Як приготувати «Празький» торт в домашніх умовах
Торт «Празький» користується популярністю ще з часів молодості наших бабусь і дідусів. Але і в наш час він не втрачає своєї популярності. Сам по собі цей десерт являє собою бісквіт з дуже ніжним смаком, приємно дополняемым шоколадом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячих яєць - | шість штук |
жовток - | від одного курячого яйця |
цукру - | 150 грам |
борошно пшеничне - | 115-120 грам |
какао-порошку - | не більше 35 грам |
масло вершкове - | 280 грам |
згущене молоко - | в межах 120 грам |
ванільний цукор - | 2 чайні ложки |
джем (абрикосовий) - | 50 грам |
чорний шоколад - | 80 грам |
очищена вода - | 20 мл |
Час приготування: 900 хвилин | Калорійність на 100 грам: 375 Ккал |
Приготування цього торта ділиться на три основних етапи: підготовка основи (бісквіта), приготування просочення (крему), процес складання ласощі і завершальна обробка глазур'ю на основі шоколаду.
Перший етап приготування:
- У дві ємності розділити підготовлені курячі яйця на жовтки і білки;
- Яєчні білки в ємності збити з використанням звичайного домашнього міксера до отримання однорідної щільної піни. Додати половину підготовленого цукру і знову збивати міксером до утворення щільної блискучої маси;
- У ємність з жовтками висипати другу частину підготовленого цукру і також збити міксером до утворення пишної і повітряного складу;
- Борошно обов'язково просіяти через сито разом з першою половиною підготовленого какао;
- У загальній ємності з'єднати збиті жовтки і білки, додати борошно з какао. Дуже обережно, але ретельно вимішати суміш;
- Розтопити вершкове масло вагою 40 грам і залишити для охолодження до кімнатної температури;
- У суміш влити обережно вершкове масло. Бажано це робити вздовж стінки ємності. Все знову обережно перемішати;
- Форму Ø20 см обробити олією і відразу ж обсипати борошном в невеликій кількості. Вилити в неї підготовлений склад і помістити в заздалегідь нагріту до 200 С духовку;
- Час випікання зазвичай становить близько півгодини;
- Вимкнути духовку і залишити там отриманий бісквіт до повного охолодження;
- Потім викласти бісквіт на решітку і залишити відпочивати на 12 годин.
Другий етап приготування:
- У ємність відокремити один яєчний жовток і додати до нього 20 грам очищеної води. Ретельно перемішати;
- Додати підготовлене кількість ванільного цукру і згущеного молока. Знову ретельно вимішати;
- Помістити на водяну баню і готувати, при цьому помішуючи, до отримання густої суміші;
- Залишити склад для придбання температури кімнати;
- Масло вершкове вагою 200 грамів, розм'якшене до кімнатної температури збивати з допомогою міксера до отримання абсолютно білого кольору;
- Продовжувати збивати масло і в цей же час обережною тоненькою цівкою вливати отриманий солодкий сироп на основі згущеного молока;
- Додати до отриманого в кінцевому підсумку крему какао в кількості 10 грам і знову ретельно збити складу. Крем повністю готовий.
Третій етап приготування:
-
- Відпочилий бісквіт обережно розділити на три однакових коржа;
- Верхню частину останнього коржі змастити абрикосовим джемом і помістити торт у холодильну камеру;
- Для приготування глазурі, решта 40 грам вершкового масла розтопити. До нього також додати підготовлений шоколад. У результаті повинна вийти темна глазур;
- Верхня частина охолодженого торта дуже акуратно змащується шоколадною глазур'ю.
Також торт «Празький» можна додатково прикрасити різними вершковими прикрасами і написами.
«Празький» торт з лікером
Лікер дуже добре доповнює шоколадний смак торта і це робить його ще більш ароматним і незабутнім. Для приготування потрібно:
- три курячих яйця;
- повний стакан + 4 столових ложки цукру або цукрового піску;
- повний стакан сметани середньої жирності;
- борошно пшеничне – приблизно 1 ½ стандартного склянки;
- какао – чотири або п'ять столових ложок;
- згущене молоко – одна банка;
- сода в кількості однієї чайної ложки;
- ванільний цукор – кількість залежить від особистих уподобань кухаря;
- лікер «Амаретто» — приблизно 70 мл;
- вершкове масло, розм'якшене до кімнатної температури – 200 грам;
- свіже молоко – дві столові ложки.
Час приготування – 15 годин.
Калорійність – 517 ккал.
Докладний приготування десерту з лікером:
- У ємність вбити підготовлені яйця і додати повний стакан цукру або цукрового піску. Збити з використанням звичайного міксера;
- Додати сметану і половину згущеного молока, знову збити міксером;
- У збиту суміш просіяти борошно, додати дві столові ложки какао, вальний цукор і соду. Ретельно перемішати суміш;
- Підготовлене тісто розділити на чотири однакових частини. Кожну з них випікати в круглій формі Ø22 см в духовці, розігрітій до 200 С протягом 20 хвилин;
- Для того щоб приготувати крем для торта потрібно вершкове масло в кількості 150 грам змішати з другою половиною згущеного молока. Збити суміш міксером. Також до суміші додати ванільний цукор і одну-дві столові ложки какао. Ретельно перемішати отриманий крем і помістити в холодильну камеру;
- До цього часу всі коржі повинні бути готові. Залишити до повного охолодження, а потім їх необхідно просочити лікером «Амаретто»;
- Після цього промазати кожен з коржів підготовленим і охолодженим кремом, поступово накладаючи один на одного. Верх останнього коржа залишити чистим, без крему;
- Підготувати глазур. Для цього 50 г вершкового масла, молоко, чотири столові ложки цукру і одну столову ложку какао ретельно перемішати загальної ємності;
- Самий верхній корж залити підготовленою глазур'ю і також не забути обмазати бічну частину торта;
- Помістити повністю готовий «Празький» торт у холодильну камеру на 12 годин. Там він повинен повністю просочитися кремом.
У нашій статті ви зможете прочитати як приготувати дієтичну запіканку з сиру — просто перейдіть по посиланню.
Як приготувати смачні роли з сиром Філадельфія читайте тут.
Візьміть на замітку рецепт соковитою тріски, приготованої за нашим рецептом з допомогою мультиварки.
Рецепт торта «Прага» в мультиварці
Завдяки мультиварці приготування цього торта стає значно простіше і швидше. Для цього процесу необхідний наступний перелік складових:
- два свіжих курячих яйця;
- стакан + ½ склянки стандартних розмірів цукру або цукрового піску;
- стакан + дві столові ложки сметани середньої жирності;
- одна банка згущеного молока;
- борошно пшеничне – 1 ½ стандартного склянки;
- сода харчова – одна чайна ложка без гірки;
- три столові ложки какао-порошку;
- вершкове масло, доведене до температури приміщення – 150 грам + 50 грам;
- вода очищена – одна столова ложка.
Час приготування – 3 години.
Калорійність – 355,6 ккал.
Безпосередній процес приготування «Празького торта в мультиварці:
- Підготовлені яйця збити з цілим склянкою цукру. В окрему ємність вилити склянку сметани і додати соду. Вимішати, а після додати половину підготовленого згущеного молока і знову збити міксером;
- Всі підготовлені суміші з'єднати у спільній посуді і продовжувати збивати міксерів, при цьому поступово додаючи просіяне борошно з однією столовою ложкою какао;
- Мультиварочную чашу обробити рослинним маслом і вилити туди підготовлене тісто;
- Поставити прилад в режим «Випічка» і залишити бісквіт випікатися на одну годину;
- Після закінчення заданого часу дістати готовий корж охолодити, а потім розділити на два коржа однакового розміру;
- Для приготування крему збити в загальній ємності 150 грам м'якого вершкового масла і половину згущеного молока;
- Промазати кремом поверхню першої частини бісквіта і розмістити на ньому другу частину;
- Тепер потрібно глазур. Для її приготування необхідно дві столові ложки сметани, ½ склянки цукру, дві столові ложки какао і столову ложку води перемішати в металевій ємності, помістити на водяну баню і варити в киплячому режимі до одержання густої маси. В самому кінці додати 50 грам м'якого вершкового масла;
- Залити поверхню торта отриманої глазур'ю.
Корисні поради
- Торт «Празький» вийде смачнішим, якщо бісквіту після ч надати час для відпочинку. Оптимальний час складе від 3 до 6 годин.
- Десерт виходить набагато більш насиченим і соковитіше при просочення коржів сиропом на основі лікеру і какао. Для дітей можна замінити алкогольну просочення завіреним какао.
- Перед подачею на стіл готового торта необхідно постояти протягом 14-16 годин.
Незважаючи на те, що класичним рецептом торта «Празький» вже багато років, і донині люблять і часто готують. Це обумовлено тим, що цей десерт дуже смачний і дивує своєю вишуканістю.