02 май 2019 2 079

Як правильно і скільки часу варити яловичину

Сьогодні яловичина є справжнім фаворитом і частим гостем на столі навіть найдосвідченіших гурманів.

Саме яловичину і телятину включають до складу дієтичного і спортивного раціону харчування.

І не спроста, так як це м'ясо має цілий ряд корисних властивостей.

Вона є надзвичайно корисним продуктом для людини, мало знайдеться людей на Землі, що б сказали, що вони не люблять яловичину в тому чи іншому вигляді.

Що ж це за продукт ця яловичина?

Згідно з чітким визначенням кулінарної енциклопедії яловичина є м'ясом великої рогатої худоби, що використовується для приготування різних страв.

Яловичина має свою сувору класифікацію і ділиться на три сорти (I, II і III), кожному з яких відповідають певні м'ясні частини туші тварини.

Наприклад:

  • I сорт — філей, костец, огузок, спинна і грудна частини;
  • II сорт — лопатка, плечова частина і пашина;
  • III сорт — передня і задня ляшки, заріз.
Яловичина вважається одним із цінних видів м'яса, що містяться в ньому незамінних для організму амінокислот, білків і високої поживної цінності.

При споживанні невеликої кількості м'яса відбувається повне насичення організму на тривалий час.

М'ясо яловичини/телятини засвоюється організмом людини набагато швидше в порівнянні навіть з овочами та фруктами.

До того ж воно сприяє нормалізації роботи кишечника, серцево судинної системи, зміцненню судин, підвищенню гемоглобіну і поліпшенню пам'яті.

Яловичина є повноцінним джерелом вітамін Е, Н, РР, групи В, цинку, заліза, йоду, калію, кальцію, магнію, фосфору та інших важливих мікроелементів.

Однак, для того, щоб це м'ясо принесло очікуваний і відчутну користь організму, вживати його потрібно не частіше 1-2 разів на тиждень.

Хочеш смачно їсти, умій правильно варити яловичину!

Яскравий приклад приготування такого цінного продукту, як яловичина, показано в цьому відео, готуємо гуляш.

Приємного апетиту!

Сьогодні є маса способів приготування яловичини.

Її варять, смажать, тушкують, коптять і перекручують на фарш.

Але найчастіше вона вживається саме у вареному вигляді.

Потрібно зауважити, що в правильному приготуванні яловичини є свої хитрощі.

Адже якщо її приготувати належним чином, то м'ясо буде не тільки смачним, але і не втратити своїх корисних властивостей.

Отже, як же правильно варити яловичину?

Для цього потрібно попередньо підготувати м'ясо: перевірити його на свіжість, промити або, при необхідності, розморозити.

Потім залити його водою так, щоб шар води перевищував м'ясо на сантиметр, і поставити на вогонь.

При закипанні з'являється піна, яку треба зняти і далі доварювати вже на маленькому вогні.

Також можна змінювати бульйон, після першого закипання.

У середньому, м'ясо яловичини має вариться суп, години півтори-два, а може й довше.

Тут все залежить від ступеня його жорсткості, сорти і страви, що готується.

Готовність м'яса визначається нехитрим способом — потрібно шматок яловичини проткнути ножем і якщо м'ясо готове, то зробити це буде легко, без зусиль.

У бульйон для надання особливого смаку можна додавати цибулю, горошини чорного перцю і лавровий лист.

Після повної готовності м'яса, необхідно зняти каструлю з вогню і дати йому настоятися хвилин 15.

Подібний спосіб варіння також прекрасно підходить для м'ясних супів і борщу.

В мультиварці яловичина готується практично нічим не відрізняючись від приготування в каструлі, а саме, беремо шматочки мяса, заливаємо водою, ставимо режим «Варка», варимо приблизно 1 годину.

Головне пам'ятати, що спочатку варимо м'ясо і лише потім додаємо всі інші інгредієнти.

Найбільша кількість часу варіння яловичини потрібно при приготуванні холодцю і для дитини, варіння яловичини, займає цілих 4 години.

За цей час м'ясо проварюється до виняткової м'якості і дає відмінний наваристий бульйон.

М'ясні консерви з яловичини, варять так само як і з курки, але з додаванням сала, так як яловичина щодо пісна.

Час тушонки з яловичини, становить приблизно 6 годин.

У справі головне — правильний підхід!

