20 март 2019 2 434

Що таке ростбіф, правила і рецепти його приготування

Ростбіф є стравою високої кухні, без нього важко уявити меню розкішного ресторану або затишній кав'ярні. Розберемося, що це за страва, які є секрети його приготування, а також розглянемо кілька варіантів приготування страви в домашніх умовах.

Ростбіф — що це таке?

Ростбіф – це традиційне блюдо англійців, яке являє собою шматок яловичини, запеченої переважно в духовці. Рідше таке м'ясо готують на решітці, або тушкують у утятнице.

Традиційним м'ясом для ростбіфа вважається яловичина, але в різних країнах світу страву готують по-різному, додаючи до нього різноманітні спеції та трави і навіть замінюючи яловичину свининою чи бараниною.

Спочатку англійці готували ростбіф на відкритому вогні, в результаті виходила соковита телятина з апетитною скоринкою. Але, згідно даної технології, м'ясо не завжди пропорційно прожаривалось, не володіючи майстерністю, можна в результаті отримати всередині сире, а зверху – підгорілі м'ясо. Тому з часом технологія удосконалилася, і в результаті м'ясо стали готувати в духовій шафі.

Цікавий факт: вважається, що ростбіф виходить набагато смачніше, якщо для його приготування використовувати саме бичаче, а не коров'яче м'ясо.

Секрети приготування

Ростбіф може прикрасити будь-який святковий стіл і заслужити тисячу компліменти в бік господині, але тільки при правильному приготуванні м'яса. Процес приготування страви починається з правильного вибору м'яса, потім потрібно дотримуватися технології, і нарешті, знати такі секрети:

  1. Вибираємо м'ясо правильно. Для цієї страви підійде м'ясо не молодого теляти, а саме яловичина (м'ясо дорослого бика). Не слід купувати заморожене або занадто свіже (парне) м'ясо. Ідеально, якщо туша повисить у магазині три дні перед покупкою. Якщо ж купувати свіже м'ясо, страву з нього вийти занадто жорстке. Крім цього, шматок повинен мати жировий прошарок, для того щоб готовий продукт вийшов соковитим, а не прісним. Цікаво знати! Існує два способи витримки яловичини: сухий і вологий. У першому випадку м'ясо підвішують, а в другому – зберігають у вакуумі. Другий спосіб є більш вдалим, так як в даному випадку яловичина зберігає вологу і надалі страви з неї виходять більш соковитими;
  2. Температура продукту. Не можна ставити вирізку з холодильника відразу в духовку, найкраще, щоб в духовку відправлялося м'ясо кімнатної температури. Так шматок рівномірно пропечеться в духовці і буде більш соковитим;
  3. Попереднє обсмажування. Перед тим як класти м'ясо в духовку, його потрібно обмотати ниткою (для надання форми) і обсмажити. Попередня смаження на сковороді забезпечить гарну скоринку вже готовому продукту;
  4. Не можна проколювати м'ясо. Перед приготуванням і безпосередньо в процесі приготування категорично не рекомендується проколювати м'ясо виделкою, для того щоб зберегти соковитість. Зате в жировій прошарку англійці рекомендують робити надрізи, для того щоб жир краще виділявся у процесі приготування;
  5. Завершення приготування. Після того, як ростбіф готовий, його треба дістати з духовки і витримати 20-30 хвилин, перед тим, як різати. Таким чином, сік розподілитися рівномірно по всьому блюду і зайва рідина не витече після нарізки.

Застосування зазначених хитрощів – це запорука успіху на шляху до кулінарного майстерності з приготування ростбіфу.

Рецепт місо-супу — шикарне дієтичне блюдо з кулінарних книг класичної японської кухні.

Зелений борщ зі щавлем і яйцем — це смачне, ситне блюдо для весняного раціону.

Спробуйте приготувати ніжну моцарелу з помідорами в домашніх умовах.

Як приготувати англійський варіант страви
Інгредієнти Кількість
яловичина - 1,2 кг
сіль - за смаком
оливкова олія - 2-3 ст. л.
англійська гірчиця - 1 ст. л.
Час приготування: 130 хвилин Калорійність на 100 г: 170 Ккал

Необхідно взяти велику яловичу (не менше 1 кг) вирізку або ребра, вийняти з холодильника і натерти англійської гірчиці в зернах. У традиційному рецепті сіль відсутня, але за бажанням її можна додати до страви на даному етапі приготування.

Після натирання телятину туго обв'язують ниткою і залишають на 2 години (не в холодильнику). Потім шматок або обсмажують на сковороді в оливковій олії, або ставлять у духовку (на деко) при температурі 250 °C на 10 хв.

Потім температуру слід зменшити до 150 °C і пекти до готовності (приблизно 90-120мин). Для того щоб ростбіф бив соковитим, кожні 20хв його потрібно поливати стікшим жиром.

Після приготування страву потрібно вийняти з духовки і витримати півгодини, після чого яловичину подають до столу і нарізають. Приємного апетиту!

Ростбіф з коньяком

Інгредієнти:

  • яловичина – 1 кг;
  • часник – 3-4 зубчики;
  • гірчиця – 1 ст. л.;
  • коньяк – 2 ст. л.;
  • сіль – 1ст.л. без гірки;
  • перець чорний мелений – 1 ч. л.;
  • мед – 1 ст. л.;
  • олія соняшникова – 3 ст. л.

Час приготування: 60-80 хв.

Калорійність: 175 ккал на 100 гр продукту.

М'ясо промивають, зрізають плівку і шпигують часником. Потім шматок слід натерти перцем і сіллю.

Для маринаду необхідно змішати гірчицю, мед і коньяк. Ростбіф обмокнуть в маринад і залишити на 2 години.

Після цього м'ясо поливають олією, загортають у фольгу і кладуть у розігріту до температури 250 °C духовку на 10 хв, після чого зменшують температуру до 150 °C і печуть протягом 40 хв. Готовий ростбіф виймають з духовки і залишають на 30 хв. Ростбіф готовий, приємного апетиту!

Ростбіф в маринаді

Інгредієнти:

  • яловичина – 3 кг;
  • сіль – 1 ст. л. без гірки;
  • цибуля – 1 шт;
  • селера подрібнений – 1 ч. л.;
  • петрушка подрібнена – 1 ч. л.;
  • лавровий лист мелений – 1 ч. л.;
  • перець (запашний, червоний, чорний) – 1 ст. л.;
  • масло рослинне – 2 ст. л.

Час приготування: 100-120 хв.

Калорійність: 173 ккал на 100 гр продукту.

Для приготування ростбіфу в маринаді, м'ясо необхідно промити, при можливості прибрати кістки, зрізати плівку і обмотати ниткою. В окремому посуді змішати сіль і перець (краще всього використовувати свіжозмелені), додати до спецій дрібно нарізану цибулю, селеру, лавровий лист і петрушку. До спецій додати рослинне масло і ретельно вимішати маринад.

Яловичину потрібно натерти получившимся маринадом, перекласти в емальований посуд і залишити на добу для того, щоб м'ясо добре просочилося.

На наступний день ароматний шматок дістають, перекладають на лист і ставлять у розігріту духовку. Запікають при температурі 250 °C 15 хв, потім зменшують потужність і випікають при температурі 150 °C протягом ще 60-110 хв.

Готову страву виймають з духовки і дають відпочити хвилин 20, потім подають на стіл.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: