Як зварити юшку з свіжомороженої або консервованої скумбрії
Іноді хочеться приготувати смачну юшку з морської риби. Відмінним варіантом для приготування цього всім відомого рибного супу є скумбрія. Сама по собі вона дуже корисна і необхідна для підтримання здоров'я і життєвих сил. Тому обов'язково потрібно знати варіанти приготування юшки з цією чудовою рибою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
скумбрія свіжоморожена - | 2 штуки |
пшоняна крупа - | 3 великі ложки |
цибулю - | половина головки |
морквина - | одна середня |
картопля - | 3 шт. |
приправи - | 1 маленька ложка |
лаврушка - | 2 листочка |
сіль і перець - | на свій смак |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Як приготувати:
- Перш ніж починати процес приготування юшки, необхідно розморозити скумбрію. Розморожувати рибу рекомендується в холодильнику протягом 2 годин. Не варто розморожувати в гарячій воді або в мікрохвильовій печі, інакше зіпсуватися весь смак м'яса скумбрії;
- Далі промиваємо тушки риби в прохолодній воді;
- Потім приступаємо до очищення тушок. Нутрощів у скумбрії не багато, її слід розрізати вздовж і прочистити живіт. Потім тушку добре промивається зверху і всередині;
- Далі рибини необхідно розрізати вздовж на невеликі шматочки;
- Для юшки варто використовувати голови, плавники, хвостові частини;
- Картоплю слід сполоснути і очистити від шкірки;
- Цибуля звільняємо від лушпиння, моркву споліскуємо від бруду, зчищають шкуру;
- У каструлю слід налити півтора літра води і ставимо на вогонь;
- Воду довести до кипіння, потім в неї викладається пшоняна крупа і насипається трохи солі;
- Тим часом картоплини потрібно нарізати на невеликі кубики;
- Моркву нарізаємо соломкою;
- Цибуля шинкуется на невеликі кубики;
- Нарізані овочі засипаються в каструлю з пшоном;
- Додаємо кілька листочків лаврушки і насипаємо овочеву приправу;
- Залишаємо отвариваться до напівготовності картоплі;
- Після цього викладаємо в каструлю рибу і залишаємо отвариваться;
- Варитися риба повинна протягом 10 хвилин, за цей час скумбрія повністю звариться;
- Потім юшку потрібно зняти з вогню, розливаємо по тарілках, посипаємо чорним перцем і нарізаною зеленню петрушки.
Як зварити юшку з голови риби з вершками
Які компоненти будуть потрібні:
- 3-4 голови скумбрії, додатково можна використовувати хвостові частини і плавники;
- два-три картопляні бульби;
- одна морквина невеликого розміру;
- половина головки цибулі;
- вершки – 250 мл, бажано з жирністю 10 %;
- 40 г масла вершкового;
- сіль на свій смак;
- кріп і петрушка – ½ пучка.
Час приготування – 50-60 хвилин.
Калорійність – 155 ккал.
Приступаємо до приготування:
- З картоплі потрібно зрізати шкірку, промити і ріжемо на середні скибочки;
- Потім наливаємо в каструлю воду півтора літра і ставимо на плиту прогріватися;
- Засипаємо в воду картоплю і залишаємо отвариваться до напівготовності, приблизно 5-7 хвилин;
- З половини головки цибулі необхідно прибрати шкірку, шаткуємо на невеликі квадратики;
- Ставимо на плиту сковорідку викладаємо вершкове масло і залишаємо прогріватися;
- На масло, що розтопилося слід засипати цибулю, перемішуємо і залишаємо обсмажуватися;
- Морквину промиваємо, зчищають бруд і протираємо на тертці з великими зубцями;
- Засипаємо морквину до картоплі, змішуємо овочі і продовжуємо обсмажуватися кілька хвилин;
- Промиваємо рибу і викладаємо в каструлю до картоплі;
- Потім викладаємо засмажку;
- Залишаємо отвариваться близько 10 хвилин;
- Після цього заливаємо в юшку вершки, розмішуємо і підсолюємо;
- Відварюємо ще близько 5-7 хвилин;
- Далі вуха необхідно зняти з вогню;
- Розливаємо по тарілках, присипаємо посіченою зеленню.
Читайте як приготувати смачний запашний хліб на кефірі без дріжджів.
Рецепт смачної курячої печінки з цибулькою і пряними травами. Це варто спробувати!
Як приготувати ніжний і смачний заварний крем для бісквіта або торта «Наполеон».
Рецепт юшки з консерви з пшоном
Юшка буде готуватися з наступних компонентів:
- скумбрія в консервованому вигляді – одна банка;
- картопля – 5 штук;
- цибуля – одна головка;
- рослинна олія;
- 100 грам пшоняної крупи;
- сіль на свій смак;
- пара пучок перцю в молотом вигляді;
- кілька листочків лаврушки;
- зелень кропу, петрушка – 5 стебел.
Період приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 132 ккал.
Як готувати юшку з консервованої скумбрії:
- У каструлю наливаємо воду, півтора літра буде достатньо, ставимо на плиту і прогріваємо;
- Як тільки вода почне кипіти додаємо трохи солі, тому що в консервах теж є сіль;
- Викладаємо у киплячу воду пшоняну крупу і залишаємо отвариваться;
- Картоплю треба почистити від шкірки, промиваємо і ріжемо на невеликі кубики;
- Засипаємо картоплю в ємність з водою і пшоном;
- З цибулини знімаємо піну і нарізаємо кубиками;
- Морквяний коренеплід потрібно промити, очистити від шкірки і протерти на тертці з крупною решіткою;
- Ставимо На вогонь жаровню, наливаємо олію і прогріваємо;
- Викладаємо на гаряче масло цибулю з морквою, перемішуємо і залишаємо зажариваться протягом 3-4 хвилин;
- Після цього засмажку слід викласти в бульйон;
- Потім відкриваємо банку з рибними консервами і викладаємо консерви в ємність до інших компонентів;
- Додаємо в юшку лавровий лист, трохи чорного перцю і проварюємо ще 3-4 хвилини;
- Далі потрібно вимкнути вогонь, посипаємо посіченою зеленню і прикриваємо кришкою;
- Наполягаємо хвилин 15-20 і розливаємо по тарілках.
Юшка з голів скумбрії з рисом в мультиварці
Готувати будемо з наступних компонентів:
- скумбрія свіжа – 3-4 голови;
- половина склянки рису;
- 3-4 картоплі;
- морква – 1 штука;
- цибуля – половина головки;
- дві лаврушки;
- перець запашний – 2-3 штуки;
- кілька гілочок кропу, петрушки.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 145 ккал.
Приступаємо до приготування:
- З голів бажано прибрати зябра, тому що вони будуть надавати вусі гіркуватий присмак;
- Додатково можна використовувати плавники, хвостові частини;
- Рибу складаємо в ємність мультиварки, додатково посипаємо сіллю, викладаємо кілька горошин запашного перцю і кілька листочків лаврушки;
- Заливаємо рибу водою, півтора літра буде достатньо;
- Вибираємо режим «Суп» і залишаємо отвариваться протягом 15 хвилин;
- Далі потрібно очистити картоплю, сполоснути і нарізати кубиками;
- Морквину промиваємо, знімаємо шкірку і нарізаємо соломкою;
- З лука прибираємо лушпиння і дрібно шаткуємо;
- Рис потрібно ретельно промити в декількох водах. Заливаємо його гарячою водою, щоб крупа розпарити;
- Потім рибу необхідно вийняти з бульйону, відокремлюємо м'ясо від кісток;
- Бульйон потрібно процідити через сито;
- Переливаємо очищений бульйон в ємність мультиварці, засипаємо в нього всі овочі, додаємо рис;
- Насипаємо трохи солі, вибираємо режим «Суп» і залишаємо готуватися протягом 30 хвилин;
- Як тільки час вийде, потрібно відкрити кришку, додаємо шматочки риби, посипаємо зелень;
- Закриваємо кришку і залишаємо настоюватися протягом 15 хвилин;
- Після цього юшку можна розливати по тарілках.
Поради кулінарів
- рибу варто використовувати свіжу без стороннього запаху;
- не варто викладати у воду скумбрію в самому початку приготування, інакше вона швидко розвариться;
- цибулю з морквою можна смажити або викладати в свіжому вигляді;
- наприкінці краще посипати свіжою зеленню, вона додасть приємний аромат.
Юшка з скумбрії – це прекрасне перше блюдо на обід. Цей суп виходить дуже ароматним і поживним. При дотриманні рецептури можна зробити чудову юшку, яка відмінно наситить і залишиться в пам'яті тривалий час.