30 май 2019 4 915

Як приготувати тісто для мантів за класичною рецептурою

Колись манти були відомі тільки як національне східне блюдо. Сьогодні ж їх можна побачити на святкових столах у кожній країні світу. Ситні, смачні і дуже прості в приготуванні, манти по праву заслужили свою популярність.

Класичний Рецепт
Інгредієнти Кількість
теплої води - 1 склянка
яєць - 1 штука
солі - 1 ч. л.
борошна - 2 і 1/2 склянки
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Класичне тісто для мантів — це звичайне пельменний. Його рецептура дуже проста, а процес приготування не вимагає ніяких хитрощів.

Якість тесту на пельмені або манти багато в чому залежить від способу його вимішування. Щоб тісто для мантів вийшло дійсно ніжним і еластичним, потрібно:

  1. Через дрібне сито просіяти борошно в глибоку широку миску;
  2. Зробити всередині невелике поглиблення і обережно влити туди воду і яйце;
  3. Додати сіль;
  4. Обережно вимісити, починаючи з середини, щоб вода поступово вбирала в себе все більше борошна.

Через 5-10 хвилин вимішування тісто можна вважати готовим. Його маса повинна бути однорідною і досить крутий. Якщо це не так, то можна додати ще трохи борошна. Після чого класичного тесту обов'язково треба відпочити. Для цього його обертають харчовою плівкою і залишають у спокої мінімум на чверть години.

Сирники без борошна — спробуйте приготувати страву за нашими рецептами.

Тушкована картопля з м'ясом — просто і смачно, наш покроковий рецепт.

Як правильно зварити макарони з грибами і куркою. Читайте фото і покрокові інструкції, які вам допоможуть.

Заварне тісто

Заварити — це ще один спосіб приготувати еластичне тісто, яке при ліпленні не рветься, а при варінні майже не деформується.

Інгредієнти:

  • 500 мл води — крутого окропу;
  • 100 г соняшникової або оливкової олії;
  • 900 г борошна;
  • 1 ч. л. солі.

При вимішування тісто може увібрати трохи менше або більше борошна.

Спосіб приготування:

  1. У велику миску влити окріп і розчинити в ньому сіль і рослинне масло;
  2. Потім туди ж, постійно помішуючи, додати половину отмеренной борошна (близько 450 р). Заважати можна як дерев'яною лопаткою, так і міксером на малій швидкості. Спочатку тісто буде з грудочками, але поступово борошно розійдеться;
  3. Як тільки маса в мисці стане однорідною, потрібно продовжити вимішування руками, поступово додаючи решту борошно до тих пір, поки тісто не стане крутим.

Готове заварне тісто для мантів прибрати в поліетиленовий пакет і залишити в спокої при кімнатній температурі мінімум на півгодини. Після чого можна ліпити манти.

Тісто без яєць по-узбецьки

Головна відмінність цього рецепту — в ньому немає яєць. Тому таке блюдо вважається пісним. Проте за бажанням воду в ньому можна замінити молоком.

Інгредієнти:

  • 1 стакан води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 500 г борошна;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Рослинна олія може бути будь-яким: соняшниковою або оливковою. А от якщо за основу замість води взяти молоко, то можна обійтися і без масла.

Як готувати:

 

  1. В окремій тарі потрібно змішати воду, рослинне масло і сіль;
  2. У глибоку миску слід просіяти борошно;
  3. Влити в миску з борошном готову основу;
  4. Обережно вимісити густе тісто.

На відміну від традиційного рецепту з яйцями, тут після вимішування тісто потрібно кілька разів відбити об стіл. Тоді воно стане еластичним. Потім його розкочують в пластину, ту згортають в джгут і в такому вигляді залишають при кімнатній температурі під серветкою на півгодини. Після чого тісто по-узбецьки для мантів готово.

Начинка, ліплення і приготування мантів

Після того, як тісто зроблено, можна приступати до приготування начинки, ліплення мантів і варіння страви.

Яку вибрати начинку для мантів? В якості начинки традиційно використовують різне м'ясо, картоплю і цибулю. А так як страва було придумано в мусульманських країнах, свинину для мантів використовують крайньої рідко і тільки в китайській кухні.

Звичайно ж беруть яловичину або баранину. У національних рецептах кочових народів також фігурує конина, козлятина і верблюжатина.

Для надання оригінальної смакової гами, в фарш для мантів можуть бути додані шматочки птиці, курдючного сала, вимені і навіть верблюжого горба. Головне, всі ці інгредієнти повинні бути дуже дрібно нарубані.

Замість картоплі може бути використаний будь-який інший соковитий овоч. Найчастіше картоплю замінюють гарбузом. Але крім неї в манти може додаватися морква або джусай — особливий сорт цибулі. Таке овочеве асорті може стати чудовою начинкою для мантів в вегетаріанської кухні. Незалежно від цього в фарш завжди додається цибуля, а іноді і часник.

Спосіб приготування гарбузово-м'ясної начинки

Жителі Узбекистану, Східного Туркестану і західного Китаю дуже люблять манти, в начинку яких замість картоплі додається гарбуз.

Щоб нагодувати вісім-десять дорослих осіб, для начинки знадобиться:

  • 1 кг м'яса яловичини (краще брати соковиті шматочки);
  • 800 г ріпчастої цибулі;
  • 500 г гарбуза;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування готового страви залежить від виду м'яса, кількості готового продукту і способу ліплення мантів. Але зазвичай воно складає близько двох годин.

  1. М'ясо, чисте і висушене, потрібно звільнити від жилок, а потім дрібно нарізати спершу соломкою, після — кубиками. Чим дрібніше будуть отримані таким чином шматочки, тим смачніше готовий фарш. І щоб зберегти соковитість страви професійні кухарі не радять крутити м'ясо через м'ясорубку або комбайн;
  2. Цибулю потрібно вимити, почистити і нарізати якомога дрібніше;
  3. Гарбуз також попередньо миють, очищають шкірки і насіння. Потім гарбуз потрібно нарізати на дрібні шматочки розміром 3 мм;
  4. Після чого в глибокій мисці слід змішати фарш, цибулю і гарбуз. Туди додати за смаком солі, чорного перцю і улюблених спецій. Дуже добре гарбуз поєднується з зірою і коріандром. Для гостроти страви можна додати червоного перцю;
  5. Готовий фарш дбайливо перемішується вручну.

Якщо здається, що фарш сухуватий, то в нього можна додати невелику кількість теплої кип'яченої води. Після чого фарш обов'язково потрібно перемішати ще раз. Замість гарбуза можна взяти таку ж кількість картоплі чи моркви.

Як правильно ліпити і варити манти?

Традиційно існує кілька способів ліплення мантів. Але зазвичай їх ліплять квадратиками. Перед початком ліплення відпочиле тісто ще раз вимішують. Потім з нього крутять невеликі ковбаски або кульки, які тонко розкочують до 2-3 мм завтовшки.

  1. Тонке розкатане тісто нарізають квадратами 10 на 10 см;
  2. У центр квадрата кладуть невелику кількість начинки — близько 1 ст. л.;
  3. Потім тісто згортають конвертиком і всі чотири куточка скріплюють між собою.

Манти варять на пару. Для цього краще всього використовувати спеціальну каструлю — мантоварку. Перед викладенням дно каструлі найкраще змастити рослинним маслом, щоб при варінні манти не прилипли до нього.

Середній час варіння мантів — 45 хвилин.

Секрети ідеального тесту

Щоб тісто для мантів було дійсно дуже смачним, при його приготуванні важливо дотримуватися кількох простих правил:

  1. Борошно потрібно просіяти, щоб готове тісто було насиченим киснем, а, значить, більш ніжним;
  2. Вода в класичному рецепті не повинна бути дуже гарячою або холодною. У першому випадку яйце звариться, а в другому — тісто доведеться довше вимішувати. Ідеальні умови — кип'ячена вода кімнатної температури;
  3. Для отримання жовтого кольору тесту в нього можна додати більше жовтків. Але тоді потрібно скоротити кількість води;
  4. А ось білок в тісто потрібен всього один або два, якщо планується великий обсяг готового продукту. Більша кількість білка зробить тісто жорстким і важко раскатываемым;
  5. Воду, яйце і сіль можна змішати заздалегідь, і вже отриману однорідну сміти влити в борошно;
  6. При роботі з готовим тістом його краще весь час зберігати в поліетиленовому пакеті і по мірі необхідності відрізати від нього невеликі частини.

Чим крутіше за консистенцією готове тісто для мантів, тим більш тонким його можна буде розкачати. Але щоб з нього легко лепилось, після вимішування йому обов'язково дають підійти хоча б чверть години. Тому тісто для мантів краще готувати заздалегідь і зберігати в холодильнику.

Що ще почитати: