Як приготувати незвичайний пиріг з ананасами
У кожної господині є улюблений фрукт і улюблений рецепт випічки з цим фруктом. Найчастіше в пироги потрапляють яблука і груші, рідше – цитрусові начебто апельсинів і лимонів.
Ананаси ж довгий час залишалися на периферії кондитерського мистецтва в домашніх умовах, не в останню чергу через ціни і недоступності протягом більшої частини року.
Зараз, коли консервовані ананаси – не рідкість, і з цим фруктом все частіше готують прості знайомі десерти начебто кексів, шарлоток і відкритих пирогів. Ось деякі рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 200 г |
розпушувача - | 6 р |
спецій - | за смаком |
вершкового масла - | 110 г |
цукру - | 160 р |
яєць - | 1 шт. |
нежирних вершків - | 120 г |
ананаса (свіжого), порізати на шматочки - | 200 г |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 г: 290 Ккал |
Рецепт пирога з ананасами до чаю покроково:
- Форму для майбутнього виробу (квадрат 9х9 або кругла на 20-22 см в діаметрі) промаслить, присипати борошном;
- Поставити прогріватися духовку на 180;
- У мисці ретельно перемішати сухі інгредієнти, натерти холодне масло, розтерти до крихти; третину маси відкласти;
- В окремій мисці з'єднати молоко і яйце;
- Влити в сухі інгредієнти змішати;
- Тісто розподілити по формі, по верху розкласти ананаси і присипати відкладеної крихтою;
- Піч від 40 хвилин до години; готовий пиріг покриється золотистою скоринкою і буде легко відходити від стінок форми.
Шарлотка з консервованими ананасами
Знадобляться:
- 1 яйце;
- 180 г цукру;
- 200 г сметани (15-20%);
- 160 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 550 г консервованих ананасів шматочками.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність на 100 г: 300 кКал.
Пиріг готують так:
- Злегка збити виделкою яйце;
- Ввести цукор, знову збити;
- Викласти сметану, ретельно збивати ще декілька хвилин до абсолютної однорідності;
- Перемішати віночком пропущені через сито борошно і розпушувач;
- Всипати їх в яєчно-сметанную суміш, швидко замісити тісто, краще всього – віночком;
- Ананаси перекласти з банки, дати злегка обсохнути в окремій мисці, з'єднати з ложкою борошна, перемішати з тестом;
- Форму (круглу 24-26 см або саварэн) попередньо намаслить і присипати борошном. (можна поверх борошна зробити невеликий шар цукру – тоді на готовому виробі буде карамельна скоринка);
- Викласти тісто, рівномірно розподілити його (можна постукати трохи формою по столу – так тісто «розбіжиться» по формі саме);
- Пекти при 180 градусах півгодини, духовку попередньо розігріти; перевірка готовності – на зубочистку (повинна виходити з центру пирога суха і без грудочок);
- Подавати повністю остиглим, можна навіть потримати кілька годин у холодильнику.
Сирний пиріг з ананасами
Знадобляться:
- 400 г борошна;
- 250 мл кефіру (2.5 – 3.2 %);
- 240 г цукру;
- 4 невеликих яйця;
- 130 мл олії (соняшникова: соняшникова або оливкова олія без запаху);
- 15 г розпушувача;
- 400 г сиру;
- 12 г ванільного цукру (або пара десертних ложок екстракту ванілі);
- 400 г консервованих ананасів шматочками.
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність на 100 г: 320 кКал.
Як готувати випічку з ананасами і сиром:
- Кефір, яйця і цукор з'єднати в мисці ретельно збити (краще всього – міксером);
- Влити масло, збити ще раз до однорідності;
- Просіяну борошно і розпушувач всипати в рідку суміш; вимішувати міксером, поки все добре не змішається;
- У велику миску скласти сир, цукор (залежно від консистенції і смаку сиру), два яйця і ванільний цукор, збивати до абсолютної однорідності;
- Промаслить форму для випічки (24-26 см в діаметрі);
- Викласти тісто, рівномірно розподілити; поверх тонким шаром, намагаючись не змішувати з тестом, викласти половину начинки (можна не по всій поверхні, а місцями);
- Попередньо злив з ананасів сік, розподілити їх по начинці, викласти зверху залишки сирної маси;
- Випікати як мінімум годину (180 градусів, на розігрів поставити заздалегідь), перевіряти на зубочистку – вона повинна і з краю, і з центру пирога виходити суха і без грудочок;
- Остудити пиріг у формі (при бажанні, як і шарлотку, можна деякий час перед подачею потримати в холодильнику).
Йогуртовий пиріг з кокосом і ананасом
Знадобляться:
- 200 г борошна;
- 180 г цукру;
- 3 десертні ложки розпушувача;
- 2 десертні ложки солі;
- 3 великих яйця;
- 180 г густого натурального йогурту без смакових добавок;
- 3 десертні ложки екстракту ванілі;
- 120 вершкового масла – розтопленого і охолодженого;
- 10 великих шматочків (кубиків) свіжого ананаса;
- кокосова стружка для декору.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність на 100 г: 306 кКал.
Етапи випічки:
- Прогріти духовку до 180 градусів;
- Форму для випічки (квадрат 9х9 або круглу 20-22 см) змастити маслом;
- Борошно, пропущену через сито, перемішати віночком з цукром, сіллю і розпушувачем;
- В чистій глибокій ємності легко збити яйця, йогурт, влити ваніль і масло, перемішати;
- Сухі інгредієнти поступово вмішувати в яєчно-йогуртову масу;
- Як тільки тісто стане однорідним, викласти його у форму, зверху розкласти шматочки ананаса;
- Випікати годину (або трохи менше, в залежності від потужності духовки); пиріг повинен стати золотисто-коричневим, ананаси злегка запекутся;
- Остудити на решітці формі;
- Після повного охолодження можна подавати, посипавши кокосовою стружкою.
Ананасовий тарт татен в мультиварці
Знадобляться:
- 300 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 100+150 г цукру;
- 180 мл вершків (10%);
- 120 г сметани;
- 2 середніх яйця;
- 700 г консервованих ананасів (краще кільцями);
- 30 г великого родзинок або вишні з компоту;
- 1 пакетик розпушувача;
- 4 ст. л. соняшникової олії;
- 3 десертні ложки екстракту ванілі;
- щіпка солі;
- подрібнені горіхи для декору.
Час приготування: 85 хвилин.
Калорійність на 100 г: 329 кКал.
Як приготувати пиріг-перевертиш з консервованими ананасами в мультиварці:
- Прогріти духовку до 170 градусів;
- Вершкове масло розтопити і змастити дно і стіни чаші мультиварки;
- Висипати тонким шаром першу частину цукру;
- Розкласти кільця ананаса, попередньо злив сік і дозволивши фруктів злегка обсохнути;
- Цілі розкласти кільця не вийде – треба поділити їх на півмісяці або більш дрібні шматочки; можна викласти два або навіть три шари;
- Те, що не вмістилося на дно, помістити уздовж бортів чаші;
- Між шматочками фруктів розкласти вимитий і обсушенный родзинки (для додання пирога більш пікантного смаку можна злегка підмочити ягоди в ромі);
- У мисці змішати просіяне з розпушувачем борошно і цукор, що залишився;
- В іншій ємності збити яйця (до однорідності), покласти сметану, влити масло, вершки і екстракт ванілі;
- Яєчно-сметанную суміш влити до сухих інгредієнтів, інтенсивно і швидко замісити тісто;
- Акуратно, щоб не порушити шари фруктів, викласти тісто на ананаси; вирівняти лопаткою;
- Готувати на режимі «випічка» близько 80 хвилин (останні півгодини краще час від часу заглядати і контролювати процес); верх пирога повинен покритися золотистою скоринкою;
- Чашу мультиварки залишити при кімнатній температурі, остудити готовий виріб; витягти його, перевернувши на зручне плоске блюдо;
- Подавати трохи теплим, або охолоджувати декілька годин;
- При подачі можна прикрасити подрібненими горіхами (підійде пекан або бразильський горіх) та/або кокосовою стружкою.
Юшка з осетра — незвичайно смачне блюдо з риби. Спробуйте приготувати його за нашим рецептом.
Найсмачніший рецепт млинців з грибами або куркою тут.
Читайте як приготувати наваристий гороховий суп з конченностями.
Загальний рада
Ананас сам по собі – досить солодкий фрукт, тому ті, хто не люблять приторную випічку, можуть сміливо зменшувати кількість цукру в тесті на 10-15% відсотків. Якщо стиглий фрукт і хорошої якості, смак готового виробу від цього не постраждає, а калорійність виразно зменшиться.
Напої до випічки — коктейлі з ананасами
Ще два рецепту – коктейлі з ананасом і тропічними фруктами, які можна подати разом з одним із цих десертів або іншої солодкої закускою.
Коктейль на основі білого вина з манго
Знадобляться:
- 200 г заморожених шматочків ананаса;
- 100 г заморожених шматочків манго;
- 250 мл охолодженого білого вина;
- 180 мл соку ананаса;
- 60 мл імбирного лікеру;
- 40 мл лаймового соку.
Час приготування: 5 хвилин.
Калорій в 100 г: 128 кКал.
Фрукти і рідини з'єднати у блендері збити. Отримана суміш повинна бути однорідною і досить рідкою. Подавати негайно, прикрасивши листям і шматочками ананаса.
Коктейль на основі імбирного елю з апельсином
Знадобляться:
- 720 мл соку апельсина;
- 500 мл імбирного елю;
- 350 мл лаймового соку;
- 130 г дрібного цукру;
- 500 мл соку ананаса.
Час приготування: 5 хвилин + охолодження.
Калорій в 100 г: 101 кКал.
З'єднати всі інгредієнти в глечику і ретельно перемішати. Остудити. Подавати в келихах з льодом.
Висновок
Ананас хороший не тільки у свіжому вигляді, але і прекрасно «звучить» у випічці, гармоніює зі смаками горіхів кокоса, сухофруктів і цитрусових. При бажанні можна урізноманітнити десерти з ананасом іншими екзотичними фруктами (зразок манго або папайї) або шоколадом.