01 март 2019 10 456

Як приготувати тісто на пиріжки на сметані

Сметана – це продукт, який може входити до складу різних видів тіста: пісочного, бісквітного, дріжджового і прісного. Цей інгредієнт може одночасно замінити і масло, і молоко. На сметані можна спекти торт, піцу, різні булочки, печиво і духові або смажені пиріжки.

Саме про різних варіантах тіста на сметані для пиріжків буде розказано в цій статті: як замісити його для духових або смажених пиріжків, на дріжджах або без їх використання.

Рецепт тіста на пиріжки на сметані без дріжджів
Інгредієнти Кількість
жирної сметани - 300 г
кефіру - 200 мл
яєць - 2 шт.
розпушувача - 30 г
цукру - 15 г
рослинної олії - 25 мл
солі - 3 р
борошна - 450-500 г
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

У бездріжджового тіста на сметані є маса плюсів.

  1. По-перше, випічка з нього виходить м'якою і ніжною.
  2. По-друге, процес замішування дуже простий і для нього потрібні звичайні продукти, які можна знайти якщо не на кожній кухні, то в найближчому магазинчику точно.
  3. По-третє, з такої основи можна готувати випічку з будь солодкої або не солодкою начинкою.
  4. І найголовніше, тесту не потрібно час, щоб підійти і підійти, відразу після замішування можна приступати до вылепливанию пиріжків для запікання в духовці.

Хід дій:

  1. Сіль, цукор і яйця в глибокій посудині легенько збити віночком, щоб маса стала однорідною і більш повітряної;
  2. Після цього додати сметану і кефір. Якщо сметана не жирна, то кефір можна не додавати, а просто збільшити обсяг сметани на таку ж величину;
  3. Борошно змішати і просіяти разом з розпушувачем. Це додасть пиріжкам пишноти. Невеликими частинами вмішати муку до рідких інгредієнтів;
  4. В кінці замісу додати до тесту рослинне масло. Таким чином, в результаті виходить м'яка, не липнуче до рук маса, яка готова, щоб стати смачними пиріжками.

Дріжджове тісто на сметані

Це варіант повітряної завдяки дріжджам і ніжною завдяки сметані основи для пиріжків, але щоб спекти щось на цьому тесті, необхідно володіти достатньою кількістю часу, щоб воно змогло підійти.

Інгредієнти для дріжджового тіста на сметані:

  • 420 мл сметани;
  • 3 курячих яйця;
  • 75 г цукрового піску;
  • 85 мл води;
  • 15 г сухих дріжджів швидкодіючих;
  • 820 г борошна.

Час від початку змішування всіх інгредієнтів до моменту, коли можна буде приступити до формування пиріжків, складе 1 годину 20 хвилин.

Калорійність цієї складової в готовому виробі дорівнює 264,6 ккал/100 р.

Алгоритм замішування:

  1. Підігріти воду до комфортної температури, щоб її крапля не викликала відчуття випалювання на тильній стороні долоні, і розвести в ньому дріжджі;
  2. Поки активізуються дріжджі, в окремій мисці збити з цукром яйця, потім додати до них сметану;
  3. Наступними в тісто відправляються активізувалися дріжджі і борошно;
  4. Еластичне і дуже м'яке тісто, яке повинно вийти в результаті вимішування, необхідно помістити на 1 годину в місце потепліше, воно повинно підійти і стати більше в обсязі.

Швидка піца в духовці — відмінне рішення для вечірніх посиденьок з друзями.

Рецепт смачних, печінкових котлет тут.

Як приготувати смачну курячу грудку на сковороді. Смачні рецепти тут.

Як зробити тісто для смажених пиріжків

Смажені пиріжки можна зробити з дріжджового та бездріжджового тіста на сметані. У першому випадку можна скористатися попереднім варіантом, а от якщо випічка планується без дріжджів, то краще скористатися наступним рецептом.

Продукти, які знадобляться в процесі приготування:

  • 200 г сметани;
  • 1 куряче яйце;
  • 15 г цукру;
  • 15 г солі;
  • 20 мл рослинного масла;
  • 5 г соди;
  • 400 г борошна.

Витрати часу на замішування складуть близько 40 хвилин.

Калорійність 100 г цього тесту буде 287,7 ккал.

Порядок дій:

  1. Всі інгредієнти, крім борошна, викласти в глибоку миску і змішати, використовуючи міксер або занурювальний блендер. На це буде потрібно буквально одна хвилина;
  2. Потім невеликими порціями засипати борошно і замішувати тісто. Спочатку це можна робити ложкою, а коли тісто стане густим, перекласти його на посипаний борошном стіл і продовжити процес руками;
  3. Готове тісто обернути харчовою плівкою або покласти в миску і накрити рушником. У такому вигляді залишити його на 30 хвилин, щоб клейковина добре розбухла. По закінченню цього часу тісто готове до використання.

Корисні поради

Перед замешиванием тесту сметана не вимагає ніякої попередньої підготовки, досить лише дістати її з холодильника і дати нагрітися в природних умовах до кімнатної температури.

Якщо планується готувати пиріжки з солодкою начинкою, то в основу теж потрібно додати побільше цукру.

Начинка для такої випічки може бути різноманітною, але для кожної є маленькі секрети:

  • щоб пиріжки з грибною начинкою не виявилися сухими усередині, гриби обов'язково потрібно обсмажувати разом з цибулею;
  • з тієї ж причини в кожен пиріжок з картопляної і яєчно-цибульною начинкою слід покласти по маленькому шматочку вершкового масла;
  • для пиріжків з ягідною начинкою характерна інша проблема – вони часто лопаються від зайвої соковитості начинки. Виправити це зможе щіпка крохмалю, додана всередину кожного виробу.

Якими смачними і м'якими не були б пиріжки на сметані в духовці, а гарна блискуча (практично глянсова) скоринка відразу надасть їм більшої апетитності. Отримати таку скоринку можна кількома способами:

  1. Перед випічкою змастити пиріжки збитим курячим яйцем. Цей спосіб універсальний для пиріжків з будь-якою начинкою;
  2. Змастити пиріжки перед їх відправкою в духовку розтопленим вершковим маслом. Такий спосіб більше підійде для виробів з несолодкої начинкою;
  3. За кілька хвилин до того, як дістати випічку з духовки, змастити її солодким сиропом. Цей варіант надання апетитною скоринки підійде для виробів з ягідним, сирним і іншим солодким наповненням.
Що ще почитати: