 гілочка помідорів «черрі»;
  • 80 г руколи.

Готується блюдо близько 50 хвилин. Його калорійність складає 300 ккал.

Як приготувати стерлядь цілком з картоплею по-царськи у духовці? Розглянемо детально. Випатрати рибу, видалити визигу і зябра. Голова, хвіст і плавники залишаються.

Хвостову частину вставити в зяброві щілини і закріпити зубочисткою або шпажкою. Всередину риби покладе покласти лимонник (стебло), горошинки чорного і червоного перцю, посипати сіллю.

Викласти деко кулінарним пергаментом, змастити його олією і покласти на нього стерлядь. Потім поперчити її, збризнути маслом і покласти зверху аніс.

У центр згорнутої кільцем риби налити 100 грам вина, прикрити всі листом пергаменту. Його теж можна закріпити шпажками. Готувати при 150 градусах протягом 30 хвилин.

Тим часом приготувати соус: у сковорідку влити 200 грамів вина, випарити його наполовину обсягу. В іншу ємність налити вершки, помішуючи, влити в них гаряче біле вино.

Додати в цей соус червону ікру і дрібно порубаний кріп, гарненько переміщати і трохи прогріти. У соус додати вершкове масло і змішати до однорідності.

Картоплю почистити, надрізати уздовж. Всередину вставити по скибочці вершкового масла, натерти сіллю, улюбленими спеціями і кожну картоплину загорнути в харчову фольгу. Готувати разом з рибою в духовці.

Після закінчення рекомендованого часу викласти стерлядь на блюдо, оформити запеченою картоплею, прикрасити листям руколи і помідорами черрі. Соус поставити поруч.

Стерлядь з грибами в духовці

Є рибні страви дуже складні в приготуванні, але ситні і корисні. Стерлядь з грибами – це, напевно, самий легкий із усіх рецептів приготування цієї риби в духовці.

Потрібно на 4 порції:

  • 200 грам дрібних шампіньйонів;
  • 3 столові ложки олії соняшникової;
  • 1 велика цибулина;
  • 300 г консервованих помідорів;
  • 4 шматка філе стерляді;
  • свіжа зелень – за смаком;
  • 10 грам солі;
  • 2 щіпки перцю.

На приготування піде 30 хвилин. Калорійність однієї порції (100 г) складає 230 ккал.

Розігріти духову шафу до +180 градусів. Нагріти підходящої сковороді зі знімною ручкою олію, додати дрібно нашатковану цибулину, порізані пластинами гриби, все обсмажити до золотистого відтінку. Туди ж додати подрібнені помідори, за смаком приправити спеціями.

Шматочки риби промити водою, посушити паперовими рушниками. Перед тим як покласти на сковороду, можна обваляти рибу в панірувальних сухарях або борошні. Викласти на приготований соус рибу шкірою вниз, зверху скропити рослинним маслом.

Готувати в духовці, кришкою не накривати. Приблизно через 15 хвилин риба буде готова. По своєму смаку посипати його зеленню і можна ставити на стіл. Таку стерлядь найкраще подавати з картоплею, приготованим у фритюрі або з гарячим пюре з картоплі.

Смачні салати на зиму з різних овочів — з нами ви зможете приготувати багато смачних закусок до зимового столу.

Тушкована риба з овочами — ситне повсякденне блюдо, яке приготувати дуже легко.

Читайте покроковий рецепт з фото фаршированої курки. Пропонуємо вам кілька варіантів для начинки.

Стерлядь під сирною шубою, запечена в конверті

Якщо хочете приготувати швидко і смачно, вибирайте нескладне в приготуванні закуску – стерлядь під сирною скоринкою.

Потрібно на 4 персони:

  • 4 стейка стерляді (по 200 г);
  • 2 помідори;
  • 1 стакан тертого сиру;
  • 4 столові ложки білого вина;
  • 10 грам солі;
  • 5 грам перцю;
  • зелень кінзи – для прикраси.

Приготування займе 75 хвилин. Енергетична цінність порції складе 300 ккал.

Розглянемо докладно рецепт приготування стейків стерляді під сирною шубою в духовці. Розігріти духовку до 190 градусів. Помідори промити холодною водою і нарізати тонкими кружечками.

Розкласти на робочому столі чотири листа промасленим кулінарної паперу або фольги. На кожен з них покласти підготовлені помідори, зверху по шматочку стерляді, збризнути будь білому вином і посипати тертим сиром. Приправити до смаку спеціями.

З'єднати кути фольги або пергаменту таким чином, щоб риба виявилася в просторому конверті. Перекласти їх у форму і поставити в заздалегідь розігріту духову шафу. Запікати до готовності стерляді, приблизно 25 хвилин. Подавати готову страву на стіл, виклавши на тарілку разом з фольгою (пергаментом), прикрасивши зеленню кінзи.

Корисні поради

  1. Щоб стерлядь красиво подати на святковий стіл, її згортають кільцем ще в сирому вигляді, просунувши хвостову частину в зябра;
  2. Готову страву покласти на сервірувальну тарілку, можна прикрасити кружечками лимона і вареного яйця, оливками, сливами та вишнями;
  3. Філе стерляді можна порізати на смужки, зв'язати з них косичку і приготувати будь-яким способом;
  4. Ця риба поєднується з різними соусами – вершковими, томатными, яєчними, а також з лимоном або лаймом. Головне, щоб соуси були приготовані на рибному відварі;
  5. Запікати стерлядь краще в ароматної рідини, яка готується з вина, рибного бульйону з овочами і різноманітною зеленню. Замість вина можна використовувати шампанське.

Принадність рибних страв із стерляді в тому, що ця риба чудово поєднується з овочами і спеціями. Тому з неї можна приготувати кожен раз нове блюдо в духовці, так і на плиті, ну і, звичайно ж, в мультиварці.

Що ще почитати: