26 апрель 2019 1 318

Як варити смачну традиційну юшку з минтая

Звичайно ж, всі ми неодноразово чули про користь супів. Їх регулярне вживання відновлює роботу ШКТ, сприяє очищенню організму і, відповідно, схудненню. Саме тому суп – це невід'ємна частина обіднього столу людей, що піклуються про своє здоров'я.

Різноманітність супів, безумовно, велике, але сьогодні ми з вами розглянемо рецепт приготування традиційного російського супу – юшки, а саме юшки з минтая.

Справжня, класична вуха не містить у своєму складі великої кількості інгредієнтів і спецій, тільки риба, картопля, цибуля, морква і свіжа зелень.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
вода - 3 л
минтай свіжоморожений - 1 кг
картопля - 0,8 кг
морквина - 1 шт.
цибуля болгарський - 3 шт.
зелень кропу - невеликий пучок
лаврушка - 2 шт.
сіль поварена - за смаком
суміш чорного і запашного перцю - по дрібці
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 32 Ккал

Приготування юшки з минтая:

  1. Тушки минтая необхідно розморозити, промити, а потім, нарізавши на шматочки середньої величини, відварити протягом 25 хвилин (після закипання) в 3 л підсоленої по вашому смаку води;
  2. За той час, поки буде варитися рибний бульйон, підготуйте овочі. Картоплю наріжте на невеликі кубики, цибулю наріжте півкільцями, а моркву брусочками;
  3. Після того, як рибний бульйон буде зварений, вийміть з нього шматочки риби і додайте овочі. Варіть протягом 35 хвилин, до готовності картоплі;
  4. Охолоджену рибу очистити від кісток, а потім, в кінці приготування, знову поверніть в суп;
  5. Так само, за 2-3 хвилини до кінця приготування в юшку необхідно додати подрібнену зелень кропу і суміш перців (на ваш смак);
  6. Готову юшку залиште на 10-15 хвилин під закритою кришкою – їй необхідно настоятися. Це дозволить всім смаків і ароматів розкритися повною мірою.

Рецепт юшки з минтая з рисом

Серед усього розмаїття супів величезною популярністю користуються саме рибні, або як їх ще називають – вуха. Вуха – це легке, нежирне, дієтичне і дуже корисне перше блюдо, яке в оригіналі має варитися зі свіжої риби і обов'язково на багатті.

Але, на жаль, у сучасному світі не кожна господиня може під час приготування обіду вдатися до використання казанка і багаття. Та й свіжого минтая в наших регіонах вже точно не роздобути.

Тому пропонуємо вашій увазі рецепт юшки з минтая з рисом, модифікований під умови сучасної кухні.

Інгредієнти:

  • минтай – 3 тушки;
  • рис – 2 ст. л.;
  • картоплини – 4-5 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • болгарський цибуля – 2-3 головки;
  • вода – 3,5 л;
  • кам'яна сіль;
  • перчик чорний горошок – 6-7 шт.;
  • перець духмяний горошок – 3-4 шт.;
  • горілка – 2 ст. л.

Час приготування страви: 60 хв.

Калорійність на 100 г: 49 кКал.

Приготування:

  1. Обробіть риб'ячі тушки: відріжте голови, видаліть зябра, очистіть тушки від нутрощів і ретельно промийте під проточною водою;
  2. У каструлю з водою покладіть очищену рибу разом з головами і поставте варитися на середній вогонь. Варіть рибний бульйон протягом півгодини, а потім витягніть з нього всі риб'ячі частини: голови вам більше не знадобляться, а ось тушки очистіть від кісток і поверніть в бульйон;
  3. У цей же самий час введіть в киплячий рибний бульйон і овочі: картоплю і моркву, нарізані брусочками, цибулю – нашатковану півкільцями.
  4. Рис промийте в декількох водах і так само введіть в вуха;
  5. Приправити суп сіллю, перцем (запашним і чорним) і варіть до готовності, приблизно 30 хвилин;
  6. В кінці приготування додайте в юшку горілку і відразу ж зніміть каструлю з вогню. Дайте супу настоятися протягом декількох хвилин;
  7. При подачі до столу, для додання пікантності, можете додати в кожну тарілку з юшкою по часточці лимона.

Ситний рибний суп з пшоном

Такий суп, як вуха – дуже цінний серед любителів риби. Кожна господиня його готує за своїм «фірмовим» рецептом. Ми пропонуємо вам приготувати юшку з філе минтая з пшоном.

Пшоно – це ідеальна крупа для приготування рибних супів, так як вона не перебиває рибний смак і аромат. Юшка з минтая з пшоном виходить неймовірно ситної, смачною і корисною. Обов'язково спробуйте!

Необхідні інгредієнти:

  • свіжоморожена риба (минтай) – 3 шт.;
  • пшоно – 0,5 ст.;
  • картоплини – 6 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибулини – 3 шт.;
  • вода – 3 л;
  • сіль, перчик – за смаком;
  • свіжа зелень коріандру – кілька гілочок.

Тривалість приготування: 1 год.

Калорійність на 100 г: 37 кКал.

Приготування страви:

  1. Розморозьте рибу, а потім очистіть її і промийте. Наріжте на порційні шматочки і, заливши водою, поставте варитися на слабкому вогні, протягом 25-30 хвилин;
  2. Тим часом, поки вариться рибний бульйон, займіться підготовкою інших інгредієнтів. Картоплю наріжте кубиками, моркву натріть на тертці з великими отворами, а цибулю нашаткуйте зручним для вас способом;
  3. Додайте підготовлені овочі і промите пшоно в киплячий рибний бульйон, приправте сіллю і перцем за смаком, прикрийте кришкою і варіть до готовності (близько півгодини);
  4. Промийте гілочки коріандру, обтрусіть від зайвої рідини і подрібніть. Потім введіть зелень у вже готову юшку. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися (не менше 10 хвилин);
  5. Смачна юшка з минтая з пшоном готова, приємного апетиту!

Як приготувати смачну мамалигу з кукурудзяного крупи читайте в нашій статті.

Рецепти соковитою тріски — спробуйте приготувати рибу за нашими рецептами.

Читайте як приготувати брусничний соус до м'яса — його кислуватий смак прекрасно гармонує з будь-яким м'ясом.

Варіант приготування в мультиварці

В мультиварці можна приготувати безліч різноманітних страв і суп вуха – не виняток. Для того щоб приготувати цей чудовий суп, все що від вас потрібно – це підготувати необхідні інгредієнти, помістити їх у чашу мультиварки і, включивши програму «суп», займатися своїми улюбленими справами або ж просто відпочивати.

Інгредієнти для приготування:

  • свіжий минтай – 1 шт.;
  • болгарський цибуля – 2 шт.;
  • картопля (велика) – 3-5 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • вода – 2 л;
  • слив. масло – 50 г;
  • лавр. лист – 1 шт.;
  • сіль, перець – по щіпці;
  • оливки – кілька штук;
  • зелень петрушки – невеликий пучок.

Час приготування: 45 хв.

Калорійність на 100 г: 35 кКал.

Етапи приготування наваристого супу з минтая в мультиварці:

  1. Підготуйте всі інгредієнти, необхідні для приготування супу юшки: рибу наріжте порційними шматочками, картоплю кубиками, цибулю нашаткуйте, а моркву натріть на тертці;
  2. Складіть всі підготовлені інгредієнти в чашу мультиварки, залийте водою, приправити сіллю і перцем за смаком, додайте шматочок масла і лаврушку. Закрийте каструлю, увімкніть програму «суп» на 40 хвилин;
  3. Після сигналу про закінчення приготування відкрийте кришку мультиварки, спробуйте суп на смак, при необхідності досоліть. Подрібніть зелень петрушки, наріжте кільцями кілька оливок і додайте у вже готову юшку;
  4. Подавайте суп вуха гарячої, безпосередньо після приготування.

Поради кулінарам

  1. В юшку додаються овочі і мінімальна кількість спецій, так як їх велика кількість може призвести до того, що бульйон втратить свій особливий рибний аромат;
  2. При купівлі замороженого минтая, зверніть свою увагу на те, щоб він був покритий тонкою крижаною глазур'ю. Риба, позбавлена такого покриття, при тривалому заморожуванні всихає і стає несмачною;
  3. Для того, щоб вуха вийшла прозорою, уважно стежте за процесом її закипання. Як тільки бульйон закипить – тут же зніміть шумівкою утворюється пінку.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: