Чому на Світлу Пасху прийнято пекти паски
Здавна великодні приготування полягають у розписі яєць і випіканні святкової паски. Усталені звичаї навіть не викликають питання, а звідки це пішло? А все ж цікаво, чому на Великдень печуть паски? Виявляється, коріння треба шукати в древніх переказах, які розповідають про життя дванадцяти апостолів і періоді розп'яття на хресті Ісуса Христа.
З історії звичаю
Перед тим як сісти обідати, учні Христа звільняли для свого вчителя вільне місце, а на стіл ставили тарілку з хлібним скибочкою. Саме так і зародився звичай залишати Ісусу шматок на спеціально відведеному для цього місці перед тим, як піти у святковий хід навколо церкви.
Після великодньої служби хліб розламували й роздавали прийшли в храм. Сьогодні таким чином подають милостиню нужденним. Але суть не в цьому, а в значенні хліба. Традиція міцно увійшла в наше життя. Донині в честь свята Світлого Великодня господині печуть хліб круглої форми, паска.
Чому на Великдень прийнято пекти саме паски?
Сім'я – це маленький храм, тому в кожному будинку повинен бути свій артос. І його висока циліндрична форма аж ніяк не випадкова. Пов'язано це з саваном Спасителя, який, як прийнято вважати, був саме таким. Паски – символ відродження, початку чогось нового, чистого і світлого.
Що стосується тесту для такого хліба, то його роблять здобним, містить багато масла і яєць. І цьому теж є своє пояснення: за життя Христос з учнями куштували тільки прісні коржі, а після Воскресіння – випечені з дріжджового тіста. Ось тому паски роблять солодкими, додають родзинки, а зверху прикрашають цукровою пудрою або глазур'ю.
Візьміть на замітку рецепт тушкованих баклажанів з м'ясом — це смачне рагу, яке з того ж дуже корисне і поживне.
Читайте як приготувати дивовижний кекс в мультиварці.
Приготування сирної паски — з чим це пов'язано?
Ритуальна страва – паска готується на основі сиру, до якого традиційно додаються:
- яйця;
- мед;
- вершкове масло;
- сметана або вершки;
- ізюм;
- варення;
- ваніль;
- зацукровані ягоди;
- лікер або настоянка.
Чому ж роблять сирну Паску, чому саме сир стає основним продуктом в приготуванні? Є дві версії. Перша сягає коріннями в біблійні часи.
Пророк Мойсей вивів рабів-іудеїв в Єгипет, у землю, де можна приємно насолоджуватися молоком і медом. Ці продукти стали уособленням щастя і блаженства іудеїв і тих, хто після смерті потрапляє в Рай. Тому-то великдень – блюдо, приготоване з використанням молока або точніше сиру.
Є і другий варіант трактування, що має вже язичницькі корені. Сир – символ родючості. У давні часи він виступав атрибутом в обрядах, що вихваляють землю. На думку язичників, сир – той продукт, який увібрав у себе все найкраще з молока.
Фарбування яєць – теж обряд?
Фарбовані і розписані яйця, як і паска, — незмінний атрибут великого церковного свята. З чим же пов'язана ця частина традиції, чому на Великдень фарбують яйця? Знову ж таки, одного чіткого пояснення немає, зате є кілька припущень.
Побутова трактування свідчить: у Великий Піст необхідно було виключити з харчування всі продукти тваринного походження. А кури нестися не переставали, яйця накопичувалися. Щоб вони не пропали, господині стали їх відварювати.
А щоб не переплутати зі свіжими, фарбували. Так ці яскраві продукти стали окрасою великодньої святкової сервірування столу.
Є і ще одна версія. В її основі лежить історія про дар яйця Марією Магдаленою римському імператору Тиберію на честь воскресіння. Правитель вважав, що як шкаралупа яєць може мати тільки білий колір, так і мертвий не може стати живим. У цей момент дар забарвиться в червоний колір.
Є і третє пояснення: Марія прикрашала яйця, щоб забавляти ними малюка Ісуса.
Різні терміни Великодня
В християнстві є різні свята, одні з них нерухомі і завжди припадають на однакове число. Наприклад, Різдво Христове. Відзначаються такі події за прийнятим сонячним календарем.
Що стосується Великодня-це свято рухливий. Кожен рік дата його змінюється. Чому ж Пасха відзначається щороку в різні числа? Цей день, який припадає на молодий місяць після дати весняного рівнодення, прийнято відзначати з 14 на 15 числа першого місячного місяця Нісана. Правда, щодо сонячного календаря, він постійно зміщується.
Спосіб обчислення дати Пасхи простий: після 21 березня, настання весняного рівнодення, приходить молодий місяць, наступний за ним неділі, і є день святкування Пасхи. Що ж робити в тому випадку, якщо молодик припаде на неділю? Відзначати в наступне.
Прикмети наостанок
- Господині під час приготування великодніх пасок повинні надягати чистий фартух;
- Якщо випічка вийшла на славу, в будинку буде панувати мир, спокій і благополуччя;
- Паска не можна розрізати вертикально. Спочатку треба прибрати верхівку, а потім відрізати по шматочку кожному з членів сім'ї. Залишилася верхньою частиною прикривали хліб, поки він не був з'їдений повністю.
Щодо великого церковного свята, який став завершенням Посту, існує безліч легенд і повір'їв, але всі вони так чи інакше йдуть корінням в історію, яку ми повинні пам'ятати і шанувати.