Хліб з висівками: користь і шкода, калорійність, рецепти
Висівки по суті є лушпинням зерна. Борошно перед використанням у хлібопекарському виробництві очищають від домішок. Але корисні речовини, які містяться в лушпинні, не тільки не завдають шкоди організму людини, але й приносять користь.
Мода на здорове харчування і схуднення зробила висівки затребуваним продуктом. Біологія підтверджує, що оболонки таких круп, як пшениця, гречка і овес, набагато корисніше, ніж їх ядра.
Склад, користь і шкода
Аналіз складу висівкового хліба дозволяє виділити наступні корисні компоненти цього продукту:
- клітковина. Здійснює процес очищення кишечника. Проходячи по ШКТ, очищає його стінки, збирає на себе непотрібні продукти життєдіяльності і виводять їх;
- рослинні харчові волокна сприяють зменшенню холестерину;
- вітамінна група В нормалізує діяльність нервової системи;
- вітамін Е є натуральним антиоксидантом;
- велика кількість мінералів сприяє активізації процесів обміну та підтримання водного балансу;
- липоминовая кислота є унікальним речовиною, необхідною для регулювання процесів життєдіяльності і зміцнення імунної системи;
- цинк сприяє поліпшенню мозкової діяльності та активізує синтез статевих гормонів.
Хліб з висівками користується попитом. На ринку хлібопекарської продукції представлено понад 20 різновидів хлібних продуктів з висівками. Відрізняються види висівкового хліба за смаком і складом.
Калорійність хліба з додаванням висівок: на кілограм ваги припадає 2480 калорій.
Корисність висівкового хліба, на думку фахівців з дієтичного харчування, полягає в наступному:
- відбувається зміцнення серцевих м'яз, судини приходять в норму, стають більш еластичними;
- імунна система зміцнюється, організм починає активно боротися з шкідливими факторами зовнішнього середовища;
- у чоловіків середнього віку підвищується потенція, активізується репродуктивна функція;
- висівковий хліб за рахунок високого вмісту клітковини дає відчуття насичення. Така якість високо цінується тими, хто переживає дієту і прагнути зберегти фігуру;
- є відмінним профілактичним засобом при атеросклерозах;
- хлібобулочні вироби з висівками мають відмінні смакові властивості і допомагають у боротьбі зі стресами;
- антиоксиданти, що наявні у складі випічки сприяють продовженню молодості;
- органи травлення починають працювати активніше, тим самим позбавляючи організм від шлаків і токсинів;
- висівки впливають на суглоби, очищають печінку і покращують її функції.
Дієтологи рекомендують використовувати в харчуванні таку випічку тим, хто страждає підвищеним рівнем цукру.
У складі тесту для висівкового хліба має бути не менше третини висівок. Але користь залежить не тільки від складу хліба з висівками, але і від того, наскільки правильно його застосовують в їжу.
Шкоди може завдати зловживання продуктом. Надмірна кількість споживаних хлібобулочних виробів з висівками негативно впливає на ШКТ, спровокувавши коліт, загострення гастриту або панкреатиту, «розбудити» виразкову хворобу і навіть геморой. Груба текстура може пошкодити слизові оболонки шлунка.
Золоте правило – все в міру – слід застосовувати і при вживанні в їжу хліба з висівками.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
проста вода - | 1 склянка |
борошно - | до 2 склянок |
висівки - | 3-4 ст. л. (з верхом) |
будь-яке рослинне масло - | 2 ст. л. |
сіль - | третина ч. л. |
цукор - | 2-3 ст. л. |
сухі дріжджі - | 18 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Якщо в розпорядженні господині немає спеціальної хлібопічки, а є тільки духовка, побалувати сім'ю чудовим і корисним хлібом з додаванням висівок їй цілком до снаги. Виходить смачний хліб з висівками. А аромат свіжої випічки не залишить байдужим жодного члену родини.
Процес приготування досить простий, особливих навичок не вимагає. Головне, всі дії виконувати з почуттям і задоволенням.
- У глибокій мисочці з теплою водою (гаряча не підійде) розчиняють дріжджі і додають цукор. Суміш повинна постояти не менше чверті години в теплому місці. Після закінчення часу вона злегка спіниться.
- Додати сіль, перемішати.
- Додати висівки, перемішати.
- Додати просіяне борошно, перемішати. Відразу всю муку додавати не треба. Спочатку висипати півтора склянки, а потім поступово додавати, контролюючи, щоб тісто не стало надто густим.
- Додати рослинне масло і зігнати тісто. Місити до тих, поки маса не перестане прилипати до рук.
- Тісто накривають тканиною і залишають в теплому місці, щоб підійшло. Маса тіста повинна збільшитися вдвічі і навіть більше.
- Важливо! Зверніть увагу на якість дріжджів – чим свіже, тим краще.
- Для випічки треба підготувати жароміцний посуд, рясно змастити вершковим маслом і обсипати борошном. Тісто добре обім'яти і викласти в посуд. Залишити на півгодини в теплі – воно підійде вдруге.
- Духова шафа прогрівають до 190-200 градусів.
- Як тільки тісто збільшиться в об'ємі, відразу ж ставте випікатися.
Готовий хліб з висівками повинен покритися золотистою скоринкою. По готовності випічка виймається з духовки і накривається тканиною.
Незважаючи на спокуса поласувати свіжою хрусткою скоринкою, наберіться терпіння і не турбуйте коровай, поки він не охолоне.
Хліб на сироватці в хлібопічці
Сироватка в хлібопекарській справі використовується з давніх часів. Піч його можна з пшеничного борошна і з житнього. Смачним виходить хліб з суміші борошна цих видів.
З більш кислої сироватки буханець виходить більш щільною. Тому на свіжій сироватці краще пекти хліб із пшеничного борошна, а кисла підходить для житнього хліба.
Інгредієнти:
- сирих дріжджів — 20 г;
- сироватка — 1 склянка;
- простої води — 2/3 склянки;
- висівки — 80 г;
- борошно — 450 г;
- цукор – 1 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- масло рослинне — 2 ст. л.
Час для приготування: 6 годин.
Калорійність: близько 220 ккал на 100 р.
У ємність хлібопічки викладають дріжджі, вливають туди сироватку і воду (можна додавати тільки сироватку, тоді хліб буде щільніше), потім засипають борошно і висівки.
Професійні пекарі дають рада не класти відразу всю кількість борошна, а за необхідності додавати, оскільки борошно буває різна.
Тісто для короваю з висівками готують за програмою для пельменів (програма може залежати від моделі і виробника).
Після того, як колобок з тіста по консистенції вас влаштував, програма замішування тіста перемикається програму випічки хліба. Рекомендується вибирати варіант з середньою скоринкою.
Таймер, найчастіше, за даною програмою показує час 4 години. Треба додати ще додаткові кілька годин для того, щоб почали працювати дріжджі (не забуваємо, що мова йде про сирих дріжджах. Для сухих додаткового часу не знадобиться).
Увага! На багатьох моделях є варіант – французький. Там додатковий час не виставляють – програма працює 6 годин.
Функції пекаря на цьому закінчено. Залишається тільки чекати на результат.
По готовності (за сигналом таймера) хліб виймають і охолоджують.
Хліб, приготовлений на сироватці кілька днів буде, як свіжоспечений.
За бажанням можна додати в хліб насіння, горішки, зверху посипати кунжутом.
Спробуйте приготувати шашлик з овочів на найближчому пікніку — страва відрізняється своїми смаком і крім того калорій в ньому дуже мало.
Спробуйте приготувати ароматний пиріг з консервованими ананасами — десерт неймовірно смачний.
Любите фаст-фуд? Жити не можете без хот-догів? Але ж зовсім не обов'язково купувати їх при цьому — візьміть на замітку рецепт ароматних булочок, які стануть основою для майбутньої закуски.
Хліб з Дюкану
Дієта Дюка – одна з найпопулярніших. Відповідно, рецепти приготування страв, також популярні. Рецептура висівкового хліба з Дюкану – це класичний варіант.
Інгредієнти:
- вівсяні висівки — 4 ст. л.;
- пшеничні висівки — 2 ст. л.;
- молоко – 100 р.;
- сирі яйця – 2 шт.;
- сирі дріжджі — 10 г;
- сіль – щіпка.
Час приготування: 2,5 години.
Калорійність: близько 120 ккал на 100 р.
Яйця треба збити з сіллю. Дріжджі розчиняються в молоці (злегка підігрітому). Через 15 хв. суміш починає підніматися. Додаються висівки, і маса ставиться в тепло.
Після того, як тісто підніметься, перекладають всю масу у форму і знову ставлять в тепло на годину.
Після того, як маса підніметься вдруге, її викладають у форму і пекти в розігрітій духовці близько години.
Особливості вживання для схуднення
При надмірній вазі дієтологи призначають випічку і хліб з додаванням висівок. Це пов'язано з тим, що крім насичення організму корисними речовинами, висівковий хліб дає прекрасне почуття насичення. Процес перетравлення хліба з висівками тривалий – вуглеводи спрямовуються на поповнення організму енергією.
Дієтологи стверджують, що якщо цілий рік їсти висівковий хліб замість звичного, то можна позбавитися від 5 залежаних кілограмів.
Худнуть не повинні їсти хліба більше 150 г на добу.
Рекомендації
- Для запобігання підгоряння в духовці розміщують ємність з водою.
- Якщо хочеться отримати пористий коровай, то борошно треба просіяти і додати в неї висівки відразу ж.
- По готовності буханець виймається і опускають в гарячу воду. Потім знову ставиться в піч, де підсушується. При такому способі впливу висівки віддадуть в коровай всі корисні речовини.
Хліб з висівок, в порівнянні з пшеничними або здобними булками, можливо, програє за смаком. Але користі для здоров'я від висівкового хліба набагато більше.