12 июнь 2019 6 430

Як смачно приготувати скумбрію в цибулинні за 3 хвилини

Скумбрія – дуже жирна і дуже корисна риба, улюблена всіма росіянами. Хто зможе відмовити собі в задоволенні скуштувати її з гарячою картоплею? Найбільше у нас поширене вживання скумбрії в копченому вигляді. Проте останнім часом багато стали сумніватися в безпеці промислового копчення, та й ціна на таку рибку, порівняно з сирої, злітає в рази.

Пропонуємо вам доступні рецепти копченої скумбрії, які ви зможете втілити своїми руками, витративши мінімум сил і засобів. В результаті вийде ароматна і золотиста копчена рибка, яку, якщо і можна відрізнити від купленої в магазині, то тільки в кращу сторону.

Самий головний секрет – це «холодне копчення» скумбрії в лушпинні цибулі зі спеціями і сіллю, іноді з завареним чорним чаєм. З цих інгредієнтів готується розсіл, в якому пару-трійку доби риба маринується.

Замаринована або зварена в лушпинні цибулі скумбрія втрачає свій характерний специфічний запах (запах риб'ячого жиру), стає м'якою, ніжною, буквально тане в роті і, в той же час, не втрачає форму.
Солона скумбрія в цибулинні
Інгредієнти Кількість
морської солі (великої) - 1,5 столових ложки
води (фільтрованої) - 1 літр
скумбрії - 2 середні
меленого чорного перцю - 0,5 чайної ложки
лушпиння репчатых цибулин - з 4 шт.
чорного перцю - 5 горошин
сушеного кропу - 2 чайні ложки
цукрового піску - 2 чайні ложки
5% оцту - 1 їдальня ложка
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 грам: 55 Ккал

Готуємо рибу: розморожуємо, якщо потрібно, чистимо, промиваємо.

Поміщаємо цибульну лушпиння в каструлю з підготовленою водою. Можна злегка «втопити» лушпиння у воді, щоб вона віддала свій колір майбутнього розсолу. Варимо на сильному вогні 20 хвилин. Частина води випарується, це нормально.

Проціджуємо розсіл і додаємо в нього сіль, цукор, перець (весь), сушений кріп і столовий оцет. Гарненько перемішуємо. Залишаємо маринад до повного охолодження.

Настав час безпосередньо засолювання скумбрії: поміщаємо рибини в обраний контейнер для маринування (краще, якщо він буде скляним або керамічним, не використовуйте пластик або метал). Заливаємо скумбрію розсолом так, щоб він покривав її, зверху поміщаємо прес.

У такому вигляді риба повинна зберігатися 12 годин. За цей час її потрібно кілька разів перевернути з боку на бік. Після цього риба повинна настоятися в холодильнику ще приблизно добу.

Краще всього поєднується така скумбрія з відварною картоплею, червоним цибулею і олією.

Варена скумбрія в цибулинні за три хвилини

Це не просто швидкий, а буквально стрімке рецепт. Інгредієнтів потрібно дуже мало часу теж, всього 3 хвилини, а пряна малосольна скумбрія з'явиться на вашому столі!
  • 1 велика або 2 невеликих скумбрії;
  • 1 літр фільтрованої води;
  • 5 столових ложок великої морської солі без гірки;
  • 5 жмень цибулиння.

Розсіл готується з розрахунку 1 столова ложка солі на 200 грам води. Якщо у вас більше риби, то кількість розсолу відповідно збільшується.

Занурюємо цибульну лушпиння в розсіл, даємо закипіти, варимо 5 хвилин. Зменшуємо вогонь і кладемо рибу прямо в ємність з лушпинням цибулі. Варимо 3 — 5 хвилин. Будьте уважні: перетравлювати скумбрію не можна, інакше вона втратить форму і буде розвалюватися. Дістаємо рибу, очищаємо його від лушпиння.

От і все! Можна подати рибку з відвареною картоплею і нерафінованою соняшниковою олією.

Скумбрія в цибулинні з чаєм

  • 1 їдальня ложка чорного крупнолистового чаю;
  • 2 скумбрії;
  • 2-3 жмені лушпиння цибулі ріпчастої;
  • 1 літр води фільтрованої:
  • 3 столових ложки крупної морської солі;
  • 1 їдальня ложка цукрового піску.

У каструлі доводимо до кипіння і проварюємо 5 хвилин чай, лушпиння цибулі, сіль і цукор. Повністю охолодити.

Готуємо рибу: відрізаємо голову і хвіст, видаляємо нутрощі та плівку, промиваємо. Кладемо рибу в широкий посуд під вантаж так, щоб розсіл її покривав. Залишаємо в прохолодному місці на дві доби.

Не забувайте перевертати скумбрію для рівномірної просолення і красивого забарвлення.

Перед подачею таку рибу добре збризнути лимонним соком.

Скумбрія в цибулинні з рідким димом

Багато люблять скумбрію саме в копченому вигляді, тому і домашньому делікатесу хочеться додати специфічний аромат. Як це зробити?

Можна скористатися рідким димом. Це спеціальний концентрат, рідину, в яку додається очищений від смол дим, що отримується при спалюванні деревини. Такий продукт можна придбати в продуктовому супермаркеті.

Скумбрія, замаринована з додаванням рідкого диму, без зайвих зусиль придбає яскравий смак копчення.

  • 3 столові ложки концентрату «Рідкий дим»;
  • 2 скумбрії;
  • 2-3 жмені лушпиння ріпчастої цибулі;
  • 1 літр води;
  • 3 столові великої морської солі;
  • 2 столові ложки цукрового піску.

У каструлю кладемо цибульне лушпиння, додаємо воду, варимо 15 хвилин. Після цього майбутній маринад проціджуємо.

Змішуємо повністю остиглий маринад з сіллю, цукровим піском і рідким димом. Заливаємо заздалегідь підготовлену, почищений і промиту скумбрію так, щоб вона була повністю покрита.

Риба повинна маринуватися в прохолодному місці протягом двох днів. Не забуваємо періодично її перевертати.

Після закінчення 2-х діб виймаємо скумбрію, обсушуємо, нарізаємо і подаємо до сімейного столу.

Пряна скумбрія в цибулинні

Така рибка сподобається любителям незвичайних смаків. Вона виходить вишуканою і ароматною. Домашнє маринування робимо м'якоть скумбрії особливо ніжною. Таке блюдо можна подати з відвареною картоплею і буряковим салатом і на святковий стіл, і до сімейного вечері.

 

  • 1 літр фільтрованої води;
  • 2 скумбрії;
  • 3 столові ложки морської крупної солі;
  • 1,5 столові ложки цукрового піску;
  • 3-4 жмені лушпиння ріпчастої цибулі;
  • 100 мл міцно завареного чорного чаю;
  • 1 чайна ложка меленого коріандру;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 5 горошин меленого перцю;
  • Лавровий лист.

У невеликій каструльці доводимо до кипіння промиту цибульне лушпиння. 10 хвилин варимо на середньому вогні, після цього вимикаємо і даємо настоятися хвилин 15 — 10 під кришкою.

Відвар з цибулиння проціджуємо і вмішуємо в нього сіль, цукор, запашний і чорний перець, коріандр і пару лаврових листочків. Вливаємо чайну заварку і повністю охолодити.

Рибу готуємо: видаляємо хвіст і голову, чистимо, не забуваємо видалити чорну плівку – вона дає гіркоту. Викладаємо скумбрію у велику плоску форму, покриваємо получившимся маринадом так, щоб він покривав рибини.

Скумбрія повинна маринуватися 2-3 дні в холодному місці. Не забувайте перевертати кожну рибину вранці і ввечері, щоб маринад рівномірно розподілявся і просочував тушки.

Готову рибу потрібно викласти на паперові рушники і добре обсушити.

Читайте як смачно зварити консерви з річкової риби в домашніх умовах.

Дієтичний шашлик з риби на мангалі, читайте і візьміть на замітку — у «сезон пікніків» вам він стане в нагоді!

А ви знаєте скільки запікати рибу в духовці у фользі, читайте рекомендації.

Кілька корисних порад

  1. Якщо ви придбали заморожену скумбрію, її потрібно повністю розморозити. Щоб не порушити структуру тканини, покладіть рибу на блюдо і поставте в холодильник на добу. Розморожена таким чином, вона не втратить ні форми, ні смаку;
  2. Відріжте голову і хвіст, вичистіть рибини і промийте під негарячій проточною водою. Не забудьте прибрати чорну плівочку всередині – вона буде гірчити і псувати смак приготованого блюда;
  3. Для правильного маринування знадобитися широка містка посуд – форма для засолювання;
  4. Коли прийде час помістити в маринад скумбрію, потрібно пам'ятати, що вона буде постійно спливати. Тому краще відразу помістити на неї страву з вантажем;
  5. Не забувайте перевертати рибини в процесі маринування – приблизно 2-3 рази на добу. Це потрібно для того, щоб вони рівномірно просочилися розсолом;
  6. Зварену в лушпинні цибулі скумбрію слід охолодити перед тим, як подавати на стіл. Ця страва добре саме в холодному вигляді.

Скумбрія в цибулинні, приготована за наведеним вище рецептами, сподобається всім любителям рибних делікатесів. Господині можуть вбити відразу двох зайців: побалувати домашніх і подбати про їхнє здоров'я. Адже скумбрія, не пройшла промислове копчення, не містить супроводжуючих його канцерогенів.

Зате корисні речовини – поліненасичені жирні кислоти та вітаміни, мікроелементи залишаються в ній. Собівартість такої страви низька, затрати часу і сил господині маленькі, а насолода прекрасним смаком і користь величезні.

Адже чим більше на нашому столі домашніх, з любов'ю приготованих страв, тим більшу користь вони принесуть здоров'ю ваших домочадців, зібравши їх за дружнім сімейним столом!

Що ще почитати: