Скільки часу і як готувати котлети в пароварці
Страви на пару є дуже корисними, оскільки при такому приготуванні в продуктах зберігається максимальна кількість поживних речовин.
В пароварці можна готувати будь-які страви, в тому числі і котлети. Готувати їх можна з м'яса, риби, грибів і овочів. Вони є не тільки дієтичними, але і дуже смачними. Парові котлети рекомендується їсти вагітним жінкам і годуючим жінкам, дітям, спортсменам.
Подають їх з гарнірами або як самостійні страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш зі свинячого м'яса - | 600 г |
печериці - | 40 г |
м'якоть батона - | 150 г |
зелень - | за смаком |
приправа для свинячого м'яса - | за смаком |
цибуля ріпчаста - | 1 шт. |
перець і сіль - | за смаком |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 216 Ккал |
Як приготувати котлети в пароварці:
- У фарш додати хліб, розмочений у воді і вичавлений. Перемішати ретельно.
- Петрушку, ріпчасту цибулю і кріп дрібно нарізати і змішати з фаршем.
- Всипати приправу за смаком, посолити і поперчити, перемішати.
- З фаршу формують котлети.
- Нарізати печериці на кубики і вкласти в середину котлет.
В пароварці слід готувати приблизно хвилин сорок п'ять. Як гарнір кулінари радять подавати до таки котлеткам рис, гречану кашу або картоплю – пюре. Прикрасити страву можна гілочкою базиліка.
Курячі котлетки з сиром
Таке блюдо є легким і смачним. Крім того, воно дуже корисно для маленьких гурманів, вагітних і діабетчіков.
Необхідні продукти для 1 порції:
- 0,6 кг – м'ясо куряче;
- 100 г сир напівтвердий;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 2 яйця;
- 4 ст. л. сметани;
- 90 р – хліб (м'якоть);
- 70 мл – молоко;
- зелень;
- приправи для курки;
- сіль.
Час приготування: 55 хв.
Калорійність: 115 ккал на 100 грам.
Курячі котлети з сиром в пароварці готуються так:
- Куряче філе миють і обсушують. Потім м'ясо подрібнюють за допомогою м'ясорубки або блендера.
- Моркву натирають на тертці, а цибулю дрібно нарізають. Їх ретельно змішують з фаршем. Туди ж додають хлібну м'якоть, наповнену молоком, яйця, сметану, сіль, посічену зелень і спеції. Суміш ставлять на годину в холодне місце.
- Напівтвердий сир нарізають невеликими брусочками. Формують з фаршу котлети, а сир кладуть в їх середину. Можна зробити одну корж, покласти сир і накрити другим коржем з фаршу. Краю, при цьому, добре скріпити, щоб не витікав сир.
У пароварці ці котлетки готують півгодини. До такої страви як гарнір можна подати відварну картоплю. Можна полити котлетки соусом і прикрасити кропом.
Скільки готувати яловичі котлети в пароварці
Таке блюдо – дуже ніжне і поживне. Соковиті і м'які котлетки припадуть до смаку кожному. Готуються вони легко.
Продукти:
- 800 р – грудинка яловича;
- 150 г – м'якоть білого хліба;
- трохи часнику (за смаком);
- 1 цибуля;
- 100 мл – молоко;
- 1 яйце;
- зелень сушена;
- сіль;
- 30 мл – рослинне масло.
Скільки часу готується страва: 40-50 хв.
Калорійність: 160 ккал в ста грамах.
Рецепт покроково:
- Нарізану на шматочки яловичину, очищені часник і цибулю слід подрібнити на м'ясорубці двічі.
- Додати змочений в молоці хліб.
- Вбити в суміш яйце.
- У фарш за смаком додають спеції, сушену зелень, солять і ретельно перемішують.
- Сформувати маленькі котлетки.
- Маслом змастити пароварку (решето) і викласти котлети.
Готувати страву 35 хвилин. Як гарнір подають перлову, гречану або ячну кашу. Базилік і петрушка – зелень, якою можна прикрасити страву.
Рибні котлети
Рибні котлети на пару в пароварці – відмінне дієтичне блюдо, має ніжний смак. Підійдуть тим людям, які хочуть скинути зайву вагу.
Що необхідно для страви:
- 0,5 кг філе рибне;
- 2 шт. – цибуля;
- 2 скибочки хліба;
- 100 мл – молоко;
- 100 г – борошно;
- перець, сіль – за смаком.
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність котлет: 140 ккал.
Покрокова інструкція:
- Через м'ясорубку або блендер пропускають цибулю, рибу і замочений в молоці хліб.
- Додають яйце, борошно.
- За смаком солять і перчать фарш.
- Сформувати котлети. У середину кожної можна покласти рубану зелень.
Готувати 20 хвилин.
Як приготувати вишукану м'ясо у вині читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати шампіньйони в мультиварці — дуже смачне і ситне блюдо.
Читайте як приготувати соковиті стегенця на сковороді за нашими рецептами.
Печінкові котлети з манною крупою
Котлети з печінки з додаванням манки можна подавати на сніданок, вечеря або обід. Вони є низькокалорійним стравою, до того ж, дуже смачним і ніжним.
Інгредієнти для страви:
- 0,7 кг – яловича печінка;
- яйце;
- 6 ст. л – манка;
- 1 цибулина;
- 1 невеликий часник (кілька зубків);
- 3 ст. л. – сметана;
- 40 мл – рослинне масло;
- перець, сіль – за смаком;
- зелень.
Скільки готувати: 55 хв.
Калорійність: до 140 ккал.
Рецепт приготування парових печінкових котлет з манкою:
- Печінка слід нарізати і разом з часником і цибулею прорубати на м'ясорубці.
- У фарш додають сметану, манку, яйце.
- Поперчити, посолити і ретельно перемішати.
- Залишити на півгодини, щоб набухла манна крупа.
- Сформувати котлетки і викласти їх на решето пароварки.
Готувати на пару протягом півгодини. Котлети з печінки можна подавати як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром.
Рецепти овочевих котлет на пару
Овочеві котлети відмінно підходять для вегетаріанського харчування. Приготовані на пару, вони мають максимальну кількість вітамінів. Крім того, такі котлетки дуже смачні і мають апетитний вигляд.
Приготувати страву можна з різних овочів, подрібнивши їх за допомогою м'ясорубки, тертки або блендера. Тому рецептів існує велика кількість.
В кунжуті з манкою
Такі котлетки дуже апетитні та корисні, їх із задоволенням їдять діти.
Які продукти необхідні
- картопля – 4 шт.;
- буряк – 2 шт.;
- морква – 5 шт.;
- манка – 60 г;
- цибулина – 1 шт.;
- білий кунжут – 10 г;
- кип'ячена вода – 2 ст. л.;
- чорнослив – 50 г;
- сіль – 2 р.
Час на приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 105 ккал.
Покрокова інструкція:
- Картоплю відварити або запекти в духовій шафі.
- Моркву потрібно натерти, а сік зайвий відокремлюють. Те ж дію роблять з буряком.
- Цибулину дрібно нарізають.
- Змішати моркву, цибулю і буряк. У них додати манку, попередньо залиту окропом.
- Картоплю необхідно подрібнити у блендері, змішати з іншими овочами.
- Додати дрібно нарізаний чорнослив, посолити і ретельно перемішати.
- Потім формують маленькі котлети, їх посипають кунжутом.
- В судок пароварки поміщають котлетки і готують їх протягом півгодини.
Подають як самостійну страву. Рекомендується такі котлети заправити сметаною або несолодким йогуртом. Прикрасити можна гілочками кропу або петрушки.
Морквяно-вівсяні биточки
Блюдо призначене для маленьких ласунів, хоча не відмовляться від солоденьких котлет і дорослі.
Інгредієнти:
- морква – 8 шт.;
- вівсянка – 6 ст. л.;
- масло – 80 г;
- цукор – 5 ст. л.;
- борошно – 200 г;
- сіль – 3 р.
Час: 40 хв.
Калорійність: 60 ккал на 100 р.
Інструкція по приготуванню:
- Моркву подрібнюють, а утворений сік зливають.
- Потім необхідно додати інші інгредієнти і перемішати.
- Формують невеликі котлети, які укладають в пароварку.
Готувати протягом 25 хвилин.
Поливають маслом або сметаною. Додати для особливого смаку можна варення або мед.
Корисні поради
Щоб страви виходили соковитими і смачними, важливо дотримуватися наступних рекомендацій щодо їх приготування:
- розташовувати котлети краще на нижньому рівні пароварки;
- готувати бажано не менше півгодини, можна продовжити готування до шістдесяти хвилин;
- котлетки для придбання золотистої скоринки можна також обсмажувати в оливковій олії на сковорідці;
- при використанні пароварки для запобігання опіків рекомендується надягати спеціальні рукавиці для роботи на кухні;
- одночасно під час приготування котлет, можна зробити овочі на пару, які стануть відмінним гарніром до страви;
- для приготування овочевих котлет можна використовувати продукти у вареному або сирому вигляді;
- щоб котлети було ліпити легше, руки слід змочити у воді;
- з вологи, що випарувалася з продуктів і залишилася в піддоні пароварки, радять робити соус, в який додають борошно, томатну пасту, сіль і перець.
Якщо пароварки немає, то рекомендується використовувати каструлю з решіткою, на яку кладуть продукти. Їх слід щільно накривати кришкою.
Рецептів приготування парових котлет безліч. Тому кожен може знайти своє улюблене блюдо з такого розмаїття.