Суп з яловичини вважається найздоровішим видом супу в силу його численних позитивних властивостей та відсутності шкідливого жиру.

До того ж, яловичий бульйон часто використовують для приготування інших рідких страв в якості основи.

І цілком заслужено!

Сьогодні кількість рецептів супів з використанням яловичого м'яса просто колосально: його варять з різними крупами, вермішеллю, овочами.

Адже яловичина відмінно поєднується з багатьма видами продуктів.

Серед любителів м'яска дуже популярно саме м'ясо яловичини і супи з її бульйону.

Такі супчики часто варяться або з м'якоті, або з яловичої кісточки.

Останню для навару бульйону і його аромату використовують у холодець.

Приготувати звичайний яловичий суп досить просто.

Необхідно спочатку зварити м'ясний бульйон, який можна залишити таким як є або процідити його для більшої прозорості.

Далі закладаємо овочеву заправу.

Її можна пасерувати, а можна використовувати овочі сирими — справа смаку!

Трошки поварив їх, додаємо картоплю чи іншу приправу.

Після повної готовності супу, його потрібно вимкнути і дати настоятися ще кілька хвилин.

Особливою популярністю також користується традиційний східний густий суп «Шурпа».

Це дуже смачне і ситне страву і часто подається у вигляді основного страви.

Шурпа готуватися з м'якоті і кісточок яловичини.

Так суп виходить більш наваристим.

Є різні способи приготування шурпи: з обсмажуванням м'яса і овочів і без нього.

Але, головне, сама технологія приготування залишається незмінною.

Для початку потрібно заготовити м'ясо: помити, порізати і покласти в каструлю.

Потім залити його водою і варити до повної готовності.

Після того, як м'ясо зваритися, слід додати до нього овочі (моркву, цибулю і болгарський перець).

Після закипання заправляємо суміш тертим часником і томатом (пастою або свіжими помідорами), перчимо і солимо.

В останню чергу закладається в суп картопля.

Коли вона зваритися, можна вимкнути вогонь.

Вносимо останні штрихи у вигляді додавання зелені.

Все це чарівне вариво перемішуємо і даємо йому настоятися під кришкою хвилин 30.

Зефір, калорійність цього продукту, багатьом до цих пір не відома. Читайте тільки у нас, яка ж його харчова цінність.

Чи знаєте ви, що насіння кунжуту володіють корисними властивостями, в цій статті, все докладно описано.

Банан є найціннішим фруктом, дізнатися, скільки він містить вітамінів та інших мінеральних речовин, можна тут:#deletetag#/pishhevye-veshhestva/belki/skolko-belka-v-banane.html

Поради кухарів, вони знають!

Для того, щоб ваша яловичина була добре приготовлені і доставила вам багато хвилин насолоди, потрібно слідувати деяким простим рекомендаціям:

  • завжди вибирати тільки свіже м'ясо, звертаючи увагу на прожилки (при рясному їх кількості, доведеться довше його варити);
  • якість м'яса слід перевіряти простим і доступним способом: натиснути на продукт трохи пальцем і якщо хвилини через дві воно відновиться, тоді його сміливо можна брати. Також про доброякісності м'яса говорить його червоний або рожевий колір. Ще добротне м'ясо повинно бути сухим;
  • якщо, його свіжість, все ж викликає сумніви, тоді м'ясо краще відварити, додавши в бульйон крупно порізані овочі (цибуля, морква, селера, картопля) і спеції (лавровий лист, чорний перець горошком);
  • перші 10-15 хвилин при варінні м'яса утворюється біла піна, яку необхідно постійно знімати, щоб бульйон був прозорим;
  • якщо яловичину відварити великим шматком, вона буде соковитою. Також на соковитість і смак продукту впливає, якщо м'ясо варити під закритою кришкою, періодично додаючи в воду і залишити наявний на шматку яловичини жир;
  • щоб воно швидше выварилось, його можна злегка відбити кулінарним молотком;
  • для тривалої соковитості м'ясо, до моменту подання його на стіл, необхідно залишити у власному бульйоні під закритою кришкою.

Дієтичні і корисні властивості роблять яловичину практично універсальним продуктом.

До того ж, яловичину люблять всі, але лише правильно приготовлене м'ясо здатне доставити не тільки смакове блаженство своїм шанувальникам, але і принести істинну користь організму людини.

Що ще почитати: