12 апрель 2019 4 695

Як приготувати незвичайний пиріг з ананасами

У кожної господині є улюблений фрукт і улюблений рецепт випічки з цим фруктом. Найчастіше в пироги потрапляють яблука і груші, рідше – цитрусові начебто апельсинів і лимонів.

Ананаси ж довгий час залишалися на периферії кондитерського мистецтва в домашніх умовах, не в останню чергу через ціни і недоступності протягом більшої частини року.

Зараз, коли консервовані ананаси – не рідкість, і з цим фруктом все частіше готують прості знайомі десерти начебто кексів, шарлоток і відкритих пирогів. Ось деякі рецепти.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна - 200 г
розпушувача - 6 р
спецій - за смаком
вершкового масла - 110 г
цукру - 160 р
яєць - 1 шт.
нежирних вершків - 120 г
ананаса (свіжого), порізати на шматочки - 200 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Рецепт пирога з ананасами до чаю покроково:

  1. Форму для майбутнього виробу (квадрат 9х9 або кругла на 20-22 см в діаметрі) промаслить, присипати борошном;
  2. Поставити прогріватися духовку на 180;
  3. У мисці ретельно перемішати сухі інгредієнти, натерти холодне масло, розтерти до крихти; третину маси відкласти;
  4. В окремій мисці з'єднати молоко і яйце;
  5. Влити в сухі інгредієнти змішати;
  6. Тісто розподілити по формі, по верху розкласти ананаси і присипати відкладеної крихтою;
  7. Піч від 40 хвилин до години; готовий пиріг покриється золотистою скоринкою і буде легко відходити від стінок форми.

Шарлотка з консервованими ананасами

Знадобляться:

  • 1 яйце;
  • 180 г цукру;
  • 200 г сметани (15-20%);
  • 160 г борошна;
  • 5 г розпушувача;
  • 550 г консервованих ананасів шматочками.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність на 100 г: 300 кКал.

Пиріг готують так:

  1. Злегка збити виделкою яйце;
  2. Ввести цукор, знову збити;
  3. Викласти сметану, ретельно збивати ще декілька хвилин до абсолютної однорідності;
  4. Перемішати віночком пропущені через сито борошно і розпушувач;
  5. Всипати їх в яєчно-сметанную суміш, швидко замісити тісто, краще всього – віночком;
  6. Ананаси перекласти з банки, дати злегка обсохнути в окремій мисці, з'єднати з ложкою борошна, перемішати з тестом;
  7. Форму (круглу 24-26 см або саварэн) попередньо намаслить і присипати борошном. (можна поверх борошна зробити невеликий шар цукру – тоді на готовому виробі буде карамельна скоринка);
  8. Викласти тісто, рівномірно розподілити його (можна постукати трохи формою по столу – так тісто «розбіжиться» по формі саме);
  9. Пекти при 180 градусах півгодини, духовку попередньо розігріти; перевірка готовності – на зубочистку (повинна виходити з центру пирога суха і без грудочок);
  10. Подавати повністю остиглим, можна навіть потримати кілька годин у холодильнику.

Сирний пиріг з ананасами

Знадобляться:

  • 400 г борошна;
  • 250 мл кефіру (2.5 – 3.2 %);
  • 240 г цукру;
  • 4 невеликих яйця;
  • 130 мл олії (соняшникова: соняшникова або оливкова олія без запаху);
  • 15 г розпушувача;
  • 400 г сиру;
  • 12 г ванільного цукру (або пара десертних ложок екстракту ванілі);
  • 400 г консервованих ананасів шматочками.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність на 100 г: 320 кКал.

Як готувати випічку з ананасами і сиром:

  1. Кефір, яйця і цукор з'єднати в мисці ретельно збити (краще всього – міксером);
  2. Влити масло, збити ще раз до однорідності;
  3. Просіяну борошно і розпушувач всипати в рідку суміш; вимішувати міксером, поки все добре не змішається;
  4. У велику миску скласти сир, цукор (залежно від консистенції і смаку сиру), два яйця і ванільний цукор, збивати до абсолютної однорідності;
  5. Промаслить форму для випічки (24-26 см в діаметрі);
  6. Викласти тісто, рівномірно розподілити; поверх тонким шаром, намагаючись не змішувати з тестом, викласти половину начинки (можна не по всій поверхні, а місцями);
  7. Попередньо злив з ананасів сік, розподілити їх по начинці, викласти зверху залишки сирної маси;
  8. Випікати як мінімум годину (180 градусів, на розігрів поставити заздалегідь), перевіряти на зубочистку – вона повинна і з краю, і з центру пирога виходити суха і без грудочок;
  9. Остудити пиріг у формі (при бажанні, як і шарлотку, можна деякий час перед подачею потримати в холодильнику).

Йогуртовий пиріг з кокосом і ананасом

Знадобляться:

  • 200 г борошна;
  • 180 г цукру;
  • 3 десертні ложки розпушувача;
  • 2 десертні ложки солі;
  • 3 великих яйця;
  • 180 г густого натурального йогурту без смакових добавок;
  • 3 десертні ложки екстракту ванілі;
  • 120 вершкового масла – розтопленого і охолодженого;
  • 10 великих шматочків (кубиків) свіжого ананаса;
  • кокосова стружка для декору.

Час приготування: 80 хвилин.

Калорійність на 100 г: 306 кКал.

Етапи випічки:

  1. Прогріти духовку до 180 градусів;
  2. Форму для випічки (квадрат 9х9 або круглу 20-22 см) змастити маслом;
  3. Борошно, пропущену через сито, перемішати віночком з цукром, сіллю і розпушувачем;
  4. В чистій глибокій ємності легко збити яйця, йогурт, влити ваніль і масло, перемішати;
  5. Сухі інгредієнти поступово вмішувати в яєчно-йогуртову масу;
  6. Як тільки тісто стане однорідним, викласти його у форму, зверху розкласти шматочки ананаса;
  7. Випікати годину (або трохи менше, в залежності від потужності духовки); пиріг повинен стати золотисто-коричневим, ананаси злегка запекутся;
  8. Остудити на решітці формі;
  9. Після повного охолодження можна подавати, посипавши кокосовою стружкою.

Ананасовий тарт татен в мультиварці

Знадобляться:

  • 300 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100+150 г цукру;
  • 180 мл вершків (10%);
  • 120 г сметани;
  • 2 середніх яйця;
  • 700 г консервованих ананасів (краще кільцями);
  • 30 г великого родзинок або вишні з компоту;
  • 1 пакетик розпушувача;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • 3 десертні ложки екстракту ванілі;
  • щіпка солі;
  • подрібнені горіхи для декору.

Час приготування: 85 хвилин.

Калорійність на 100 г: 329 кКал.

Як приготувати пиріг-перевертиш з консервованими ананасами в мультиварці:

  1. Прогріти духовку до 170 градусів;
  2. Вершкове масло розтопити і змастити дно і стіни чаші мультиварки;
  3. Висипати тонким шаром першу частину цукру;
  4. Розкласти кільця ананаса, попередньо злив сік і дозволивши фруктів злегка обсохнути;
  5. Цілі розкласти кільця не вийде – треба поділити їх на півмісяці або більш дрібні шматочки; можна викласти два або навіть три шари;
  6. Те, що не вмістилося на дно, помістити уздовж бортів чаші;
  7. Між шматочками фруктів розкласти вимитий і обсушенный родзинки (для додання пирога більш пікантного смаку можна злегка підмочити ягоди в ромі);
  8. У мисці змішати просіяне з розпушувачем борошно і цукор, що залишився;
  9. В іншій ємності збити яйця (до однорідності), покласти сметану, влити масло, вершки і екстракт ванілі;
  10. Яєчно-сметанную суміш влити до сухих інгредієнтів, інтенсивно і швидко замісити тісто;
  11. Акуратно, щоб не порушити шари фруктів, викласти тісто на ананаси; вирівняти лопаткою;
  12. Готувати на режимі «випічка» близько 80 хвилин (останні півгодини краще час від часу заглядати і контролювати процес); верх пирога повинен покритися золотистою скоринкою;
  13. Чашу мультиварки залишити при кімнатній температурі, остудити готовий виріб; витягти його, перевернувши на зручне плоске блюдо;
  14. Подавати трохи теплим, або охолоджувати декілька годин;
  15. При подачі можна прикрасити подрібненими горіхами (підійде пекан або бразильський горіх) та/або кокосовою стружкою.

Юшка з осетра — незвичайно смачне блюдо з риби. Спробуйте приготувати його за нашим рецептом.

Найсмачніший рецепт млинців з грибами або куркою тут.

Читайте як приготувати наваристий гороховий суп з конченностями.

Загальний рада

Ананас сам по собі – досить солодкий фрукт, тому ті, хто не люблять приторную випічку, можуть сміливо зменшувати кількість цукру в тесті на 10-15% відсотків. Якщо стиглий фрукт і хорошої якості, смак готового виробу від цього не постраждає, а калорійність виразно зменшиться.

Напої до випічки — коктейлі з ананасами

Ще два рецепту – коктейлі з ананасом і тропічними фруктами, які можна подати разом з одним із цих десертів або іншої солодкої закускою.

Коктейль на основі білого вина з манго

Знадобляться:

  • 200 г заморожених шматочків ананаса;
  • 100 г заморожених шматочків манго;
  • 250 мл охолодженого білого вина;
  • 180 мл соку ананаса;
  • 60 мл імбирного лікеру;
  • 40 мл лаймового соку.

Час приготування: 5 хвилин.

Калорій в 100 г: 128 кКал.

Фрукти і рідини з'єднати у блендері збити. Отримана суміш повинна бути однорідною і досить рідкою. Подавати негайно, прикрасивши листям і шматочками ананаса.

Коктейль на основі імбирного елю з апельсином

Знадобляться:

  • 720 мл соку апельсина;
  • 500 мл імбирного елю;
  • 350 мл лаймового соку;
  • 130 г дрібного цукру;
  • 500 мл соку ананаса.

Час приготування: 5 хвилин + охолодження.

Калорій в 100 г: 101 кКал.

З'єднати всі інгредієнти в глечику і ретельно перемішати. Остудити. Подавати в келихах з льодом.

Висновок

Ананас хороший не тільки у свіжому вигляді, але і прекрасно «звучить» у випічці, гармоніює зі смаками горіхів кокоса, сухофруктів і цитрусових. При бажанні можна урізноманітнити десерти з ананасом іншими екзотичними фруктами (зразок манго або папайї) або шоколадом.

Що ще почитати: