Як приготувати відбивні з яловичини на сковороді
Страви з яловичини корисні, ситні і поживні. Найбільш ласим і популярним по праву стравою вважається відбивна. Незважаючи на гастрономічне розмаїття рецептів відбивних, популярним залишається стандартний рецепт обсмажування.
Правила вибору м'яса
Способи приготування страв з яловичини різноманітні – тушкування, копчення, смаження; різноманітність рецептів з цим продуктом необмежено, успіх приготування яких наполовину залежить від правильності вибору м'яса. Вибираючи яловичину для відбивної, зверніть увагу на наступні фактори:
- вибирайте тільки свіже м'ясо. Колір яловичини може бути від рожевого до темно – червоного, все залежить від віку худоби, чим світліше м'ясо, тим ніжніше і соковитіше страва;
- намагайтеся знайти продукцію місцевих виробників – вона завжди свіже привезеної;
- натисніть на м'ясо, воно повинно проминаться і швидко повертатися в початковий стан;
- купуйте м'ясо зі світлою жировим прошарком, без жовтизни;
- уникайте купувати шматки з потемнениями і заветренными краями;
- м'якоть обов'язково повинна бути трохи волога, при цьому без слизу і не прилипати до рук;
- у якісного м'яса шматки мають тверду консистенцію і не розвалюються;
- зверніть увагу, щоб не було додаткових запахів;
- зупиніть вибір на продукт, в якому співвідношення жиру і м'якоті однакове;
- вибирайте філейну частину, вирізку або стегно;
- використовуючи заморожений продукт, розморозьте його натуральним способом, без допомоги окропу або мікрохвильовій печі, щоб уникнути жорсткості відбивною.
Яловичина жорсткіше всіх інших видів м'яса, при цьому «правильний» шматок цього м'яса, при дотриманні нескладних технологій, перетвориться в ідеальну смажену відбивну.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
М'якоть яловичини - | 500 г |
Масло рослинне - | 3 ст. л |
Масло вершкове - | 50 г |
Куряче яйце - | 2 шт. |
Борошно - | 0,5 склянки |
Сіль - | 2 щіпки |
Перець чорний - | 0,5 ч. л |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 172 Ккал |
Етапи приготування:
- підготовлене м'ясо (очищене і просушену) обробляємо на рівні порції приблизно 2 см завтовшки (з 500 гр вирізки виходить 4 хороших порції);
- порційні стейки загортаємо в харчову плівку і рівномірно відбиваємо дрібними зубцями молотка;
- в окремій чаші збиваємо яйця до однорідності;
- в окрему ємність насипаємо борошно;
- чавунну сковороду розігріваємо і додаємо в неї половину рослинного і вершкового масла, друге додасть особливий аромат, (можливе використання будь сковороди);
- стейк потім у збите яйце, а потім посипаємо борошном – повторити 2 рази. Повне заповнення прожилок на м'ясі борошном сприяють рум'яної скоринки;
- викладаємо на розігріту сковороду з маслом 2 стейка, і смажимо 3 — 4 хвилини, контролюючи появу рум'яної кірочки;
- далі перевертаємо і готуємо другу сторону аналогічно першій, однак, укривши кришкою;
- знімаємо сковороду з вогню, солимо, перчимо й залишаємо м'ясо ще на сковороді 2-3 хвилинки, даючи йому протомиться і ввібрати спеції. Потім перекладаємо на тарілку і подаємо відбивні до столу;
- далі обсмажуємо залишилися стейки.
Можливий варіант приготування, коли стейки солять і перчать перед обваливанием в борошні. Також можна смажити без використання яєць та борошна, проте пам'ятайте, що борошняна скоринка допомагає зберегти соковитість. Тому існує велика кількість способів приготування відбивних в клярі.
Рецепт яловичої відбивною в пивному клярі
За своїми властивостями, кляр – це однорідне, не густе тісто, яке використовують при обжарке різних продуктів для отримання яскравою скоринки. Від консистенції тесту, густу чи рідку, залежить товщина скоринки, тобто чим густіше, тим товщі. Для приготування тіста використовують звичайні складові – молоко, вершки, яйця, борошно. Добавками можуть стати зелень, спеції, вино і навіть пиво. Смак тесту дуже різноманітний — від солоного до солодкого. Для приготування м'ясних відбивних – кляр — це знахідка, захистить від втрати корисних властивостей і зберігає ніжність м'ясних шматочків. У стандартному рецепті борошно використовується як паніровка, у рецепті з кляром — як складова тесту. Тому приготувати відбивні в тесті не складе праці.
Необхідні продукти:
Яловича вирізка | 500 гр |
---|---|
Олія оливкова | 50 мл |
Яйце куряче | 1 шт. |
Борошно | 5 ст. л |
Пиво світле | 100 мл |
Майонез | 50 гр |
Часник | 1-2 зуб. |
Сіль, перець | за смаком |
Необхідний час — 40 хв.
Калорійність — 230 Ккал на 100 гр.
Як приготувати відбивні з яловичини в клярі на сковороді:
- протерте, висушене, порізане на однакові шматочки м'ясо – несильно відбиваємо;
- відбите м'ясо натираємо пресованим часником, додати сіль і перець, і залишаємо просочитися на час, який знадобиться для приготування кляра;
- для кляру у збиті яйця додаємо пиво, борошно і майонез і ретельно перемішуємо, густота тіста повинна нагадувати сметану;
- поки розігрівається сковорода, по черзі відправляємо приготовлені стейки в тісто;
- обсмажуємо кожну сторону в закритому стані, час визначається появу рум'яної скоринки, воно залежить від розміру і товщини шматків.
Такий рецепт підійде на кожен день – економічно і швидко. Однак якщо додати до звичайного рецепту ананасів, ви отримаєте чудове святкове блюдо.
Відбивні з яловичини з ананасом на сковороді
Вам знадобляться:
Яловичина | 500 гр |
---|---|
Олія рослинна | 50 мл |
Яйце куряче | 1 шт. |
Ананас консервований | 1 пор. банку. |
Сир | 100 гр |
Сіль, прянощі, перець | за смаком |
Час для приготування страви — 40 хв.
Енергетична цінність — 320 Ккал на 100 гр.
Покроковий рецепт:
- чисте і сухе м'ясо розрізаємо на невеликі шматки (менше ніж для стандартних відбивних, вони повинні бути розміром як кільця ананаса) і тихенько відбиваємо з обох сторін, розрубуючи прожилки.
- натираємо його сіллю і перцем;
- яйця ретельно розмішуємо з пряними травами (вибираєте на свій смак), можна з дрібно посіченою зеленню;
- умочуючи кожен шматок в яєчний кляр, кладете на розпечену промаслений сковороду, і смажите обидві сторони до необхідної скоринки на тихому вогні, при цьому першу сторону обсмажуєте при відкритій сковороді, другу з кришкою;
- готові відбивні викладаєте на промаслений лист, при цьому на кожну порцію викладаємо ананасовим колечко;
- натертий крупно сир, рівномірно розподіляємо на м'ясі з кільцями;
- заздалегідь розігріваємо духовку, поміщаємо в неї деко і залишаємо до моменту поки сир не розплавиться, приблизно 5 хв;
- вживати бажано відразу ж після приготування.
Подати відбивні до столу бажано з зеленню і овочами. Готуйте яловичину правильно, і ви будете радувати себе і близьких унікальними і ароматними стравами.
Спробуйте приготувати салат з помідорами і сиром за нашими рецептами.
Як приготувати смачний шоколадний торт з ніжним кремом. Цей десерт сподобається як дітям так і дорослим.
Спробуйте приготувати молочну кашу з пшона в мультиварці за нашими рецептами. Ми підкажемо вам, як приготувати ситна і корисна страва.
Кулінарні поради
Класичним варіантом яловичої відбивною можна вважати добре відбитий стейк, приправлений спеціями і просмажений на сковороді. Приготувати це блюдо досконало вам допоможуть наступні поради:
- м'ясний шматок нарізають поперек волокон, це зробить його м'яким і збільшить ступінь прожарювання;
- розмір порізаного м'яса не менше 5 см, по товщині не більше 2,5 см, від розмірів залежить час приготування;
- м'ясні стейки необхідно протерти, а далі протягом 1 години просушити при кімнатній температурі, при обсмажуванні вони не повинні бути сирими;
- солити і перчити заготовки перед відбиванням не рекомендується, відбивати зручніше обернувши шматки в харчову плівку. Відбивати рівномірно і обережно з обох сторін, зберігайте товщину, уникаючи прозорості і дірок; при смаженні тонкі стейки виходять дуже сухими;
- обсмажуйте не більше двох порцій за раз, зберігаючи соковитість всередині стейка, уникаючи гасіння у власному соку;
- не випускайте сік вилкою при перевертанні на іншу сторону, використовуйте щипці.
Враховуючи ці рекомендації, будь-яке блюдо з яловичини обов'язково буде соковитим і смачним. Приємного апетиту!