Знатні рецепти турецької кухні покроково
Турецьку кухню багато називають найбагатшою в світі. В ній рясніють рецепти різних страв, що відрізняються вишуканим смаком. Рецепти їх приготування зберігаються століттями, а знає про них кожна турецька господиня.
Серед страв Туреччини зустрічаються як прості страви, які може приготувати кожен з нас, так і досить складні, що може осилити тільки справжній майстер своєї справи.
Кулінарні традиції
Трапеза у жителів Туреччини може займати 4-5 годин. В цій країні не прийнято їсти на самоті. Перекушування на ходу не вітаються.
Сніданок складається з хліба, чаю, маслин і сиру. На обід прийнято подавати не менше трьох страв. Під час їжі на столі завжди повинен бути присутнім суп.
Хліб в Туреччині займає особливе місце. З ним пов'язано багато традицій. Турок ніколи не буде їсти хліб, який був приготовлений не сьогодні. Крім білого хліба в цій країні прийнято пекти коржі.
З чотирьох сторін Туреччини – море. Тому в цій країні багато рибних страв. Її готують різними способами, але найбільш популярний — обсмажування на деревному вугіллі, що дозволяє рибі отримати неповторний аромат.
М'ясо з турецьким традиціям повинне бути приготоване на відкритому вогні. Для приготування відбирають м'ясо кращих племінних баранів.
Найбільш виразний смак турецької кухні у приготованих холодних овочевих страв, які завжди красиво оформляються і приправляється соком лимона. Обов'язкові компоненти кухні цієї країни – часник і цибулю.
Нижче розглянемо рецепти перших страв турецької кухні, а також, що готують на друге кухаря цієї країни, ну і способи приготування їх знаменитих солодощів.
Салат з баклажанів — смакота на кожен день спробуйте наші рецепти.
Млинці з грибами і сиром — смачне частування для всієї родини.
Спробуйте приготувати смачні рецепти рулетиків з начинкою з сиру і часничку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясний бульйон - | 2 літра |
борошно з пшениці - | 60 грам |
баранина (з потилиці туші) - | 300 грам |
м'ясні баранячі кісточки - | 600 грам |
вершкове масло - | 120 грам |
морква - | 1 шт. |
цибулю - | 1 шт. |
сіль - | за смаком |
яєчні жовтки - | 3 штуки |
сік лимона - | 50 мл |
червоний перець у помелі - | 1 ст. ложка |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 г: 80 Ккал |
Це блюдо в турецькій кухні вважається одним із самих популярних. За традицією такий суп повинен бути приготований з потилиці тушки баранчика. Такий суп можна назвати простим у приготуванні, але спробувати реалізувати рецепт має кожна господиня.
М'ясо баранини нарізаємо на маленькі шматочки. Цибулю і моркву очищаємо від шкірки.
Кістки, шматочки м'яса, моркву і цибулю покласти в каструлю з м'ясним бульйоном і варимо на маленькому вогні протягом трьох годин. При цьому потрібно періодично з допомогою шумівки знімати утворилася на поверхні бульйону піну.
Після закінчення варіння м'ясо повинно стати м'яким. Бульйон проціджуємо і перелити в іншу ємність. М'ясо нарізаємо максимально дрібними шматочками і перекладаємо в проціджений бульйон.
На олії обсмажуємо борошно і додаємо її в м'ясний бульйон. Блюдо підсолюємо, перемішуємо, доводимо до стану кипіння.
Готуємо соус. Для цього жовтки збиваємо з лимонним соком і додаємо в каструлю.
Щоб прикрасити суп, потрібно червоний перець обсмажити на вершковому маслі. Після того, як суп буде перелитий в супницю, посипаємо його обсмаженою перцем.
Турецький суп-пюре з сочевиці
Це блюдо відрізняється своїм пряним ароматом і смаком. Добре поєднується з грінками, які приготовані з додаванням сиру та часнику. Якщо при приготуванні вершкове масло замінити рослинним, а також виключити сирні грінки, то страву можна готувати в дні посту.
Необхідні продукти (на 10 порцій):
- червона сочевиця – 400 грам;
- масло тваринного походження – 120 грам;
- томатна паста – 75 грам;
- сухі орегано, базилік, м'ята — за смаком;
- масло рослинне – 30 мл;
- один лимон;
- чорний перець в помелі;
- сіль;
- вода – 2 літри.
Інгредієнти, необхідні для приготування грінок:
- хліб для тостів – 250 грам;
- сир твердих сортів – 200 грам;
- 5 зубчиків часнику;
- масло рослинне – 30 мл
Час приготування – 50 хвилин.
Калорії — 132 ккал на 100 грам страви.
Лимон ретельно вимиваємо. Сочевицю промиваємо в семи водах.
У каструлю з товстим дном викладаємо рослинне масло і розтоплюємо його. Додаємо олію, томатну пасту і сочевицю. Все обсмажуємо, періодично помішуючи, поки сочевиця не придбає світлий колір.
Наливаємо в каструлю з сочевицею воду, доводимо до стану кипіння, після чого зменшуємо вогонь і продовжуємо варити на слабкому вогні.
Коли сочевиця розвариться, додаємо сіль, перець, м'яту, базилік, орегано і проварюємо ще 15 хвилин.
Поки суп доваривается, готуємо грінки. Часник подрібнюємо за допомогою преса, сир натираємо на тертці. Грінки обсмажуємо на сухій розпеченій сковороді. При бажанні можна обсмажувати на рослинному маслі.
Гарячі грінки обсипаємо часником і натертим сиром. Викладаємо на сковорідку і тримаємо при закритій кришці на малому вогні – сир повинен розплавиться.
Беремо іншу ємність, ставимо на неї сито і протираємо весь вміст каструлі з сочевицею. Ні в якому разі отримане пюре не можна збивати блендером, так як з'явиться зайва піна.
Подавати сочевичний суп-пюре потрібно з часточками лимона. Перед подачею блюдо видавлюємо лимонний сік. До супу подаємо грінки з сиром і часником.
Кокореч
Тепер розглянемо рецепти других страв турецької кухні. Істинно турецьке блюдо – кокореч. Це баранячі тельбухи, перетягнуті кишкою, які обсмажуються на рожні. Використовують нутрощі ягнят, які вигодовуються молоком. Саме вони вважаються найкращими при приготуванні цієї страви.
Приготувати кокореч з баранячих тельбухів в домашніх умовах практично неможливо. Справа в тому, що це блюдо готується на величезних рожнах або на відкритому вогні. Якщо його готувати вдома, то втратиться той смак, заради якої його і готують. Проте в домашніх умовах можна приготувати альтернативне блюдо.
Необхідні продукти (на 5 порцій):
- філе баранини – ½ кг;
- 2 великих томата;
- 1 зелений перець;
- 1 червоний перець;
- 5 зубчиків часнику;
- масло рослинне – 60 мл;
- одна цибулина;
- червоний перець у помелі;
- сіль.
Час готування – 3 години 20 хвилин.
Калорії — 143 ккал на 100 грам страви.
Філе баранини промиваємо і заморожуємо до такого стану, щоб воно легко піддавалося нарізці. Підморожене філе нарізаємо на максимально дрібні шматочки.
У сковороду вливаємо олію і обсмажуємо в ньому нарізані шматочки філе. Додаємо зелений і червоний перець, цибулю і смажимо на великому вогні до повного випаровування рідини. Блюдо повинне придбати золотистий колір. Коли це станеться, додаємо сіль і спеції і все перемішуємо.
У самому кінці додаємо томати, які попередньо потрібно дрібно нарізати. Злегка все обсмажуємо, стежимо, щоб не став виділятися сік з томатів.
Приготовану страву подаємо з картопляним пюре, відвареним рисом або смаженою картоплею. Можна його подати, вклавши в середину білого батона.
Донер Кебаб (шаурма)
Щоб приготувати цю страву потрібна спеціальна техніка. На кухні наших домогосподарок вона навряд чи знайдеться, тому звернемо увагу на рецепт, за допомогою якого вийде зімітувати смак справжнього Донер Кебаба без використання різних пристосувань.
Необхідні продукти (на 5 порцій):
- філе баранини – 500 грам;
- молоко – 3 ст. ложки;
- м'ясний фарш – 250 грам;
- одна цибулина;
- томатна паста – 50 грам;
- олія (оливкова) – 30 мл;
- сіль;
- чорний перець в помелі;
- різні сухі спеції.
Час готування – 3 години 40 хвилин.
Калорії – 149 ккал на 100 грам страви.
Філе баранини нарізаємо як для тонких стейків і відбиваємо його, перетворюючи в тонкі листи. Потім це м'ясо заливаємо оливковою олією, молоком, обсипаємо спеціями і залишаємо на 2 години для маринування.
Подрібнюємо цибулину до стану кашки, додаємо до фаршу разом з томатною пастою, перцем, сіллю і сухими спеціями. Все перемішуємо.
Устеляємо стіл поліетиленовою плівкою і викладаємо м'ясо, дотримуючись послідовність. Першим шаром викладаємо кілька листочків стейка, потім тонкий шар фаршу, після цього знову листи стейка. Шари повторити. Останній шар повинен бути з стейка.
Перекладене шарами м'ясо обтягуємо харчовою плівкою, сильно утрамбовуємо і кладемо в морозильник для заморожування. В морозильнику м'ясо тримаємо до тих пір, щоб воно повністю не замерзло – вона повинна легко піддаватися нарізці.
У сковороді розігріваємо трохи рослинного масла, від підмороженого Кебаб Донера відрізаємо тоненькі шматочки і обсмажуємо їх.
Страву подаємо з овочами. Це м'ясо можна загорнути в лаваш і подати на стіл.
Турецькі солодощі
Сютлач
Найсмачнішими солодощами по праву вважаються турецькі. І серед них сютлач, який вважається пудингом.
Необхідні продукти (на 5 порцій):
- крохмаль – 2 ст. ложки;
- вода – 1 літр;
- ванільний цукор – 20 грам;
- цукор – 200 грам;
- кориця — за смаком;
- круглозернистий рис – 10 ст. ложок;
- молоко – 1 літр.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорії – 97 ккал на 100 грам страви.
Рис промиваємо, заливаємо теплою водою, витримуємо 30 хвилин і зливаємо воду. Заново заливаємо рис, але вже використовуємо холодну воду. Варимо рис до готовності.
Зварений рис змішуємо з молоком, доводимо масу до кипіння і додаємо розведений у невеликій кількості молока крохмаль.
Масу проварюємо близько 5 хвилин на слабкому вогні. Додаємо звичайний і ванільний цукор і варимо ще близько двох хвилин.
Готовий пудинг розливаємо по формах і остуджуємо. Потім посипаємо корицею. Подаємо до кави або чаю.
Пахлава
Кухня Туреччини славиться самими різними солодощами та випічкою, а турецької пахлаву в ній відводиться особливе місце. Пахлаву готують в різних країнах Сходу, але саме турецький її рецепт знаходиться на першому місці серед аналогічних страв.
Необхідні продукти (на 10 порцій):
- одне яйце;
- молоко – 200 мл;
- сіль – 5 г;
- масло вершкове – 250 грам (50 гр. для тіста і 200 гр. для його мастила);
- цукрова пудра – 300 грам;
- борошно з пшениці – 500 грам;
- кориця – ½ чайної ложки;
- волоські горіхи – 300 грам.
Інгредієнти, необхідні для приготування сиропу:
- вода – 200 мл;
- цукор – 200 грам;
- мед – 30 грам.
Час приготування – 2 години 30 хвилин.
Калорії – 374 ккал на 100 грам страви.
В миску гіркою просіваємо борошно, солимо. У гірці робимо поглиблення, додаємо масло (вершкове), попередньо розтоплене, яйце, тепле молоко. Замішуємо тісто. Воно повинно бути крутим, але дуже еластичним. Якщо тісто вийде дуже крутим, можна в процесі замісу долити трохи теплого молока. Тісто вимішуємо не менше семи хвилин. Воно не повинно прилипати до рук.
Готове тісто закутуємо в харчову плівку і залишаємо на 30 хвилин на столі.
Волоські горіхи подрібнюємо і змішуємо їх з корицею. Додаємо цукрову пудру.
Тісто розділяємо на кульки. Їх повинно вийде близько 24 штук. Поки готуємо пахлаву з однієї кульки, інші потрібно прикрити, щоб тісто не висихало.
Кожен кульку розгортаємо в тонкий пласт, обмазуємо розм'якшеним вершковим маслом і обсипаємо горіховою начинкою. Потім акуратно скручуємо в рулет, який повинен бути нещільним. Після цього рулет як би сплющує, роблячи натискання з двох її кінців. Краї тіста заправляємо всередину.
Коли всі рулети готові, викладаємо їх на деко, вистелений пергаментним папером. Рулети обмазуємо жовтком і відправляємо в заздалегідь прогріту до 200 градусів духовку. Витримуємо в ній рулети близько 15 хвилин, потім дістаємо і обмазуємо розтопленим вершковим маслом. Температуру в духовці зменшуємо до 160 градусів, знову поміщаємо в неї рулети і запікаємо пахлаву ще 50 хвилин.
Поки запікаються рулети потрібно приготувати сироп. Змішуємо мед, цукор і воду. Отриману суміш кип'ятимо 15 хвилин.
Після того, як турецька пахлава спечеться, перекладаємо її на зручний блюдо і заливаємо цукровим сиропом. Готові солодощі, прикривши зверху кришкою, залишаємо на 6 годин.
Приємного апетиту!